Un prim pas in tratarea si gestionarea gastritei este alimentatia. Iata ce implica regimul alimentar in gastrita, alimente permite si alimente contraindicate.

Cuprins:

1. Ce este gastrita?
2. Ce implica o dieta in caz de gastrita?
3. Cat trebuie mentinut regimul alimentar in gastrita?
4. Alte sfaturi alimentare in caz de gastrita

Ce este gastrita?

Termenul gastrita se refera la orice afectiune care implica inflamatia mucoasei stomacului. Consumul anumitor alimente si evitarea altora sunt strategii ce pot ajuta persoanele afectate sa gestioneze simptomele gastritei. Gastrita poate fi acuta sau cronica. Gastrita acuta apare brusc si sever, in timp ce gastrita cronica se dezvolta in timp.

Lasate netratate, unele tipuri de gastrita pot duce in cele din urma la ulcer gastric. Gastrita poate provoca o senzatie de arsura in stomac, disconfort si senzatie de plenitudine gastrica dupa mese, chiar si dupa mese usoare. Alte simptome sunt greata si varsaturi.  Gastrita acuta se manifesta mai ales prin usturime la nivelul stomacului si durere in abdomenul superior. Gastrita cronica provoaca si arsuri gastrice.

Cauzele gastritei

Diferitele tipuri de gastrita au cauze diferite. Unele dintre acestea includ:

Infectie bacteriana de H. pylori

Bacteriile H. pylori sunt cea mai frecventa cauza a gastritei, reprezentand 90% dintre cazuri. Principala cauza a gastritei cronice este o infectie cu H. pylori in copilarie care continua sa provoace probleme la varsta adulta.

Deteriorarea mucoasei stomacului

Diferiti factori pot deteriora mucoasa stomacului si pot provoca gastrita, inclusiv:

  • consumul de alcool;
  • aspirina si alte medicamente;
  • inghitirea unei substante corozive;
  • infectii bacteriene sau virale;
  • tratamente radioactive la nivelul abdomenului superior sau zona inferioara a pieptului;
  • operatie pentru indepartarea unei parti a stomacului.

O boala autoimuna

Bolile autoimune pot contribui, de asemenea, la gastrita. Acest lucru se intampla atunci cand sistemul imunitar incepe sa atace propriul tesut sanatos al corpului, inclusiv mucoasa stomacului.

Alergii alimentare

Legatura dintre alergiile alimentare si gastrita nu este destul de clara. Cu toate acestea, alergiile alimentare pot provoca un tip rar de inflamatie gastro-intestinala numita gastroenterita eozinofila.

Tratamente pentru gastrita

Pentru gastrita cauzata de H. pylori, medicul va prescrie si antibiotice. Medicamentele fara prescriptie medicala, inclusiv antiacide, pot reduce disconfortul si simptomele, dar nu trateaza problemele de baza. Administrarea suplimentelor probiotice poate ajuta la tratarea si prevenirea simptomelor. Trebuie evitati factorii care declanseaza gastrita, inclusiv alcool, aspirina sau medicamente pentru durere. Tratamentul gastritei depinde de cauza specifica.

Medicamentele utilizate pentru tratarea gastritei includ:

  • Medicamente antibiotice pentru H. pylori – Pentru H. pylori din tractul digestiv, medicul va poate recomanda o combinatie de antibiotice, cum ar fi claritromicina si amoxicilina sau metronidazolul pentru a distruge bacteria.
  • Medicamente care blocheaza productia de acid si favorizeaza vindecarea – Inhibitorii pompei de protoni reduc acidul. Aceste medicamente includ omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol, dexlansoprazol  si pantoprazol.
  • Medicamente pentru reducerea productiei de acid – Blocantele de H2 reduc cantitatea de acid eliberata in tractul digestiv, care amelioreaza durerea si sustine vindecarea. Acestea includ famotidina, cimetidina si nizatidina.
  • Antiacide care neutralizeaza acidul gastric –  Acestea neutralizeaza acidul gastric existent si pot oferi o ameliorare rapida a durerii.

Ce implica o dieta in caz de gastrita?

Alimentatia este foarte importanta cand vine vorba de gestionarea gastritei. Dieta nu provoaca in general gastrita cronica, insa consumul anumitor alimente poate agrava simptomele. Acestea pot include alimente prajite, condimentate si foarte acide.

Reducerea sau limitarea alimentelor care irita mucoasa stomacului poate ajuta la reducerea simptomelor. O astfel de dieta poate ajuta, de asemenea, la prevenirea deteriorarii tesuturilor si favorizeaza vindecarea. Cand mucoasa este inflamata, nu poate produce suficiente sucuri gastrice necesare digestiei. De asemenea, nu produce mucusul ce confera protectie. Beneficiul principal al unui regim alimentar pentru gastrita este reducerea inflamatiei. Unele alimente pot agrava sau declansa simptomele, astfel ca e bine sa fie evitate.

Pentru gastrita acuta se recomanda adesea ca prima masura o dieta preponderent lichida pentru o anumita perioada de timp. Treptat, se trece la regimul alimentar normal. O astfel de dieta lichida se urmeaza doar la indicatiile medicului, cat timp simptomele sunt severe.

Alimente permise

Se considera ca anumite alimente si bauturi pot fi consumate si chiar unele pot ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei:

  • lapte, iaurt si branzeturi cu continut scazut de grasimi si sare;
  • uleiuri vegetale si ulei de masline;
  • unele fructe cu continut mai mic de zahar, inclusiv mere, afine, capsuni si banane;
  • unele legume care nu sunt prea acide, inclusiv legume cu frunze verzi, castravete, cartof alb, morcovi, spanac si dovlecei;
  • leguminoase – fasole, linte, naut si soia (in functie de cat de bine sunt tolerate);
  • carne slaba de pasare, fara piele, fiarta sau la cuptor, si peste;
  • paine si paste din cereale integrale – painea e bine sa fie de obicei veche de o zi;
  • oua, mai ales albus (neprajite);
  • fructe de mare, crustacee (neprajite);
  • miere;
  • ovaz, orz;
  • orez, gris, arpacas;
  • alimente bogate in probiotice.

Unele studii arata ca probioticele ar putea fi benefice in caz de probleme gastrice cauzate de bacterii numite Helicobacter pylori. Acestea includ iaurt si varza acra. Unele tipuri de gastrita pot ingreuna absorbtia fierului sau a vitaminei B-12 in organism, ducand la deficiente. Discutati cu medicul despre administrarea suplimentelor pentru a preveni deficientele.

Alimente de evitat

Alimentele bogate in grasimi pot agrava inflamatia mucoasei stomacului. In unele cazuri, alergiile alimentare pot declansa gastrita. In aceste cazuri, identificarea si evitarea acestor alimente poate fi solutia pentru a trata si preveni gastrita. Unele forme de gastrita sunt cauzate de consumul de alcool in exces.

Alimentele care pot irita stomacul, agravand gastrita, includ:

    • alcool;
    • cafea si alte produse ce contin cofeina;
    • alimente acide, cum ar fi rosiile si unele fructe;
    • sucuri de fructe;
    • alimente grase;
    • alimente prajite;
    • bauturi carbogazoase;
    • alimente picante;
    • ciocolata;
    • alimente procesate;
    • usturoi;
    • produse cu continut mare de zahar;
    • sosuri din comert;
    • oleaginoase si unturi din oleaginoase in cantitati mari;
    • chips-uri;
    • carnuri procesate;
    • cereale rafinate;
    • carnuri grase si procesate, carnuri afumate, mezeluri;
    • peste gras sau afumat;
    • condimente, mai ales piper.

De asemenea, uneori ceapa poate fi greu de tolerat. Evitati produsele lactate cu continut ridicat de grasimi. Unele branzeturi tari, cu continut redus de sare, pot fi tolerate in portii mici. Ouale incercati sa le gatiti fierte, si nu prajite sau omleta. Orice aliment cu un continut ridicat de grasimi si zahar trebuie evitat in regimul pentru gastrita. Produsele de patiserie, produsele de cofetarie si dulciurile tind sa fie bogate in zaharuri si pot irita stomacul inflamat.

Cat trebuie mentinut regimul alimentar pentru gastrita?

Gastrita poate fi o afectiune temporara sau cronica. Durata regimului pentru gastrita va depinde de multi factori diferiti, cum ar fi simptomele pe care le aveti, cat timp le-ati avut, cauza inflamatiei stomacului si alte tratamente folosite. In unele cazuri, simpla eliminare a unui factor declansator specific este suficienta pentru a imbunatati simptomele.

Daca aveti gastrita din cauza unei alte probleme de sanatate, este posibil sa fie nevoie de o strategie pe termen lung pentru gestionarea simptomelor. Daca sunteti predispus la iritarea stomacului, este posibil ca evitarea cofeinei si a alimentelor picante sa fie esentiale pentru prevenirea simptomelor.

Alte sfaturi alimentare in caz de gastrita

Cel mai important lucru cand urmati o dieta in cz de gastrita este sa evitati si sa renuntati la alimente prajite, grase, picante. Evitati alimentele procesate, afumate si tip junk food. Incercati sa gatiti acasa si sa folositi doar ingrediente permise. Nu prajiti alimentele – in schimb, optati pentru coacere, fierbere, gatire la aburi. Indiferent daca pregatiti carne, oua sau legume, este de asemenea important sa retineti ca anumite ingrediente utilizate pentru a da aroma pot contribui la iritarea stomacului. Evitati alimentele foarte condimentate. Limitati condimentele si cititi mereu etichetele produselor pentru a vedea ce contin.

Atunci cand sistemul digestiv este afectat sau nu functioneaza optim, cantitatea de alimente pe care o consumati si timpul dintre mese pot contribui la iritare. Poate fi util sa schimbati orarul meselor si al gustarilor. Incercati sa mancati mese mai mici, mai dese, pe tot parcursul zilei, in loc de trei mese mai mari. De asemenea, puteti include 2-3 mici gustari sanatoase pe parcursul zilei.

De asemenea, iata si alte cateva recomandari:

  • Renuntati la fumat. Fumatul creste riscul de inflamatii gastrice.
  • Reduceti nivelul de stres – nivelurile ridicate de stres pot declansa producerea de acid gastric, ceea ce poate agrava simptomele si inflamatia. Stresul poate provoca aparitia gastritei, deci reducerea nivelului de stres este o modalitate importanta de a ajuta la gestionarea problemei. Tehnicile de gestionare a stresului includ masaj, meditatie, yoga, exercitii de respiratie.
  • Urmati tratamentul prescris de medic.

 

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/gastritis
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807
(3) https://www.healthline.com/health/gastritis-diet
(4) https://www.medicinenet.com/gastritis/article.htm
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7368216/
(6) https://www.health.harvard.edu/digestive-health/gastritis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma