Mezoterapia (procedura dermatocosmetica nechirurgicala) – beneficii, indicatii

Mezoterapia este o procedura dermatocosmetica nechirurgicala ce implica injectarea de vitamine, enzime si alte substante active in stratul intermediar al pielii. Iata ce beneficii si indicatii are aceasta procedura.

CUPRINS:

1. Ce este mezoterapia?
2. Indicatiile procedurii
3. Beneficii
4. Ce implica procedura?
5. Posibile efecte secundare si riscuri

Ce este mezoterapia?

Mezoterapia este o procedura dermatocosmetica ce foloseste injectii cu vitamine, enzime, hormoni si extracte din plante (numit si „cocktail-ul frumusetii”) pentru intinerirea pielii, precum si pentru indepartarea excesului de grasime. Este un tratament medical minim-invaziv ce se efectueaza cu o serie de ace speciale.

Se folosesc ace foarte fine pentru a administra o serie de injectii in stratul mediu al pelii (mezoderm). Ideea din spatele acestei proceduri este corectarea problemelor de baza, cum ar fi circulatia slaba si inflamatia ce provoaca leziuni ale pielii. Nu exista o formula standard pentru substantele injectate in mezoterapie. Medicii folosesc multe solutii diferite, inclusiv:

  • medicamente eliberate pe baza de reteta, cum ar fi vasodilatatoare si antibiotice;
  • hormoni precum calcitonina si tiroxina;
  • enzime precum hialuronidaza;
  • extracte din plante;
  • vitamine si minerale.

Aceasta infuzie de ingrediente hraneste si intinereste pielea, stimuland in acelasi timp productia de colagen si elastina, ambele esentiale pentru elasticitatea naturala a pielii.

Indicatiile procedurii

A fost dezvoltata pentru prima data in Franta in 1952 pentru a trata anumite tulburari vasculare si limfatice. Cu toate acestea, s-a descoperit ca, in functie de diferitele substante injectate, mezoterapia ar putea fi utila si in tratarea durerii cronice, a caderii parului (alopecie), a tulburarilor osoase si articulare si a psoriazisului. Mai nou, mezoterapia este utilizata pentru pierderea in greutate, reducerea celulitei, remodelare corporala, indepartarea ridurilor si rejuvenare faciala.

Mezoterapia este una dintre modalitatile utilizate recent pentru intinerirea si tonifierea pielii. Indicatiile acestei proceduri includ:

  • indepartarea grasimii in zone precum abdomenul, coapsele, fesele, soldurile, picioarele, bratele si fata;
  • reducerea celulitei;
  • estomparea ridurilor si a liniilor fine;
  • reducerea petelor pigmentare etc.

Imbatranirea este un proces complex, multifactorial, care afecteaza fiecare organ din corp, inclusiv pielea. Pielea matura este mai subtire, uscata si palida, cu riduri vizibile si elasticitate scazuta.

Beneficii

Administrarea de seruri, vitamine si alte amestecuri nutritive din ingrediente speciale va face pielea sa devina mai sanatoasa. Mezoterapia este mai putin invaziva decat alte proceduri si operatii plastice. In functie de ingrediente, mezoterapia poate aborda probleme variate ale pielii, cum ar fi petele de varsta, pigmentarea si melasma. Mentine pielea hidratata si poate fi utilizata pentru intinerirea pielii prin reducerea primelor semne ale imbatranirii pielii, cum ar fi ridurile fine de pe fata, gat si decolteu.

Mezoterapia poate fi folosita si pentru reducerea celulitei. Ingredientele active speciale sunt injectate in zonele afectate, ceea ce duce la o imbunatatire semnificativa a structurii pielii dupa mai multe sedinte. O alta indicatie este caderea parului – prin injectarea de amestecuri speciale care contin vitamine si substante ce stimuleaza cresterea parului in zonele afectate ale scalpului. Poate fi folosita si pentru cearcane, acnee, vergeturi etc.

Ce implica procedura?

Este posibil sa fie necesar sa evitati aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene timp de o saptamana inainte de procedura. Aceste analgezice pot creste riscul de sangerare si vanatai in timpul mezoterapiei. Amestecurile individuale de ingrediente active, cum ar fi vitaminele, antioxidantii, mineralele si acidul hialuronic sunt injectate usor in diferite straturi ale pielii, inclusiv tesutul conjunctiv si tesutul adipos, utilizand ace foarte fine.

La fiecare sesiune se vor administra o serie de injectii folosind un ac special foarte mic. Acul poate fi atasat la un pistol mecanic pentru a efectua mai multe injectii la rand. Injectiile pot fi administrate la diferite profunzimi – 1 – 4 mm in piele – in functie de problema. Medicul poate introduce acul in piele la un anumit unghi sau il poate introduce foarte rapid in timpul injectarii. Fiecare injectie poate introduce doar o picatura mica de solutie in piele.

In general, e nevoie de mai multe sesiuni de mezoterapie pentru a obtine efectul dorit. De obicei, sunt necesare 3 – 15 sesiuni. La inceput, injectiile se fac la fiecare 7-10 zile. Daca efectele sunt bune, tratamentele vor fi facute o data la doua saptamani sau o data pe luna.

Ce simti in timpul procedurii?

Timpul de tratament dureaza aproximativ 30 minute. Desi procedura nu este dureroasa, poate cauza usor disconfort, astfel incat se poate folosi o crema anestezica daca pielea este putin sensibila. Uneori pot aparea mici vanatai si umflaturi, dar se reduc de obicei in 24 de ore.

Daca este necesar, procedura poate fi combinata cu peeling sau injectii cu botox. Pentru intinerirea pielii, utilizarea repetata a mezoterapiei duce la o imbunatatire a aspectului general al pielii prin cresterea elasticitatii si a hidratarii. Daca in amestec se foloseste acid hialuronic, se numeste „mezo-lifting”. „Mezo-botox” reduce si ridurile fine de pe fata.

Mezoterapie cu microace – Dermapen

Mezoterapia cu microace poate reduce ridurile fine si de expresie, cicatricile post-acneice, diferite tipuri de cicatrici, vergeturi, pete pigmentare etc. Este indicata si pentru ten tern si uscat, obosit. Dermapen este un dispozitiv in forma de stilou cu o serie de microace. Acestea oscileaza automat, actionand perpendicular pe piele, la profunzime controlata. Mecanismul de actiune este chimic si fizic in acelasi timp. Se formeaza o serie de microcanale in piele si este activata sinteza naturala de elastina si colagen, precum si regenerarea celulara.

Mezoterapia virtuala

Mezoterapia virtuala este o forma avansata de mezoterapie. Aceasta permite absorbtia substantlor active prin procesele de electroporatie si electroforeza. Electroporatia inseamna folosirea de impulsuri electrice controlate, scurte. Acestea au rolul de a dilata porii foarte mult. Astfel, este facilitata absorbtia substatelor active si acestea patrund profund in piele, fara a fi nevoie de ac. Electroforeza inseamna folosirea unui curent galvanic. Acesta faciliteaza patrunderea substantelor active in straturile profunde ale pielii.

Posibile efecte secundare si riscuri

Uneori, pot aparea anumite efecte adverse, care se reduc de obicei in scurt timp. Efectele secundare posibile includ:

  • greata;
  • durere locala;
  • sensibilitate;
  • umflaturi;
  • mancarime si roseata;
  • vanatai usoare;
  • pigmentare la locul injectarii;
  • ulceratii, cicatrici si deformare la locul injectarii.

Deoarece mezoterapia este neinvaziva, de obicei nu exista perioada de recuperare. Pentru ca este administrata direct in zona dorita, se crede ca efectele secundare sunt limitate sau reduse. In ceea ce priveste orice tip de injectie, exista posibilitatea de a avea mici hematoame sau iritatii ale pielii, care de obicei se estompeaza dupa maximum cateva zile. Imediat dupa procedura, pielea pacientului poate prezenta mici zone sau pete de sangerare. Sangerarea inceteaza dupa cateva secunde. In general, nu exista efecte adverse durabile.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513770/
(2) https://www.healthline.com/health/mesotherapy
(3) https://dermnetnz.org/topics/mesotherapy/
(4) https://www.researchgate.net/publication/233958039_Mesotherapy_What_is_new
(5) https://www.mesotherapie.org/mesotherapy-info/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma