Perioada Craciunului ne duce cu gandul la mesele imbelsugate si retetele traditionale de sarbatori. Afla cum putem preveni excesele alimentare de sarbatori si cateva sfaturi pentru masa de Craciun.
1. Sarbatorile si dezechilibrul alimentar
2. Cum ne pregatim pentru masa de sarbatori?
3. Sfaturi de nutritie pentru perioada Craciunului
Mentinerea unui stil de viata sanatos prin alimentatie sanatoasa si sport poate fi un lucru dificil in perioada sarbatorilor. Sarbatorile vin adesea nu doar cu o incarcatura emotionala, ci si cu una culinara si ajungem adesea la un dezechilibru in alimentatie. Cand suntem alaturi de familie si prieteni, avand la dispozitie atat de multe alimente delicioase si preparate specifice, poate fi greu sa ne abtinem de la ele si putem ajunge cu usurinta sa mancam in exces – mai ales alimente hipercalorice, cu adaos mare de zahar si grasimi, bauturi acidulate si cantitati mari de alcool.
De sarbatori, tentatiile culinare sunt la tot pasul, incat ajungem sa uitam de mese regulate, echilibrate si obiceiuri alimentare sanatoase. Majoritatea alimentelor asociate in mod obisnuit cu sarbatoarea Craciunului si Anul Nou – si adesea nelipsite din meniul de Sarbatori – sunt preparatele din carne de porc, mezelurile de casa ca toba, carnati, lebar, caltabos etc., sarmale, piftie, friptura de porc, salata de boeuf, cozonac, fursecuri de Craciun, prajiturile cu foi etc. Insa, trebuie sa avem grija cu toate aceste preparate traditionale care pot fi grele, pentru a preveni problemele digestive. Totul trebuie consumat cu moderatie si e necesar sa facem alegeri cat mai sanatoase. De asemenea, mancarea nu trebuie sa fie punctul central al bucuriei din perioada sarbatorilor. In schimb, sarbatorile sunt despre crearea de amintiri si petrecerea timpului de calitate cu familia si prietenii.
Chiar daca ii spunem „masa de Craciun”, de fapt vorbim de o perioada mai lunga – pe langa cele trei zile de Craciun, mai avem si zilele anterioare, zilele de dupa Craciun si Revelionul. Cumulat, vorbim deja despre o perioada de aproximativ 2 saptamani cel putin in care alimentatia noastra se modifica. Este important sa ne dam voie sa ne bucuram de perioada sarbatorilor, inclusiv de preparatele specifice, insa cu moderatie, astfel incat sa nu fie nevoie sa apelam la medicamente sau la sprijin medical.
Cand pregatesti retetele de sarbatori, incearca sa gasesti alternative mai sanatoase la felurile de mancare preferate. Mancarea sanatoasa nu inseamna ca trebuie sa renunti la preparatele preferate – dar pot fi utile cateva modificari. Poti folosi carne mai slaba, poti inlocui in anumite retete carnea de porc cu carne de pui sau curcan, foloseste mai putin unt, adauga mai multe legume si alege sa pregatesti carnea la cuptor in loc sa o prajesti. De asemenea, incearca sa prepari salata de boeuf cu mai putina maioneza, la sarmale sa eviti sa pui carne grasa, iar langa friptura sa adaugi o salata sau muraturi in locul garniturii de cartofi. Pentru sosuri poti folosi iaurt fara grasimi in loc de smantana sau maioneza.
→ Citeste si despre postul alimentar.
⭐ Citeste si Rezolutii de Anul Nou – modalitati prin care sa le pui in aplicare
Nimic nu este interzis, dar totul tine de moderatie si controlul portiilor. Asta inseamna ca te poti rasfata cu unele dintre alimentele tale preferate in timpul sarbatorilor, dar va trebui sa controlezi dimensiunile portiilor si sa le consumi pe rand – nu totul la aceeasi masa. Evita sa mananci totul si din toate la aceeasi masa – separa felurile de preparate. Daca la pranz ai mancat doua feluri de mancare, e bine si sa incerci ca seara sa consumi o masa doar cu legume, o salata sau chiar o supa. Nu este nimic in neregula sa te bucuri si de o cina indulgenta, festiva – dar e bine sa te asiguri ca mesele celelalte sunt mai sanatoase si bogate in nutrienti. Astfel, poti sa te asiguri ca inainte, la pranz, ai o masa usoara, iar a doua zi dimineata un mic dejun sanatos, pentru a compensa.
E important sa mancam incet, sa ne bucuram de alimente, de aroma si gustul lor. Este nevoie de cel putin 10-15 de minute pentru ca la nivelul creierului sa ajunga informatia de satietate – stomacul sa transmita la creier semnalul ca e satul. Este important ca masa de sarbatori sa fie ca un ritual, sa mancam incet, sa ne bucuram de acele clipe, de ceea ce avem in farfurie si de oamenii dragi de alaturi. Mancatul constient ne ajuta sa ne bucuram mai mult de mancare, sa simtim mai bine aromele si gusturile si sa apreciem intreaga experienta de a manca.
Alcoolul in exces poate cauza numeroase probleme de sanatate. De asemenea, afecteaza si calitatea alimentatiei. In primul rand, alcoolul contine calorii goale. In al doilea rand, pe masura ce consumi alcool, apare tendinta de a consuma mai multe calorii din alimente. Consumul de alcool creste astfel apetitul si consumul total de calorii. De asemenea, bauturile festive ca vinul fiert au in general un aport caloric si mai mare. In plus, consuma mai multa apa pentru a preveni deshidratarea si pentru a reduce riscurile de mahmureala.
❄️ Citeste si : Sanatate iarna – sfaturi si alimente recomandate.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/healthequity/features/holidayseason/index.html
(2) https://healthysd.gov/realistic-healthy-holiday-eating-tips/
(3) https://www.webmd.com/diet/features/25-healthy-holiday-choices
(4) https://www.healthline.com/health-news/5-ways-to-stay-healthy-between-christmas-and-new-years-day
(5) https://familydoctor.org/tips-eating-healthy-holidays/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…