Niacinamida – cum actioneaza si ce beneficii are

Afla mai multe despre niacinamida – cum actioneaza, ce rol are, ce beneficii poate avea pentru sanatate si in cosmetica, precum si efecte secundare posibile.

Cuprins:

1. Ce este niacinamida?
2. Indicatii si beneficii
3. Niacinamida in rutina de ingrijire a pielii – ce beneficii are?
4. Utilizarea niacinamidei in cosmetica
5. Efecte secundare posibile

Ce este niacinamida?

Niacinamida, cunoscuta si sub numele de nicotinamida sau amida acidului nicotinic, este forma activa, solubila in apa, a vitaminei B3. Nicotinamida este prezenta in mod natural in cantitati mici in drojdie, carne slaba, peste, nuci si leguminoase. Suplimentele de nicotinamida orala sunt disponibile sub forma tablete de 20-30 mg in combinatii de multivitamine si individual sub forma de tablete de 500 mg. De asemenea, este inclusa in multi agenti topici, inclusiv creme de protectie solara si produse cosmetice.

Indicatii si beneficii

Niacinamida actioneaza ca modulator al citokinelor inflamatorii si joaca un rol in repararea ADN-ului si raspunsul celular la leziuni, inclusiv inflamatia si apoptoza (moartea celulara). Nicotinamida are proprietati antiinflamatorii si poate imbunatati functia de bariera a pielii prin scaderea pierderii de apa prin epiderma (stratul exterior al pielii), crescand astfel hidratarea pielii.

Pentru ce probleme se foloseste niacinamida? Pelagra este o afectiune cauzata de deficienta de niacina. Simptomele includ eruptii cutanate, simptome digestive si probleme de personalitate si sanatate mentala. Suplimentele de niacinamida sunt un mod stabilit de tratament pentru aceasta afectiune. Atunci cand este utilizata local, niacinamida poate imbunatati hidratarea pielii prin prevenirea evaporarii umiditatii. Este, de asemenea, un ingredient antiinflamator natural, deci este indicat uneori pentru calmarea pielii iritate, dar si pentru persoanele cu piele sensibila. Niacinamida poate ajuta pielea sa formeze o bariera de ceramide care poate ajuta la retinerea umiditatii. Acest lucru este benefic pentru toate tipurile de piele, mai ales daca vorbim de eczeme sau pielea imbatranita.

Niacinamida pentru acnee

Nicotinamida, disponibila sub forma de crema topica, gel si forme orale, poate fi eficienta in reducerea acneei. Nicotinamida reduce, de asemenea, productia de sebum. Sebumul contribuie la comedoane neinflamate si leziuni inflamatorii legate de acnee. Nicotinamida nu este recomandata pentru acnee la femeile insarcinate sau care alapteaza.

Nicotinamida pentru rozacee

Semnele si simptomele clinice ale rozaceei includ uscaciune crescuta a fetei, roseata si sensibilitate. Unele studii sugereaza ca produsele hidratante care contin nicotinamida pot imbunatati functia de bariera a pielii la pacientii cu rozacee, ceea ce duce la o reactie redusa la iritanti, inclusiv demachiante si produse cosmetice. Niacinamida reduce inflamatia, ceea ce poate ajuta la ameliorarea inrosirii cauzate de eczeme, acnee si alte afectiuni inflamatorii ale pielii.

Efecte anti-imbatranire

Nicotinamida este precursor al nicotinamidei adenin dinucleotid (NAD) si nicotinamida adenin dinucleotid fosfat (NADP), care sunt co-enzime (facilitatori ai reactiilor enzimatice) esentiale pentru numeroase procese metabolice. Aceste coenzime joaca un rol in metabolismul glucozei, producerea de energie celulara si sinteza lipidelor. In mai multe studii clinice, nicotinamida topica a redus liniile fine si ridurile, petele hiperpigmentate, petele rosii si ingalbenirea pielii, si a imbunatatit elasticitatea. De asemenea, poate creste productia de ceramide de catre piele, care sunt emolienti naturali si agenti de protectie a pielii, imbunatatind astfel hidratarea pielii.

Efecte anticancerigene

Radiatiile ultraviolete (UVR) reprezinta principalul factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele. Mecanismele prin care UVR duc la cancer sunt complexe, inclusiv afectarea directa a ADN-ului si efectele asupra sistemului imunitar. S-a demonstrat ca nicotinamida imbunatateste repararea daunelor directe si oxidative ale ADN-ului in keratinocitele umane. Are potentialul de a preveni suprimarea imuna indusa de UV. Insa, nicotinamida NU functioneaza ca protectie solara (nu previne arsurile solare).

Niacinamida in rutina de ingrijire a pielii – ce beneficii are?

Nicotinamida ajuta la mentinerea pielii netede si hidratate – in special pentru persoanele cu piele uscata, dar nu numai. Niacinamida poate ajuta, de asemenea, la reglarea cantitatii de sebum pe care o produc glandele sebacee. Poate reconstrui simultan celulele sanatoase ale pielii, protejandu-le de daunele cauzate de razele ultraviolete. Unele cercetari au descoperit ca unele concentratii de niacinamida de 5% pot fi de ajutor in reducerea petelor hiperpigmentate. Cercetarile au descoperit, de asemenea, ca aceeasi concentratie a fost utila in reducerea anumitor semne de deteriorare legata de radiatii, efecte care vin odata cu inaintarea in varsta – liniile fine si ridurile.

Utilizarea niacinamidei in cosmetica

Multe produse topice cu niacinamida vin sub forma de seruri. Acestea sunt tratamente suplimentare care abordeaza problemele individuale ale pielii – pe langa curatare, tonifiere si hidratrare. Serul cu niacinamida trebuie aplicat dupa tonifiere, dar inainte de hidratare. Unele demachiante si creme contin si niacinamida. Acest ingredient se gaseste si in unele masti de fata.

Concentratia de niacinamida poate varia de la un produs la altul, desi majoritatea produselor au 5% sau mai putin. Unele rapoarte sugereaza ca formulele de 5% sunt eficiente in tratarea hiperpigmentarii si a daunelor legate de expunerea la soare. Daca aveti pielea sensibila, poate fi util sa incepeti cu o concentratie mai mica. Formulele cu 2% niacinamida pot ajuta la ameliorarea simptomelor eczemei ​​si a problemelor similare.

Puteti gasi niacinamida in diferite tipuri de produse de ingrijire a pielii, inclusiv creme de protectie solara, crema hidratanta, crema de noapte si ser. Insa, nu exista suficiente dovezi ca un contact scurt cu pielea, cum ar fi in cazul produselor de spalare sau demachiantelor pentru fata, duce la efecte semnificative. Astfel, se recomanda produse care raman pe piele (si astfel sunt absorbite), cum ar fi cremele hidratante sau serurile.

Unii medici recomanda folosirea acestui ingredient impreuna cu acidul hialuronic. Se spune ca acidul hialuronic creste absorbtia produsului. Desi este posibil sa nu observati niciun rezultat semnificativ in primele cateva saptamani, ar trebui sa existe o diferenta notabila dupa aproximativ 4 saptamani. Dupa 8 saptamani, ar trebui sa observati o piele mai hidratata, mai fina si mai tonifiata.

Efecte secundare posibile

Niacinamida este in general sigura pentru administrare sub forma de suplimente si pentru utilizare locala. Efectele secundare minore ale administrarii de suplimente de niacinamida sunt diareea, ametelile, mancarimea, flatulenta, arsurile la stomac si durerile de cap usoare. Efectele secundare ale aplicarii cremelor cu niacinamida sunt roseata, senzatie de arsura si mancarime usoara. Cand este luata in doze mari (mai mult de 3 g pe zi), niacinamida poate avea un efect negativ sau chiar toxic asupra ficatului.

Cel mai bine este sa discutati cu medicul inainte de a lua suplimente de niacinamida, deoarece niacinamida poate reduce coagularea sangelui. De asemenea, solicitati sfatul dermatologului inainte de a include niacinamida in rutina zilnica de ingrijire a fetei.

Persoanele care au alergii preexistente pot avea mai multe riscuri de a experimenta o reactie alergica la acest produs. Asta din cauza faptului ca niacinamida poate face ca organismul sa elibereze histamina.

Referinte:
(1) https://dermnetnz.org/topics/nicotinamide
(2) https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/niacinamide
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147561/
(4) https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-niacinamide-skin-care

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma