Retardul mintal este caracterizat de limitari substantiale ale functionarii normale a creierului. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre dizabilitatea intelectuala.
In cazul unui copil inapoiat mintal, creierul nu se dezvolta in mod corespunzator sau a fost afectat in urma unei leziuni sau vatamari. Creierul poate sa nu functioneze in limite normale atat din punct de vedere intelectual (IQ), cat si adaptativ.
Persoanele cu deficienta mintala pot invata si deprinde noi abilitati, insa mult mai lent. Dizabilitatea de intelect are diferite grade, de la usor la profund.
Persoanele cu intarziere in dezvoltarea psihica si a limbajului au limitari in doua domenii. Aceste domenii sunt:
IQ (coeficientul de inteligenta) este masurat printr-un test IQ. IQ-ul mediu este de 100, majoritatea persoanelor punctand intre 85 si 115. O persoana este considerata cu handicap intelectual daca are un coeficient de inteligenta intre 70 si 75.
Pentru a masura comportamentele adaptative ale unui copil, un specialist observa abilitatile micutului si le compara cu ale altor copii de aceeasi varsta. Printre lucrurile pe care specialistul le observa se numara cat de bine poate copilul sa se hraneasca sau sa se imbrace singur. De asemenea, cat de bine este capabil sa comunice si sa-i inteleaga pe ceilalti si cum interactioneaza copilul cu familia, prietenii si alti copii de aceeasi varsta.
Se crede ca dizabilitatea intelectuala afecteaza aproximativ 1% din populatie. Dintre cei afectati, 85% au handicap intelectual usor. Acest lucru inseamna ca sunt doar putin mai lenti decat media in invatarea de noi informatii sau abilitati. Cu un sprijin adecvat, majoritatea vor putea trai independent ca adulti.
Retardul mintal apare in momentul in care un anumit lucru interfereaza cu dezvoltarea normala a creierului. Cu toate acestea, o cauza specifica a dizabilitatii intelectuale poate fi identificata doar la aproximativ o treime din cazuri.
Cele mai frecvente cauze ale retardului mintal sunt:
Retardul mintal este impartit in patru grade, in functie de coeficientul de inteligenta al copilului si de gradul de adaptare sociala.
Unele dintre simptomele unei dizabilitati intelectuale usoare includ:
Persoanele cu un retard mintal moderat pot prezenta unele dintre urmatoarele simptome:
Intarzierea mintala grava are urmatoarele simptome:
Printre simptomele retardului mintal profund se numara:
Persoanele din aceasta categorie au adesea o deficienta fizica, pierderi de auz, sunt nonverbale sau au un handicap fizic. Acesti factori il pot impiedica pe medic sa efectueze teste de screening.
Daca cel mic are un retard mintal nespecificat, acesta prezinta simptome ale retardului mintal, insa medicul nu are suficiente informatii pentru a-i determina nivelul de handicap.
Retardul mintal este cea mai frecventa problema de dezvoltare. Aproape 6,5 milioane de persoane din Statele Unite sufera de dizabilitate intelectuala (mai mult de 545.000 au varste cuprinse intre 6-21 ani).
Termenul debil mintal este folosit atunci cand o persoana are anumite limitari in functionarea mentala si in abilitati precum comunicarea, ingrijirea personala si abilitatile sociale. Din cauza acestor limitari, un copil cu intarziere in dezvoltarea psihica a limbajului se va dezvolta mai lent decat un copil normal.
Pentru a-l ajuta pe copil sa isi atinga potentialul maxim, este foarte important sa solicitati si sa primiti ajutor cat mai curand posibil. Luati legatura cu medicul copilului daca banuiti ca ar putea exista o problema. Puteti discuta cu un pediatru specializat in dezvoltare comportamentala sau cu un alt specialist in pediatrie pentru o evaluare si un screening.
Exista multe semne ale retardului mintal. De exemplu, copilul poate:
Evaluarea incepe cu o examinare fizica totala. Medicul va dori sa afle istoricul medical pentru a descoperi cauzele fizice sau medicale ale simptomelor tulburatoare. Unele afectiuni medicale care provoaca retardul mintal pot fi tratate eficient. Cu toate acestea, chiar si conditiile reversibile necesita atentie imediata. Hipertiroidismul este una dintre afectiunile care pot fi tratate si care pot provoca retard mintal daca nu sunt tratate imediat. Daca se suspecteaza o cauza neurologica a simptomelor, copilul este trimis la un neurolog pentru analize ulterioare.
Medicul ar putea spune initial ca micutul are o intarziere in dezvoltare. Mai tarziu, copilul ar putea fi diagnosticat cu retard mintal. Uneori, un retard mintal usor nu poate fi recunoscut pana cand copilul incepe scoala si se chinuie sa invete in acelasi ritm cu colegii sai.
Pentru a fi diagnosticat cu retard mintal, copilul trebuie sa aiba abilitati intelectuale si adaptative sub medie. Medicul va efectua o evaluare in trei faze, dupa cum urmeaza:
Copilul va efectua teste de inteligenta standard, cum ar fi testul de inteligenta Stanford-Binet. Acest lucru il va ajuta pe medic sa determine coeficientul de inteligenta al copilului.
De asemenea, medicul poate efectua si alte teste, cum ar fi sistemul de evaluare a comportamentului adaptativ Vineland (Vineland Adaptive Behavior Scales). Cu ajutorul acestui test, medicul poate sa evalueze nivelul abilitatilor de trai zilnice si al abilitatilor sociale ale copilului, in comparatie cu alti copii din aceeasi grupa de varsta.
Este important de stiut ca performantele pot fi diferite la aceste teste la copiii care provin din medii, culturi si stari socio-economice diferite. Pentru a stabili un diagnostic, medicul copilului va lua in considerare rezultatele testelor, interviurile cu parintii si concluziile trase in urma observarii copilului.
Procesul de evaluare a copilului poate include vizite la specialisti, cum ar fi:
De asemenea, medicii pot efectua teste de laborator si imagistica pentru a diagnostica retardul mintal. Aceste teste il pot ajuta pe specialist sa detecteze eventualele tulburari metabolice si genetice, precum si probleme structurale ale creierului copilului.
Alte afectiuni, cum ar fi pierderea auzului, tulburarile de invatare, tulburarile neurologice si problemele emotionale pot provoca, de asemenea, o dezvoltare intarziata. Doctorul face anumite teste pentru a exclude aceste conditii inainte de a diagnostica copilul cu retard mintal.
Apoi, parintii, profesorii si medicul se vor folosi de rezultatele acestor teste si evaluari pentru a dezvolta un plan de tratament si educatie pentru copil.
Copilul va avea cel mai probabil nevoie de consiliere continua pentru a putea face fata dizabilitatii.
In plus, parintii vor primi un plan de ingrijire familiala in care sunt descrise nevoile copilului. Acest plan va detalia, de asemenea, serviciile de care copilul va avea nevoie pentru a reusi sa se dezvolte normal. Nevoile familiei vor fi, de asemenea, abordate in acest plan.
Cand copilul este gata pentru a merge la scoala, va fi pus in aplicare un program individualizat de educatie care sa-i fie de ajutor in colectiv. Toti copiii cu retard mintal beneficiaza de educatie speciala.
Legea prevede ca scolile publice sa ofere educatie gratuita si adecvata copiilor cu retard mintal si alte dizabilitati de dezvoltare.
Principalul obiectiv al tratamentului este de a-l ajuta pe copil sa isi atinga potentialul maxim in termeni de:
Tratamentul poate include:
Parintii trebuie sa ia in calcul urmatoarele sfaturi pentru a-si ajuta copilul cu dizabilitati intelectuale:
Retardul mintal poate avea multe cauze. Unele pot fi prevenite, altele nu. Principalele cauze sunt autismul, sindromul Down, sindromul X fragil si sindromul de alcool fetal sau FAS. Dintre acestea, singura cauza care poate fi prevenita este sindromul alcoolic fetal (SAF). Expunerea prenatala la alcool si droguri poate fi prevenita in intregime.
Lezarea creierului este o alta cauza a dizabilitatii intelectuale. Multe leziuni la nivelul capului pot fi prevenite. Copiii trebuie sa mearga intotdeauna intr-un scaun special destinat celor mici. Scaunul trebuie instalat si utilizat corect.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…