Rezilienta psihologica – cum faci fata dificultatilor

Rezilienta se refera la capacitatea unei persoane de a face fata, de a depasi si de a deveni mai puternica in urma evenimentelor tragice, traumelor, amenintarilor, situatiilor ce implica un nivel semnificativ de stres (pierderea locului de munca, o boala cronica/grava, divort).

Cuprins:

(1) Ce este rezilienta?
(2) Importanta dezvoltarii rezilientei
(3) Cum inveti sa fii mai rezilient?
(4) Rezilienta la copii
(5) Consecinte ale unei reziliente scazute

Ce este rezilienta?

Confruntati cu evenimente tragice, dezastre naturale, boli, accidente, evenimente de viata stresante, unii oameni le depasesc mai usor, gasesc forta mentala sa treaca peste aceste incercari si sa se readapteze. Capacitatea de adaptare prin invatare si de a face fata acestor situatii este data de rezilienta psihologica.

Rezilienta este determinata deopotriva de trasaturile innascute si de mediul in care ne dezvoltam (familia, comunitatea si societatea). Unii au o capacitate innascuta mai mare de a face fata evenimentelor stresante de viata, dar rezilienta poate fi si dezvoltata.

O persoana rezilienta are capacitatea de a face fata si de a se adapta in urma unui eveniment tragic sau dificil mult mai repede si cu mai putin stres decat o persoana a carei rezilienta este mai putin dezvoltata. Rezilienta este o trasatura comuna, prezenta la toti indivizii, insa in proportii diferite. Persoanele care au o rezilienta dezvoltata nu inseamna ca nu sufera, ca nu sunt indurerate de pierderea suferita dupa o tragedie. Intensitatea emotiilor si suferintei lor nu este mai mica. In schimb, rezilienta presupune o capacitate de a gestiona mai bine si mai repede situatiile dificile, de a gasi solutii problemelor, de a se implica in actiune in loc de a contempla situatia.

Studiile au aratat ca exista o serie de factori asociati cu rezilienta psihologica:

  • cel mai important – relatiile din cadrul si din afara familiei, care ofera persoanei afectiune, sprijin, incurajare, incredere;
  • capacitatea de a face planuri realiste si de a le pune in aplicare;
  • atitudinea pozitiva, optimismul;
  • un loc al controlului intern;
  • faptul de a se vedea pe sine ca pe o persoana luptatoare si nu ca pe o victima;
  • o imagine pozitiva despre sine si increderea in abilitatile proprii;
  • abilitati bune de comunicare si rezolvare de probleme;
  • inteligenta emotionala, respectiv capacitatea de a gestiona propriile emotii si impulsuri.

Rezilienta este un proces ale carui baze se pun in copilarie si care se dezvolta apoi pe parcursul intregii vieti.

Importanta dezvoltarii rezilientei

Daca pentru unele persoane, rezilienta psihologica este o abilitate naturala, tot mai multe cercetari in domeniu arata faptul ca rezilienta psihologica poate fi cultivata.

Cum ajuta rezilienta in situatiile de criza? Persoanele reziliente sunt cele care, in astfel de situatii, reusesc nu doar sa supravietuiasca si sa isi revina, dar in unele cazuri aceste incercari pot fi catalizatori pentru crestere si dezvoltare. In loc sa evite sau sa foloseasca strategii de coping distructive (alcool, droguri), persoanele reziliente inteleg ca evenimentele dificile si dureroase fac parte din viata si gasesc forta mentala de a gestiona problemele si de a-si continua viata.

De asemenea, rezilienta poate avea un rol protector impotriva unor tulburari precum depresia, anxietatea si echilibreaza rolul potential al unor factori (bullying, trauma) ce ar putea duce la aparitia unor tulburari de natura psihica.

Cum inveti sa fii mai rezilient?

La un anumit punct in viata, toti ne confruntam cu schimbarea sau cu pierderea. Daca treci acum printr-un eveniment traumatizant sau daca vrei sa fii mai pregatit, exista o serie de modalitati pentru dezvoltarea rezilientei psihologice. Iata cateva exemple despre ce poti face pentru a-ti dezvolta rezilienta psihologica:

In situatii de criza/evenimente traumatizante

  • Vorbeste despre evenimentele dificile prin care treci cu persoanele apropiate, in care ai incredere si care te sustin. Accepta ajutorul si sprijinul lor. Asa cum mentionam mai sus, aceste relatii sunt esentiale pentru construirea rezilientei. Iar impartasirea dificultatilor si emotiilor, pe langa efectul linistitor, te poate ajuta sa gasesti noi idei prin care sa le gestionezi.
  • Concentreaza-te pe aspectele pe care le poti controla. Deseori, in situatii grele sau de criza, avem tendinta sa ne gandim cum ar fi fost daca acel eveniment nu s-ar fi intamplat, cum ar fi fost daca am fi facut altfel lucrurile etc. In schimb, constientizarea lucrurilor in controlul tau si realizarea unor mici actiuni care sunt in controlul tau te ajuta sa nu devii coplesit de situatie.
  • Incearca sa privesti lucrurile in perspectiva – pune situatia dificila intr-un context mai larg, in loc sa ii acorzi proportii exagerate, acolo unde nu este cazul.
    Gaseste un scop caruia sa i te dedici. In fata unei tragedii, gasirea unui scop al vietii de dupa eveniment si implicarea in activitati cu sens in vederea acelui scop te poate ajuta sa mergi mai departe.
  • Tehnicile de relaxare, meditatia, yoga, sportul, activitatile linistitoare te ajuta, de asemenea, sa reduci stresul cu care te confrunti.
  • Tinerea unui jurnal in care sa povestesti experienta prin care treci si cele mai profunde emotii si ganduri, alaturi de practici spirituale, te pot ajuta sa iti recapeti speranta si sa depasesti mai usor experienta.

In general

  • Implica-te, investeste si dezvolta relatii pozitive, semnificative, cu membrii familiei si prietenii. In situatiile de criza, incurajarea si suportul lor sunt extrem de importante pentru rezilienta. Alte relatii importante pot fi dezvoltate la locul de munca, prin activitati de voluntariat, in comunitatile spirituale etc.
  • Cunoaste-ti abilitatile, astfel incat in situatiile dificile cu care te confrunti, sa stii ca te poti baza pe ele.
  • Dezvolta-ti abilitatea de rezolvare de probleme. Persoanele orientate spre gasirea de solutii fac fata mai bine situatiilor dificile cu care se confrunta, in general. Poti incepe cu problemele cu care te confrunti in prezent, fa un plan de actiune, incepe cu pasi mici. Chiar si in situatii dificile, de criza, implicarea in actiune poate imbunatati considerabil situatia.
  • Ai grija de tine si de nevoile tale. Implica-te in activitati care iti fac placere, care te relaxeaza, fa sport, ai grija de sanatatea ta. Astfel, in situatiile dificile, mintea si corpul vor fi mai bine pregatite pentru a le face fata.

Rezilienta la copii

O mare parte din cercetarea privind rezilienta s-a axat pe copiii si tinerii care au experimentat situatii dificile de viata. Una dintre concluziile importante este ca in cazul celor mici, cel mai important factor care pune bazele rezilientei psihologice este relatia stabila, puternica, afectuoasa, cu cel putin unul dintre parinti. Acestia ofera copiilor suport emotional si educational, un atasament securizant, iar in acest cadru copiii invata strategii de a face fata situatiilor dificile de viata, de la parinti si prin experiente anterioare. Pe masura ce cresc, rezilienta se dezvolta si prin sustinerea profesorilor, mentorilor si prietenilor.

Rezilienta psihologica poate fi incurajata si la copii. Desi parintii nu ii pot proteja de orice suferinta si situatii stresante, asa, cum si-ar dori, incurajarea rezilientei ii pregateste sa le gestioneze si sa le faca fata.

Cum incurajam rezilienta la copii

O familie care ii iubeste, care ii sustine si despre care cei mici stiu ca se pot baza pe ea atunci cand intampina dificultati, este un factor extrem de important care ajuta copiii sa devina rezilient. In plus:

  • Cititi-le copiilor carti in care personajele sunt reziliente. Confruntate cu situatii dificile, acestea continua sa lupte, au incredere in ele si in fortele lor, inteleg ca desi au suferit o pierdere, aceasta nu le afecteaza intreaga viata si ca le-au mai ramas alte aspecte pozitive importante. Discutati cu ei despre strategiile folosite de personaje pentru a depasi evenimentele stresante, despre emotiile lor si despre cum nu s-au lasat coplesite, ci au cautat sa rezolve problemele. In aceeasi maniera, puteti utiliza desenele animate si filmele, jocurile de rol.
  • Incurajati-i sa priveasca in perspectiva situatiile dificile prin care trec, subliniind mesaje precum: “E o situatie temporara, care va trece. Nu putem controla tot ce ni se intampla, dar invatam sa facem fata. Ce s-a intamplat nu ne afecteaza intreaga viata, ne mai raman atatea lucruri bune (prietenii, familia, sanatatea etc)”.
  • Evitati sa ii protejati de toate situatiile care i-ar putea frustra, dezamagi, rani. Nu orice stres este negativ, dimpotriva, unele situatii stresante ii ajuta sa creasca si sa isi dezvolte abilitatile de a face fata.
  • Lasati-i sa greseasca, incurajand idei precum: “Oricine poate sa greseasca. E important sa incerci si sa faci eforturi, chiar daca incercarea se finalizeaza cu un esec.”
  • Incurajati rezolvarea de probleme: sa analizeze problema din mai multe puncte de vedere, sa puna in balanta optiuni din care sa aleaga solutia cea mai buna, sa nu primeasca imediat raspunsul de la parinti.

Consecinte ale unei reziliente scazute

Cand rezilienta psihologica este scazuta, persoanele pot fi coplesite de incercarile prin care trec. Pot ajunge la comportamente nesanatoase sau chiar distructive in incercarea de a face fata. De asemenea, revenirea in urma unei situatii de criza poate fi mult incetinita, iar suferinta mai mare decat in cazul persoanelor reziliente.

Important! Daca te confrunti cu o situatie dificila in care te simti blocat, pe care simti ca nu o poti depasi, nu ezita sa ceri ajutor specializat!

Referinte:

(1) The Road to Resilience – https://www.apa.org/helpcenter/road-resilience
(2) Resilience – https://www.psychologytoday.com/intl/basics/resilience
(3) Psychological resilience – https://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/odi-assets/publications-opinion-files/9872.pdf
(4) What is Resilience? – https://psychcentral.com/lib/what-is-resilience/
(5) Resilience – https://developingchild.harvard.edu/science/key-concepts/resilience/
(6) The Importance of Resilience – https://www.verywellmind.com/what-is-resilience-2795059
(7) How to talk about resilience to your child – https://www.lifeeducation.org.au/parents/how-to-teach-resilience-and-help-your-child

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma