Ai o relatie toxica? 10 semne pe care sa nu le ignori

O relatie toxica poate avea numeroase efecte negative asupra unei persoane, uneori fara ca ea sa constientizeze acest lucru. Ce inseamna o relatie toxica, cum o putem recunoaste, ce efecte au oamenii si relatiile toxice asupra noastra si cum le putem gestiona?

Cuprins:

1. Ce inseamna o relatie toxica?
2. Efectele unei relatii toxice
3. Relatie toxica: semne pe care sa nu le ignori
4. Cum gestionam o relatie toxica

Ce inseamna o relatie toxica?

Pentru buna noastra sanatate mintala si emotionala e important sa avem relatii sanatoase cu persoanele cu care interactionam. La polul opus sunt relatiile nesanatoase sau toxice.

Cand vorbim despre relatii toxice nu ne referim doar la relatia de cuplu, ci la relatiile cu persoanele apropiate sau cu care petrecem o buna parte din timpul nostru. Totodata, semne ale toxicitatii putem observa la noi insine, la celalalt cu care avem o relatie sau la relatia in sine.

Vorbim de toxicitatea unei relatii atunci cand starea de bine ne este amenintata intr-un fel sau altul – emotional, psihologic si/sau fizic.

O relatie toxica nu inseamna ca persoana care are acele comportamente isi propune intentionat sa faca rau celuilalt; in unele situatii, unele comportamente toxice pentru un partener pot fi facute de celalalt cu cele mai bune intentii.

Efectele unei relatii toxice

O relatie toxica poate avea numeroase efecte negative si nu e doar cazul relatiilor abuzive, ci orice relatie in care limitele si nevoile nu ne sunt respectate si implinite; in care nu ne simtim bine; nu simtim ca ne dezvoltam sau avem impresia ca nimic din ceea ce facem nu e bine in ochii celuilalt; cand nu putem fi noi insine in acea relatie; cand ne retragem din celelalte relatii importante din viata noastra.

Unele relatii devin toxice in timp, lucru care le face si mai periculoase, pentru ca nu sunt atat de evidente si pentru ca persoanele in cauza nu realizeaza cat de rau le fac aceste relatii.

Calitatea vietii noastre este data si de calitatea relatiilor pe care le avem, iar o relatie toxica are un impact direct asupra starii de bine si a sanatatii noastre emotionale. O relatie toxica iti poate scadea increderea in tine si stima de sine, te poate face sa crezi lucruri negative neadevarate despre tine, care in timp pot duce la culpabilitate, frica, depresie, dependente, izolare de ceilalti (in special daca relatia toxica dureaza timp indelungat).

Relatie toxica: semne pe care sa nu le ignori

Persoanele toxice sunt acele persoane cu care interactionam si care simtim ca ne storc de energie; cu care nu putem avea o conversatie pentru ca ele sunt mereu cele care vor sa aiba dreptate; care se plang foarte mult sau care ne critica foarte mult si ne invinovatesc etc. Poate fi vorba de partenerul de cuplu, de membri din familie, de colegi de serviciu.

Cu cat relatia toxica este mai apropiata, cu atat impactul negativ este mai puternic. Semnele unei relatii toxice pot fi uneori evidente, alteori mult mai subtile si dificil de reperat. Iata cateva semnale care iti pot arata ca relatia nu se indreapta intr-o directie favorabila.

1. Nu te simti bine in aceasta relatie

Daca de cele mai multe ori te simti nefericit intr-o relatie sau stors de energie dupa interactiunea cu acea persoana, este foarte posibil sa fie o relatie nesanatoasa.

2. Tendinta partenerului de a te controla

Acest control se poate manifesta in numeroase moduri. Unele pot fi destul de evidente, pentru persoana in cauza sau pentru cei apropiati ei:

  • verificarea excesiva a celuilalt (ce a facut, ce a spus);
  • a-l face pe celalalt sa se simta prost sau a-l pedepsi pentru ceva ce a facut;
  • a nu-i permite sa faca activitati sau lucruri care nu il includ si pe el;
  • a-i refuza sau a-i interzice celuilalt initiative, idei, propuneri.

Alte forme de control asupra celuilalt pot fi mult mai subtile, in sensul ca o persoana ajunge sa faca lucruri din vina sau fara sa isi dea seama ca a fost manipulata.

3. Nu te simti in largul tau in acea relatie

Fie ca simti ca trebuie sa monitorizezei tot ceea ce spui sau faci, sa te gandesti de doua ori inainte de a spune sau a face ceva sau sa te cenzureri ori sa te comporti intr-un fel anume sunt semnale ale unei relatii disfunctionale.

4. Partenerul nu isi asuma niciodata responsabilitatea pentru ceea ce face

Si nu doar ca celalalt nu isi asuma responsabilitatea pentru actiunile sale, dar daca are tendinta de a-si invinovati partenerul, de a-i atribui vina si de a-l face sa se simta ca fiind problema, relatia poate fi cu atat mai nesanatoasa.

5. Iti sunt ignorate nevoile

Intr-o relatie sanatoasa, fiecare partener tine cont de nevoile celuilalt. Cand acest lucru nu se intampla sau cand si persoana insasi ajunge sa isi puna pe ultimul loc propriile nevoi in favoarea nevoilor celuilalt, poate fi un semn de toxicitate a relatiei, cu atat mai mult daca devine un obicei pe termen lung.

6. Iti lipseste sprijinul din partea partenerului

O relatie sanatoasa se caracterizeaza, printre altele, prin sprijinul si sustinerea reciproca. Intr-o relatie toxica, unul dintre parteneri simte ca ii lipsesc partial sau complet acest suport.

7. Partenerul are un comportament pasiv-agresiv

Comportamentul pasiv-agresiv apare sub forma criticilor, invinovatirii, sarcasmului, barfelor sau chiar evitarii celuilalt. Repetate in mod constant, aceste comportamente iti transmit mesajul ca niciodata nu e multumit de tine, ca nu faci bine, ca nu esti suficient de bun etc.

8. Ai redus sau ai renuntat la grija ta fata de tine

Daca observi ca iti neglijezi nevoile, ca nu te mai ingrijesti de sanatatea ta, ca nu mai ai timp liber, ca nu te mai dedici hobby-urilor si activitatilor care inainte iti placeau – si toate acestea pentru a pune pe primul plan doar relatia sau partenerul, sunt semnale de alarma.

9. Nu poti evolua

Intr-o relatie sanatoasa, fiecare partener isi doreste ca celalalt sa reuseasca, sa aiba succes in toate ariile vietii sale si ii ofera sustinere in acest sens. Cand relatia este una nesanatoasa, fie nu simti nicio sustinere, fie simti ca esti intr-o competitie cu partenerul tau.

10. Te-ai indepartat de familie si prieteni

Fie ca ai inceput sa eviti sa iti mai vezi familia si/sau prietenii ca sa eviti posibile conflicte cu partenerul, fie ca tot timpul liber il petreci exclusiv cu partenerul, acestea pot fi semne ale unei relatii nesanatoase.

Cum gestionam o relatie toxica

Gestionarea unei relatii toxice depinde de mai multi factori, cum ar fi:

  • tipul de relatie (este relatia de cuplu, relatia cu un prieten, relatia cu cineva din familie, relatia cu un coleg de serviciu?);
  • cat de intensa este toxicitatea si cat de grave sunt efectele negative.

Unele relatii nesanatoase pot fi reparate, atat timp cat ambii parteneri constientizeaza si isi iau angajamentul de a face ceva in acest sens. Daca in mod constant observam ca celalalt nu ne respecta limitele si nu ne intelege nevoile, incheierea relatiei ar putea fi alternativa sanatoasa.

Important! In cazul abuzurilor fizice, solicita ajutorul autoritatilor!

Constientizeaza toxicitatea relatiei

Primul pas in gestionarea unei relatii toxice este constientizarea aspectelor si comportamentelor nesanatoase si a efectelor negative pe care acestea le au asupra unei persoane. Atat timp cat nu observi si nu intelegi care sunt problemele, nici nu poti face ceva in acest sens.

Comunica asertiv despre nevoile tale

Vorbeste cu partenerul tau despre nevoile si emotiile tale, despre ceea ce ai observat ca se intampla in relatia voastra, despre cum te afecteaza si despre cum ati putea sa gestionati mai bine lucrurile. Decideti impreuna ce anume puteti schimba astfel incat fiecare sa isi poata implini nevoile proprii si pe ale celuilalt.

Stabileste limite in relatie

Limitele in relatii se refera la acele reguli pe care le stabilim pentru noi insine in cadrul relatiilor, astfel incat ceilalti sa inteleaga cum dorim ca ei sa se poarte cu noi sau in preajma noastra si la ce sa se astepte atunci cand incalca aceste granite.

Pentru ca o relatie sa poata functiona bine, e nevoie sa stabilim si sa restabilim limite, astfel incat nevoile fiecarui partener sa fie comunicate celuilalt si respectate de fiecare. Identifica aceste limite care lipsesc sau care trebuie mai bine facute cunoscute, invata sa spui nu, comunica asertiv despre nevoile si limitele tale.

Mai multe informatii despre limitele in relatii gasesti in acest articol.

Nu in ultimul rand, ajutorul specializat poate fi extrem de util in a gestiona o relatie disfunctionala, toxica. Cu atat mai mult daca observi ca de obicei relatiile in care te implici devin nesanatoase, este posibil sa ai un tipar relational disfunctional, asupra caruia poti lucra in cadrul psihoterapiei.

Referinte:

(1) Toxic relationships – https://www.mentalhealth.org.uk/publications/guide-investing-your-relationships/toxic
(2) 5 Signs of a Toxic Relationship – https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-angry-therapist/202001/5-signs-toxic-relationship

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma