Sarea Epsom – indicatii, beneficii

Iata ce indicatii si beneficii poate avea sarea Epsom, cum poate fi folosita, cum actioneaza, precum si alte recomandari utile.

Cuprins:

1. Ce este sarea Epsom?
2. Utilizari
3. Beneficiile bailor cu sare Epsom
4. Contraindicatii si efecte adverse

Ce este sarea Epsom?

Sarea Epsom este o sare pe baza de magneziu. Este cunoscuta din punct de vedere chimic sub numele de sulfat de magneziu. De asemenea, mai este cunoscuta sub numele de sare amara sau sare englezeasca. Sarea Epsom este una dintre multele saruri minerale naturale, un compus pe baza de magneziu si sulfat. Numele de „sare Epsom” provine de la orasul Epsom, situat aproape de Londra, in Anglia, unde se presupune ca sarea aceasta a fost descoperita.

In ciuda numelui sau, sarea Epsom este un compus complet diferit de sarea de masa. Cel mai probabil a fost numit „sare” din cauza structurii sale chimice. Desi seamana cu sarea de masa, are un gust foarte amar si nu este cu adevarat indicat sa fie consumata. De obicei se dizolva in apa de baie pentru numeroasele sale proprietati.

Utilizari

Ideea este ca atunci cand turnati sare Epsom in apa calda, se dizolva magneziul si sulfatul si ii permite sa fie absorbit in organism prin piele. Insa, nu exista suficiente date care sa arate ca magneziul poate fi absorbit prin piele in cantitati suficiente pentru a rezolva potentiale deficiente. Magneziul este al patrulea mineral ca abundenta din organism, primul fiind calciul. Este implicat in peste 300 de reactii biochimice importante mai ales pentru inima si sistemul nervos. In timp ce sulfatul de magneziu are valoare ca supliment de magneziu, unii sustin ca acest element poate fi absorbit si prin baile cu sare Epsom.

Iata cateva dintre cele mai cunoscute utilizari ale sarii Epsom:

Sare Epsom pentru baie relaxanta

Sarea Epsom este ideala pentru bai relaxante, inclusiv datorita continutului ridicat de magneziu. Magneziul contribuie la sinteza si metabolismul neurotransmitatorilor. Neurotransmitatorii sunt substante chimice care transporta semnale intre neuroni sau celulele nervoase. Acesti mesageri chimici influenteaza fiecare aspect al vietii de zi cu zi, inclusiv somnul, starea de spirit si concentrarea. Se crede ca un nivel scazut de magneziu ar putea afecta calitatea somnului si capacitatea de a face fata stresului. In cazul unei bai cu sare Epsom, aceasta poate ajuta pielea sa absoarba magneziul, ceea ce ar putea ameliora stresul si ar putea induce relaxarea.

Se folosesc 1-2 cani de sare Epsom pentru o cada de dimensiuni standard. Se toarna sarea in apa calda, nu fierbinte, si ulterior petreceti cam 15-30 minute pana la 1 ora in apa. Se pot adauga si diferite uleiuri esentiale pentru inducerea relaxarii, ca ulei esential de lavanda, de trandafir, bergamota, iasomie sau eucalipt.

Este foarte importanta clatirea pielii dupa baia cu saruri Epsom – pentru a indeparta orice reziduuri de sare de pe piele ce pot duce la uscarea pielii. De asemenea, este important sa hidratati bine pielea dupa baie.

Exfoliant pentru corp

Aceasta sare poate fi folosita ca exfoliant sau scrub pentru corp. Amestecati sare Epsom cu un ulei purtator ca ulei de migdale sau ulei de masline, pentru a obtine un exfoliant pentru corp. Poate fi util sa maruntiti sarea pentru a nu fi prea dura.

Bai pentru picioare cu sare Epsom

Sarea Epsom poate ajuta la reducerea unor probleme la nivelul picioarelor sau unghiilor incarnate. Baia cu sare Epsom poate favoriza vindecarea si poate ameliora mancarimea. De asemenea, ar putea ajuta la reducerea mirosului neplacut. In plus, sarea poate fi amestecata cu un ulei purtator pentru exfolierea blanda a picioarelor.

Alte utilizari ale sarii Epsom:

  • Poate ameliora mancarimea data de muscaturile de insecte. Dizolvati o lingura de sare Epsom intr-o cana de apa si apoi pulverizati pe muscaturile de insecte pentru a ajuta la calmarea mancarii.
  • Solutia de apa cu sare Epsom poate fi folosita uneori pentru efectul laxativ, pentru a ajuta la ameliorarea constipatiei. Se adauga 2-6 lingurite de sare la 250 ml apa si se consuma. Cel mai bine este sa discutati cu medicu inainte de a utiliza sarurile Epsom ca laxativ, mai ales daca aveti o alta afectiune medicala. Retineti ca sunt posibile efecte secundare grave si interactiuni medicamentoase. Utilizarea interna a sulfatului de magneziu poate aduce o usurare ameliorare a constipatiei, dar, ca orice laxativ, sarea Epsom pentru constipatie nu este menita sa fie o solutie pe termen lung sau un substitut pentru o dieta sanatoasa bogata in fibre.
  • Sarea Epsom poate ajuta si la indepartarea mai usoara a aschiilor. Inmuierea intr-o baie cu sare Epsom timp de cateva minute poate reduce inflamatia in zona afectata, poate inmuia aschia si o poate face mai usor de indepartat.
  • Se poate face si masca de par cu sare Epsom poate oferi mai mult volum parului. Dupa samponare si clatire aplicati pe par un amestec din doua linguri de balsam si doua linguri de sare Epsom, lasand sa actioneze 10-20 minute, apoi clatiti bine.

Beneficiile bailor cu sare Epsom

Se considera ca baile cu sare Epsom pot ajuta la reducerea stresului, stabilizarea starii de spirit si pot ameliora anxietatea si depresia. Nivelurile scazute de magneziu pot afecta negativ calitatea somnului si pot creste nivelul de stres. Unii sustin ca baile cu sare Epsom pot inversa aceste probleme, permitandu-i corpului sa absoarba magneziul prin piele. Insa, este mai probabil ca efectele calmante ale bailor cu sare Epsom sa se datoreze pur si simplu relaxarii cauzate de apa calda.

In plus, sarea Epsom este folosita pentru a relaxa muschii si pentru a calma durerile de umeri, gat, spate. De exemplu, prin relaxarea muschilor din jurul capului, magneziul din sarea Epsom poate ajuta la reducerea durerilor de cap sau a migrenei. O alta afirmatie comuna este ca sarea Epsom ajuta la reducerea durerii si a umflaturilor. Se crede ca baile cu sare Epsom amelioreaza simptomele fibromialgiei si artritei. Din nou, magneziul este considerat responsabil pentru aceste efecte, deoarece multe persoane cu fibromialgie si artrita au deficit de magneziu.

In plus, se considera ca magneziul poate ajuta la reducerea inflamatiei in organele interne. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare si la imbunatatirea digestiei, mai ales prin reducerea constipatiei.

De asemenea, se crede ca baia cu sare Epsom poate inmuia pielea aspra, uscata si poate exfolia delicat, indepartand celulele moarte. De asemenea, poate calma pielea afectata de probleme ale pielii, inclusiv eczeme si psoriazis. Insa, discutati cu medicul inainte de a incerca baile cu sare Epsom daca avetii o afectiune a pielii, deoarece in unele cazuri sarea Epsom ar putea agrava simptomele.

Contraindicatii si efecte adverse

In general, nu exista efecte adverse, dar exista unele cazuri in care se recomanda prudenta. Baile cu sare Epsom nu sunt recomandate persoanelor cu inflamatii ale pielii, infectii ale pielii, reactii alergice, ca urticarie sau eruptii, rani deschise sau arsuri severe. De asemenea, baile cu sare Epsom sau aplicarile locale pot usca pielea. Este important sa clatiti si sa hidratati foarte bine ulterior.

In plus, consumul de sare Epsom poate provoca reactii adverse grave, cum ar fi diaree severa. Nu exista studii care sa demonstreze ca administrarea interna de sare Epsom este sigura sau benefica. Magneziul sub orice forma, inclusiv sarea Epsom, trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala, deoarece este procesat de rinichi si poate atinge cu usurinta niveluri toxice la acesti pacienti.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/epsom-salt-bath
(2) https://www.healthline.com/nutrition/epsom-salt-benefits-uses
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/epsom-salt
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321627

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma