Celulita nu este o boala, ci mai degraba o problema estetica a pielii, care este foarte frecventa, in special in randul femeilor. Iata care sunt cauzele si ce remedii sunt disponibile.

Cuprins:

1. Ce este celulita?
2. Cum se formeaza celulita?
3. Cauze
4. Ce solutii naturiste exista?

Ce este celulita?

Celulita afecteaza in general anumite zone ale abdomenului, soldurilor, picioarelor si feselor. Multe femei se plang de celulita in regiunea din spate a coapselor. Chiar daca aproape toate femeile dezvolta un anumit grad de celulita undeva pe corp de-a lungul vietii, femeile sunt adesea jenate de textura pielii cu aspect de „coaja de protocala” si incearca sa scape de celulita sau sa-i reduca aspectul.

Celulita este adesea comparata cu coaja de portocale, deoarece are acelasi aspect. In interior, celulita arata ca o acumulare de mici zone cu grasime, intre straturile de tesut.

Celulita poate fi clasificata in functie de gravitate, in 3 categorii:

• grad I (usor) – aspect de coaja de portocala, cu 1-4 depresiuni superficiale si aspect usor deformat pe piele;
• grad II (moderat) – 5-9 depresiuni de adancime medie, aspect intens valuros, tip branza;
• grad III (sever) – aspect capitonat de saltea, cu peste 10 depresiuni profunde, pielea fiind intens deformata.

Cum se formeaza celulita?

Sub straturile superioare ale pielii (epiderma si derma), celulele de grasime se acumuleaza. Benzile mici de tesut conjunctiv se leaga vertical intre aceste celule grase si se conecteaza de straturile superioare ale pielii. Se formeaza mici buzunare unde celulele normale de dimensiuni mai mari au mult spatiu. Dar cand celulele de grasime se extind, aceste buzunare devin mai aglomerate si incep sa se umfle, formand regiuni proeminente pe piele. Conexiunile dintre tesuturi raman, astfel ca se formeaza adancituri in piele sau depresiuni superficiale. Combinatia dintre aceste adancituri si buzunarasele de grasime dau aspectul celulitei.

Celulita este cauzata de acumularea de grasime sub piele. Unele femei sunt mai predispuse la aceasta decat altele. Cantitatea de celulita pe care o are o femeie si cat de vizibila este este determinata si de gene, procentul de grasime corporala si varsta. Grosimea pielii afecteaza de asemenea aspectul celulitei.

Celulita este frecvent intalnita pe solduri, coapse, abdomen, regiunea feselor.

Cauze

Celulita afecteaza femeile mai frecvent decat barbatii din cauza distributiei diferite de grasime, muschi si tesut conjunctiv. Intre 80 – 90% dintre femei se confrunta cu celulita la un moment dat in viata. Celulita nu duce la probleme de sanatate, dar este inestetica, fiind acel aspect de „coaja de portocala”. Dieta poate afecta celulita, deci este important sa adoptati o dieta echilibrata si sanatoasa. O dieta sanatoasa va poate ajuta sa va mentineti la o greutate sanatoasa. Reduceti alimentele procesate si pe cele cu continut ridicat de zahar, care pot duce la acumularea de toxine si grasimi in organism si cresteti aportul de fibre.

Celulita poate fi cauzata de:

• hormoni
• alimentatie deficitara
• un stil de viata nesanatos
• acumularea de toxine in organism
• genetica
• crestere in greutate
• sedentarim
• sarcina
• retentia de apa
• deshidratarea
• afectarea circulatiei
• afectarea structurii de colagen din piele
• excesul de grasime corporala

Componenta genetica

Exista o componenta genetica sau o predispozitie genetica la celulita. Dar doar pentru ca aveti componenta genetica nu inseamna ca trebuie sa o dezvoltati daca aveti o alimentatie sanatoasa, un stil de viata activ etc.

Factorii hormonali si varsta

Hormonii joaca un rol important in dezvoltarea celulitei. Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina fac parte din procesul de producere a celulitei.

O teorie este ca, pe masura ce estrogenul la femei scade in perioada menopauzei, fluxul sangvin catre tesutul conjunctiv de sub piele scade. Circulatia redusa inseamna mai putin oxigen in zona, ducand la o productie scazuta de colagen. Celulele de grasime se maresc, de asemenea, odata cu scaderea nivelurilor de estrogen.

Odata cu varsta, pielea devine mai putin elastica, mai subtire si mai predispusa la leziuni. Acest lucru creste riscul de a dezvolta celulita.

Factori de risc

Riscul de a dezvolta celulita depinde de anumiti factori, cum ar fi:

• factori genetici (mostenita in familie);
• gen – celulita este mai frecventa la femei;
• greutate – desi si persoanele slabe pot avea celulita, aceasta este mai frecventa la persoanele cu grasime corporala si supraponderale sau obeze;
• varsta – celulita este mai frecventa odata cu varsta.

Ce solutii naturiste exista?

Trebuie sa subliniem faptul ca nu exista niciun produs miracol, sau tratamente si medicamente care pot face sa dispara complet celulita. Unele tratamente pot reduce temporar aspectul celulitei, fie ca vorbim de remedii naturiste sau abordari medicale si cosmetice.

Adopta un stil de viata activ

Sportul poate ajuta la reducerea grasimii corporale, ceea ce face celulita mai putin vizibila. Alegeti un program de exercitii care combina exercitiile aerobice si antrenamente de forta, pentru a facilita arderea grasimii corporale si definirea musculaturii. Un corp mai tonifiat va arata mai ferm si se reduce aspectul de coaja de portocala. Alege o rutina sportiva care sa se concentreze mai ales pe zonele cu celulita.

Daca sunteti supraponderali sau obezi, scaderea in greutate – prin alimentatie sanatoasa si exercitii fizice regulate – ar putea imbunatati aspectul pielii. Pierderea in greutate si exercitiile fizice nu vor face insa celulita sa dispara complet.

Periajul uscat al pielii

Periajul uscat este una dintre cele mai simple moduri de a reduce celulita, mai ales de pe coapse. Cu toate acestea, eficienta lui nu este sustinuta de dovezi stiintifice.

Procesul de periaj uscat imbunatateste circulatia sangelui si drenajul limfatic si elimina excesul de toxine din organism. Fluxul sangvin imbunatatit la nivelul pielii reduce aspectul celulitei. Inainte de periaj, pielea trebuie sa fie uscata. Se foloseste o perie din fibre naturale, o lufa sau un burete natural (fibrele sintetice irita pielea) si se maseaza pielea cu miscari circulare, pentru a favoriza circulatia sangvina. Se maseaza si se periaza astfel fiecare zona de piele cu celulita.

Aceasta tehnica stimuleaza fluxul sangvin si limfatic, elimina celulele moarte ale pielii si stimuleaza dezvoltarea celulelor noi. Periajul uscat de face inainte de o baie sau dus.

Gomaj cu cafea

Utilizarea cafelei pentru exfoliere este o modalitate des folosita pentru a elimina celulele moarte, pentru a incuraja dezvoltarea de noi celule si pentru a imbunatati circulatia. Se poate folosi cafea macinata sau zat de cafea, amestecat cu ulei de masline, ulei de cocos sau alt tip de ulei. Se maseaza bine pielea si sa lasa sa actioneze 10 minute inainte de clatire. Nici in cazul cafelei nu exista studii care sa confirme eficienta ei in reducerea celulitei.

Alternativ, se pot efectua infolieri cu cafea si ulei de masline. Incalziti o jumatate de ceasca de cafea si amestecati cu putin ulei de masline extra virgin in cuptorul cu microunde timp de 20 de secunde. Intindeti pe pielea cu celulita amestecul caldut si acoperiti cu folie de plastic. Lasati sa actioneze timp de 30 de minute, apoi clatiti cu apa calda. Repetati procedura de 2 ori pe saptamana.

Stilul alimentar si celulita

Reducerea grasimii corporale prin alimentatie sanatoasa si sport poate ajuta la reducerea celulitei. Alimente indicate in reducerea celulitei sunt semintele de in, alimentele bogate in fibre, proteinele sanatoase (carne, oua, peste etc.), alimente cu mult potasiu, grasimi benefice. La fel de importanta este hidratarea adecvata. Evitati alimentele cu mult zahar, alimentele cu multa sare, produsele de panificatie rafinate, alimentele cu potential alergen, grasimile trans, alimentele intens procesate.

Deshidratarea poate face celulita mai vizibila. Apa curata corpul si indeparteaza toxinele care pot provoca celulita. Se recomanda ca femeile sa bea cel putin 9 pahare de apa in fiecare zi.

Detoxificarea corpului poate ajuta la reducerea celulitei prin reducerea toxinelor depozitate care contribuie la celulita. Incercati sa eliminati sau sa reduceti in mod semnificativ cantitatea de toxine pe care o consumati prin dieta si stil de viata. Aceasta include evitarea unor obiceiuri precum fumatul si consumul de alcool.

Masajul

La fel ca periajul uscat, masajul este o metoda eficienta de a imbunatati fluxul de sange. Aceste tehnici nu elimina neaparat celulita, dar pot avea un efect temporar in reducerea aspectului de coaja de portocala.

Creme si unguente

Sunt disponibile pe piata o multitudine de creme si produse ce promit reducerea celulitei. Cremele de acest tip contin o varietate de ingrediente, cum ar fi vitamine, minerale, extracte din plante si antioxidanti. Unele dintre aceste produse contin ingrediente care pot provoca reactii cutanate sau eruptii cutanate. Tratamentele locale pot ajuta la reducerea vizibilitatii celulitei, dar efectele nu pot fi de lunga durata. Va trebui sa aplicati produsul zilnic pentru a mentine rezultatele. Astfel de produse pot contracta pielea, ceea ce face ca aceasta sa para mai ferma. Cu toate acestea, cremele in general nu reduc celulita, dar amelioreaza temporar aspectul.Celulele grase inca mai exista sub piele.

Ce contin aceste creme?

Multe astfel de produse pot contine cofeina, retinol etc. Majoritatea cremelor de acest tip duc la lipoliza grasimilor. Metilxantinele (cofeina, teofilina, aminofilina) sunt agenti care stimuleaza lipoliza. Celulita este un model de depozitare a grasimilor superficiale – in loc sa fie depozitate difuz, grasimea este depozitata in saculeti mici, separati de fibre.

Cofeina creste fluxul de sange in zona si functioneaza ca diuretic. Aceasta poate schimba continutul de apa al grasimii, ceea ce poate reduce aparitia celulitei. Cofeina va bloca productia de grasimi de catre receptorii alfa. Unele creme au aminofilina, ca si cafeina, actioneaza prin blocarea receptorilor alfa.

Produsele care contin retinol de 0,3% pot reduce aparitia celulitei prin ingrosarea stratului exterior al pielii. Va trebui sa utilizati crema zilnic timp de 6 luni sau mai mult pentru a vedea rezultatele. Retinolul poate provoca sensibilitatea pielii, cum ar fi uscaciunea, inrosirea si descuamarea. De asemenea, creste sensibilitatea pielii la soare.

Referinte::
(1) Cellulite treatments: What really works?, link: https://www.aad.org/public/diseases/cosmetic-treatments/cellulite-treatments
(2) Cellulite: A Review of its Anatomy, Physiology and Treatment , link: https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/cellulite2.html
(3) What Is Cellulite and How Can You Treat It?, link: https://www.healthline.com/health/cellulite
(4) Everything you need to know about cellulite, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465.php
(5) Do anti-cellulite creams work?, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/3859.php
(6) Cellulite, link: https://kidshealth.org/en/teens/cellulite.html
(7) Cellulite, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulite/symptoms-causes/syc-20354945

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

12 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

12 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

12 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma