Sarcina toxica, tot ce trebuie sa stii despre riscuri si tratarea acesteia

Sarcina toxica, numita in termeni de specialitate hiperemezis gravidarum, se caracterizeaza prin greturi excesive in sarcina, care duc adesea la deshidratare. Iata de ce apare si ce e de facut.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Simptome sarcina toxica
3. Diferanta dintre greturile matinale si sarcina toxica
4. Cauzele sarcinii toxice
5. Complicatii ale sarcinii toxice
6. Diagnosticare
7. Tratament
8. Prevenire simptome sarcina toxica

Informatii generale

Ce inseamna sarcina toxica? Greturile matinale sunt frecvente in sarcina. Aproximativ 7 din 10 femei insarcinate prezinta greata si voma in sarcina, iar acest lucru nu apare doar dimineata. Pentru majoritatea femeilor, acest lucru se reduce sau dispare complet in jurul saptamanii 14 de sarcina, desi pentru unele femei poate dura mai mult.

Unele femei insarcinate prezinta greata si varsaturi excesive – de mai multe ori pe zi si sa nu poata retine in stomac mancarea sau bautura. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra vietii de zi cu zi. Aceasta stare de greata si varsaturi excesive este cunoscuta sub numele de hiperemezis gravidarum (HG) sau mai simplu  – sarcina toxica.

Poate duce la pierdere in greutate si deshidratare, precum si modificari in procesele chimice ale organismului.

Aproximativ 1% dintre femeile insarcinate se confrunta cu sarcina toxica.

Simptome sarcina toxica

In caz de greturi matinale, acestea pot provoca scaderea apetitului sau varsaturi. Acest lucru este diferit de hyperemesis, deoarece in acest caz, femeile nu pot sa manance si sa bea lichide. Simptomele de sarcina toxica sunt mult mai severe.

Sarcina toxica simptome:

  • greata permanenta si severa in timpul sarcinii, voma in sarcina;
  • salivatie excesiva;
  • pierdere in greutate;
  • semne de deshidratare – urina inchisa la culoare, piele uscata, slabiciune, stare de rau si chiar lesin;
  • constipatie;
  • incapacitatea de a consuma suficiente lichide sau alimente;
  • cetoza – o afectiune grava care are ca rezultat acumularea de substante chimice acide in sange si urina;
  • tensiune arteriala scazuta (hipotensiune) cand stai in picioare.

Spre deosebire de greturile matinale obisnuite in sarcina, hyperemesis gravidarum poate dura mai tarziu de saptamana 14 de sarcina – uneori pana la nastere, desi majoritatea cazurilor se reduc in aproximativ saptamana 20 de sarcina.

Diferenta dintre greturile matinale si sarcina toxica

Greturile matinale (sau raul de dimineata) si sarcina toxica sunt probleme foarte diferite. Au complicatii si reactii adverse diferite pentru fiecare femeie gravida. 70-80% dintre femeile gravide se confrunta cu greturi matinale. Doar 1% dintre femeile gravide se confrunta cu episoade severe de greata si voma – sarcina toxica.

Cand vorbim despre greata in sarcina, cand apare este un factor distinctiv. Simptomele de sarcina toxica apar de obicei intre saptamanile 4-6 de sarcina si pot atinge maximul la saptamanile 9-13, in timp ce greturile matinale apar in general din prima luna de sarcina. Greturi in sarcina – cand dispar? Greturile matinale apar adesea din prima luna, impreuna cu oboseala in sarcina trimestrul 1, si se reduc in general din lunile 3-4, desi uneori pot persista mai mult. Greturile din sarcina in general se reduc pana la saptamana 14 – in cazul greturilor matinale, dar greturile severe pot persista chiar pana la finalul sarcinii – pana la 20% dintre femeile cu sarcina toxica. In caz de greturi matinale voma nu duce la deshidratare severa.

Cauzele sarcinii toxice

Nu se cunoaste concret cauza sarcinii toxice, dar ar putea fi si o componenta genetica. Una dintre conceptiile gresite de multa vreme despre hyperemesis gravidarum este ca e o problema psihosomatica (si ca e doar in „mintea unei persoane”) sau are o cauza psihologica, cum ar fi o respingere a sarcinii, frica de nastere sau de sarcina.

Adevarul e ca boala e cauzata si legata de modificarile si fluctuatiile hormonalegonadotropina corionica umana – corpul o poate produce in cantitate prea mare, intr-un ritm prea rapid. Daca ati avut hyperemesis gravidarum intr-o sarcina anterioara, este mai probabil sa aveti si in urmatoarea sarcina.

Factori de risc pentru sarcina toxica

Sarcina toxica este mai frecventa la femeile care au o sarcina multipla. De asemenea, este mai frecventa la femeile cu migrene. Femeile cu antecedente familiale ale afectiunii sau care au avut afectiunea intr-o sarcina trecuta sunt mai predispuse sa aiba aceasta problema la sarcini viitoare.

Astfel, factorii de risc sunt:

  • istoric personal de sarcina toxica;
  • sarcina multipla;
  • istoric de rau de miscare;
  • migrene cu greata si varsaturi;
  • istoric familial de hyperemesis gravidarum;
  • supraponderalitate;
  • prima sarcina.

Frecventa sarcinii toxice

Hyperemesis gravidarum se estimeaza ca apare in general la 1% dintre gravide. In general, daca la o sarcina apare problema, riscul este mai mare sa apara si la sarcinile viitoare, dar nu este o regula.

Complicatii ale sarcinii toxice

Hyperemesis gravidarum poate provoca probleme atat pentru tine, cat si pentru copil. Complicatiile pot include:

  • deshidratare si dezechilibre minerale – este posibil sa duca la niveluri scazute de minerale, numite electroliti, de care corpul are nevoie – cum ar fi sodiu si potasiu (deficienta poate cauza ameteli, slabiciune si modificari ale tensiunii arteriale);
  • slabirea musculaturii – din cauza repausului excesiv la pat – muschii devin slabiti si se pot forma cheaguri de sange in picioare;
  • salivatie excesiva – care poate agrava greata;
  • nastere prematura;
  • preeclampsie;
  • ruptura spontana de esofag – rareori – sangerarea esofagiana sau lezarea esofagiana pot rezulta din varsaturi frecvente;
  • anxietatea si depresia din cauza acestei probleme – si din cauza angoaselor in sarcina, mai ales teama cu privire la sanatatea fatului;
  • semne de malnutritie, cum ar fi cresterea cetonelor (substante produse in ficat atunci cand zaharul din sange este crescut) sau cresterea proteinelor din urina;
  • encefalopatia Wernicke, o tulburare cerebrala grava si uneori fatala cauzata de o deficienta de tiamina (vitamina B1).

Impactul sarcinii toxice asupra fatului

Sarcina toxica – riscuri pentru copil? Femeile care se confrunta cu sarcina toxica severa sau ale caror simptome nu au fost tratate in mod corespunzator pot avea un risc crescut de a naste prematur, de a naste copii cu greutate mica sau risc de complicatii la nastere. Sarcina toxica afecteaza copilul? Efectele pe termen lung ale acestei probleme asupra copiilor nu sunt cunoscute, dar, in general, este putin probabil sa fie vorba de leziuni permanente.

Pana in prezent, cercetatorii au descoperit ca acei copii ale caror mame s-au confruntat cu sarcina toxica aveau de aproximativ 3 ori mai multe riscuri sa dezvolte intarzieri de vorbire sau alte probleme de neurodezvoltare decat copiii ale caror mame nu s-au confruntat cu sarcina toxica. Stresul si anxietatea unei femei in timpul sarcinii, precum si malnutritia pot afecta creierul fatului in curs de dezvoltare. Alte cercetari sugereaza ca acesti copii sunt mai susceptibili la probleme emotionale si de comportament in comparatie cu copiii mamelor fara afectiune. Aceste probleme pot include anxietate, depresie si tulburare bipolara. Mai sunt necesare, insa, cercetari mai detaliate  si mai ample in acest sens.

Diagnosticare

Diagnosticarea incepe cu un istoric medical si evaluare – analiza greturi si varsaturi in sarcina, daca vorbim de greata permanenta sau nu, precum si o serie de teste de sange si urina. Conteaza cand a inceput starea, cat dureaza, de cate ori apare pe zi, care sunt factorii care o agraveaza sau o amelioreaza, cum arata voma si ce cantitate de voma exista.

Daca medicii suspecteaza sarcina toxica bazata pe simptome, se fac teste de sange si de urina pentru a determina daca este prezenta deshidratarea si pentru a verifica dezechilibrele electrolitice, care pot rezulta din deshidratare. Ecografia este de obicei facuta pentru a determina daca exista probleme cu placenta sau daca e o sarcina multipla. Se pot face si alte teste pentru a exclude alte posibilitati pentru cauzele varsaturilor, dar si pentru a exclude problemele gastrointestinale ca urmare a greturilor sau varsaturilor.

Tratament

Exista medicamente care pot fi utilizate in sarcina, inclusiv primele 12 saptamani, pentru a ajuta la imbunatatirea simptomelor. Acestea includ medicamente antiemetice – medicamente pentru greata si varsaturi, vitamine (B6 si B12) si steroizi sau combinatii ale acestora. Daca greata si varsaturile nu pot fi controlate, poate fi necesara spitalizarea – 5% dintre cazuri necesita spitalizare.

Tratamentul poate include lichide intravenoase, care sunt administrate direct intr-o vena printr-o perfuzie. Tratamentul depinde de simptomele pacientei si de modul in care afectiunea pericliteaza sanatatea.

Recomandarile includ in special modificarea stilului de viata. Daca puteti manca, luati mese mai mici, mai frecvente. Se vor consuma bauturi in inghitituri mici, mai des sau printr-un pai. Se recomanda alimente mai reci, se evita alimentele fierbinti care pot declansa greata. Incercati sa va odihniti, dar si sa va miscati pentru a preveni slabirea musculaturii. Reduceti nivelul de stres.

Regim alimentar in sarcina toxica

  • alegeti alimente usoare care va plac, sunt usor de suportat si nu cauzeaza greata;
  • alegeti mese mici si mai dese;
  • incercati sa consumati multe lichide – apa si ceaiuri;
  • evitati alimentele picante si grase;
  • consumati mai multe alimente uscate, ca biscuiti sau grisine;
  • consumati alimente bogate in proteine;
  • evitati stimulii senzoriali care pot declansa greata.

Tratament natural pentru sarcina toxica si suplimente

Medicul poate recomanda bauturi electrolitice pentru rehidratare si unele suplimente si remedii greata sarcina. Acestea pot include:

  • ghimbir – intre 1 – 1,5 g pe zi in mai multe doze mici – poate ajuta unele femei – poate fi si sub forma de ceai de ghimbir sau suplimente;
  • ceai de menta;
  • piridoxina – aceasta vitamina, cunoscuta sub numele de vitamina B6, este adesea prescrisa pentru greata in sarcina. Dozele tipice sunt de 10 -25 mg, de 3 ori pe zi.
  • tiamina – aceasta vitamina (numita si vitamina B1) in doze de 1,5 mg pe zi poate reduce varsaturile.

Tratament medicamentos sarcina toxica

Medicul va poate prescrie unul sau mai multe medicamente pentru greata si varsaturi – medicamente antiemetice sau antivomitive. Pot fi administrate oral, prin supozitoare, intravenos sau injectabil. Se pot recomanda si antiacide sau uneori tratamente cu steroizi intravenos.

Terapii alternative eficiente in sarcina toxica

Se poate apela si la tratamente alternative. Acestea pot include presopunctura, acupunctura sau masajul. Pot fi utile in combaterea starii de greata si ameliorarea celorlalte simptome asociate.

Prevenire simptome sarcina toxica

Primul pas este prevenirea, desi in mod clar acest lucru nu va rezolva problema pentru fiecare femeie. Femeile care iau un supliment cu multivitamine inainte de a ramane insarcinate, cum ar fi vitaminele prenatale, au mai putine riscuri sa aiba simptome severe.

Daca femeile dezvolta sarcina toxica, se recomanda schimbari in stilul de viata. Exemplele includ consumul de mese mici, dese, bogate in proteine, evitarea alimentelor picante, grase sau uleioase. Ghimbirul, cum ar fi ceaiul de ghimbir, capsulele sau bomboanele, poate ajuta la ameliorarea simptomelor de greata.

Referinte:
(1) Hyperemesis Gravidarum, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532917/
(2) Hyperemesis Gravidarum, link: https://rarediseases.org/rare-diseases/hyperemesis-gravidarum/
(3) Hyperemesis Gravidarum, Pregnancy Complications, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/hyperemesis-gravidarum/
(4) Hyperemesis Gravidarum, link: https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/complications-of-pregnancy/hyperemesis-gravidarum
(5) Coping with Hyperemesis Gravidarum, link: https://www.news-medical.net/health/Coping-with-Hyperemesis-Gravidarum.aspx
(6) What Is Hyperemesis Gravidarum?, link: https://www.webmd.com/baby/what-is-hyperemesis-gravidarum#1
(7) Severe Morning Sickness (Hyperemesis Gravidarum), link: https://kidshealth.org/CHW/en/parents/hyperemesis-gravidarum.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma