Menopauza – ghid complet pentru femei

Menopauza reprezinta finalul perioadei reproductive a femeii, fiind un diagnostic ce se stabileste retrospectiv, la 12 luni de amenoree (absenta menstrei). Menopauza marcheaza sfarsitul perioadei reproductive a femeii.

Cuprins:

1. Ce este menopauza?

2. Varsta la care se instaleaza

3. Simptome

4. Boli asociate cu menopauza

5. Sarcina la menopauza

6. Diagnostic

7. Tratament

8. Sfaturi pentru a suporta mai usor menopauza

Ce este menopauza?

Menopauza este o perioada de timp din viata unei femei care apare atunci cand functia reproductiva a ovarelor inceteaza. Menopauza este definita ca lipsa perioadelor menstruale timp de 12 luni.

Tranzitia spre menopauza incepe de obicei cu prelungirea ciclului menstrual si se incheie cu perioada de final, absenta definitiva a perioadei menstruale.

Varsta la care se instaleaza

Menopauza este o perioada caracterizata prin multiple simptome: bufeuri (valuri de caldura insotite de transpiratii, roseata, in special nocturne), tulburari de somn, iritabilitate, anxietate, tulburari de memorie, uscaciune vaginala si dispareunie etc.
Varsta medie de instalare a menopauzei este de 50-51 de ani si de obicei este precedata de o perioada de tranzitie, numita premenopauza, cu durata de aproximativ 4-5 ani. Perioada de tranzitie catre menopauza este caracterizata de alterarea ritmului ciclurilor menstruale, aparitia bufeurilor. Dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si evolutie in timp. De aceea, unele femei ajung la menopauza la mijlocul celei de-a patra decade de viata, in timp ce unele pot ramane fertile chiar si in a cincea decada.

Inceput de menopauza

Exista multi factori care ajuta la determinarea momentului in care veti incepe menopauza, inclusiv sanatatea genetica si a ovarelor.

  • Premenopauza apare adesea inainte de menopauza.
  • Premenopauza este un moment in care hormonii incep sa se schimbe in pregatirea pentru menopauza.
  • Premenopauza poate dura de la cateva luni pana la cativa ani.

Media de varsta a instalarii menopauzei este de 51 de ani. Varsta la care o femeie are prima menstruatie nu influenteaza varsta de debut a menopauzei. Majoritatea femeilor ajung la menopauza intre 45 si 55 de ani, dar menopauza poate apare si sub 30 de ani sau peste 60 de ani. Cel mai probabil apare la o varsta similara cu varsta la care a aparut si la mama femeii respective.

Adesea insotita de nereguli in cadrul ciclului menstrual si simptome tipice de menopauza precoce, premenopauza poate incepe cu pana la 10 ani inainte de ultima menstruatie.

Hormonii feminini

Ovarele sunt principala sursa de hormoni feminini, care controleaza dezvoltarea caracteristicilor organismului feminin, cum ar fi sanii, forma corpului si repartitia parului de pe corp. Hormonii reglementeaza ciclul menstrual si sarcina. Estrogenii protejeaza calitatea oaselor – iata de ce osteoporoza apare spre varsta a treia, cand sinteza de estrogeni devine insuficienta.

Premenopauza

Premenopauza, „perioada premergatoare menopauzei”, este un termen folosit pentru perioada de tranzitie catre menopauza, si difera de la femeie la femeie. Postmenopauza este intreaga perioada de timp care urmeaza dupa ultima aparitie a sangerarii menstruale.

In timpul premenopauzei, perioadele menstruale devin lunar mai neregulate. Astfel, perioadele pot fi intarziate sau exista posibilitatea ca in unele luni consecutive sa nu aveti mai multe menstre. Cursul menstrual poate deveni, de asemenea, mai greu sau mai usor, iar simptomele pot fi adesea diferite de la luna la luna.

Pe de alta parte, atunci cand menopauza apare trebuie stiut faptul ca aceasta poate fi recunoscuta ca o lipsa a perioadei de menstruatie pentru un an intreg.

Postmenopauza se refera la anii de dupa menopauza.

Menopauza artificiala

Menopauza prematura poate fi genetica sau poate fi cauzata de declansarea in organism a anumitor boli autoimune. Aceste boli produc anticorpi care pot afecta in timp ovarele. Indepartarea chirurgicala a ovarelor provoaca menopauza artificiala, precum si anumite tratamente cum este chimioterapia sau radioterapia la nivelul pelvisului pentru a trata cancerul.

Alte conditii medicale si chirurgicale care pot influenta data de aparitie a menopauzei sunt:

  1. Ovariectomia

Indepartarea chirurgicala a ovarelor (ovariectomie) provoaca menopauza imediata (climax chirurgical), fara premenopauza. Dupa aceasta interventie chirurgicala femeia are semne si simptome specifice menopauzei. De multe ori femeile raporteaza debutul brusc, cu simptome deosebit de grave (desi nu este o regula).

  1. Histerectomia

Histerectomia (indepartarea uterului) se poate face inainte de menopauza si fara indepartarea ovarelor. Femeia nu mai are menstruatie, dar ovarele continua sa produca hormoni pana cand se instaleaza menopauza. Este insa posibil sa apara insuficienta ovariana prematura la 1-2 ani de la histerectomie.

  1. Cancerul, chimioterapia si radioterapia

In functie de tipul si localizarea cancerului si de tratamentul specific acestuia, in cazul unei femei care inca are ovulatie se poate instala menopauza.

  1. Insuficienta ovariana prematura

Este definita ca aparitia menopauzei inainte de varsta de 40 de ani si apare la aproximativ 1% din femei. Cauza nu este inca pe deplin inteleasa, dar pare a fi legata de unele boli autoimune si/sau mostenite (genetice).

Simptome

Experienta perioadei de menopauzei este unica pentru fiecare femeie, deoarece in mare parte se manifesta in mod diferit. Simptomele sunt de obicei mai severe atunci cand menopauza apare brusc sau intr-o perioada mai scurta de timp. Conditiile care afecteaza sanatatea ovarelor, cum ar fi cancerul sau histerectomia sau anumite alegeri ale stilului de viata, cum ar fi fumatul, tind sa creasca severitatea si durata simptomelor de menopauza.

In afara de schimbarile de menstruatie, simptomele premenopauzei, menopauzei si postmenopauzei sunt in general aceleasi. Cele mai frecvente semne timpurii ale premenopauzei sunt:

  • menstruatia mai putin frecventa
  • menstruatie mai abundenta sau mai usoara decat in ​​mod normal
  • manifestari vasomotorii, inclusiv bufeuri , transpiratii nocturne si inrosirea fetei

Se estimeaza ca peste 75% dintre femei prezinta simptome vasomotorii in perioada de menopauza.

Simptome comune menopauza

Alte simptome comune ale menopauzei includ:

  • insomnie
  • vaginala uscata
  • crestere in greutate
  • stari de depresie
  • anxietate
  • dificultate de concentrare
  • probleme de memorie
  • libidoul redus
  • pielea uscata
  • gura uscata
  • ochii uscati
  • urinare frecventa
  • sanii umflati si durerosi
  • dureri de cap
  • palpitatii frecvente
  • infectii ale tractului urinar
  • reducerea masei musculare
  • articulatii dureroase sau rigide
  • masa osoasa redusa
  • subtierea sau pierderea parului
  • cresterea cresterii parului pe alte zone ale corpului, cum ar fi fata, gatul, pieptul si partea superioara a spatelui

Tipul de personalitate si sexualitatea pot influenta simptomele manifestate in perioada menopauzei. Femeile mai implicate in activitatea profesionala sunt caracterizate de o stare de sanatate mai buna. Femeile care desfasoara o activitate cu un coeficient mai mare de stres si care implica o solicitare intelectuala crescuta utilizeaza mai frecvent THS.

Prevenirea simptomelor:

  • alimentație achilibrată
  • administrarea vitaminei A și E
  • evitarea stresului

Bufeuri si transpiratii

Bufeurile si transpiratiile sunt frecvente in perioada de menopauza si apar ca o senzatie de caldura, mai pronuntata in cap si piept. Valurile de caldura sunt uneori asociate cu inrosirea fetei si pot fi urmate de transpiratii abundente. Sunt cel mai probabil cauzate de fluctuatiile hormonale si biochimice, pe fondul scaderii nivelului de estrogeni.

Bufeurile apar la 40% din femei inaintea tulburarilor ciclului menstrual; aproximativ 80% dintre femei „scapa” de bufeuri in 5 ani. La 10% din femei, bufeurile pot dura chiar si 10 ani.

Boli asociate cu menopauza

Sangerare vaginala la menopauza

Sangerarea vaginala la menopauza sau cancerul de corp uterin (sau „cancer de endometru”), spre deo­sebire de cancerul de col, este o boala a femeii in varsta si apare in general dupa menopauza. Este frecvent mai ales la femeile cu varste intre 50 si 60 de ani, care au avut tulburari de ciclu men­strual sau sterilitate, o menopauza tardiva ori care sufera de pe urma faptului ca este supraponderala, care are tulburari de diabet, de hipertensiune si care au avut antecedente familiale de cancer la san sau la ovare.

Simptome

Principalul semn (si adesea singurul) este o sangerare vaginala neregulata  si recidivanta, la o femeie aflata inainte de menopauza sau la menopauza. Acest unic simptom trebuie s-o determine pe femeie sa solicite un consult. O biopsie de endometru permite verificarea diagnosticului.

Tratament

Include chirurgie si chimioterapie, asociata, uneori, cu o curieterapie (radioterapie efectuata prin punerea unor ace radio­active in uter in contact cu celulele canceroase). 

Simptome vaginale

Simptomele vaginale pot include uscaciunea vaginala, mancarimi sau iritatii si/sau durere in timpul actului sexual (dispareunie). Modificarile vaginale predispun la un risc crescut de infectii locale.

Simptome urinare

In menopauza pot apare cresterea riscului de infectii urinare, necesitatea de a urina mai frecvent sau scurgerile de urina (incontinenta urinara). Incontinenta poate apare ca o nevoie brusca de a urina sau poate fi provocata de tuse, ras sau ridicarea unor greutati.

Simptomele emotionale si cognitive

Femeile in premenopauza au o serie de simptome de ordin emotional, inclusiv oboseala, tulburari de memorie, iritabilitate si rapide schimbari in starea de spirit. Multe femei sufera la menopauza o crestere in greutate. Distributia tesutului adipos se schimba mai mult in talie si zona abdominala decat in solduri si coapse. 

Tenul

 Modificarile pielii (inclusiv aparitia ridurilor) se pot asocia cu acneea. Deoarece corpul continua sa produca in mici cantitati hormonul masculin numit testosteron, unele femei pot constata cresterea parului pe barbie, pe buza superioara, piept sau abdomen.

Osteoporoza

Osteoporoza este deteriorarea calitativa si cantitativa a osului, manifestata printr-un risc crescut de fracturi. Densitatea minerala osoasa scade la femei incepand cu varsta de 40 de ani. Scaderea normala a densitatii osoase este accelerata in premenopauza.

Bolile cardiovasculare

Inainte de menopauza femeile au un risc scazut de boli de inima si accidente vasculare cerebrale comparativ cu barbatii. In perioada de menopauza creste insa riscul de declansare de boli cardiovasculare.

Sarcina la menopauza

Femeile aflate in premenopauza pot inca ramane gravide, cat timp nu au atins menopauza adevarata (absenta ciclului timp de un an).

Diagnostic

Singurul mod de a diagnostica menopauza este constatarea lipsei perioadelor menstruale timp de 12 luni la o femeie aflata in intervalul de varsta corespunzator.

In functie de simptomele dumneavoastra si de istoricul sanatatii, medicul poate sa va recomande sa efectuati anumite teste de sange suplimentare pentru a ajuta la excluderea altor conditii care stau la baza aparitiei menopauzei.

Teste de sange

Testele de sange suplimentare folosite frecvent pentru a confirma menopauza includ:

  • testele functiei tiroidiene
  • profilul lipidelor din sange
  • functiile hepatice
  • functiile renale
  • testosteron, progesteron, prolactina (glanda endocrina) , estradiol (globulina de legare a hormonilor sexuali) si teste de gonadotropina corionica – HCG (hormon care apare in perioada de sarcina)

Retineti!

Datorita complicatiilor menopauzei orice terapie de substitutie hormonala poate fi benefica, dar numai sub monitorizarea atenta si periodica a medicului curant. Majoritatea femeilor ajung la menopauza intre 45 si 55 de ani, dar menopauza poate apare si sub 30 de ani sau peste 60 de ani.

Tratament

Menopauza in sine este o parte normala a vietii si nu o boala care necesita tratament. Simptomele asociate ei, insa, pot fi tratate daca sunt severe cu produse hormonale sau cu produse fitohormonale. Administrarea acestora trebuie facuta numai la recomandarea medicului specialist, tinand cont de toti factorii ce pot contraindica administrarea acestor produse.

Terapia de substitutie hormonala

Terapia de substitutie hormonala este unul dintre tratamentele pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Aceste simptome, cauzate de nivelurile mai scazute de estrogen la menopauza, includ bufeurile, tulburarile de somn si uscaciunea vaginala.

Exista doua tipuri de baza:

Terapie cu estrogen

Estrogenul este hormonul care ofera cea mai mare atenuare a simptomelor menopauzei. Acest tratament este prescris pentru femeile fara uter datorita unei histerectomii.

Estrogen plus progestogen

Terapia combinata cu estrogen plus progestogen. Progestogenul este adaugat in acest caz pentru a proteja femeile impotriva cancerului uterin (endometrial).

Administrare:

Produsele sistemice circula in fluxul sanguin si in toate partile corpului. Acestea sunt disponibile sub forma de tablete orale, plasture, gel, emulsie, pulverizare sau injectie si pot fi utilizate pentru combaterea bufeurilor si a transpiratilori nocturne, simptome vaginale si osteoporoza.

Produsele locale (nesistemice) afecteaza numai o zona specifica sau localizata a corpului. Acestea sunt disponibile sub forma de crema sau inel si pot fi utilizate pentru diverse simptome vaginale.

Remedii naturiste

  • Uleiul esential de lavanda: are un efect calmant, sedativ si hipotensiv.
  • Ceaiul de salvie: ajuta la ameliorarea simptomelor de agitatie, iritabilitate, nervozitate si poate reduce semnificativ transpiratia excesiva.
  • Vitamina D: cand ovarele isi inceteaza productia de estrogen, sunteti intr-o categorie de risc mai mare pentru dezvoltarea osteoporozei. Luarea unui supliment de vitamina D poate sa nu amelioreze bufeurile sau uscaciunea vaginala, dar va va ajuta sa aveti oasele mai puternice. De asemenea, vitamina D va poate stimula starea de spirit, ceea ce va poate ajuta sa va percepeti si sa va stabilizati emotiile.
  • Soia: schimbarea dietei dumneavoastra pentru a include mai multe produse din soia poate usura simptomele menopauzei. Soia contine un estrogen pe baza de plante, astfel incat sa va ajute sa va adaptati la cantitatile mai mici de estrogen pe care corpul dumneavoastra le produce acum. Bufeurile, transpiratiile nocturne si chiar uscaciunea vaginala pot fi imbunatatite prin acest remediu.
  • Gingseng: soiul de radacina de ginseng poate fi consumat ca ceai sau luat intr-o forma de capsula. Este disponibil in majoritatea farmaciilor. Desi nu exista dovezi ca ginsengul poate trata bufeurile, efectele linistitoare ale ginsengului au fost gasite pentru a imbunatati calitatea si durata somnului.

Sfaturi pentru a suporta mai usor menopauza

Exista mai multe modalitati de a reduce simptomele menopauzei minore-moderate, in mod natural, folosind remedii la domiciliu, schimbari de stil de viata si tratamente alternative.

Temperatura optima

Mentinerea racoare in asa fel incat sa va simtiti bine si relaxata in dormitor pentru a avea un somn usor si odihnitor. Evitati lenjeriile si purtarea hainelor care nu sunt din bumbac.

Exercitii fizice regulate

Reduceti aportul zilnic de calorii cu 400 pana la 600 de calorii pentru a va ajuta sa va gestionati greutatea. De asemenea, este important sa facetii exercitii fizice timp de 20-30 de minute pe zi. Acest lucru va poate ajuta la :

  • cresterea energiei
  • un somn mai bun
  • imbunatatirea starii de spirit

Suplimente alimentare

Luati suplimente de calciu , vitamina D si magneziu pentru a va ajuta sa reduceti riscul de aparitie a osteoporozei si sa va imbunatatiti nivelul de energie si sa aveti un somn linistit pe timpul noptii. Discutati cu medicul dumneavoastra despre suplimente care va pot ajuta in functie de nevoile pe care le aveti.

Practicarea tehnicilor de relaxare

Practicati diverse metode de relaxarea si tehnici de respiratie, cum ar fi:

  • yoga
  • exericitii de respiratie
  • meditatie

 

 

Referinte:

  1. https://medbroadcast.com/condition/getcondition/menopause
  2. https://www.healthline.com/health/menopause
  3. https://www.healthline.com/health/menopause/hrt-effects-on-body#1
  4. https://www.healthline.com/health/menopause/difference-perimenopause

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma