Consumul de fructe – reprezinta o recomandare importanta in cadrul unui stil de viata sanatos. Insa este bine sa respectam o serie de reguli cand consumam fructe.
Fructele sunt surse valoroase de fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si enzime. Pentru a ne bucura de toate beneficiile fructelor este important sa le includem in alimentatia zilnica tinand cont de reguli esentiale. Nutrientii din fructe actioneaza impreuna si fac din aceste alimente ajutoare de nadejde pentru obtinerea unei bune stari de sanatate.
Printre cele mai bune fructe se numara: fructele de padure (afine, zmeura, mure, fragi, coacaze, merisoare), capsunele, merele, caisele, piersicile, ciresele, strugurii, perele, prunele, citricele. Este bine sa mancam fructele in stare cat mai proaspata, astfel incat vitaminele si mineralele sa nu se deterioreze. Acest lucru inseamna, practic, consumul de fructe de sezon provenind din zone apropiate domiciliului nostru.
Sunt de evitat fructele transportate pe distante mari, care necesita tratamente menite sa le mentina aspectul. De obicei, sunt tratate cu pesticide, diverse substante cerate, substante de crestere si multe altele. Pe cat posibil, ideal este sa alegem fructe ecologice. De asemenea, este mai bine sa consumam fructul integral, ca atare. Sucurile de fructe se pot consuma doar ocazional. Trebuie retinut ca prin prelucare sau stoarcere se pierd din cantitatile de fibre si substante nutritive din fructe.
Toate fructele sunt bune! Putem manca orice fruct, insa cantitatea face diferenta. Medicii recomanda sa consumam cel putin unul sau doua fructe crude de sezon in fiecare zi. In alegerea lor este bine sa avem in vedere ca fructele sa fie proaspete, de sezon, locale, variate si bine tolerate in organism.
In cazul persoanelor cu anumite afectiuni cronice se vor avea in vedere anumite indicatii personalizate. Cei cu hiperaciditate gastrica (gastrita, ulcer gastro-duodenal, hepatita cronica) este bine sa consume fructe bine coapte si, eventual, preparate sub forma de compoturi fara zahar. La randul lor, persoanele cu diabet ar trebui sa manance fructe cu un continut scazut de zahar (fructe de padure, mere, citrice), la cel putin doua ore dupa o masa principala.
Cei mai multi nutritionisti sustin ideea ca fructele trebuie consumate intre mese. Mai exact, cu o jumatate de ora inaintea de masa sau cu doua ore dupa o masa principala. Fructele reprezinta gustari ideale intre mese, fie in jurul orei 11.00, fie la 16.00-17.00. Fructele vin la pachet cu un aport scazut de calorii, insa cu o mare cantitate de nutrienti valorosi. Iar cel mai bine este sa mancam un fruct la gustarea din prima parte a zilei. Fiind surse bogate de carbohidrati buni si antioxidanti, fructele ne ofera energia necesara pentru un inceput de zi productiv.
Dupa ce mancam un fruct, este indicat sa asteptam cel putin 30 de minute inainte de a consuma alt aliment. In acest fel, fructele vor fi digerate separat, iar nutrientii vor fi asimilati cu usurinta. De asemenea, se evita procesul de fermentatie in intestin, proces care cauzeaza disconfort abdominal, balonare, flatulenta, diaree.
Seara este cel mai nepotrivit moment pentru consumul de fructe, afirma majoritatea nutritionistilor. Incepand din a doua parte a zilei, metabolismul incetineste, iar zaharurile din compozitia fructelor nu mai pot fi folosite ca energie si se vor transforma in rezerve de tesut adipos. De aceea, persoanele care doresc sa slabeasca trebuie sa evite fructele seara.
Fructele sunt o sursa importanta de glicogen care ajuta la refacerea musculaturii solicitate prin efort fizic. Fructele pot fi consumate atat inainte, cat si dupa antrenament, la un interval de cel putin o ora. Nutrientii si zaharurile din fructe sunt utilizate pentru a mentine nivelul energiei in timpul antrenamentelor, iar dupa miscare pentru a reface depozitele energetice. De asemenea, fructele sunt o sursa buna de hidratare, in general, nu doar atunci cand facem miscare.
Pot manca fructe daca sunt la dieta? Depinde de dieta pe care o alegi. Dietele echilibrate permit consumul tuturor grupelor de alimente, inclusiv fructele. Consumate corect si in cantitati moderate, fructele ajuta procesul de slabire. Mai mult, nutritionistii considera ca fructele fac parte din lista de alimente cu calorii negative. Nu trebuie sa uitam ca fructele trebuie mancate inainte de masa. Astfel, fructele favorizeaza aparitia senzatiei de satietate. Daca tinem cont de aceste reguli, fructele nu ingrasa.
Fructele transformate in gem sau dulceata vor fi consumate ocazional, in cantitati rezonabile. De obicei, gemurile vin la pachet cu mult zahar adaugat, fiind de evitat mai ales de catre persoanele care isi propun sa slabeasca.
Fructele acide, precum visinele si citricele, se consuma la un interval de 3 ore fata de alimentele bogate in amidon, precum painea, pastele, orezul, cartofii. Amidonul in combinatie cu acizii din fructe provoaca fermentatie si disconfort abdominal.
Fructele sunt o alegere foarte buna pentru gustarea de la scoala. Combinatiile de fructe – feliute de mar, banane, struguri, portocale – le ofera copiilor energie din carbohidrati sanatosi, vitamine, minerale, antioxidanti.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…