Urticaria la frig este o reactie a pielii la temperaturi scazute. De obicei, este caracterizata prin pete rosiatice cu mancarime pe zonele de piele afectate, dar uneori poate duce chiar la anafilaxie.

CUPRINS:

1. Ce este urticaria la frig?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratament si sfaturi

Ce este urticaria la frig?

Urticaria la frig sau alergia la frig este o reactie a pielii la frig si apare in cateva minute dupa expunerea la rece. Pielea afectata dezvolta pete rosiatice si mancarime (prurit). Unele persoane au reactii minore la frig, in timp ce altele au reactii severe.

Simptomele se dezvolta dupa ce pielea a fost expusa la frig, la apa rece sau la obiecte reci. Este considerata o tulburare complet diferita de sindromul familial autoimun inflamator la rece (FCAS), cunoscut anterior sub denumirea de urticarie la frig la nivel ereditar. Unele persoane au simptome doar in anumite conditii – cand inoata in apa rece sau stau in conditii de vant foarte rece. Alte persoane sunt mult mai sensibile si pot dezvolta urticarie atunci cand intra intr-o cladire cu aer conditionat sau se afla in apropierea unui congelator dintr-un magazin alimentar.

Simptome

Semnele si simptomele urticariei sau alergiei la frig pot include:

  • iritatie rosiatica a pielii cu mancarime pe zona pielii care a fost expusa la frig;
  • o agravare a reactiei pe masura ce pielea se incalzeste;
  • umflarea mainilor in timp ce tineti obiecte reci;
  • umflarea buzelor la consumul de alimente sau bauturi reci etc.

Reactiile severe pot include:

  • raspunsul intregului corp (anafilaxie), care poate provoca lesin, umflarea membrelor sau a trunchiului si soc;
  • umflarea limbii si a gatului, care poate afecta respiratia;
  • palpitatii cardiace;
  • o scadere a tensiunii arteriale etc.

Simptomele urticariei la frig incep la scurt timp dupa expunerea pielii la o scadere brusca a temperaturii aerului sau la apa rece. Conditiile de umezeala si vant pot creste riscul de aparitie a alergiei. Fiecare episod poate persista aproximativ 2 ore. Cele mai grave reactii apar in general la expunerea completa a pielii, cum ar fi inotul in apa rece. O astfel de reactie ar putea duce la pierderea constientei si inec.

Severitatea simptomelor poate varia foarte mult de la o persoana la alta. Unele pot avea reactii minore, in timp ce altele pot prezenta un tip de reactie mai severa, numita anafilaxie, la expunerea la frig. Urticaria la frig apare cel mai frecvent la adultii tineri.

Forme de urticarie la frig

Cea mai comuna forma de urticarie la frig se dezvolta si dispare adesea fara un motiv aparent. Reactia alergica apare de obicei in decurs de 5-10 minute de la incalzirea pielii si poate dura pana la 2 ore. Un exemplu tipic este atunci cand o persoana merge la inot, iese din piscina si in decurs de 2-5 minute pe piele apare reactia. Aceasta forma de alergie este tratata prin evitarea expunerii pielii la temperaturi scazute si administrarea de antihistaminice atunci cand expunerea la frig nu poate fi evitata sau cand apar simptome. Unele persoane pot avea un raspuns sever, care include palpitatii sau respiratie suieratoare.

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta pentru urticaria la frig. Urticaria la frig este declansata insa de expunerea la frig. Nu se stie insa exact de ce stimulul rece determina activarea mastocitelor si eliberarea ulterioara a histaminei si a altor mediatori inflamatori. Unele persoane par sa aiba celulele pielii foarte sensibile, din cauza unei trasaturi mostenite, a unui virus sau a unei boli. In cele mai frecvente forme ale acestei afectiuni, frigul declanseaza eliberarea de histamina si alte substante chimice in sange. Aceste substante chimice provoaca roseata, mancarime si uneori o reactie (sistemica) a intregului corp.

Persoanele cu urticarie la frig par sa elibereze mediatori din mastocite (histamina si altele) la un stimul, rezultand urticarie sau angioedem. Aceasta se numeste urticarie la frig primara dobandita si apare cel mai frecvent la adultii tineri. Mai putin frecvent, urticaria la frig poate fi cauzata de o problema de sanatate subiacenta, cum ar fi hepatita. Aceasta se numeste urticarie la frig dobandita secundara. Rareori, urticaria la frig este o problema mostenita.

Factori de risc

Riscul de alergie la frig poate fi mai mare in anumite situatii:

  • varsta mai mica – urticaria la frig primara dobandita, cea mai frecventa forma, apare mai des la adultii tineri;
  • problema de sanatate subiacenta – urticaria la frig dobandita secundara poate fi cauzata de o problema de sanatate subiacenta, cum ar fi hepatita;
  • anumite trasaturi mostenite – rareori, urticaria la frig este mostenita.

Urticaria la frig poate fi primara (idiopatica) sau secundara unei boli hematologice sau infectioase de baza. Majoritatea cazurilor sunt de tip idiopatic (cauza necunoscuta). Conditiile de baza care au fost asociate cu urticarie la frig secundara includ:

  • crioglobulinemie;
  • leucemie limfocitara cronica;
  • limfosarcom;
  • sifilis;
  • hepatita virala;
  • mononucleoza infectioasa si alte infectii virale respiratorii.

Diagnostic

Urticaria la frig poate fi diagnosticata de catre medic prin plasarea unui cub de gheata pe piele timp de 5 minute. Daca aveti urticarie la frig, se va forma o umflatura rosie la cateva minute dupa indepartarea cubului de gheata. In unele cazuri, urticaria este cauzata de o afectiune care vizeaza sistemul imunitar, cum ar fi o infectie. Daca medicul suspecteaza ca aveti o afectiune de baza, este posibil sa fie nevoie de analize de sange sau alte analize.

Se poate efectua, de asemenea, o hemoleucograma completa, precum si o serie de teste metabolice pentru a determina bolile asociate. De asemenea, se va tine cont de istoricul medical si se va face o examinare fizica.

Diagnostic diferential

Este necesar un diagnostic adecvat pentru alergia la frig, deoarece alte afectiuni pot provoca simptome similare:

  • Boala Raynaud – Boala Raynaud afecteaza in principal degetele de la maini si degetele de la picioare. Persoanele cu aceasta afectiune au o constrictie a vaselor de sange care provoaca o intrerupere a fluxului de sange la extremitati. Simptomele includ durere si paloare sau invinetirea pielii in zonele afectate dupa expunerea la temperaturi scazute. Simptomele pot dura minute sau ore.
  • Boala aglutininelor la rece – La persoanele cu boala aglutininelor la rece, corpul ataca propriile celule sangvine rosii ca raspuns la scaderea temperaturii sangvine la o temperatura mai scazuta decat temperatura corporala obisnuita. Aceasta afectiune poate duce la anemie hemolitica.
  • Hemoglobinurie paroxistica la rece – Hemoglobinuria paroxistica la rece este un tip rar de anemie. La persoanele cu aceasta afectiune, anticorpii din organism ataca si ucid globulele rosii sanatoase. Este considerata o afectiune autoimuna. Simptomele pot include urina decolorata sau de culoare maro inchis, febra, durere abdominala, oboseala etc.

Tratament si sfaturi

Uneori, urticaria la frig dispare de la sine dupa saptamani sau luni. In alte cazuri, dureaza mai mult. Nu exista niciun remediu pentru afectiune, dar tratamentul si pasii preventivi pot ajuta. Medicul va poate recomanda sa incercati sa preveniti sau sa reduceti simptomele cu remedii simple, cum ar fi utilizarea antihistaminicelor fara prescriptie medicala si evitarea expunerii la frig. Daca acest lucru nu ajuta, este posibil sa fie nevoie de medicamente eliberate pe baza de reteta. Medicamentele eliberate pe baza de reteta utilizate pentru tratarea urticariei la frig includ:

  • antihistaminice luate in prealabil pentru a preveni o reactie – exemplele includ loratadina, cetirizina si desloratadina;
  • Omalizumab – in mod normal, prescris pentru tratarea astmului, acest medicament a fost utilizat cu succes pentru persoanele cu urticarie la frig care nu au raspuns la alte medicamente.

Daca aveti urticarie la frig din cauza unei probleme de sanatate care sta la baza, este posibil sa aveti nevoie de medicamente sau alt tratament pentru aceasta afectiune. Daca aveti antecedente de reactii sistemice, medicul va poate prescrie un autoinjector cu epinefrina pe care va trebui sa il purtati mereu la voi.

Sfaturi

Pacientii cu urticarie la frig ar trebui sa invete sa se protejeze de o scadere rapida a temperaturii corpului. Activitatile acvatice (cum ar fi inotul si surfingul) ar trebui sa fie intotdeauna facute sub supraveghere. Cand este posibil, tratamentul incepe cu evitarea factorilor ce cauzeaza urticarie. De exemplu, daca apa rece provoaca urticarie, va trebui sa o evitati. Daca vi se umfla gatul atunci cand mancati sau beti ceva rece, ar trebui sa evitati toate alimentele si bauturile reci.

Exista si alte recomandari ce pot ajuta la prevenirea unui episod recurent de urticarie la frig:

  • luati un antihistaminic fara prescriptie medicala inainte de expunerea la frig, conform recomandarilor medicului;
  • protejati-va pielea de frig sau de schimbarile bruste de temperatura;
  • evitati bauturile si mancarea rece pentru a preveni umflarea gatului;
  • purtati haine de protectie in lunile reci, cum ar fi jachete calduroase, palarii, manusi si esarfe;
  • incercati sa expuneti cat mai putina piele posibil la temperaturi scazute;
  • testati temperatura apei inainte de a va baga in ea si evitati apa rece – daca va place sa inotati in piscina, cautati o piscina incalzita, chiar si vara;
  • evitati alimentele inghetate, cum ar fi inghetata.

Atentie!

In cazul interventiilor si anesteziei generale, pacientul trebuie sa informeze medicul cu privire la urticaria la frig. Personalul trebuie sa ia masuri de precautie pentru a mentine pacientul cald. Se va monitoriza temperatura corpului si se va mentine o temperatura calda uniforma in sala de operatii. Uneori se pot administra antihistaminice non-sedative preoperatorii.

Complicatii

Principala posibila complicatie a urticariei la frig este o reactie severa care apare dupa expunerea unor zone mari de piele la frig, de exemplu, in urma inotului in apa rece.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/cold-allergy
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-urticaria/symptoms-causes/syc-20371046
(3) https://www.uhhospitals.org/Healthy-at-UH/articles/2020/10/you-really-can-be-allergic-to-cold-weather
(4) https://health.clevelandclinic.org/yes-you-really-can-be-allergic-to-the-cold/
(5) https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hives-cold-urticaria
(6) https://dermnetnz.org/topics/cold-urticaria/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma