Regim alimentar pentru ficat – iata ce alimente sunt recomandate persoanelor care prezinta boli de ficat.
Hepatita, steatoza hepatica (ficatul gras), ciroza… sunt cele mai frecvente boli de ficat. Alimentatia joaca un rol foarte important in tratamentul acestor boli, deoarece ficatul reprezinta un organ cheie implicat in digestie. Atunci cand este in suferinta, ficatul nu mai reuseste sa descompuna grasimile si proteinele si sa elimine in mod eficient toxinele din organism. Acestea se acumuleaza si provoaca efecte daunatoare atat asupra ficatului (oricum bolnav), cat si asupra celorlalte organe, inclusiv creierul.
Simplul fapt de a modifica regimul alimentar, prin evitarea grasimilor si a zaharului, cresterea consumului de fructe si legume, efectuarea unei forme de miscare, ajuta la remiterea steatozei hepatice si diminuarea riscului de complicatii. In schimb, continuarea obiceiurilor alimentare nesanatoase favorizeaza agravarea steatozei hepatice. Ficatul gras poate evolua in fibroza hepatica, ciroza si, ultimul stadiu, cancer de ficat.
Dieta persoanelor care au probleme cu ficatul se bazeaza pe alimente sanatoase, naturale, consumate in cantitati moderate. Iata ce alimente nu trebuie sa lipseasca dintr-un regim alimentar pentru ficat.
Produsele lactate naturale cu continut redus de grasimi, cum ar fi branza proaspata de vaci si iaurtul, sunt cele mai importante surse de calciu pentru persoanele cu boli de ficat. Din cauza disfunctionalitatii ficatului, acesti pacienti nu pot stoca vitamina D (o vitamina liposolubila care intervine in absorbtia calciului), ceea ce poate antrena lipsa de calciu si aparitia osteoporozei.
Bogata in flavonoide, sfela rosie (consumata ca atare sau sub forma de suc) stimuleaza activitatea de detoxifiere a ficatului. Sfecla rosie mai contine fier, acid folic, betalaina, betacianina, fibre, toate acestea fiind fundamentale pentru sanatatea ficatului.
Morcovul, la fel ca sfecla, contine antioxidanti din belsug, insa si betacaroten, care impreuna sustin functiile ficatului.
Bogate in vitamina C, dar si antioxidanti, calciu, magneziu, fibre, portocalele, mandarinele, grepfrutul, lamaile si celelalte citrice sunt puternici detoxifianti ai ficatului. Persoanele cu afectiuni hepatice este bine sa consume zilnic un pahar mic de suc de citrice.
Pentru a se regenera, ficatul are nevoie de antioxidanti. Printre alimentele care contin cei mai multi antioxidanti se numara ciocolata neagra (cu peste 70% cacao). Antioxidantii permit regenerarea celulelor hepatice, curatarea grasimilor si toxinelor si reducerea inflamatiei. In plus, ciocolata neagra este bogata in magneziu (206 mg/100 g), un mineral cu efect protector asupra ficatului.
Pentru a functiona corespunzator, celulele ficatului au nevoie proteine de buna calitate si fier. In caz de carente, sistemul imunitar este slabit, organismul fiind predispus la infectii. Insa nici excesul de proteine si fier nu este indicat, pentru ca favorizeaza inflamatia si evolutia catre ciroza sau cancer hepatic. Pentru a nu depasi doza de 500 g de proteine pe saptamana, specialistii recomanda consumul de carne alba: pui, curcan, peste (somon, ton, macrou, hering, sardine). De asemenea, pot fi consumate 2-3 oua pe saptamana.
Datorita continutului bogat de alicina si seleniu, usturoiul are proprietatea de a determina ficatul sa activeze enzimele care elimina toxinele din organism. Seleniul asigura protectia celulelor hepatice contra oxidarii si prevenirea inflamatiei ficatului. De altfel, aportul insuficient de seleniu se asociaza cu un risc mare de dezvoltare a unei boli de ficat.
Andivele contin fibre alimentare, vitamina C, acid folic, calciu, seleniu, flavonoide si lactucopicrina, o substanta care le confera gustul amarui specific. Aceasta substanta amara joaca un rol puternic in detoxifierea ficatului si stimularea secretiei de bila.
Cerealele integrale (grau, secara, orz, ovaz) sunt bogate in vitamine B, vitamina E, seleniu, magneziu, fier, acestia fiind nutrienti care contribuie la reducerea inflamatiei ficatului.
Se spune ca turmericul este condimentul preferat al ficatului. Curcumina, substanta activa din turmeric, ajuta la eliminarea toxinelor si prevenirea inflamatiei. Turmericul poate fi adaugat in preparatele atat pe baza de carne, cat si legume.
Alte alimente benefice intr-un regim alimentar pentru ficat includ: sparanghelul, varza alba, varza rosie, broccoli, conopida, spanacul, avocado, nucile, uleiul de masline, fructele de padure, merele.
Vitamina A – se gaseste in cereale integrale, menta, patrunjel, morcovi, spanac, caise, mango, afine s.a.
Vitamina C – se gaseste in ardei, rosii, varza, coacaze, citrice, mere s.a.
Vitamina D – se gaseste in peste, ulei de peste, unt, oua s.a.
Vitamina E – se gaseste in ulei de masline, ulei de floarea-soarelui, paine integrala s.a.
Omega 3 – se gaseste in ulei de in, seminte de chia, nuci, peste s.a.
Magneziu – se gaseste in alge, ciocolata neagra, coriandru s.a.
Fosfor – se gaseste in peste, migdale, alune, fasole rosie s.a.
Seleniu – se gaseste in nuci de Brazilia, nuci pekan, fructe de mare, ton s.a.
Fier – ficat de pui, legume verzi, carne s.a.
Calciu – branza proaspata, iaurt, portocale s.a.
Carbohidratii in exces trebuie limitati: cartofii, painea alba, orezul alb si porumbul trebuie consumate cu masura. Totodata, zaharul si indulcitorii artificiali trebuie evitati, deci e bine sa se limiteze inclusiv consumul de sucuri carbogazoase sau necarbogazoase. Si sucurile naturale din fructe trebuie consumate in cantitati moderate. Este indicat sa se evite dulciurile cu creme grase sau care au un continut prea mare de oua.
Mezelurile si alte alimente pe baza de carne neprocesata nu trebuie consumate de persoanele cu suferinte hepatice. Mezelurile contin conservanti, coloranti, potentiatori de gust, sare si alti aditivi chimici care pot cauza afectiuni hepatice sau agravarea bolilor existente. Salamurile, crenvurstii, carnatii, afumaturile sunt foarte greu de digerat si de metabolizat din cauza cantitatii mari de grasimi si aditivi din carnea procesata.
Alimentele bogate in grasimi: pornind de la carnea de porc, carnea de vita pana la branzeturi fermentate, smantana, laptele gras vor fi limitate deoarece sunt greu digerabile si metabolizabile.
Alimentele de tip fast-food, prajelile, produsele de patiserie, semipreparatele sunt de evitat. Alimentele dietetice (light) din comert nu sunt nici ele recomandate, deoarece sunt procesate si, chiar daca au un continut scazut de grasimi, ele contin din abundenta zahar si indulcitori artificiali.
Fumatul si consumul de alcool, care produc o degradare masiva a ficatului, sunt strict interzise.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…