Vitiligo este o boala de piele cronica, autoimuna, caracterizata de aparitia unor zone mari de piele care isi pierd pigmentul. Aceste pete albe pe piele pot aparea pe orice parte a corpului Aflati mai multe despre cauzele vitiligo, cum se manifesta si cum se trateaza aceasta boala.

Cuprins:

  1. Ce este vitiligo?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Vitiligo la copii
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza vitiligo?
  7. Cum poate fi prevenita boala vitiligo?

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o boala care determina pierderea culorii pielii sub forma unor pete. Amploarea si viteza cu care pielea isi pierde din culoare din cauza vitiligo este imprevizibila. Depigmentarea poate afecta pielea oricarei parti a corpului. De asemenea, poate afecta parul si interiorul gurii.

In mod normal, culoarea parului si a pielii este determinata de melanina. Vitiligo se dezvolta atunci cand celulele care produc melanina mor sau inceteaza sa mai functioneze. Vitiligo afecteaza oamenii cu toate tipurile de piele, dar poate fi mai vizibil la persoanele cu pielea mai inchisa. Afectiunea nu pune in pericol viata si nici nu este contagioasa. Poate fi, insa, extrem de stresanta, iar pacientul poate avea o stima de sine foarte scazuta.

Vitiligo se vindeca?

Tratamentul pentru vitiligo poate reface culoarea pielii afectate. Cu toate acestea, nu impiedica pierderea continua a culorii pielii sau reaparitia petelor.

Cine prezinta riscuri sa dezvolte afectiunea?

Pana la 2% din populatie si intre 2 si 5 milioane de americani au aceasta afectiune. Boala apare deopotriva la barbati si la femei.

In majoritatea cazurilor, se dezvolta timpuriu in viata, intre 10 si 30 de ani. Boala vitiligo apare aproape intotdeauna inainte de varsta de 40 de ani.

Cauze

Cauzele exacte ale vitiligo nu sunt clare. Exista o serie de factori care pot contribui la dezvoltarea afectiunii.

Vitiligo cauze

  • O tulburare autoimuna, in care sistemul imunitar devine hiperactiv si distruge melanocitele, dand nastere unor pete albe pe piele
  • un dezechilibru de stres oxidativ genetic
  • un eveniment stresant
  • vatamarea pielii din cauza unei arsuri solare sau a unei taieturi serioase
  • expunerea la unele substante chimice
  • cauza neurala
  • ereditate, deoarece poate aparea in randul membrilor aceleiasi familii
  • un virus.

Boala vitiligo este transmisibila?

Vitiligo nu este o afectiune contagioasa. Acest lucru inseamna ca nu se poate transmite de la o persoana la alta. Poate aparea la orice varsta, dar studiile sugereaza ca debuteaza in jurul varstei de 20 de ani.

Simptome

Principalul semn al vitiligo este pierderea culorii pielii sub forma de pete albe pe corp. De obicei, decolorarea apare mai intai pe zonele expuse la soare, cum ar fi mainile (pete albe pe maini), picioarele (pete albe pe picioare), bratele, fata (pete albe pe fata) si buzele.

Printre semnele bolii vitiligo se numara:

  • Pierderea culorii pielii sub forma de pete.
  • Albirea prematura sau incaruntirea parului de pe scalp, gene, sprancene sau barba.
  • Pierderea pigmentului in tesuturile care acopera interiorului gurii si al nasului (mucoase).
  • Pierderea sau modificarea culorii stratului interior al globului ocular (retina).

Vitiligo poate debuta la orice varsta, dar apare adesea in jur de 20 de ani.

Tipuri de vitiligo

In functie de tipul de vitiligo pe care il aveti, petele decolorate pot acoperi:

  • Multe parti ale corpului. Acest tip de boala este cel mai comun si poarta denumirea de vitiligo generalizat. Petele decolorate progreseaza adesea in mod similar pe ambele partile ale corpului (simetric).
  • Doar o parte sau o zona a corpului. Acest tip, numit vitiligo segmental, tinde sa apara la o varsta mai tanara, progreseaza un an sau doi, apoi se opreste.
  • Una sau doar cateva zone ale corpului. Acest tip se numeste vitiligo localizat (focal).

Este dificil de prezis cum va evolua boala de-a lungul timpului. Uneori, petele nu isi mai fac aparitia, chiar si fara tratament. In cele mai multe cazuri, insa, pierderea pigmentului se raspandeste si afecteaza, in cele din urma, cea mai mare parte a pielii. In rare cazuri, pielea isi recapata culoarea.

Vitiligo la copii

Indiferent daca este alba, inchisa la culoare sau orice alta nuanta aflata intre cele doua, majoritatea copiilor au aceeasi culoare a pielii pe tot corpul. Nu este, insa, si cazul celor cu vitiligo.

Vestea buna este ca vitiligo – desi este stresant pentru cei care traiesc cu el – nu este periculos din punct de vedere medical. Nu este o forma de cancer de piele, nu este o infectie precum stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) si, cu siguranta, nu este contagios. De fapt, majoritatea copiilor care au vitiligo sunt la fel de sanatosi ca toti ceilalti.

Vitiligo la copii se vindeca?

Nu exista ”leac” pentru vitiligo. Unele pete dispar de la sine fara tratament. In cazul celor pentru care nu se intampla acest lucru, tratamentele pot ajuta la o mai buna tonifiere a pielii. Unele remedii pot fi incercate acasa. Alti copii trebuie sa solicite tratament din partea medicului. Trebuie sa cunoasteti faptul ca rezultatele pot varia. Un tratament care functioneaza pentru o persoana poate sa nu functioneze pentru alta si niciun tratament nu este probabil 100% eficient pentru a face ca petele sa dispara.

Diagnostic

Istoricul medical si examenul fizic

Daca medicul suspecteaza ca pacientul are vitiligo, va dori sa afle istoricul medical al acestuia si va efectua o examinare fizica. In plus, va incerca sa excluda alte probleme medicale, cum ar fi dermatita sau psoriazisul. Pentru a determina daca este vorba de vitiligo, medicul va folosi o lampa speciala cu lumina ultravioleta pe piele.

Biopsia pielii si recoltarea de sange

Pe langa intrebarile despre istoricul medical personal si al familiei si examinarea pielii, medicul poate:

  • Lua o mostra mica (biopsie) din pielea afectata.
  • Recolta sange pentru a fi testat in laborator cu scopul de a descoperi eventualele afectiuni autoimune subiacente, cum ar fi anemia sau diabetul.

Cum se trateaza vitiligo?

Exista o multime de tratamente care ajuta la restabilirea culorii pielii sau chiar la tonifierea ei. Rezultatele variaza si sunt imprevizibile. Unele tratamente au efecte secundare grave. De aceea, medicul va poate sugera sa incercati mai intai sa imbunatatiti aspectul pielii, aplicand produse auto-bronzante sau machiaj.

Vitiligo tratament

Daca decideti sa incepeti un tratament cu medicamente sau sa recurgeti la o interventie chirurgicala, trebuie sa stiti ca procesul poate dura multe luni pentru a evalua eficacitatea acestuia. Si poate fi nevoie sa incercati mai multe abordari sau o combinatie de terapii inainte de a gasi tratamentul care functioneaza cel mai bine.

Chiar daca tratamentul are efect pentru o perioada, rezultatele pot sa nu dureze sau pot aparea noi pete.

Medicamente

Niciun medicament nu poate opri procesul de depigmentare. Anumite medicamente, insa, pot ajuta la refacerea anumitor pigmente ale pielii.

Creme care controleaza inflamatia

Poate fi aplicata o crema cu corticosteroizi pe pielea afectata. Acestea poate ajuta la recapatarea pigmentului, in special daca este utilizata cat mai devreme dupa aparitia bolii. Este posibil sa nu observati o schimbare a culorii pielii timp de cateva luni.

Acest tip de crema pentru vitiligo este eficient si usor de utilizat. Dar poate provoca reactii adverse, cum ar fi subtierea pielii sau aparitia unor dungi sau linii pe piele. Formele mai usoare ale medicamentului pot fi prescrise copiilor si persoanelor afectate de pete mari pe aparute piele.

Medicamente care suprima sistemul imunitar

Unguentele care contin tacrolimus sau pimecrolimus (inhibitori ai calcineurinei) pot fi eficiente pentru persoanele cu zone mici de depigmentare, in special pe fata si gat.

Acest tratament poate avea mai putine efecte secundare decat corticosteroizii si poate fi utilizat impreuna cu terapia cu lumina ultravioleta B (UVB). Cu toate acestea, FDA (Food and Drug Administration) din SUA a avertizat ca ar putea exista o posibila legatura intre aceste medicamente si limfom si cancerul de piele.

Fototerapie si psoralen

Acest tratament combina o substanta derivata din plante numita psoralen cu fototerapia (fotochimioterapie) pentru a recapata pigmentul. Tratamentul presupune administrarea orala sau topica (aplicarea pe piele) a psoralenului si expunerea la ultraviolete A (UVA), lumina UVB sau laser excimer. Aceste abordari tind sa aiba rezultate mai bune. Ar putea fi nevoie sa repetati tratamentul de pana la trei ori pe saptamana timp de sase pana la 12 luni.

Aplicarea unui agent de depigmentare

Aceasta terapie poate fi o varianta daca afectiunea s-a raspandit indeajuns de mult, iar alte tratamente nu au dat roade. Un agent de depigmentare este aplicat pe zonele neafectate ale pielii. Acest lucru depigmenteaza pielea treptat, astfel incat sa se imbine cu zonele decolorate. Tratamentul se face o data sau de doua ori pe zi, timp de noua luni sau mai mult.

Pot aparea efecte secundare cum ar fi roseata, inflamatie, mancarime si uscaciunea pielii. Depigmentarea este permanenta, iar pacientul va fi intotdeauna extrem de sensibil la lumina soarelui.

Interventie chirurgicala

Daca fototerapia nu functioneaza, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Scopul urmatoarelor proceduri este de a scoate in evidenta culoaea pielii prin restabilirea pigmentului.

Grefa de piele

In cadrul acestei proceduri, medicul indeparteaza portiuni foarte mici din pielea normala, pigmentata si le ataseaza de zonele care si-au pierdut culoarea. Aceasta procedura este in unele cazuri folosita daca pacientul are pete mici de vitiligo.

Printre posibilele riscuri se numara infectia, cicatrizarea si incapacitatea zonei de a se repigmenta.

Grefarea epidermica prin suctiune

In cadrul acestei proceduri, medicul creeaza grefe in pielea pigmentata, de obicei prin aspiratie. Medicul indeparteaza apoi varfurile acestor grefe si le transplanteaza intr-o zona decolorata a pielii.

Posibilele riscuri sunt cicatrizarea si incapacitatea zonei de a se repigmenta. Iar deteriorarea pielii cauzata de aspiratie poate declansa o alta pata de vitiligo.

Tatuare (micropigmentare)

In cadrul acestei tehnici, medicul foloseste un instrument chirurgical special pentru implantarea pigmentului in piele. Este cea mai eficienta daca este aplicata in si in jurul buzelor la persoanele cu tenul mai inchis.

Metoda are si cateva dezavantaje. Exista riscul de nepotrivire a culorii pielii si de declansare a unei alte pete specifice bolii.

Vitiligo tratament 2019

Printre tratamentele care sunt inca studiate se numara:

  • Un medicament care stimuleaza celulele producatoare a pigmentului (melanocite). Numita afamelanotida, acest medicament este implantat sub piele pentru a stimula dezvoltarea melanocitelor.
  • Un medicament care ajuta la controlarea melanocitelor. Prostaglandin E2 este testat cu scopul de a reda culoarea pielii la persoanele cu vitiligo localizat (care nu se raspandeste). Acest medicament este aplicat pe piele sub forma de gel.
  • Un medicament care inverseaza pierderea culorii pielii. Tofacitinib, un medicament oral administrat in mod normal pentru tratarea artritei reumatoide, poate fi un potential tratament pentru vitiligo.

Vitiligo tratament naturist

Tratament vitiligo aloe vera. Utilizati aloe vera pentru a atenua vitiligo amestecand-o cu miere, ulei de arbore de ceai sau praf de turmeric.

Vitiligo tratament homeopat

Kali Carbonicum

Kali carb are efecte asupra mai multor organe si sisteme din organism. Are o sfera larga de actiune si este utila pentru o gama larga de boli precum cele de plamani, ale sistemului digestiv, inimii, ficatului, rinichilor, sistemului reproducator feminin, pielii, etc, bolii autoimune cum ar fi hipotiroidismul si vitiligo. Kali carbonicum este eficient pentru tratarea bolilor la persoanele afectate de anxietate si stres.

Stil de viata

Protejati-va pielea de soare si de sursele artificiale de lumina UV

Daca aveti vitiligo, in special daca aveti pigmentul deschis, folositi o crema cu protectie solara mare, rezistenta la apa, cu un SPF de cel putin 30. Aplicati crema cu generozitate si aplicati-o din nou la fiecare doua ore – sau mai des daca inoti sau transpirati.

De asemenea, stati la umbra si purtati haine care va protejeaza pielea de soare.

Ascundeti pielea afectata

Produsele de camuflare pot imbunatati aspectul pielii si va pot da o stare de spirit mai buna, mai ales daca petele depigmentate sunt pe pielea expusa. Este posibil sa fie nevoie sa incercati mai multe marci de make-up sau auto-bronzatoare pana veti gasi una care se potriveste bine cu pigmentul normal al pielii.

Nu va faceti tatuaje

Evitati tatuarea pielii care nu are legatura cu tratarea bolii. Deteriorarea pielii, cum ar fi cea provocata de un tatuaj, poate cauza aparitia unei noi pete de vitiligo in doua saptamani.

”Am scapat de vitiligo”

Printre acei oameni care au scapat de vitiligo se numara antreprenoarea Oana Voiculet, cea care sustine ca s-a vindecat de aceasta maladie cu ajutorul unui ceai format din 14 plante.

Cum poate fi prevenita boala vitiligo?

Nu este cunoscut momentan niciun mod de a preveni aceasta afectiune.

Desi nu exista o ”dieta pentru vitiligo” prescrisa oficial, puteti opta pentru o alimentatie sanatoasa plina de nutrienti si un consum crescut de apa. Si, ca in cazul oricarei afectiuni autoimune, puteti manca alimente care stimuleaza sistemul imunitar. Printre acestea se numara alimentele care contin beta-caroten si antioxidanti.

Alimente benefice:

  • banane
  • mere
  • legume cu frunze verzi, cum ar fi salata kale
  • naut
  • radacinoase, in special sfecla, morcovi si ridichi
  • smochine si curmale.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/symptoms-causes/syc-20355912
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/245081.php
  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/vitiligo-common-cause-loss-skin-pigment
  4. https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-vitiligo
  5. https://kidshealth.org/en/parents/vitiligo.html
  6. https://medium.com/@krishakhanna/vitiligo-is-an-autoimmune-disease-where-the-immune-system-attacks-and-destroys-the-melanin-f406b32c080a
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma