Lichenul plan este o afectiune dermatologica manifestata prin pete si iritatii la nivelul pielii, precum si leziuni la nivelul unghiilor si mucoaselor. Aflati mai multe despre lichen plan din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este lichenul plan?
  2. Forme de lichen plan
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament pentru lichenul plan
  7. Complicatii
  8. Cum poate fi prevenit lichenul plan?

Ce este lichenul plan?

Lichenul plan este o afectiune cronica benigna, autolimitata, care poate afecta izolat sau concomitent tegumentul, scalpul, unghiile si mai ales mucoasele (orala, nazala, laringiana, esofagiana, conjunctivala, anala, genitala).

Pe piele, lichenul plan apare de obicei sub forma unor pete purpurii, plate, care provoaca mancarime si care se dezvolta de-a lungul mai multor saptamani. In gura, vagin si alte zone acoperite de o membrana mucoasa, lichenul plan formeaza pete albe dantelate, uneori cu plagi dureroase. E importanta diagnosticarea lichenului plan deoarece boala afecteaza calitatea vietii pacientului si psihicul acestuia.

Majoritatea oamenilor pot trata cazurile tipice, usoare de lichen plan acasa, fara a avea nevoie de spitalizare. Daca afectiunea provoaca durere sau mancarime semnificative, este posibil sa aveti nevoie de medicamente pe baza de reteta. Lichenul plan nu este contagios.

Lichen plan ce boala de piele este?

Motivele aparitiei bolii nu sunt bine cunoscute:

  • se presupune o implicare autoimuna in stratul bazal al cheratinocitelor;
  • asocierea cu hepatita C, hepatita cronica activa si ciroza biliara primitiva, dar si cu alte boli autoimune: colita ulcerativa, alopecia areata, vitiligo, dermatomiozita, morfeea, lichen scleros, miastenia gravis;
  • exista o predispozitie postvaccin antihepatita B, perioada de latenta fiind de cateva zile pana la 3 luni, dupa oricare din cele trei injectari;
  • anumite medicamente: beta blocantele, metildopa, penicilamine, inhibitorii de enzima de conversie ai angiotensinei, sulfoniluree, carbamazepina, chinina, chinidina, sarurile de aur, litiul, antiinflamatoarele nesteroidiene (indometacinul, naproxenul, ibuprofenul, acidul acetilsalicilic, etc.)

Incidenta

Incidenta afectiunii este mica, sub 1%, insa exista un risc de malignizare care variaza in functie de localizarea lichenului, gradul cel mai mare de transfomare in carcinom spinocelular avand-o leziunea orala si cea valvulara. Poate aparez la orice varsta , in special intre 30-60 de ani.

Forme de lichen plan

Lichen plan simplex

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de neurodermita circumscrisa si este caracterizata prin leziuni cutanate bine delimitate, uneori hiperpigmentate, cel mai frecvent lichenificate, dezvoltate la nivelul gatului, regiunii bucale, coatelor, genunchilor, etc. In cazul acestei afectiuni, stresul neuropsihic are un rol favorizant.

Papular

Forma papulara reprezinta leziunea clasica de tip lichen plan, caracterizata prin papule lucioase, rosii sau purpurii, cu suprafata plata. Leziunile pot avea o coaja subtire, transparenta si aderenta. Pe suprafata papulelor pot fi observate puncte albicioase fine sau linii de tip dantela.

Inelar (anular)

Aceste leziuni ”in forma de inel” se transforma treptat din pete mici pigmentate in grupuri circulare de papule cu pielea clara, neafectata in centru. Leziunile sub forma de inel se pot largi foarte lent, se intrepatrund si se transforma in pete mai mari neregulate, uneori insotite de linii. Lichenul inelar este rar intalnit si afecteaza in mod clasic organele genitale masculine (glandul penisului si axul penisului), zona inghinala, zona axilelor si extremitatile.

Linear

Papulele sunt dispuse in linie (”liniile lui Blaschko”). Acest model poate aparea in urma unei traume sau, mai putin frecvent, ca o eruptie spontana, izolata, de obicei pe extremitati si mai rar pe fata.

Hipertrofic

Acest model este caracterizat prin placi pruriginoase hiperkeratozice groase, de culoare rosie-maro pana la gri-violet, cu accentuare foliculara. Lichenul plan hipertrofic afecteaza in mod frecvent extremitatile, in special articulatiile interfalangiene si partea din spate a picioarelor, intr-o distributie simetrica.

Atrofic

Aceasta forma se caracterizeaza prin prezenta catorva papule sau placi alb-albastrui bine demarcate, cu atrofie superficiala centrala. Utilizarea corticosteroizilor topici puternici pe termen lung poate predispune pacientul la dezvoltarea leziunilor atrofice.

Bulos

Acest tip de lichen plan se caracterizeaza prin dezvoltarea unor vezicule alaturi de leziunile pielii. Aceasta este o varianta rara de lichen plan.

Actinic

Este o forma rara care se prezinta sub forma unor placi cu halou hipopigmentat care inconjoara un centru hiperpigmentat. Lichenul plan actinic este mai raspandit la afro-americani, indieni si persoanele din Orientul Mijlociu si afecteaza frecvent zonele expuse la soare.

Ulcerativ

Lichenul ulcerativ se caracterizeaza prin pete dureroase si ulceratii la nivelul picioarelor (lichen plan pe picioare), adesea cu cicatrici evidente. Aceasta este o varianta rara de lichen plan.

Pigmentat

Aceasta forma a afectiunii este caracterizata de macule hiperpigmentate, de culoare maro inchis, aparute in zonele expuse la soare. Aceasta este o varianta rara de lichen plan.

Folicular (lichen plano-pilar)

Se caracterizeaza prin papule eritematoase foliculare, plate, crescute sau emisferice. Sindromul Graham-Little-Piccardi-Lasseur, predominant la femei, este caracterizat prin aparitia lichenului plan folicular pe trunchi sau pe scalp. Cel mai probabil, lichenul plan folicular duce la alopecie cicatriciala.

Cauze

Cauzele exacte ale aparitiei lichenului plan sunt inca neclare. Multi cred ca este o afectiune autoimuna, in care sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile sanatoase.

Despre lichenul plan sunt cunoscute urmatoarele lucruri:

  • Nu pare a fi o afectiune ereditara.
  • Nu este o afectiune infectioasa.
  • Nu este o forma de cancer.
  • Nu este legat de nutritie. Cu toate acestea, alimentele picante, sucurile de citrice si produsele de rosii pot agrava simptomele daca exista rani deschise in interiorul gurii.

Specialistii cred ca printre cauzele lichenului plan se numara si urmatoarele:

Medicamente

Lichenul plan poate aparea ca reactie la anumite medicamente, cum ar fi:

  • beta-blocantele, care sunt medicamente folosite in mod frecvent pentru tratarea problemelor cardiovasculare
  • medicamente antiinflamatoare
  • injectii cu saruri de aur pentru tratarea artritei
  • antimalarice
  • diuretice tiazidice
  • fenotiazine, un grup de medicamente tranchilizante cu actiuni antipsihotice

Alte substante

Exista o legatura intre contactul cu unele substante chimice utilizate in productia de fotografii color si lichenul plan.

Plombe dentare cu mercur

Unele studii au descoperit o legatura intre modificarile de tip lichen plan la nivelul gurii si o reactie alergica la plombele dentare cu mercur.

Lichenul plan poate fi, de asemenea, parte a sindromului Grinspan, un sindrom caracterizat de hipertensiune, diabet si lichen plan oral.

Simptome

Simptomele variaza in functie de locul afectiunii. Prima aparitie a bolii poate dura saptamani si chiar luni, in timp ce reaparitiile pot continua ani de zile. Recidivele sunt mai frecvente in cazurile de lichen plan bucal.

Simptomele iau urmatoarele forme in functie de zonele in care apar.

Lichenul plan al pielii

  • Eruptia apare brusc si dureaza de obicei cateva luni.
  • Apar zone cu pete umflate si stralucitoare, rosii, roz sau violet, cu varful plat.
  • Papulele au aproximativ 3 – 5 milimetri (mm) in diametru.
  • Uneori pot aparea dungi albe pe papule, numite striatii ale lui Wickham.
  • Poate aparea o mancarime intensa, in special noaptea.

Majoritatea zonelor afectate sunt incheieturile, coatele, gleznele si partea inferioara a spatelui. Boala poate afecta si alte parti ale corpului. Pielea de pe genunchi poate avea un aspect ingrosat, in timp ce in zona axilelor, leziunile pot fi in forma de inel.

Lichen plan bucal

Semne si simptome:      

  • Dungi albe care apar pe interiorul obrajilor. Gingiile, limba si buzele pot fi de asemenea afectate.
  • Dungile nu sunt de obicei dureroase si nu provoaca mancarime.
  • Dungile albe nu dispar.
  • Posibila roseata la nivelul gingiilor.
  • Ulceratiile dureroase din interiorul gurii pot aparea si disparea la o anumita perioada.
  • Gustul pacientului poate fi afectat, iar unii oameni au experimentat un gust metalic.
  • Individul poate avea gura uscata.
  • Alimentele picante, crocante si produsele din rosii pot agrava simptomele.

Lichen plan la nivelul penisului

Semne si simptome:

  • Placi de culoare violet sau alba, in forma de inel, apar in jurul capului penisului.
  • De obicei nu provoaca mancarime.

Lichenul planul la nivelul vaginului si vulvei

Pe vulva se dezvolta dungi albe, asemanatoare cu cele care apar in gura. De obicei, nu provoaca nici mancarimi, nici dureri.

Pielea poate fi rosie. Lichenul plan care se dezvolta pe labiile interioare sau labia mica poate continua sa recidiveze, iar mucoasa afectata capata o culoare rosu aprins. Labia minora poate, de asemenea, sa se micsoreze si sa se lipeasca de labiile exterioare, cunoscuta si sub denumirea de labia majora.

Vaginul poate capata un aspect rosiatic. Tesutul cicatricial poate afecta forma vaginului. Lichenul plan poate ajunge si in zonele mai profunde ale vaginului, provocand vaginita descuamativa. Pot aparea sangerari usoare din vagin atunci cand este atins. Relatiile sexuale pot deveni dureroase, dificile sau chiar imposibile.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic ce releva urmatoarele aspecte.

In afectarea cutanata

Papule poligonale, plate, violacee, unele ombilicate, lucioase privite din lateral, acoperite de o scuama alba, aderenta, unistratificata, localizate simetric si caracteristic pe fetele de extensie ale membrelor si fata anterioara a articulatiei radio-carpiene si extrem de pruriginoase. Papulele pot conflua in placi psoriaziforme aparand o retea alba numita Wickham, patognomonica, dupa badijonare cu ulei de parafina. Poate aparea si fenomenul Kobner, mai ales in lichenul linear.

In afectarea mucoasa

Pe mucoasa bucala apar striuri albe (ca de ”portelan”) cu aspect de retea pe linia de ocluzie dentara, asimptomatice. Poate avea o evolutie indelungata, de circa 5 ani si exista posibilitatea crescuta de malignizare, barbatii fiind cei mai predispusi.

Pe mucoasa genitala pot aparea modificari invalidante ale anatomiei, cu dureri si senzatii de arsura, fiind indicata biopsierea oricaror modificari, mai ales cand se suspicioneaza carcinomul spinocelular. Evolutia leziunilor benigne catre carcinom spinocelular poate avea loc intre 1 si 11 ani.

Formele clinice

  1. Lichenul plan hipertrofic are papule mari, extrem de pruriginoase si cu localizare predilecta pe membrele inferioare, in special gleznele. Se cronicizeaza frecvent, iar la vindecare pot ramane hiperpigmentari reziduale;
  2. Lichenul plan atrofic este caracterizat prin aparitia catorva leziuni, de obicei reminiscentele leziunilor lichenului plan anular sau hipertrofic;
  3. Lichenul plan eroziv se observa pe suprafetele mucoase;
  4. Lichenul plan folicular poate prezenta papule coalescente in placi, situatie mult mai frecventa la femei, care poate avea ca rezultat alopecia;
  5. Lichenul plan anular leziunile au centrul atrofic si apar de obicei pe mucoasa bucala si genitala masculina;
  6. Lichenul plan linear se pot dezvolta in urma efectului Kobner;
  7. Lichenul plan bulos se dezvolta din leziuni preexistente de pe antebrate sau din regiunea bucala;
  8. Lichenul plan actinic apare pe zonele de maxima expunere la soare;
  9. Lichenul plan pigmentar este o forma rara, aparand la pacientii cu pigmentul pielii mai inchis, mai ales pe fata si pe gat;

Examenul histopatologic sustine diagnosticul pozitiv, biopsia indicand in stratul superior al dermului infiltrate limfocitare (T helper) si histiocite cu multe celule Langerhans.

Lichen plan diagnostic diferential

Diagnosticul diferential se face cu prurigo-ul, scabia, psoriazisul vulgar, pitiriazis rozat, tinea corporis, sifilidele secundare.

Ca evolutie, se poate spune ca la peste jumatate din pacienti, remisiunea leziunilor cutanate se instaleaza intr-un interval de maximum 6 luni. Leziunile cutanate sunt insotite de prurit sever si pot duce la atrofie si cicatrici, alopecie cicatriciala definitiva, leziuni unghiale severe.

Tratament pentru lichenul plan

In formele usoare de lichen plan cutanat, tratamentul:

  • De prima linie consta in administrarea de antihistaminice si dermatocorticoizi fluorinati.
  • A doua alegere terapeutica o reprezinta corticoterapia sistemica (0,25 – 0,5 mg/kg Predison) timp de 3 – 4 saptamani, daca nu exista o contraindicatie evidenta, apoi retinoizii, preferandu-se administrarea intramusculara saptamanala de 40-80 mg triamcinolon acetonid, timp de 6-8 saptamani.
  • Pentru formele severe, cu afectarea mucoaselor, scalp, unghii, tratamentul trebuie sa fie intensiv, incepand tot cu steroizii topici, apoi alegandu-se alta optiune terapeutica (corticosteroizi, ciclosporina topic si sistemic, retinoizi, imunosupresoare).
  • In caz de corticorezistenta se administreaza retinoizi sau alte terapii.
  • PUVA – terapie, 2 – 3 sedinte/saptamana pana la remisune.

Tratament lichen plan al mucoaselor

Corticosteroizii topici reprezinta prima optiune terapeutica. Se utilizeaza unguente sau geluri (creme lichen plan), pentru ca sunt hidrofile si au o buna absorbtie pe mucoasa orala, desi gelurile pot fi iritante. Cazurile corticorezistente beneficiaza de ciclosporina topic si sistemic, retinoizi topici si oral.

Lichenul plan oral eroziv recalcitrant la corticosteroizi raspunde la tacrolimus. Tot pentru aceasta forma clinica se mai pot utiliza: hidroxiclorochina, azatioprina, mycophenolat mofetil, dapsona, ciclosporina, retinoizi. Medicul de familie trebuie sa monitorizeze pacientii cu lichen plan si are rolul de a informa si educa in vederea cresterii compliantei la tratament.

Pacientul trebuie linistit asupra riscului de malignizare in cazul afectarii cutanate, trebuie incurajat sa-si continue tratamentul pana la reducerea eritemului, ulceratiei si simptomelor.

Eventuale exacerbari ale simptomelor

Trebuie atentionat in privinta exacerbarii simptomelor si a modificarii leziunilor, mai ales in cazul lichenului plan oral sau valvular care are un caracter cronic si un risc de transformare maligna.

Sa renunte la medicatia care poate declansa eruptia de lichen plan: beta blocantele, metildopa, penicilamine, inhibitorii de enzima de conversie ai angiotensinei, sulfoniluree, carbamazepina, chinina, chinidina, sarurile de aur, litiul, antiinflamatoarele nesteroidiene (indometacinul, naproxenul, ibuprofenul, acidul acetilsalicilic, etc.).

Eliminarea factorilor de risc

Factorii de risc trebuie eliminati: alcoolul, fumatul, bruxismul, dantura neingrijita, proteze dentare neadaptate, mai ales in cazul lichenului plan oral.

Urmarirea pacientului se va face la cel mult 6 luni pentru urmarirea leziunii si a biopsiilor repetate in cazul de afectare orala.

S-a vindecat cineva de lichen plan bucal?

Prognosticul afectiunii este unul bun, majoritatea cazurilor regresand in 18 luni. Tratamentul nu se adreseaza unei cauze bine cunoscute de aceea pot aparea cu usurinta efecte adverse. Pacientul trebuie informat corespunzator pentru a-si putea monitoriza si gestiona afectiunea, mai ales in cazul cronicizarii.

Lichen plan regim alimentar

Dieta alimentara trebuie sa fie bogata in fructe si legume.

Complicatii

Lichenul plan poate fi dificil de tratat daca se dezvolta in zona vaginului sau vulvei. Acest lucru poate duce la durere, cicatrici si disconfort in timpul actelor sexuale.

Dezvoltarea lichenului plan poate creste, de asemenea, riscul de carcinom cu celule scuamoase. Cresterea riscului este mica, insa este recomandat sa mergeti la medic pentru analize de rutina ale cancerului de piele.

Lichen plan recidive

De asemenea, riscul de recurente ale lichenului plan este ridicat.

Cum poate fi prevenit lichenul plan?

Nu exista nicio modalitate de prevenire a lichenului plan bucal. Pentru a reduce riscul, consumati o varietate de fructe si legume, nu beti cantitati mari de alcool si renuntati la fumat.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/184866.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-planus/symptoms-causes/syc-20351378
  3. https://www.healthline.com/health/lichen-planus
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma