Vrei sa stii cum poti scapa de sforait? Sforaitul afecteaza calitatea somnului si calitatea vietii, atat pentru persoana in cauza, dar si pentru partener.
1. Ce este sforaitul?
2. Cauze pentru sforait
3. Care sunt riscurile sforaitului asupra sanatatii?
4. Recomandari pentru a reduce sforaitul
Sforaitul este cauzat de vibratiile care determina particulele din aer sa formeze unde sonore. De exemplu, cand vorbim, corzile vocale vibreaza pentru a forma vocea, iar sunetele din stomac (borborisme) apar cand stomacul si intestinele vibreaza, pe masura ce aerul si alimentele se misca prin ele.
Sunetul efectiv al sforaitului este cauzat de vibratiile produse de aer, cand acesta se straduieste sa treaca prin palatul moale, uvula, limba, amigdale si muschii din spatele gatului.
Cand respiram, aerul circula in gura si/sau nari, apoi in gat si ajunge in plamani prin trahee. Pe acest traseu, aerul trece prin mai multe structuri. In mod normal, muschii din gat sunt fermi, dar cand dormim, se relaxeaza. La unele persoane, se relaxeaza astfel incat structurile pe care le sustine se relaxeaza prea mult si blocheaza partial caile respiratorii. Deoarece aerul este inhalat si expirat in timpul somnului, aceste structuri pot vibra, producand sunete specifice de sforait.
Cand o persoana sforaie, inseamna ca este un blocaj la nivelul nasului sau gatului, in timpul somnului. Acest blocaj duce la dificultati in trecerea aerului, ceea ce duce la miscari turbulente ale aerului prin caile respiratorii si la sforait. Cand caile aeriene devin complet blocate, rezultatul este apneea obstructiva de somn. Chiar si obstructiile partiale pot duce la sindromul de hipopnee sau sindromul de rezistenta a cailor respiratorii superioare (UARS), care sunt forme mai blande de apnee de somn.
Sforaitul poate fi asociat cu alti factori de risc, printre care:
Alcoolul este un relaxant muscular care poate agrava sforaitul. In plus, medicamentele care relaxeaza muschii (inclusiv benzodiazepinele utilizate ca suplimente pentru somn si pentru anxietate) pot avea un impact similar.
Dormitul pe spate duce la relaxarea gatului si poate duce la blocarea cailor respiratorii. Sforaitul ar putea indica apnee de somn, o tulburare serioasa de somn, in care respiratia este intrerupta de multe ori in fiecare noapte. Sforaitul normal nu interfera cu calitatea somnului la fel de mult ca apneea de somn, deci daca o persoana se confrunta cu stari de oboseala si somnolenta extrema in timpul zilei, ar putea fi o indicatie a apneei de somn sau a unei alte probleme de respiratie legate de somn.
Indiferent cat de mult va iubiti, sforaitul poate afecta relatia. Partenerul sau partenera poate fi afectata de sforait si este afectata calitatea somnului si calitatea vietii, iar cel care sforaie se simte neputincios, vinovat.
Atunci cand sforaitul este o problema, tensiunea din relatie poate creste. Partenerii aleg uneori sa doarma in camere separate, ceea ce poate afecta intimitatea emotionala si fizica, ducand la sentimente de izolare uneori. Somnul este afectat pentru ambii partenerii, ceea ce are un impact asupra sparii de spirit, capacitatii de gandire, capacitatii de a face fata stresului etc. Apar probleme de comunicare, resentimente etc. Comunicati cu partenerul si gasiti impreuna o solutie la aceasta problema.
Sforaitul usor poate avea un efect redus asupra calitatii somnului. Cu toate acestea, pe masura ce caile respiratorii devin mai obstructionate, efortul de respiratie creste la fel. Daca respiratia este afectata grav, nivelul de oxigen din sange va scadea. Acest lucru poate duce la treziri frecvente si somnul poate fi perturbat.
Sforaitul a fost asociat cu risc de ingustare a vaselor de sange in zona gatului, un fenomen numit ateroscleroza carotidiana. Studiile sugereaza ca perioadele de sforait cresc riscul de ingustare a acestor vase. Vibratiile directe ale arterei carotide din zona gatului pot duce la formarea de placi in vasele de sange. O mare problema cu sforaitul este intreruperea somnului altora, inclusiv a partenerului.
Sforaitul poate fi foarte deranjant, atat pentru persoana in cauza, cat si pentru ceilalti membri ai familiei sau cei din locuinta. Sforaitul afecteaza calitatea somnului, ceea ce atrage dupa sine numeroase efecte adverse. Cea mai grava si potential periculoasa forma de sforait este apneea obstructiva de somn (OSA). Aceasta apare atunci cand sforaitul este asociat cu episoade frecvente de obstructionare a respiratiei, semi-trezire si reluarea respiratiei. Efectul este acela de reducere a calitatii si duratei somnului si creste riscul de afectare a tensiunii si ritmului cardiac.
Apneea obstructiva de somn creeaza mai multe probleme, printre care cea mai grava este intreruperea respiratiei din cauza blocajului partial sau total al cailor respiratorii. Persoanele cu cazuri grave de apnee obstructiva de somn pot avea numeroase episoade de blocaj total pe timp de noapte. Acest lucru poate determina treziri frecvente. O persoana cu apnee de somn adoarme mai greu, ajunge mai greu la somnul profund, deoarece somnul profund relaxeaza muschii gatului si duce la mai mult blocaj al fluxului de aer.
Nivelurile de oxigen din sange sunt adesea reduse la persoanele cu apnee in somn obstructiva. Acest lucru face ca inima sa pompeze mai intens si tensiunea arteriala sa creasca. Rezultatul este un somn agitat, care duce la somnolenta in timpul zilei si poate sa interfere cu abilitatea persoanei de a conduce autovehicule si de a lucra. Apneea de somn pe o perioada lunga de timp poate duce la hipertensiune arteriala si poate duce la marirea inimii, cu riscuri mai mari de atac de cord si accident vascular cerebral.
Iata care sunt principalele recomandari la indemana oricui pentru a reduce sforaitul:
Modul in care dormi poate avea un impact asupra somnului. Sunt mai mari riscurile de a sforai daca dormi pe spate, deoarece atunci cand te afli pe orizontala, fortele gravitationale actioneaza asupra cailor respiratorii si pot provoca blocarea fluxului de aer. Dormitul pe o parte este o tehnica relativ eficienta de a mentine gatul deschis, si se pot folosi perne speciale cu spuma de memorie care sa mentina capul si corpul in pozitia corecta. Este indicat si ca perna sa fie mai inala, pentru ca pozitia capului sa fie usor mai sus, pentru a permite trecerea oxigenului prin caile respiratorii.
Eucaliptul este cunoscut pentru beneficiile in reducerea simptomelor de raceala, are capacitatea de a reduce inflamatia si de a ameliora simptomele bolilor respiratorii. Aproximativ 70 – 90% dintre elementele din uleiul de eucalipt au proprietati antioxidante, antiinflamatoare si de ameliorare a durerii. De asemenea, acesta lupta impotriva infectiilor bacteriene, virale si fungice, ajutand, de asemenea, la mentinerea tractului respirator curat si prevenirea aparitiei mucusului. Exista diferite moduri de a aplica ulei de eucalipt pentru a evita sforaitul in timpul noptii. Se poate folosi ulei de eucalipt sau plante proaspete, pentru inhalare. Se recomanda aceasta procedura inainte de culcare pentru curatarea sinusurilor si curatarea cailor respiratorii, reducerea inflamatiilor si a pasajelor nazale.
Fumatul este printre principalii factori de risc pentru problemele de respiratie, inclusiv sforaitul. Fumatul poate irita mucoasa gatului, iar aceasta inflamatie poate duce la o obstructie care favorizeaza sforaitul. In plus, fumatul reduce, de asemenea, cantitatea de oxigen disponibila pe masura ce respiram, ingreunand respiratia si intensificand sunetele de sforait.
Daca sforaitul este dat de congestia nazala sau de alergii, aerul uscat poate agrava starea, insa folosirea unui dezumidificator poate fi utila. Aerul uscat contribuie la sforait din cauza faptului ca usuca gatul si membranele nazale, ducand la congestie. Congestia limiteaza apoi calea de respiratie cauzand vibratia tesutului. Un dezumidificator ar putea fi o solutie ideala pentru ca elimina aerul uscat din camera si va forma un mediu mai confortabil pentru corp, plamani si respiratie. Se pot adauga uleiuri esentiale, cum ar fi de menta si eucalipt.
Daca ai o greutate corporala excesiva, in special in jurul zonei gatului, aceasta poate restrange pasajele cailor respiratorii, determinand sforaitul mai frecvent. Adopta un stil de viata sanatos si activ pentru a scapa de kilogramele in plus. Sportul poate face o diferenta semnificativa in eliberarea presiunii asupra gatului. Mentine-te la o greutate sanatoasa pentru a reduce sforaitul.
Pentru a reduce sforaitul poti apela si la o serie de exercitii pentru gat si limba. Muschii gatului incep sa se relaxeze si sa-si piarda tonul muscular in timp. Consolidarea musculaturii gatului si a muschilor limbii poate ajuta la reducerea riscului sforaitului frecvent. Un mod de a antrena musculatura gatului este cantatul sau pronuntia anumitor sunete. Pronuntarea anumitor sunete vocale si miscarea limbii in moduri specifice duce la intarirea si consolidarea musculaturii tractului respirator, ce poate reduce sforaitul.
Repeta fiecare vocala (a-e-i-o-u-a-a) cu voce tare timp de 3 minute de mai multe ori pe zi, aseaza varful limbii in spatele dintilor din fata, glisand limba inapoi si repetand de mai multe ori. Alte exercitii sunt inchiderea gurii cu presarea buzelor timp de 30 secunde, miscari ale maxilarului cu gura deschisa spre stanga si dreapta, contractarea musculaturii gatului sau simplul cantat prin casa.
Cercetarile arata, in general, ca o combinatie de scadere in greutate, dormitul in pozitia corecta, renuntarea la fumat, exercitii de consolidare a musculaturii gatului si folosirea de tehnici de decongestionare poate reduce semnificativ frecventa sforaitului.
Referinte::
(1) Treatment for snoring. Combined weight loss, sleeping on side, and nasal spray, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7750319
(2) Snoring, link: https://www.emedicinehealth.com/snoring/article_em.htm
(3) Snoring – causes, treatment, surgery, link: https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/snoring-causes-treatment-surgery
(4) 7 Easy Fixes for Snoring, link: https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/easy-snoring-remedies#1
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…