Sarcina gemelara – tot ce trebuie sa stii cand esti insarcinata cu gemeni

Sarcina gemelara reprezinta diagnosticarea din punct de vedere genetic cu doi copii identici care vor impartasi trasaturi si caracteristici fizice comune.

Cuprins:

1. Ce presupune sarcina gemelara?

2. Sarcina gemelara pe saptamani: repere

3. Greutatea in sarcina cu gemeni

4. Sfaturi pentru sarcina usoara

5. Cum decurge nasterea?

Ce presupune sarcina gemelara?

Gemenii identici apar atunci cand un singur ovul fertilizat se descompune si se dezvolta in doi fetusi.

Gemenii identici pot imparti aceeasi placenta si acelasi sac amniotic sau gemenii ar putea avea o placenta si fiecare sa aiba saculete amniotice separate. Din punct de vedere genetic, cei doi copii sunt identici. Vor fi de aceleasi sex sau pot fi doua fete, doi baieti sau un baiat si o fata si vor impartasi trasaturi si caracteristici fizice comune.

Majoritatea sarcinilor gemelare sau multiple sunt descoperite in timpul unei ecografii. In timpul acestui examen, undele sonore sunt folosite pentru a crea imagini ale uterului si ale copilului sau ale copiilor.

Uneori, o sarcina gemelara aparent normala se constata mai tarziu ca are doar un singur copil. Acest lucru este cunoscut sub numele de sindrom de gemeni disparut. Un astfel de episod poate fi incomod, frustrant si confuz. Adesea, nu exista o explicatie clara a pierderii.

Sarcina gemerala sau multipla este o sarcina obisnuita, iar numarul acestui tip de sarcina creste de-a lungul anilor. De exemplu, in anul 1980, una din fiecare 53 de nasteri a rezultat in copii gemeni.

Femeile in varsta

Hormonii determina femeile in varsta sa nasca gemeni.

Datorita fluctuatiilor hormonale, femeile inaintate in varsta tind sa elibereze din ovare mai mult de un ovul deodata, astfel explicandu-se motivul pentru care ele sunt predispuse sa nasca gemeni. Cercetarile efectuate la Universitatea din Amsterdam explica de ce gemenii bivitelini, cei nascuti din doua ovule fertilizate in acelasi timp, se nasc tocmai in perioada cand fertilitatea este in declin.

Dr. Roy Homburg, participant la studiu, a declarat: „Am demonstrat ca femeile in varsta au o tendinta mai mare spre ovulari simultane multiple, iar nivelurile de FSH (hormonul de stimulare a foliculinei) cresc constant la aceasta categorie de varsta; consideram ca eliminarea crescuta a FSH-ului determina frecventa mare a ovularilor dese”.

Oamenii de stiinta au analizat 959 de cicluri ale dezvoltarii ovulului la un numar de aproximativ 500 femei inseminate artificial.

„Functiile ovariene scad odata cu inaintarea in varsta, afectand fertilitatea si eventual ducand la infertilitate. Dar intre fertilitate si infertilitate este o zona „gri”, unde se petrec lucruri neobisnuite,” a spus Dr. Jaime Grifo, directorul sectiei de endocrinologie reproductiva la Centrul Medical Universitar din New York.

Aceasta zona „gri” se caracterizeaza printr-o sansa ridicata pentru nasterea de gemeni bivitelini. In ziua de azi, femeile isi intarzie sarcina cat mai mult. De la 35 de ani, ovarele pornesc pe drumul spre menopauza, producand un numar scazut de ovule, printre care si unele incapabile de a fi fertilizate. Din pacate, aceste date raman mai mereu necunoscute pentru femei, acestea riscandu-si astfel sansele de a avea urmasi. Chiar daca gemenii par o veste buna, dupa cum spune unul dintre cercetatori, „nu e intotdeauna ceea ce pare a fi.”

Sarcina gemelara pe saptamani: repere

In primele cateva saptamani, s-ar putea sa observati cateva semne generale ce tin de sarcina, cum ar fi sanii umflati si grei, oboseala, greata si o tulburare (neaparitia) a perioadei mentruale.

Un test de sarcina la domiciliu va poate confirma faptul ca sunteti insarcinata, fie puteti opta pentru o sursa si mai sigura, si anume, analize de sange HCG total-(HCG+beta).

In plus, specialistii indica faptul ca este necesara si o scanare cu ultrasunete pentru a va confirma faptul ca purtati o sarcina.

Dupa rezultatele aflate, este complet natural sa va simtiti bucurosi, coplesiti sau chiar socati pentru o perioada de timp.

In timpul primelor saptamani de sarcina si luni, fiecare dintre copiii dumneavoastra se dezvolta dintr-un grup de celule intr-un mic fat cu o inima, maduva spinarii, capul si membrele. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre dezvoltarea sarcinii gemelare pe saptamani.

Saptamana a 3-a de sarcina

Gemeni fraternali. Cand un spermatozoid fertilizeaza un ou, devine o singura celula numita zigot, care are 46 de cromozomi care determina sexul si trasaturile fizice ale bebelusului. Daca aveti doi zigoti, din doua oua fertilizate, ambele vor calatori in tuburile uterine si se vor arunca in mucoasa uterului. Aceste gemeni nu vor fi identice si pot fi fie aceleasi persoane, fie baieti, fie fete.

Gemeni identici. Cand aveti un zigot, acest lucru se poate imparti in doua la inceputul sarcinii si poate creste in doua embrioni. Acestea sunt cunoscute ca gemeni identici, deoarece acestia vor avea aceleasi cromozomi si automat acelasi sex.

Saptamana a 4-a de sarcina

Implantul in uter. Divizare rapida a celulelor, care este acum cunoscuta sub numele de blastocist, se vor scufunda in mucoasa uterului in jurul a opt sau noua zile dupa fertilizare. Fiecare blastocist, doua in cazul gemenilor, va creste intr-un embrion.

Placenta va incepe sa creasca. O saptamana mai tarziu, stratul exterior al blastocistului va incepe sa formeze o placenta pentru fiecare copil, care va oferi hrana pe parcursul sarcinii. In unele cazuri rare, bebelusii pot impartasi o placenta .

Saptamanile 5 – 8 de sarcina

Mainile si picioare incep sa se formeze. Cu 8 saptamani de sarcina gemenalaa, bebelusii dumnevoastra vor avea muguri pentru membrele care vor arata ca niste palete.

Gemenii incep sa formeze creierul si corzile spinarii. In jur de 6 saptamani, cordoanele spinarii si creierul copiilor dumneavoastra se vor dezvolta din tuburile neurale.

Doua batai ale inimii. Tesuturile care formeaza inimile copiilor vor incepe sa se dezvolte. Bataile celor doua inimi vor putea fi detectate chiar si in timpul unui examen cu ultrasunete la 6 saptamani.

Toate organele majore incep sa se dezvolte. Pana la sfarsitul celor 8 saptamani, toate organele importante ale copiilor dumnevoastra vor incepe sa se dezvolte.

Saptamanile 9 – 12 de sarcina

Degetele si unghiile de la maini si de la picioare incep sa se contureze in aceste saptamani. De asemenea, copiii vor avea pleoape si un profil mai dezvoltat, cu un nas format, ochi si buze.

Saptamanile 13 – 16 de sarcina

Baiat sau fata? Organele sexuale ale copiilor dumnevoastra se vor forma, de obicei, in jurul saptamanii 14, iar sexul lor va deveni evident.

Oasele incep sa se intareasca. Oasele gemeni vor incepe sa se intareasca, in special capul si oasele lungi.

Gemenii pot incepe sa miste ochii. Desi ochii lor sunt inca inchisi, la varsta de 16 saptamani, bebelusii pot sa-si miste lent ochii. Ar trebui sa aiba si sprancene si gene din acesta perioada.

Saptamanile 17 – 20 de sarcina

Copiii devin activi. Al doilea trimestru este momentul in care incepi sa simti cu adevarat ca bebelusul tau se misca, iar in aceste saptamani devreme ai putea sa detectezi ceva fluturand sau rascolind in interior.

Copiii pot auzi. Pana la 18 saptamani, bebelusii pot chiar sa inceapa sa auda. Urechile lor vor incepe sa iasa in evidenta si pe partea laterala a capului.

Un strat de protectie care acopera pielea. Bebelusii vor incepe sa aiba un strat de grasime, care va ajuta sa le protejeze pielea de la abraziune.

Saptamanile 21 – 24 de sarcina

Doar dupa 20 de saptamani, bebelusii dumnevoastra vor fi acoperiti cu un par fin, de protectie. Acest lucru va ajuta la mentinerea grasimii pe piele, lucrand impreuna pentru a va proteja gemenii.

Gemenii formeaza amprente. Copiii dumnevoastra vor incepe sa formeze crestaturi in palme si talpi care vor continua pana se formeaza amprentele.

Saptamanile 25 – 28 de sarcina

Gemenii pot deschide si inchide ochii. Gemenii pot sa-si deschida si inchida ochii, ba chiar sa simta schimbarile de lumina. Cu toate acestea, ei isi vor petrece majoritatea timpului in miscare rapida a ochilor, dormind cu pleoapele inchise.

Copiii pot raspunde la sunet. Copiii dumevoastra pot incepe sa raspunda la sunete familiare, cum ar fi vocea dumnevoastra, prin miscare (lovituri usoare in burtica).

Plamani dezvoltati.  La 26 de saptamani, plamanii care se formeaza in pieptul copiilor se pregatesc incet pentru a face miscari de respiratie. Ele produc o substanta numita agenti tensioactivi care ajuta sa se umple saculetele de aer din plamani, ceea ce este necesar pentru respiratie.

Saptamanile 29 – 32 de sarcina

Gemenii s-au dezvoltat fizic. In jur de 31 de saptamani, bebelusii vor fi terminat majoritatea dezvoltarii si vor incepe sa creasca rapid. La 32 de saptamani in timpul perioadei de sarcina gemelara, bebelusii vor incepe, de asemenea, sa-si piarda parul fin, lanugo.

Dezvoltarea creierului. Diferite regiuni ale creierului copiilor se formeaza in aceasta etapa a sarcinii.

Saptamanile 33 – 36 de sarcina

Plamanii. Plamanii copiilor se maturizeaza si se pregatesc sa respire in afara uterului.

Gemenii castiga greutate. In ultimele cateva saptamani de sarcina, gemenii dumnevoastra vor continua sa construiasca straturi de grasime si sa puna in greutate. Majoritatea gemenilor se vor naste mai mici decat bebelusii singuri.

Gemenii se pregatesc sa se nasca. Cele mai multe femei nasc in perioada de 37 si 42 de saptamani. Cu toate acestea, daca va asteptati la gemeni, puteti da nastere mai devreme de saptamana 36 de sarcina. Atentie insa, tineti cont de semnele pe care le aveti si discutati optiunile de sarcina cu medicul dumnevoastra.

Greutatea in sarcina cu gemeni

Multe femei care au o sarcina gemelara considera ca au simptome destul de observabile si foarte timpurii ale sarcinii, inclusiv oboseala, afectiuni si coborasuri emotionale, greata, varsaturi si constipatie.

De asemenea, schimbarile de corp cu o sarcina gemelara sunt mult mai evidente decat cu o singura sarcina.

Daca sunteti insarcinata cu gemeni, puteti obtine 16-20 kg (comparativ cu 10-15 kg cu o singura sarcina). Din nefericire, vergeturile, balonarea, vene varicoase si hemoroizi sunt toate mai frecvente intr-o sarcina gemeneasca. Aceste modificari ar putea afecta modul in care va simtiti in legatura cu corpul dumneavoastra.

Calculator greutate sarcina

Suneti curioasa care ar fi numarul de kilograme pe care ar trebui sa le luati in timpul sarcinii?

Aflati chiar acum utilizand: calculator greutate sarcina

Sfaturi pentru sarcina usoara

Daca sunteti insarcinata cu gemeni, un stil de viata sanatos si o buna ingrijire prenatala va vor ajuta sa va simtiti bine pe timpul sarcinii si sa oferiti copiilor cel mai bun inceput in viata.

Alimentatie sanatoasa

Alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii inseamna o dieta sanatoasa, echilibrata, plina de vitamine si minerale .

Cand sunteti insarcinata cu gemeni, medicul dumneavoastra va recomanda sa acordati importanta la consumul alimentar de proteine, carbohidrati, folati, fier, calciu, iod , grasimi si substante nutritive. Puteti apela la specialisti nutritionisti pentru a va oferi un plan de nutritie specializat si cateva sfaturi alimentare.

Faceti exercitii usoare

Inainte de a incepe sa faceti exercitii, amintiti-va ca este important sa discutati cu medicul dumneavoastra. Daca deja faceti sport, probabil veti fi in masura sa continuati cu rutina deja formata de-a lungul timpului si sa o adaptati pe masura ce progreseaza sarcina. Exercitiul si sarcina functioneaza de obicei bine impreuna.

Inot

Multi medici si profesionisti din domeniul fitness spun ca inotul este cel mai sigur exercitiu pentru femeile insarcinate. Inotul iti mentine corpul tonifiat fara a adauga greutati suplimentare care pot provoaca o stare de stres de articulatii. Inotul va ridica ritmul cardiac si va permite sa va bucurati de un exercitiu cardiovascular sigur.

Trebuie sa evitati alte activitati de apa cum ar fi scufundarile.

Yoga

Yoga are o reputatie indelungata pentru ameliorarea stresului si a presiunii asupra corpului. Cele mai multe forme de yoga vor fi sigure pentru dumnevoastra si bebelusi, atata timp cat nu sunt excesiv de riguroase. Unii instructori de yoga ofera cursuri speciale pentru femeile insarcinate. Evitati sa va asezati pe spate pe perioade lungi de timp si incercati sa nu exagerati.

Exista un numar de DVD-uri disponibile sau video-uri online pentru a face yoga din confortul propriei case.

  • Sfaturi practicare sport!

Nu purtati haine stranse, dar purtati un sutien sport care va va oferi un sprijin bun. Purtati pantofi care au un suport bun, talpa moale si nu sunt alunecosi, astfel incat sa nu cadeti. De asemenea, asigurati-va ca respirati profund si beti multa apa. Evitati miscarile bruste si nu stati pe spate pentru perioade lungi de timp.

Opriti-va din sport daca aveti, ameteli, dureri in piept, senzatie de slabiciune, dificultati de respiratie, contractii, senzatii de greata, scurgeri de lichid din vagin. 

Beti multe lichide

Institutul de Medicina recomanda ca femeile insarcinate sa bea aproximativ 10 pahare de apa zilnic.

Nevoile femeilor insarcinate difera, asa ca nu va faceti griji daca va simtiti nevoia un pic mai mult sau mai putin apa.

Fluidele ajuta, de asemenea,la prevenirea problemelor comune ale sarcinii, cum ar fi constipatia, hemoroizii si infectiile vezicii urinare. (Apa potabila va dilueaza urina, ceea ce reduce riscul de infectie.)

Este deosebit de important sa ramaneti hidratata in ultimul trimestru, cand deshidratarea poate provoca contractii care pot declansa travaliul prematur .

Atentie la cofeina!

Cel mai bine este sa limitati cafeaua, inclusiv cafeaua cofeina, ceaiurile si sucurile. Colegiul american de obstetricieni si ginecologi (ACOG) sfatuieste femeile insarcinate sa nu consume mai mult de 200 de miligrame de cofeina pe zi.

Cum decurge nasterea?

Din cauza probabilitatii ca bebelusii dumnevoastra sa se nasca devreme, exista o sansa buna ca unul sau ambii sa-si petreaca ceva timp in ingrijire speciala.

Deoarece gemenii sunt adesea nascuti prematur, este o idee buna sa discutati despre optiunile de nastere cu moasa sau medicul dumneavoastra la inceputul sarcinii.

De asemenea, trebuie sa discutati despre locul in care doriti sa nasti. Veti fi sfatuit cel mai probabil sa va nasteti intr-un spital, deoarece exista o sansa mai mare de complicatii.

Este bine sa discutati cu obstetricianul despre sanatatea dumneavoastra si sanatatea copiilor inainte de a lua orice decizie.

 

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/pregnancy/having-twins-what-to-expect#1
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/twin-pregnancy/art-20048161
  3. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/twin-pregnancy/pregnant-with-twins
  4. https://www.pampers.com/en-us/pregnancy/multiple-pregnancy/article/twin-pregnancy-week-by-week
  5. https://www.babycenter.com/404_how-much-water-should-i-drink-while-im-pregnant_5283.bc
  6. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/giving-birth-to-twins
  7. http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/exercise-and-pregnancy/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma