Sanatatea sexuala – ce este si ce importanta are

Citeste pe larg despre sanatatea sexuala, ce este si care sunt factorii care o pot influenta, ce beneficii are sanatatea sexuala pentru calitatea vietii si alte informatii utile.

Cuprins:

1. Ce este sanatatea sexuala?
2. Ce inseamna a fi o persoana sanatoasa din punct de vedere sexual?
3. Beneficiile activitatii sexuale
4. Importanta sanatatii sexuale
5. Componentele sanatatii sexuale

Ce este sanatatea sexuala?

Sanatatea sexuala este definita ca o stare de bine la nivel fizic, emotional, mental si social in relatie cu sexualitatea. Nu inseamna doar absenta bolii, a disfunctiei sau a infirmitatii. Sanatatea sexuala tine si de o abordare pozitiva a sexualitatii si a relatiilor sexuale, precum si posibilitatea de a avea experiente sexuale placute si sigure, fara constrangere, discriminare si violenta.

Sexualitatea este un aspect central al fiintei umane ce cuprinde sexul, identitatile si rolurile de gen, orientarea sexuala, erotismul, placerea, intimitatea si reproducerea. Sexualitatea este experimentata si exprimata sub forma de ganduri, fantezii, dorinte, valori, comportamente, relatii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sexualitatea unei persoane este influentata de interactiunea factorilor biologici, psihologici, sociali, economici, politici, culturali, juridici, istorici, religiosi si spirituali.

Ce inseamna a fi o persoana sanatoasa din punct de vedere sexual?

In primul rand, sanatatea sexuala a unei persoane inseamna lipsa problemelor fizice care pot afecta sexualitatea si lipsa problemelor de natura sexuala – fizice, emotionale sau mentale. Insa, sanatate sexuala nu inseamna doar atat. Conform Asociatiei Americane de Sanatate Sexuala, o persoana sanatoasa din punct de vedere sexual are urmatoarele caracteristici, comportamente si sisteme de convingeri privind sexualitatea si relatiile sexuale:

  • intelege ca sexualitatea este o parte naturala a vietii si implica mai mult decat un comportament sexual – inseamna mai mult decat libidou si dorinta sexuala;
  • recunoaste si intelege ca fiecare persoana are drepturi sexuale, preferinte, chiar daca sunt diferite de ale sale;
  • face eforturi pentru a preveni sarcinile nedorite si infectiile cu transmitere sexuala;
  • poate experimenta placere sexuala, satisfactie si intimitate, se simte confortabil sa creeze limite;
  • poate comunica deschis cu pertenerii intimi si medicii despre sanatatea sa sexuala si nevoile sexuale atunci cand este necesar;
  • isi poate exprima propriile dorinte si nevoi, respectand in acelasi timp preferintele si nevoile celorlalti.

Exista multe tipuri de sanatate, inclusiv sanatatea fizica, sanatatea mentala, sanatatea spirituala, sanatatea culturala, sanatatea sociala, sanatatea financiara, sanatatea mediului etc. Vezi mai multe aici despre wellness si calitatea vietii. In plus, toate aceste tipuri de sanatate se pot influenta reciproc. Modul in care definim sanatatea sexuala va fi diferit pentru fiecare persoana. Motivul este ca sanatatea sexuala este influentata de multi factori personali si sociali, cum ar fi valorile si credintele noastre, cresterea, cultura, religia, spiritualitatea, oamenii din jurul nostru, experientele noastre personale, asteptarile societatii, drepturi legale si/sau sexuale.

Beneficiile activitatii sexuale

Cand ne gandim la beneficiile sanatatii sexuale ne gandim imediat la beneficiile actului sexual in sine. Acestea includ:

  • imbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
  • reducerea tensiunii arteriale;
  • sustinerea imunitatii;
  • imbunatatirea stimei de sine;
  • scaderea depresiei si a anxietatii;
  • cresterea libidoului;
  • ameliorarea durerilor;
  • imbunatatirea calitatii somnului;
  • imbunatatirea controlului vezicii urinare;
  • reducerea riscului de cancer de prostata la barbati;
  • imbunatatirea functiei cognitive;
  • cresterea intimitatii fata de un partener sexual;
  • reducerea generala a stresului, atat din punct de vedere fiziologic, cat si emotional;
  • rate mai mari de fericire.

Dincolo de beneficiile individuale, actul sexual in sine sustine o relatie sanatoasa in mai multe moduri. De exemplu, oxitocina eliberata in timpul sexului sporeste sentimentul de legatura si imbunatateste intimitatea emotionala.

Importanta sanatatii sexuale

Insa, sanatatea sexuala nu inseamna doar actul sexual si beneficiile actului sexual in sine. Sanatatea sexuala este importanta deoarece le permite oamenilor sa preia controlul asupra sexualitatii personale, asupra sanatatii reproductive si asupra bunastarii emotionale privind relatiile intime. Exista mai multe componente care pot ajuta la atingerea sanatatii sexuale, dintre care unele includ educatia, siguranta si comunicarea (atat cu personalul medical, cat si cu partenerii intimi).

Educatia sexuala si siguranta inseamna informare cu privire la infectiile cu transmitere sexuala, prevenirea unei sarcini nedorite, consimtamant si nu numai. Vezi aici mai multe despre educatia sexuala pentru copii si adolescenti. Desi cea mai buna modalitate de a preveni o sarcina nedorita este practicarea abstinentei, acest lucru nu este realist pentru multe persoane. De aceea, este importanta informarea corecta cu privire la metodele contraceptive. Sanatate sexuala inseamna si stabilirea de limite, consimtamant si prevenirea abuzurilor sexuale.

Componentele sanatatii sexuale

Sexualitatea si sanatatea sexuala

A avea o viata sexuala sanatoasa vine cu multe avantaje. Sexul si sexualitatea fac parte din viata fiecaruia dintre noi. Pe langa reproducere, sexul este si despre intimitate si placere. Activitatea sexuala de orice fel, actul sexual sau masturbarea pot oferi beneficii pentru toate aspectele vietii: fizic, intelectual, emotional, psihologic si social. Sanatatea sexuala inseamna mai mult decat evitarea bolilor si a sarcinilor neplanificate. Este, de asemenea, despre recunoasterea faptului ca sexul poate fi o parte importanta a vietii.

O buna sanatate sexuala ajuta si la imbunatatirea comportamentelor sexuale, a satisfactiei sexuale si rezolvarea anumitor conflicte legate de frecventa sexuala, dorinta sexuala in cuplu etc. Ne ajuta si sa ne bucuram de propriul corp, de propria sexualitate, inseamna iubire de sine, apreciere, stima de sine si relatie sanatoasa cu propriul corp – imagine corporala pozitiva. Este important sa putem discuta deschis cu partenerii despre propria sexualitate, despre nevoi, dorinte, limite.

Sexul si bolile cu transmitere sexuala

Atat barbatii, cat si femeile trebuie sa aiba grija de sanatatea lor sexuala si sa inteleaga problemele legate de relatiile sexuale si consimtamant, infectiile cu transmitere sexuala si sarcina si contraceptia. Infectiile cu transmitere sexuala sunt contractate in timpul sexului neprotejat si simptomele lor variaza foarte mult.

Exista modalitati prin care puteti reduce riscul de a lua sau de a transmite o infectie cu transmitere sexuala. Prezervativele sunt cea mai eficienta modalitate de a reduce riscul. Atunci cand sunt utilizate in mod corespunzator, prezervativele sunt cel mai eficient mod de a reduce riscul de a obtine sau de a transmite o infectie cu transmitere sexuala. Cu toate acestea, nici macar prezervativele nu ofera protectie 100%. De asemenea, este important sa limitati numarul de parteneri sexuali pentru a reduce riscul de infectii cu transmitere sexuala.

Pentru a fi eficiente, prezervativele trebuie folosite de la inceputul actului sexual pana la sfarsit, deoarece infectiile cu transmitere sexuala se pot transmite si prin pre-ejaculare. Retineti ca poate fi transmisa o infectie daca prezervativul nu acopera complet zona infectata. In plus, uneori un prezervativ se poate rupe.

Contraceptia

Lipsa protectiei sexuale poate duce la infectii cu transmitere sexuala si la o sarcina neplanificata. Exista multe tipuri diferite de contraceptie si fiecare tip are propriile sale avantaje si dezavantaje. Acestea includ prezervative, contraceptive orale, implanturi contraceptive, contraceptive injectabile, sterilet etc. De asemenea, exista o serie de metode traditionale de contraceptie, ca metoda calendarului sau metoda retragerii, care insa nu au eficienta la fel de mare. Aceste metode functioneaza doar uneori si doar pentru unele persoane, iar riscul de sarcina este foarte mare.

AICI poti citi mai multe despre metodele contraceptive. 

Disfunctiile sexuale si probleme medicale ce pot afecta viata sexuala

Disfunctia sexuala se refera la orice problema care va impiedica sa doriti sa faceti sex sau sa va bucurati de activitate sexuala. Unele probleme sunt mai frecvente in randul adultilor in varsta, dar disfunctia sexuala poate aparea la persoane de toate varstele si genurile. Disfunctiile sexuale frecvente includ:

  • dorinta sexuala scazuta – lipsa de interes si dorinta sexuala;
  • tulburare de excitare sexuala;
  • tulburare orgasmica – dificultate recurenta sau persistenta in atingerea orgasmului;
  • dureri in timpul stimularii sexuale etc.

Daca va confruntati cu oricare dintre disfunctiile sexuale de mai sus sau aveti alte probleme care va impiedica sa aveti o viata sexuala implinita, ar trebui sa discutati cu medicul. In plus, este important sa solicitati sfatul medicului pentru orice fel de probleme medicale ce va afecteaza viata sexuala, inclusiv probleme de natura ginecologica, afectiuni cronice, anumite probleme de sanatate mentala, probleme de fertilitate etc.

Ce este consimtamantul?

Consimtamantul inseamna a fi de acord in mod clar si liber cu activitatile sexuale care au loc sau pot avea loc. Consimtamantul nu poate fi dat daca o persoana este sub influenta alcoolului, a drogurilor sau daca doarme. O persoana are tot dreptul sa se razgandeasca cu privire la actul sexual chiar si in timpul acestuia si sa aleaga sa nu mai continue, desi a fost de acord la inceput. Consimtamantul este primordial. A forta pe cineva sa faca sex sau orice activitati sexuale impotriva vointei sale se numeste abuz sexual sau agresiune sexuala.

Comunicarea si sanatatea sexuala

O alta parte a sanatatii sexuale este comunicarea. Comunicarea trebuie facuta atat cu personalul medical atunci cand este cazul, cum ar fi in timpul consultatiilor medicale, dar si cu partenerii sexuali. Este important sa comunicati inclusiv despre limite si asteptari, dar si despre anumite probleme de sanatate pe care unul le-ar putea avea etc.

Pentru ca o buna comunicare este piatra de temelie a unei relatii sanatoase, stabilirea unui dialog este primul pas nu numai catre o viata sexuala mai buna, ci si catre o legatura emotionala mai stransa. Comunicarea este important sa fie deschisa, bazata pe incredere, sinceritate si fara critici. Atunci cand apar anumite probleme sau dificultati in ceea ce priveste sanatatea sexuala, atat la nivel fizic, dar si emotional, este important sa solicitati sprijinul unui medic sau psihoterapeut, inclusiv terapie sexuala, in functie de caz.

Citeste si: Terapia Imago de cuplu – ce beneficii are?

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma