Rezilienta se refera la capacitatea unei persoane de a face fata, de a depasi si de a deveni mai puternica in urma evenimentelor tragice, traumelor, amenintarilor, situatiilor ce implica un nivel semnificativ de stres (pierderea locului de munca, o boala cronica/grava, divort).
(1) Ce este rezilienta?
(2) Importanta dezvoltarii rezilientei
(3) Cum inveti sa fii mai rezilient?
(4) Rezilienta la copii
(5) Consecinte ale unei reziliente scazute
Confruntati cu evenimente tragice, dezastre naturale, boli, accidente, evenimente de viata stresante, unii oameni le depasesc mai usor, gasesc forta mentala sa treaca peste aceste incercari si sa se readapteze. Capacitatea de adaptare prin invatare si de a face fata acestor situatii este data de rezilienta psihologica.
Rezilienta este determinata deopotriva de trasaturile innascute si de mediul in care ne dezvoltam (familia, comunitatea si societatea). Unii au o capacitate innascuta mai mare de a face fata evenimentelor stresante de viata, dar rezilienta poate fi si dezvoltata.
O persoana rezilienta are capacitatea de a face fata si de a se adapta in urma unui eveniment tragic sau dificil mult mai repede si cu mai putin stres decat o persoana a carei rezilienta este mai putin dezvoltata. Rezilienta este o trasatura comuna, prezenta la toti indivizii, insa in proportii diferite. Persoanele care au o rezilienta dezvoltata nu inseamna ca nu sufera, ca nu sunt indurerate de pierderea suferita dupa o tragedie. Intensitatea emotiilor si suferintei lor nu este mai mica. In schimb, rezilienta presupune o capacitate de a gestiona mai bine si mai repede situatiile dificile, de a gasi solutii problemelor, de a se implica in actiune in loc de a contempla situatia.
Studiile au aratat ca exista o serie de factori asociati cu rezilienta psihologica:
Rezilienta este un proces ale carui baze se pun in copilarie si care se dezvolta apoi pe parcursul intregii vieti.
Daca pentru unele persoane, rezilienta psihologica este o abilitate naturala, tot mai multe cercetari in domeniu arata faptul ca rezilienta psihologica poate fi cultivata.
Cum ajuta rezilienta in situatiile de criza? Persoanele reziliente sunt cele care, in astfel de situatii, reusesc nu doar sa supravietuiasca si sa isi revina, dar in unele cazuri aceste incercari pot fi catalizatori pentru crestere si dezvoltare. In loc sa evite sau sa foloseasca strategii de coping distructive (alcool, droguri), persoanele reziliente inteleg ca evenimentele dificile si dureroase fac parte din viata si gasesc forta mentala de a gestiona problemele si de a-si continua viata.
De asemenea, rezilienta poate avea un rol protector impotriva unor tulburari precum depresia, anxietatea si echilibreaza rolul potential al unor factori (bullying, trauma) ce ar putea duce la aparitia unor tulburari de natura psihica.
La un anumit punct in viata, toti ne confruntam cu schimbarea sau cu pierderea. Daca treci acum printr-un eveniment traumatizant sau daca vrei sa fii mai pregatit, exista o serie de modalitati pentru dezvoltarea rezilientei psihologice. Iata cateva exemple despre ce poti face pentru a-ti dezvolta rezilienta psihologica:
O mare parte din cercetarea privind rezilienta s-a axat pe copiii si tinerii care au experimentat situatii dificile de viata. Una dintre concluziile importante este ca in cazul celor mici, cel mai important factor care pune bazele rezilientei psihologice este relatia stabila, puternica, afectuoasa, cu cel putin unul dintre parinti. Acestia ofera copiilor suport emotional si educational, un atasament securizant, iar in acest cadru copiii invata strategii de a face fata situatiilor dificile de viata, de la parinti si prin experiente anterioare. Pe masura ce cresc, rezilienta se dezvolta si prin sustinerea profesorilor, mentorilor si prietenilor.
Rezilienta psihologica poate fi incurajata si la copii. Desi parintii nu ii pot proteja de orice suferinta si situatii stresante, asa, cum si-ar dori, incurajarea rezilientei ii pregateste sa le gestioneze si sa le faca fata.
O familie care ii iubeste, care ii sustine si despre care cei mici stiu ca se pot baza pe ea atunci cand intampina dificultati, este un factor extrem de important care ajuta copiii sa devina rezilient. In plus:
Cand rezilienta psihologica este scazuta, persoanele pot fi coplesite de incercarile prin care trec. Pot ajunge la comportamente nesanatoase sau chiar distructive in incercarea de a face fata. De asemenea, revenirea in urma unei situatii de criza poate fi mult incetinita, iar suferinta mai mare decat in cazul persoanelor reziliente.
Important! Daca te confrunti cu o situatie dificila in care te simti blocat, pe care simti ca nu o poti depasi, nu ezita sa ceri ajutor specializat!
(1) The Road to Resilience – https://www.apa.org/helpcenter/road-resilience
(2) Resilience – https://www.psychologytoday.com/intl/basics/resilience
(3) Psychological resilience – https://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/odi-assets/publications-opinion-files/9872.pdf
(4) What is Resilience? – https://psychcentral.com/lib/what-is-resilience/
(5) Resilience – https://developingchild.harvard.edu/science/key-concepts/resilience/
(6) The Importance of Resilience – https://www.verywellmind.com/what-is-resilience-2795059
(7) How to talk about resilience to your child – https://www.lifeeducation.org.au/parents/how-to-teach-resilience-and-help-your-child
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…