Apartenenta la o comunitate – efecte asupra starii de bine

Apartenenta la o comunitate este unul dintre aspectele care dau mai mult sens vietii noastre si care contribuie la starea de bine. Cum ne implicam intr-o comunitate si ce beneficii aduce sanatatii noastre mintale – pe larg in acest articol.

Cuprins:

1. Apartenenta la o comunitate si starea de bine – informatii generale
2. Ce efecte are apartenenta la o comunitate asupra starii de bine?
3. Cum gasim comunitatile in care sa ne implicam?

Apartenenta la o comunitate si starea de bine – informatii generale

Apartenenta la o comunitate poate avea efecte pozitive asupra starii de bine si asupra sanatatii mintale. Suntem fiinte sociale, ceea ce inseamna ca nu putem trai in izolare; crestem si ne dezvoltam cel mai bine atunci cand facem parte din comunitati (familia extinsa, grupul de colegi, anumite organizatii in care ne implicam, comunitatea religioasa etc.). Fiintele umane se dezvolta si evolueaza in cadrul comunitatilor, iar rolul unei comunitati este cu atat mai important in cazul celor care se confrunta cu singuratatea sau izolarea.

Implicarea intr-o comunitate ofera sentimentul apartenentei, adaugand si mai mult sens si scop in viata de zi cu zi. Cand simtim ca avem suport si ca nu suntem singuri, putem face fata mult mai usor situatiilor dificile din viata noastra. Pe de alta parte, depresia, anxietatea si suicidul sunt problemele de natura psihica cel mai frecvent asociate cu lipsa sentimentului de apartenenta.

Comunitatea ofera si conectarea cu ceilalti membri, sentimentul de a fi acceptat asa cum esti si de a fi sustinut de acestia.

Comunitatea nu se reduce la a fi doar un grup oarecare de oameni, ci e mai degraba despre conexiunea dintre ei, despre sprijinul si acceptarea dintre membrii. Cand vorbim de apartenenta la o comunitate, ne referim la exemple precum echipe de sport, grupuri care impart aceleasi hobby-uri, comunitati religioase, partide politice, organizatii etc.

Ce efecte are apartenenta la o comunitate asupra starii de bine?

Sentimentul de apartenenta, sprijinul si conectarea in cadrul comunitatii

Sentimentul apartenentei la un grup este probabil unul dintre cele mai importante beneficii ale comunitatii. In modelul ierarhic al nevoilor propus de Abraham Maslow, sentimentul de apartenenta este una dintre nevoile principale care motiveaza comportamentul uman. Alaturi de nevoia de afectiune, nevoia de apartenenta face parte din categoria nevoilor sociale, fiind plasate la mijlocul piramidei.

Comunitatea poate fi si o sursa de sprijin in timpul unor situatii dificile sau in criza. Un exemplu ilustrativ este cel al pandemiei de Coronavirus, in care unul dintre dezavantaje a fost izolarea si deconectarea dintre oameni. Apartenenta, sprijinul, sustinerea sunt valabile si pentru comunitatile profesionale, formate din membrii care practica aceeasi meserie sau lucreaza in acelasi domeniu.

Sanatatea fizica si longevitatea

Pe langa sprijinul si conectarea care apar intre membrii comunitatii, apartenenta la un grup se pare ca are efecte si asupra sanatatii fizice si asupra longevitatii.

Studiul Harvard este considerat cel mai lung studiu despre fericire (Harvard Study of Adult Development) realizat pana acum. Aceasta cercetare s-a desfasurat timp de aproape 80 de ani si este inca in derulare. In cadrul acestuia, participantii au fost urmariti pe durata intregii lor vieti, iar autorii studiului au ajuns la cateva concluzii importante legate de singuratate si apartenenta la o comunitate. Relatiile sociale sunt foarte importante pentru sanatatea noastra, fizica si mintala, in timp ce singuratatea este nociva, toxica.

Persoanele care au mai multe conexiuni sociale (cu familia, cu prietenii, cu comunitatea) sunt mai fericite, au o stare de sanatate fizica mai buna si traiesc mai mult decat cei mai putin conectati. Cand vorbeau de comunitate, se refereau la familia extinsa, vecini, comunitatea de la biserica.

Sens si scop oferite de comunitate

Intr-o comunitate, membrii au propriile lor roluri. Aceste roluri si activitatile pe care fiecare le face in cadrul comunitatii aduc un sens si scopuri suplimentare vietii fiecaruia. Apartenenta la o comunitate ne ofera sentimentul de a face parte din ceva mult mai mare si mai important decat noi.

Voluntariatul si comunitatea

In cazul activitatilor de voluntariat in cadrul unei comunitati, s-a observat ca atunci cand investim timp si resurse in cauzele pe care le sustinem, investim si in sanatatea noastra. Pe langa ajutorul oferit celor care au nevoie, voluntariatul aduce o serie de beneficii pentru sanatatea voluntarilor. Interactiunile sociale din cadrul activitatilor de voluntariat reduc nivelul de stres; acest lucru are un impact pozitiv general asupra starii de sanatate.

Voluntariatul alaturi de si pentru alti oameni sustine interactiunile interpersonale. Ne ajuta sa cunoastem oameni noi, sa ne dezvoltam reteaua sociala si abilitatile sociale si de comunicare. Totodata cresc sansele legarii unor prietenii cu persoane cu valori si interese similare. Toate acestea contribuie la prevenirea izolarii sociale si depresiei.
Mai multe despre beneficiile pe care le are voluntariatul – in acest articol.

Cum gasim comunitatile in care sa ne implicam?

Comunitatile la care aderam si in care ne implicam e important sa fie unele cu care rezonam. Cateva aspecte de care sa tinem cont atunci cand dorim sa ne implicam intr-o comunitate:

  • interesele noastre; de exemplu, daca ne face placere sa citim, participarea la un club de lectura ar putea fi grupul unde sa gasim sentimentul de apartenenta si oamenii cu care sa fim pe aceeasi lungime de unda in ce priveste pasiunile; daca ne plac sporturile, inscrierea intr-o echipa sau intr-un grup care se reuneste frecvent pentru a face un anumit sport poate fi o varianta; daca avem o pasiune sau un hobby, sa cautam grupuri de persoane care practica si ei acelasi lucru, iar daca nu exista un grup, putem crea noi unul, fie online, fie unul fata in fata;
  • valorile noastre; daca dorim sa ii ajutam pe ceilalti, sa ne implicam in cauze sociale, sa contribuim cu ceva la schimbarea in bine in mediul/comunitatea/orasul nostru, activitatile de voluntariat si aderarea la o comunitate de voluntari se pliaza pe aceste valori;
  • credintele noastre; de exemplu, daca suntem persoane spirituale/religioase, poate o comunitate in aceasta directie este cea care ne va aduce sentimentul de apartenenta; daca rezonam cu anumite cauze umanitare, politice, legate de mediu etc., aderarea la organizatii care sa vizeze acele aspecte s-ar putea sa fie optiunea potrivita;

Daca nu am gasit inca o comunitate care sa ne ofere sentimentul de apartenenta, de conectare cu ceilalti membri, e important sa nu ne oprim din a mai cauta.

Ce altceva mai putem face pentru a ne implica si a intra intr-o comunitate?

  • Inlocuirea timpului petrecut in fata unui ecran (televizor, telefon) cu timpul petrecut alaturi de alti oameni. A sta la televizor sau cu un telefon in fata nu doar contribuie la sedentarism, dar ne impiedica sa interactionam cu ceilalti. Retetele de socializare ne ofera doar aparent posibilitatea conectarii imediate cu prietenii; insa nu sunt suficiente pentru nevoia noastra de socializare, daca sunt folosite in lipsa contactului real.
  • Incercarea unor activitati noi, pe care le-am amanat sau neglijat, desi ne-am fi dorit sa le facem (o iesire; un curs nou; o activitate de grup; participarea la intalniri de grup cu tematici cu care rezonezi etc.). Acestea implicit ne vor aduce si ocazia de a cunoaste oameni noi.

Referinte:

(1) Connecting with community – https://www.headtohealth.gov.au/meaningful-life/connectedness/community
(2) The Importance of Community and Mental Health – https://www.nami.org/Blogs/NAMI-Blog/November-2019/The-Importance-of-Community-and-Mental-Health
(3) The mental health benefits of community helping during crisis. Coordinated helping, community identification and sense of unity during the COVID-19 pandemic – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/casp.2520

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma