Dishidroza este o forma des intalnita de eczema care afecteaza palmele sau talpile. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru dishidroza.

Cuprins:

  1. Ce este dishidroza?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Dishidroza la bebelusi si copii
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Cum poate fi prevenita dishidroza?

Ce este dishidroza?

Dishidroza sau eczema dishidrotica reprezinta o forma particulara de eczema, in care sunt afectate palmele (dishidroza palmara) si plantele (dishidroza plantara), iar leziunile obisnuite sunt sub forma de vezicule si bule. In unele cazuri, eczemele pot aparea si in zona genitala, aceasta forma purtand denumirea de dishidroza genitala.

Cauza acestei afectiuni este necunoscuta, dar sunt date care sugereaza interventia urmatorilor factori:

  • Tulburarile de secretie a glandelor sudoripare
  • Stresul neuropsihic
  • Iritantii primari si anumite substante de tip crom, cobalt, neomicina, nichel
  • Reactie alergica la un focar infectios (micotic sau bacterian) aflat la distanta, de exemplu Tinea pedis.

Basici in palme sau pe talpi

Din punct de vedere clinic, pacientii prezinta leziuni veziculo-buloase, cu un continut clar, care pot fi asociate cu reactii eritematoase sau eritemato-scuamoase. Localizarea leziunilor este stricta la nivel palmo-plantar, iar pacientii prezinta prurit sau senzatii de arsura sau intepatura.

Basicile specifice dishidrozei dureaza in general in jur de trei saptamani si provoaca mancarime intensa. Odata ce basicile s-au uscat, pielea poate capata un aspect solzos. De obicei, leziunile reapar, uneori inainte ca pielea sa se vindece complet de ezcemele anterioare.

Tratamentul pentru dishidroza cuprine in mare masura creme sau unguente care trebuie aplicate pe pielea afectata. In cazuri grave, medicul va poate sugera pastile cu corticosteroizi, cum ar fi prednisonul, sau injectii. Dishidroza se mai numeste eczema dishidrotica si pomfolix.

Cauze

Eczema dishidrotica poate fi favorizata de:

  • niveluri ridicate de stres
  • alergii sezoniere
  • statul in apa pentru prea mult timp
  • transpiratie excesiva la nivelul mainilor sau picioarelor

Leziunile pot fi, de asemenea, cauzate de o reactie alergica la anumite metale, cum ar fi nichelul si cobaltul. Aceste metale se gasesc in obiecte uzuale, folosite zilnic, cum ar fi bijuterii si telefoane mobile, precum si in anumite alimente.

Factori de risc

Femeile au de doua ori mai multe riscuri ca barbatii sa se confrunte cu o eczema dishidrotica. Persoanele cu varste intre 20 si 40 de ani prezinta, de asemenea, mai multe riscuri sa dezvolte aceasta afectiune.

Printre factorii de risc cunoscuti ai dishidrozei se numara:

  • alte cazuri de dishidroza in familie
  • un istoric al anumitor afectiuni medicale, printre care dermatita atopica, dermatita de contact si rinita alergica (febra fanului)
  • o crestere a temperaturilor exterioare in timpul primaverii sau verii
  • perioade de stres puternic
  • slujbe sau hobby-uri in care persoanele afectate sunt nevoite sa-si tina mainile sau picioarele ude pentru perioade lungi de timp.

O persoana care primeste terapie cu imunoglobulina intravenoasa are, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta eczeme dishidrotice. Acest tratament presupune injectarea de anticorpi specifici in vene cu ajutorul carora o persoana poate sa se lupte cu un anumite virusuri sau bacterii.

Simptome

Dishidroza provoaca aparitia unor leziuni mici pe mainile sau picioarele unei persoane. Aceste basici produc de cele mai multe ori mancarime si pot fi dureroase.

Printre simptomele eczemelor dishidrotice se numara:

  • leziuni mici in palme sau pe partea laterala a degetelor
  • leziuni mici pe talpile picioarelor (dishidroza talpi)
  • senzatie de mancarime sau arsura in jurul basicilor
  • transpiratie in jurul basicilor.

Basicile produse de eczema dishidrotica au tendinta sa dispara dupa 2 sau 3 saptamani de la aparitie. Dupa aceasta, pielea poate deveni rosie, crapata, stransa sau uscata.

Deoarece leziunile pot produce aparitia unor rani deschise in piele, o persoana cu dishidroza prezinta un risc mai mare de contractare a unor infectii ale pielii, cum ar fi infectiile cu stafiloc. Printre simptomele unei infectii cu stafilococ se numara:

  • leziuni din care se scurge puroi
  • durere
  • zone cu cruste aparute pe piele
  • zone cu piele umflata.

Este recomandat ca orice persoana care crede ca are o infectie a pielii sa mearga intotdeauna la medic pentru un consult.

Dishidroza la bebelusi si copii

Pentru majoritatea parintilor si ingrijitorilor, aparitia eczemelor pe picioarele bebelusului sau copilului mai mare, si chiar si in alte parti ale corpului poate provoca suferinta sau panica. Exista insa o modalitate de a schimba modul in care oamenii reactioneaza cand vad anumite probleme cu care se confrunta bebelusul. Aceasta este informarea!

In mod normal, eczemele produc mancarime si, in unele cazuri, contin lichid. Aceste basici dureaza de obicei aproximativ doua pana la patru saptamani si se spune ca ar putea avea o posibila legatura cu alergiile sezoniere sau, in unele cazuri, cu stresul.

Desi eczema dishidrotica afecteaza si copiii, expertii spun ca este mai frecventa in randul adultilor cu varste intre 20 si 40 de ani.

De ce apare dishidroza la bebelusi si copii?

Unul dintre posibilele motive pentru care un copil dezvolta eczeme este mostenirea genetica. Acest lucru inseamna practic, ca daca mama sau tatal au sau au avut in trecut o eczema, aceasta face parte acum din istoricul medical al familiei. Astfel, un copil devine mai predispus la afectiune.

In alte cazuri, episoadele de dishidroza pot fi cauzate de o reactie alergica. Exista o multime de alergeni care pot provoca aparitia unei eczeme. De asemenea, daca bebelusul este alergic la o anumita substanta, el are mai multe riscuri sa dezvolte eczeme.

In cele din urma, aparitia unei eczeme ​​poate fi cauzata si de o slabire a sistemului imunitar. Practic, aceasta afecteaza bariera pielii si capacitatea sa de a mentine umezeala.

Cum poate fi tratata dishidroza la bebelusi si copii?

Exista o multime de moduri posibile prin care eczemele dishidrotice la bebelusi pot fi tratate. Tipul de tratament depinde, de obicei, de gravitatea starii pielii. In unele cazuri, poate fi necesar sa incercati diferite tratamente inainte de a intra in cel potrivit pentru piele. In cazul formelor usoare de eczema dishidrotica, medicul prescrie, de obicei, utilizarea sau aplicarea unor creme sau unguente cu corticosteroizi pe zona afectata a pielii.

Diagnostic

Pentru a diagnostica dishidroza, medicul va efectua o examinare fizica a pielii. De asemenea, dermatologul ar putea pune intrebari despre istoricul familial privind eczemele, ocupatia, dieta si medicamentele pe care le ia persoana afectata.

Testele alergologice pot fi recomandate pentru a determina daca dishidroza este cauzata de anumiti alergeni. Aceste analize presupun inteparea pielii folosind ace care contin alergeni obisnuiti, printre care anumite alimente, par de animale, mucegaiuri si polen.

Identificand potentialii factori declansatori, medicul poate fi in masura sa faca anumite recomandari pentru a reduce incidenta eczemelor pacientului.

Dishidroza diagnostic diferential

In unele cazuri, poate fi necesar un diagnostic diferential cu o infectie fungica.

Dishidroza sau psoriazis

Placile uscate si solide de pe piele pot fi cauzate de mai multe afectiuni cutanate. Doua dintre acestea care pot parea atat de asemanatoare, incat medicilor le este greu sa le diferentieze, sunt psoriazisul si eczemele, in cazul acesta dishidroza.

Psoriazisul este o afectiune care apare atunci cand sistemul imunitar al unei persoane declanseaza dezvoltarea mai rapida decat ar trebui a celulelor. In loc sa se desprinda de pe piele, celulele se acumuleaza.

Eczemele pot fi cauzate de o multime de factori. Printre acestia se numara factorii de mediu, expunerea la bacterii, alergeni si istoricul familial.

Ambele afectiuni pot provoca roseata, mancarime, insa au cauze si tratamente diferite. Ca urmare, este important sa intelegeti diferentele.

Tratament

Tratamentul este recomandat si administrat in functie de gravitatea semnelor si simptomelor. Printre variantele de tratament se numara:

Corticosteroizii

Cremele si unguentele cu corticosteroizi cu potenta ridicata pot grabi disparitia leziunilor. Pentru o mai buna absorbtie, este recomandat sa infasurati zona tratata in folie de plastic. Compresele umede pot fi, de asemenea, aplicate dupa utilizarea unui unguent cu corticosteroizi pentru a spori absorbtia medicamentului.

Prednison dishidroza

In cazuri grave, medicul poate prescrie medicamente cu corticosteroizi, cum ar fi prednisonul. Dar utilizarea pe termen lung a steroizilor poate provoca reactii adverse grave.

Fototerapie

Daca alte tratamente nu sunt eficiente, medicul poate recomanda un tip special de terapie usoara care combina expunerea la lumina ultravioleta cu medicamente cu ajutorul carora pielea devine mai receptiva la efectele acestui tip de lumina.

Dishidroza unguent care suprima imunitatea

Medicamente precum tacrolimus si pimecrolimus pot fi utile in cazul persoanelor care doresc sa isi limiteze expunerea la steroizi. Un efect secundar al acestor medicamente este riscul crescut de infectii ale pielii.

Injectii cu toxina botulinica

Unii medici pot recomanda injectii cu toxina botulinica pentru a trata cazurile severe de dishidroza.

Dishidroza palmara unguent

Unul dintre unguentele recomandate pentru a trata dishidroza palmara este triderm dishidroza.

Tratament dishidroza picioare

Leziunile de pe picioare pot fi tratate prin aceleasi metode. Este necesar, in primul rand, ca medicii sa descopere cauza aparitiei acestora.

Dishidroza tratament naturist

Printre tipurile de remedii naturale pentru eczemele dishidrotice se numara:

  • Aplicarea unor comprese reci pe leziunile uscate timp de 15 minute poate reduce mancarimea. Dupa aceasta, aplicati o lotiune sau o crema.
  • Aplicarea cremelor hidratante, in special dupa spalarea mainilor sau dupa dus.
  • Igiena este importanta pentru a mentine pielea curata, reducand probabilitatea de contractare a unor infectii ale pielii. Dar se recomanda limitarea dusurilor la 10 minute, evitarea apei foarte calde si aplicarea cremelor hidratante sau a cremelor dupa baie, ceea ce ajuta la prevenirea uscarii pielii.

Dishidroza tratament homeopat

Tratamente asociate

  • Anagallis Arvensis
  • Mezereum
  • Natrum Sulfuricum

Bine de stiut: Homeopatia este o solutie eficienta pentru tratarea dishidrozei. Mai multe remedii, cum ar fi Rhus Toxicodendron si Mezereum, sunt potrivite pentru tratarea acestei patologii. In plus, utilizarea Anagallis ajuta, de asemenea, pentru a ameliora dishidroza care afecteaza varful degetelor si palmele.

Alimentatie

Daca aceasta afectiune nu raspunde bine la tratamentele obisnuite, medicul poate recomanda reducerea sau eliminarea alimentelor care contin cobalt sau nichel. Este vorba de metale care pot provoca sau agrava eczema dishidrotica.

Printre aceste alimente se numara:

  • fasole uscata (alba, rosie)
  • conserve de carne, de peste
  • caju
  • ciocolata si pudra de cacao
  • nuci
  • seminte
  • soia si produse din soia.

Daca o persoana are alte alergii alimentare specifice, acestea pot agrava, de asemenea, simptomele eczemelor dishidrotice.

Am scapat de dishidroza

Nu exista niciun remediu pentru eczema dishidrotica, dar vestea buna este ca, in multe cazuri, poate fi tinuta sub control. Si ca multe tipuri de afectiuni cutanate, nu este contagioasa. Nu puteti ”lua” eczema dishidrotica de la o alta persoana si nici nu o puteti transmite altei persoane.

Cum poate fi prevenita dishidroza?

Cu toate ca nu exista nicio modalitate sigura de prevenire a eczemelor, ingrijirea pielii poate ajuta la protejarea acesteia.

Printre modalitatile de prevenire a dishidrozei se numara:

  • Aplicarea constanta a unor creme hidratante la scurt timp dupa iesirea de la dus sau baie. Acest lucru poate preveni uscaciunea excesiva a pielii.
  • Purtarea unor haine moi si lejere din fibre naturale, cum ar fi bumbacul. Evitati materialele care pot zgaria pielea sau care n-o lasa sa respire, cum ar fi lana.
  • Abtinerea de la scarpinat, deoarece acest lucru poate afecta pielea si agrava starea.
  • Reducerea expunerii la alergeni, cum ar fi polenul.
  • Folosirea unui umidificator, mai ales cand aerul este rece si uscat. Acest lucru adauga umiditate aerului, ceea ce protejeaza inclusiv pielea.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyshidrosis/symptoms-causes/syc-20352342
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320831.php
  3. https://www.healthline.com/health/dyshidrotic-eczema
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/315749.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma