Traumatisme osteoarticulare in sezonul rece – tratament si preventie

Daca nu suntem atenti, sezonul rece poate veni la pachet cu traumatisme osteoarticulare, care produc dureri si chiar invalidate pentru o perioada de timp. Aflati cum pot fi tratate si prevenite traumatismele osteoarticulare in sezonul rece din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce sunt traumatismele osteoarticulare?
  2. Traumatisme frecvente in sezonul rece
  3. Simptome
  4. Diagnostic – cand trebuie sa mergi la medic
  5. Tratament
  6. Cazaturi pe gheata: sfaturi pentru preventie

Ce sunt traumatismele osteoarticulare?

A venit din nou zapada! Vremea rece a sosit cu intregul cortegiu de lucruri frumoase (zapada, sarbatori de iarna, ninsoare ca in basme), cat si cu unele mai putin placute (strazi blocate de mormane de zapada si poduri de gheata, dificultati de a ajunge la destinatie etc). In plus, odata cu sosirea zapezii, toata lumea vrea sa evadeze la sanius, la patinoar sau pe partiile de schi.

Practicarea acestor sporturi care ne bucura sufletul, insa, poate avea si o parte mai putin placuta. La fel se intampla si cu mersul pe strada, care poate fi o adevarata aventura pentru unii dintre noi.

In fiecare an, in timpul sezonului rece, unitatile de primiri urgente se umple de persoane de diferite varste care s-au ales cu luxatii, entorse, fisuri ale oaselor sau chiar fracturi in urma cazaturilor. In ciuda spectacolului alb pe care il pune in scena, zapada se transforma in gheata, iar gheata poate fi inamicul public numarul 1 pentru multi dintre noi.

Traumatisme frecvente in sezonul rece

Traumatisme aparute in urma datului cu lopata

Zapada care a cazut le provoaca neplaceri unora si bucurii altora. Dar, indiferent de trairea pe care v-o da zapada, patura alba proaspat asternuta trebuie curatata de pe masini, alei, trotuare si cai de acces.

Indepartarea zapezii cu ajutorul lopetii dimineata devreme sau tarziu spre seara poate veni la pachet cu accidentari si traumatisme. In fiecare an, camerele de urgenta trateaza o multime de cazuri de accidentari produse in urma datului cu lopata. Aceste leziuni sunt produse de:

  • epuizare fizica
  • alunecari
  • cazaturi
  • loviri cu lopata

Leziunile spatelui se afla in topul listei, acestea fiind mai multe decat cele la incheieturi, brate, maini sau cap.

Indiferent daca dati zapada inainte de a pleca la munca, dupa munca sau in timpul zilei, luati in considerare aceste sfaturi pentru a evita ranirea.

Folositi o forma corespunzatoare

Desigur, ca si in cadrul altor activitati, exista o cale corecta si o cale gresita de a da cu lopata. Tineti minte:

  • Tine-ti spatele drept.
  • Ridicati lopata incarcata cu picioarele, nu cu spatele.
  • Daca o lopata plina este prea grea pentru a o putea ridica, utilizati o lopata mai mica sau umpleti lopata cu mai putina zapada.

Cand indepartati zapada alaturi de alte persoane, asigurati-va ca stiti unde se afla acestea. Copiii au un risc cu 15% mai mare sa fie loviti in cap cu o lopata decat persoanele in varsta. Unele dintre aceste accidente provoaca lovituri severe si taieturi faciale, unele cazuri putand fi urgente medico-chirurgicale.

Selectati lopata potrivita

O lopata usoara va poate usura sarcina si, astfel, aplicati mai putin stres si tensiune asupra muschilor spatelui si ai gatului. Utilizati o lopata care se potriveste inaltimii dumneavoastra si nivelului de rezistenta.

Lopetile proiectate ergonomic va reduc riscul de ranire a spatelui. Aceste tipuri de lopeti functioneaza cel mai bine pentru curatarea aleilor, trotuarelor si cailor de acces.

Leziuni uzuale cauzate de datul cu lopata:

  • traumatisme provocate de lovirile cu lopata
  • fracturi
  • traumatisme ale umarului
  • dureri de spate

Alunecari si cazaturi

Gheata poate provoca daune majore oamenilor. O clipa de neatentie poate duce la comotie severa, oase rupte, intinderi inghinale, ligamente distruse sau rupturi musculare.

Cazaturile pot fi deosebit de periculoase pentru copii si varstnici. Cei mici risca adesea sa se aleaga cu o contuzie, in timp ce persoanele in varsta prezinta un risc mai mare de a-si rupe un picior, sold sau umar in urma unei cazaturi.

Accidentele cauzate de cazaturi includ:

  • leziuni la cap sau contuzii
  • fracturi de incheieturi si brate
  • fracturi la picioare si solduri
  • luxatii
  • ligamente rupte
  • lovituri la spate
  • entorse ale gleznei cu afectare a ligamentelor gleznei
  • entorse de genunchi
  • luxatii ale genunchiului
  • lovituri la picior
  • fracturi ale degetelor mainii
  • fracturi ale degetelor picioarelor
  • fracturi costale
  • contuzii la nivelul omoplatului

Simptome

Din pacate, chiar si in ciuda celor mai bune masuri preventive, accidentele pot avea loc. Traumatismele osteoarticulare si/sau musculare apar in fiecare iarna, cand oamenii aluneca pe gheata sau pe zapada. Daca o cazatura a fost puternica, poate fi necesar sa sunati la numarul de urgenta sau sa mergeti imediat la camera de garda a unui spital.

Cu toate acestea, unii oameni nu sunt constienti de faptul ca accidentarea lor este extrem de serioasa. Cauza poate fi faptul ca aceste persoane nu simt imediat efectele cazaturii sau cred ca durerea si disconfortul lor vor trece cu timpul. Simptome precum durerea sau umflaturile nu trebuie ignorate si este important sa solicitati sfatul unui medic specialist pentru a va evalua starea.

Simptome ale traumatismelor incheieturilor mainii

Entorsele incheieturii mainii sunt cel mai adesea cauzate de caderea pe o mana intinsa. Aceasta poate avea loc oricand, insa este mult mai probabil sa apara atunci cand va plimbati pe o suprafata alunecoasa, cum ar fi un trotuar inghetat.

Entorsele incheieturilor mainii pot fi adesea identificate in urma durerilor la incheietura mainii. Exista insa si alte simptome frecvente ale entorselor incheieturilor mainilor. Printre acestea se numara includ:

  • umflarea incheieturii mainii
  • durere in momentul accidentarii
  • durere persistenta la miscarea incheieturii mainii
  • aparitia vanatailor sau decolorarea pielii din jurul incheieturii mainii
  • sensibilitate in zona dureroasa
  • trosnit, plus o senzatie de ruptura, produse in interiorul incheieturii mainii
  • piele calda sau fierbinte in jurul incheieturii mainii

Traumatismele incheieturii mainii pot parea uneori minore fiindca umflatura este mica. Acest fapt ar putea insemna, insa, ca un ligament important a fost rupt, lucru care va necesita o interventie chirurgicala.

Diagnostic – cand trebuie sa mergi la medic

Pacientii usor accidentati pot cauta o ingrijire ortopedica urgenta. De obicei, ingrijirea urgenta nu implica o perioada lunga de asteptare cum se intampla in camerele de garda. In cazul unei ingrijire ortopedice urgente, pacientii sunt rapid evaluati de catre specialistii ortopezi. Acestia sunt special instruiti in tratarea leziunilor musculo-scheletice, fiind cei mai calificati sa va ofere un tratament.

In primul rand, specialistul ortoped va efectua un examen fizic pentru a va evalua starea. In plus, acesta va comanda si va verifica o radiografie pentru a diagnostica si a determina cat de grava este conditia. In functie de vatamarea corporala, pot fi necesare studii suplimentare, cum ar fi scanarile CT (computer tomograf), RMN-uri, ultrasunete etc. Uneori este necesara o atela sau un alt dispozitiv ortotic. Alteori, vindecarea leziunii poate necesita fizioterapie sau o evaluare suplimentara efectuata de catre un subspecialist ortopedic.

Tratament

Dintre problemele frecvent aparute, cazaturile pe gheata sau zapada si alte feluri de traumatisme (lovituri cu bulgari de zapada inghetati, accidente de sanius sau schi) sunt cel mai des intalnite la toate grupele de varsta.

Unele cazaturi sunt usoare si se soldeaza doar cu o sperietura. Acestea nu trebuie tratate, decat cu un pic de simt al umorului. Este important de procesat senzatia de nesiguranta pe care ti-o da mersul pe gheata, simtind cum toti muschii se incordeaza in incercarea de a mentine pozitia verticala. Numai asa poate fi apreciata stabilitatea pe care pamantul ferm si trotuarul uscat ne-o ofera in cea mai mare parte a anului.

Ce tratamente naturiste sunt disponibile pentru diferitele traumatisme osteoarticulare

In cazul in care accidentarea s-a produs, oamenii au la indemana o serie de tratamente naturiste, ca alternativa la terapiile medicamentoase. Alte cazaturi pot determina vanatai mari si dureroase la nivelul tesuturilor moi. Cel mai bun remediu homeopatic de avut la indemana este Arnica CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, 7-10 zile. Aceasta trebuie administrata impreuna cu gelul cu Arnica, de aplicat local de 3 ori pe zi, va ajuta la vindecarea rapida si resorbtia vanataii.

In alte situatii pot aparea entorse sau luxatii ale diferitelor articulatii, cel mai frecvent la nivelul gleznei sau articulatiei pumnului. Prima masura in cadrul tratamentului entorsei gleznei este imobilizarea articulatiei intr-o compresa cu gel de Arnica, din abundenta si repaus de 2-3 ore. Pe gura se administreaza tot Arnica CH30, 3 granule din ora in ora, 4-5 administrari. Uneori este mai eficienta Arnica CH200, 3 granule din ora in ora, 3 administrari. Apoi se va continua cu comprese pe care se aplica gel de Arnica din belsug, de 3-4-5 ori pe zi si respectarea repausului. Tratamentul cu Arnica CH30, 3 granule de 3 ori pe zi se va continua timp de 7-10 zile.

Ce alt remediu homeopat au la dispozitie pacientii cu fracturi, entorse sau luxatii?

Daca in ciuda administrarii acestui remediu persista totusi durerile articulare si umflarea articulatiei, se recomanda schimbarea remediului Arnica cu un altul numit Ruta graveolens CH7 sau CH9, 3 granule de 3 ori pe zi. Acesta este principalul remediu pentru traumatismele tendoanelor si ligamentelor si are oactiune benefica in refacerea articulara. Daca traumatismul a avut loc la nivelul genunchiului si alaturi de durere si umflarea a articulatiei apare si colectie lichidiana, se poate combina RutaCH7 sau CH9, de 3 ori pe zi cu Bryonia CH30, 3 granule de 2 ori pe zi, timp de 3-4 saptamani, pana la disparitia completa a simptomelor. Daca dupa o luna de la traumatism persista durerile in articulatie la miscare, ne putem gandi la un alt remediu homeopatic numit Strontium carbonicum CH7 sau CH9. Modul de administrare al acestui remediu este de 3 granule de 3 ori pe zi, 2-3 saptamani, cu actiune benefica asupra refacerii dinamicii articulare.

Solutii in cazul unei fracturi simple, inchise

Daca fractura este inchisa, simpla, atunci doar atela gipsata si tratamentul homeopatic cu Arnica CH30, 3 granule de 2 ori pe zi si Symphytum CH7 sau CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, 3-4 saptamani de tratament, pot rezolva rapid problema. Remediul cu Arnica se recomanda atat pentru efectele sale antitraumatice, cat si pentru controlul durerii. Iar Symphytum este un remediu homeopatic foarte util pentru refacerea fracturilor.

Intotdeauna poate fi ajustat un supliment mineral sau un remediu homeopatic pe baza de Calcarea (eventual sub forma de sare Schussler), pentru grabirea vindecarii. De asemenea, in paralel pot fi administrate suplimente alimentare din minerale sau vitamine, pentru intarirea organismului. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata si sa contina principii sanatoase, fructe, legume si seminte bogate in saruri minerale.

Fracturile de coaste pot fi tratate natural prin aplicarea ghetii in zona afectata.

Unguente

Unguentele antiinflamatoare si analgezicele pot fi o solutie potrivita pentru ameliorarea durerilor date de entorse sau luxatii la glezna.

Cazaturi pe gheata: sfaturi pentru preventie

Mergeti mai incet

Deplasarea prea rapida in conditii alunecoase va pune in pericol de alunecare, cadere si intindere a muschilor.

Inainte de a face un pas, evaluati conditiile suprafatei pe care circulati si fiti si mai atenti atunci cand pasiti pe suprafete umede, acoperite cu gheata sau cu zapada.

Verificati prognoza meteo inainte sa va culcati

Ca sa nu fiti nevoiti sa va treziti prea devreme, incercati sa curatati zapada de pe masina sau de pe strada inainte de munca, acesta nefiind cel mai placut mod de a va incepe ziua. Daca meteorologul anunta ca urmeaza o ninsoare abundenta sau o furtuna cu gheata cu o noapte inainte, resetati alarma. Mai mult timp la dispozitie pentru a elimina zapada si gheata de pe masina si alte suprafete va poate ajuta sa evitati accidentarile si stresul.

 

Referinte:

https://www.bonejoint.net/news-events/blog/are-you-at-risk-for-orthopedic-injuries-this-winter/

https://health.usnews.com/health-news/patient-advice/slideshows/10-ways-to-avoid-winter-joint-pain

https://www.oip.com/avoid-common-winter-injuries-with-these-helpful-tips/

https://www.arspecialty.com/winter-injuries/

https://rothmanortho.com/stories/news-and-blog/slipping-on-ice

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma