Masti de fata cosmetice – indicatii, beneficii, riscuri

Masti de fata cosmetice – iata ce rol au acestea in rutina de ingrijire a fetei, cum alegem masca potrivita pentru fiecare ten si tipuri de masti de fata.

Cuprins:

1. De ce sunt utilizate mastile de fata cosmetice?
2. Beneficiile mastilor cosmetice de fata
3. Utilizarea mastilor de fata cosmetice
4. Tipuri de masti de fata

De ce sunt utilizate mastile de fata cosmetice?

Mastile de fata cosmetice sunt folosite adesea in rutina de ingrijire a tenului pentru a a imbunatati aspectul pielii si pentru a reduce anumite imperfectiuni. Sunt concepute pentru diferite tipuri de piele si in functie de varsta. De obicei, o masca de fata trebuie lasata sa actioneze o perioada scurta de timp pe piele. Este nevoie de doar cateva secunde pentru a o aplica si apoi trebuie sa asteptati 10 – 30 de minute inainte de a o indeparta. Alte masti se lasa sa actioneze peste noapte. Mastile de fata creeaza o bariera fizica ce blocheaza ingredientele, permitandu-le sa se absoarba mai eficient. Aplicarea mastilor de fata este asociata si cu un moment de relaxare si rasfat.

Beneficiile mastilor cosmetice de fata

La fel ca un ser sau o crema hidratanta, o masca de fata este un instrument de ingrijire a pielii. Ofera adesea diferite substante nutritive concentrate la nivelul pielii, pentru a-i imbunatati aspectul si sanatatea.

Mastile cosmetice sunt concepute pentru a fi utilizate pe termen scurt, pentru a-i oferi pielii un impuls instantaneu. In functie de ceea ce are nevoie pielea, exista masti cu rol specific sau combinatii. De exemplu, exista:

  • masti de hidratare;
  • masti pentru curatarea porilor;
  • masti pentru imbunatatirea texturii pielii;
  • masti pentru exces de sebum si pentru curatare;
  • masti pentru pori infundati;
  • masti antirid;
  • masti pentru elasticitatea pielii;
  • masti pentru piele pigmentata etc.

Utilizarea mastilor de fata cosmetice

Alegerea si utilizarea unei anumite masti depinde de tipul de piele si de nevoile individuale ale pielii. Unele masti sunt folosite cel mai bine o data pe saptamana, in timp ce altele pot fi utilizate mai frecvent, de pana la 3 ori pe saptamana. Cel mai important lucru este sa cititi instructiunile de pe eticheta sau ambalajul mastii de fata.

Spre deosebire de alte parti ale rutinei de ingrijire a pielii – cum ar fi produsele hidratante sau serurile – mastile de fata nu produc de obicei rezultate pe termen lung. Cu toate acestea, utilizarea lor inainte de anumite evenimente poate oferi temporar stralucire pielii si poate calma anumite inflamatii.

Ingrediente din mastile cosmetice

Ingredientele din mastile cosmetice de fata depind de utilizarea si indicatiile lor. De exemplu, mastile pentru acnee si piele grasa contin adesea acid salicilic sau ingrediente naturale precum iaurt si papaya pentru a elimina pielea moarta si substantele care infunda porii. Pentru tenul gras, mastile contin adesea si acid glicolic, sulf, carbune etc. Pentru pete pigmentare, vitamina C este adesea ingredientul principal, dar si acid kojic, acid azelaic si radacina de lemn dulce, precum si ingrediente exfoliante precum alfa hidroxiacizi (AHA), acidul lactic si ananas. Pentru piele uscata e nevoie de hidratare intensa, astfel ca mastile contin adesea acid hialuronic care retine apa, dar si unt de shea, avocado etc. Aloe vera si papaya contin vitaminele A, C, E si B cu efect iluminator, iar cafeaua poate minimiza aspectul porilor prin uscarea temporara a pielii.

Mastile de fata antirid contin de obicei vitamina C cu rol antioxidant ce stimuleaza productia de colagen. De asemenea, astfel de masti contin adesea vitamina E, resveratrol, acid ferulic etc.

ATENTIE!

Daca masca de fata provoaca iritatii severe, aparitia acneei sau orice tip de reactie alergica, incetati sa o mai folositi imediat. Consultati un dermatolog pentru a vedea care este cea mai buna solutie. Este posibil sa prescrie un medicament topic sau oral pentru a reduce iritatia. In unele cazuri, inflamatia si alte iritatii pot trece de la sine dupa indepartarea mastii si spalarea pielii cu apa, fara tratament. Pentru a evita iritatiile si alergiile la cosmetice, verificati lista ingredientelor pentru orice elemente care ar putea reactiona la nivelul pielii. Acestea includ:

  • parfumuri;
  • alcool;
  • parabeni;
  • coloranti;
  • uleiuri esentiale.

Persoanele cu piele sensibila sau afectiuni dermatologice, cum ar fi psoriazisul, trebuie sa fie foarte atente atunci cand folosesc masti de fata.

Tipuri de masti de fata

Masti cu argila

Mastile cu argila se remarca prin consistenta lor densa si culoarea verde, maronie sau gri. Aceste masti sunt cunoscute pentru efectele lor de „detoxifiere”, si se considera ca reduc excesul de sebum si murdarie. Datorita efectelor de purificare, mastile cu argila sunt de obicei utile pentru pielea cu tendinta acneica, grasa, piele mixta sau terna. In general, se lasa sa actioneze maximum 15 minute si nu se aplica mai des de 3 ori pe saptamana. Multe astfel de masti purificatoare sunt pe baza de minerale ce curata in profunzime pielea.

Masti cu carbune activ

In domeniul medical, carbunele activ a fost folosit de ani de zile pentru detoxifierea organismului de diferite substante. In ingrijirea pielii, se crede ca mastile cu carbune activ elimina impuritatile si ajuta in caz de acnee. Pot ajuta la absorbtia uleiului si a impuritatilor, fiind cele mai potrivite pentru tipurile de piele predispuse la acnee, tenurile grase si mixte. Trebuie lasate sa actioneze doar 15 minute si se recomanda sa fie aplicate doar o data sau de 2 ori pe saptamana. Persoanele cu pielea mai sensibila ar trebui sa le foloseasca doar o data pe saptamana sau o data la cateva saptamani.

Masti hidratante de fata

Mastile de fata de acest tip hidrateaza pielea. In general, mastile hidratante sunt bune pentru toate tipurile de piele, dar mai ales pentru pielea uscata, afectata la soare sau sensibila. Multe dintre ele pot fi folosite de pana la 3 ori pe saptamana, iar altele pot fi aplicate ca masti de noapte. De multe ori contin ingrediente ca acid hialuronic, castravete, musetel.

Masti de fata exfoliante

Mastile exfoliante contin formule enzimatice si geluri ce se usuca pana ajung la o consistenta asemanatoare unei folii foarte subtiri ce poate fi dezlipita integral de pe fata. Pe masura ce masca este dezlipita, indeparteaza odata cu ea murdaria, sebumul si alte impuritati care pot infunda porii. Aceste masti sunt in general recomandate pentru pielea aspra si terna. Unele masti exfoliante ce contin alfa hidroxiacizi (AHA) si beta hidroxiacizi (BHA) pot irita pielea sensibila. Pentru ca pot fi mai agresive decat alte tipuri de masti de fata, acestea ar trebui utilizate cel mult o data pe saptamana.

Mastile de fata tip servetel

Mastile servetel includ foi extrem de subtiri din bumbac / tesatura care sunt imbibate cu ser si un lichid imbogatit sau hidrogel, fiind masti ambalate individual. Servetelul se aplica pe fata pentru a fixa serul si pentru a hidrata pielea. Sunt extrem de usor de aplicat si de indepartat, fata de o masca traditionala. Mastile servetel sunt disponibile intr-o varietate de formule pentru toate tipurile de piele, de la masti infuzate cu AHA sau BHA, pentru exfoliere, pana la masti cu ceramide care pot hidrata pielea uscata. Este important sa cititi etichetele pentru a alege masca cea mai potrivita pentru nevoile personale ale pielii. Mastile servetel pot fi utilizate adesea zilnic in locul aplicarii serului in rutina de ingrijire a pielii. De asemenea, pot fi folosite ca tratament special inainte de un eveniment.

Masti de fata naturale

Mastile de fata naturale pot fi pregatite acasa cu ingrediente comune din bucatarie, inclusiv miere, castravete, uleiuri naturale etc. Desi ar putea parea ca mastile naturale sunt mai sigure, este important sa intelegeti ce ingrediente pot fi aplicate pe piele si ce ingrediente irita pielea. Aveti grija sa evitati ingredientele acide, cum ar fi sucul de lamaie si otetul, care pot afecta pielea.

Exemple de masti pot fi: masca cu miere si fulgi de ovaz pentru reducerea inflamatiei, masca cu avocado pentru hranire, masca cu aloe vera etc. Inainte de a aplica pe fata, testati masca pe o zona mica de piele de pe linia maxilarului pentru a va asigura ca nu provoca iritatii. Exista si masti in comert cu ingrediente naturale, organice, fara coloranti sau parfum.

Evitati orice elemente acide, precum otetul de mere, lamaia si sucul de lamaie, care pot duce la iritatii si chiar la arsuri. De asemenea, albusul de ou aplicat pe fata poate cauza iritatii, iar bicarbonatul de sodiu poate fi prea dur cu pielea.

Sfaturi

  • Curatati intotdeauna atent pielea inainte de a aplica masca si curatati si hidratati bine pielea dupa indepartarea mastii.
  • Cititi mereu instructiunile de pe ambalaj si lista de ingrediente. Cu cat lista de ingrediente este mai lunga, cu atat este mai probabil sa existe un element care va irita pielea.
  • Nu lasati masca sa actioneze mai mult decat scrie pe ambalaj.
  • Retineti ca nicio masca de fata nu va face miracole. Insa, impreuna cu un regim eficient de ingrijire a pielii, poate imbunatati textura si aspectul pielii. Utilizarea unui produs de curatare, a unei creme hidratante si protectie solara zilnica reprezinta cei mai importanti pasi in rutina de ingrijire a pielii.
  • Evitati mastile care contin foarte multe ingrediente, colorant, parfum, sclipici, diferite particule etc.

Referinte:
(1) https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products-ingredients/cosmetic-ingredients
(2) https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/do-face-masks-work
(3) https://health.clevelandclinic.org/do-face-masks-actually-work-or-are-they-just-a-fad/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma