Cum putem trata natural raceala? De obicei, simptomele racelii se reduc de la sine in cateva zile, dar anumite remedii naturiste pot accelera vindecarea si pot ameliora simptomele.

Cuprins:

1. Simptomele de raceala
2. Cauze
3. Diagnostic
4. Tratament
5. Remedii naturiste pentru raceala
6. Cand e necesar consultul medical

Simptomele de raceala

Raceala cuprinde un complex de semne si simptome care au caracteristici similare, dar care pot fi cauzate de o varietate de diferite virusuri. Semnele foarte cunoscute ale racelii comune includ nasul cu secretii, congestia nazala, stranutul, tusea si, uneori, durerile de gat si lacrimarea. De asemenea, semnele pot fi asociate cu semne si simptome sistemice, cum ar fi febra, frisoane, stare generala de rau si dureri corporale, desi acestea sunt mai frecvent observate la gripa.

Simptomele de raceala:

  • durere in gat;
  • congestie nazala si secretii nazale;
  • stranut;
  • durere de cap;
  • febra usoara si frisoane;
  • tuse usoara;
  • oboseala.

De obicei, simptomele sunt usoare in primele 3-4 zile, se intensifica in urmatoarele 1-2 zile si apoi se reduc iar in 3-4 zile. Cele mai multe raceli se reduc in 7-10 zile.

Raceala sau gripa?

Deoarece simptomele pot fi uneori destul de asemanatoare, poate fi dificil sa diferentiem gripa de raceala. In general, simptomele gripei apar brusc si sunt mai intense. Gripa duce si la slabiciune generala, oboseala intensa care persista chiar 2-3 saptamanai. Pot sa apara febra, frisoane si transpiratii reci. Apar si dureri musculare si migrene.

Unele simptome pot fi comune, astfel ca diferentierea concreta se poate face doar pe baza analizelor de laborator.

Cauze

Raceala poate fi cauzate de peste 200 de virusuri diferite. Cel putin 50% dintre cazurile de raceala sunt cauzate de rinovirusuri, dintre care exista aproximativ 100 de serotipuri. Alte virusuri care pot provoca raceli includ adenovirusuri, enterovirusuri, virusul sincitial respirator (RSV), coronavirus, virusurile gripale si parainfluenza si metapneumovirusul uman (hMPV). Rinovirusurile supravietuiesc cel mai bine la temperaturile mai scazute din nas, spre deosebire de zonele mai profunde ale corpului, motiv pentru care semnele primare si simptomele apar la acest nivel.

Cand un virus supravietuieste in fata sistemului imunitar al organismului, se produce o infectie. Prima linie de aparare este mucusul, care este produs in nas si gat de catre glandele specifice. Acest mucus capteaza orice patogen inhalat, cum ar fi praful, virusurile si bacteriile. Mucusul este un fluid vascos care captuseste nasul, gura, gatul si vaginul. Flegma este un tip de mucus care se formeaza in plamani si in caile respiratorii inferioare ale tractului respirator inferior.

Cum se raspandeste raceala?

Raspandirea obisnuita a racelii apare atunci cand o persoana infectata vorbeste, tuseste sau stranuta si transmite agentii infectiosi in aer. Picaturile din aer pot fi inspirate de alte persoane, care devin infectate. Raceala se raspandeste si prin contact direct cu germenii de pe maini, obiecte sau suprafete. Nou-nascutii sunt protejati in aproximativ primele 6 luni de viata de anticorpii de la mama. Dupa aceasta, copiii mici sunt foarte sensibili la raceli, deoarece nu au imunitatea formata, intra in contact des cu adulti sau alti copii.

Factori de risc

Factorii de risc pentru raceala includ:

  • varsta – varstnici si copiii sub 6 ani sunt mai expusi riscului;
  • persoanele cu sistem imunitar slabit;
  • fumatorii;
  • persoanele care intra in contact cu alte persoane infectate etc.

Posibile complicatii date de raceala

Raceala se reduce in general de la sine si nu duce la complicatii. Cu toate acestea, uneori pot sa apara o serie de probleme. Principalele posibile complicatii date de raceala includ:

Diagnostic

Diagnosticarea se face pe baza semnelor si simptomelor prezente. Nu sunt necesare teste de laborator de obicei. Perioada de incubatie, intre timpul de infectare si dezvoltarea simptomelor, este de 1-3 zile. Perioada infectioasa este timpul in care o persoana infectata poate infecta alte persoane. Aceasta etapa dureaza din prima zi in care apar simptomele si dureaza aproximativ 5 zile.

Tratament

Nu exista un tratament antiviral specific impotriva virusurilor care provoaca raceli. Paracetamolul si alte medicamente disponibile in farmacii pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Aspirina nu trebuie administrata copiilor cu varsta sub 12 ani, cu exceptia cazului in care medicul recomanda in mod special.

Antibiotice pentru raceala?

Este important sa se inteleaga ca atat antibioticele, cat si medicamentele antivirale sunt ineficiente impotriva majoritatii virusurilor care cauzeaza raceala comuna. O raceala dureaza in mod normal pana la 10 zile; totusi, unele simptome pot persista pana la 3 saptamani.

Tratamentul racelii se axeaza pe ameliorarea simptomelor.

Pentru a reduce febra si durerea se pot recomanda analgezice: acetaminofenul este in general administrat. Ibuprofenul sau naproxenul sunt, de asemenea, utilizate in mod obisnuit. Aspirina trebuie evitata din cauza riscului de aparitie a sindromului Reye. Se pot recomanda si antihistaminice ca difenhidramina sau Loratadina (Claritin), iar pentru nasul infundat se prescriu decongestionante. Incercati un decongestionant oral, cum ar fi pseudoefedrina.

Alte medicamente sunt antitusivele pe baza de guaifenesin care subtiaza mucusul si favorizeaza expectoratiile. Pentru ameliorarea durerii in gat incercati pastile de gat sau gargara cu apa sarata calda de cateva ori pe zi.

Remedii naturiste pentru raceala

Iata care sunt principalele remedii pentru ameliorarea simptomelor:

Consumul de lichide calde

Acestea sustin hidratarea organismului si pot reduce congestia nazala. De asemenea, pot reduce durerile in gat.

Supa de pui

Probabil cel mai popular remediu pentru raceala este supa de pui. Unele studii au aratat ca supa de pui inhiba, de fapt, inflamarea celulelor din pasajul nazal, eliminand congestia nazala. Chiar daca eficacitatea sa nu este demonstrata stiintific, supa de pui este inca un remediu gustos si destul de eficient pentru cei care se confrunta cu dureri in gat si o pierdere a poftei de mancare.

Echinacea

Echinacea este o planta folosita de multa vreme ca remediu impotriva racelii si ca supliment de preventie. Planta este disponibila sub forma de pastile, siropuri sau ceaiuri. Echinacea este utilizata pe scara larga pentru a scurta durata sau pentru a reduce severitatea simptomelor racelii obisnuite. Preparatele acestui medicament variaza foarte mult si exista dovezi limitate privind eficacitatea acestuia pentru scurtarea sau scaderea severitatii simptomelor sau pentru prevenirea racelilor. Efectele secundare sunt rare, desi eruptii cutanate au fost raportate la unii copii.

Mierea

Mierea (inclusiv mierea de Manuka) poate fi eficienta in reducerea durerii de gat si a tusei. Unele studii au sugerat ca mierea administrata la culcare este eficienta in reducerea frecventei si severitatii tusei nocturne. E important sa retineti ca mierea nu trebuie administrata niciodata copiilor sub 12 luni din cauza riscului de botulism. Mierea are o varietate de proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Consumul de ceai cu miere si lamaie poate ameliora durerea de gat.

Frectiile

Frectiile cu mentol, camfor si uleiul de eucalipt sunt utilizate in mod obisnuit pentru tratarea simptomelor de raceala, inclusiv la copiii mai mari de 2 ani. Se maseaza pieptul, spatele, gatul, tamplele si uneori in zona nasului (daca nasul nu este iritat, altfel apare usturime).

Zincul

In timp ce zincul are capacitatea de a inhiba replicarea rinovirusului in eprubeta, studiile clinice pentru tratamentul racelii nu sunt concludente. Studiile sugereaza ca sunt necesare doze foarte mari de zinc pentru a putea preveni raceala, doze la care ar aparea efecte secundare grave la nivelul tractului gastrointestinal. Cu toate acestea, zincul ajuta organismul sa mentina un sistem imunitar sanatos. Unii oameni cred ca administrarea suplimentelor de zinc scurteaza durata unei raceala.

Suplimentul poate fi luat sub forma de pilule sau spray. Este recomandabil sa luati dozele de zinc conform indicatiilor de pe eticheta, deoarece supradozajul poate fi periculos, interferand cu absorbtia si metabolizarea altor minerale din organism. Reactiile adverse posibile includ disconfort gastric, arsuri la stomac si greata.

Vitamina C

Vitamina C este esentiala pentru oasele sanatoase, pentru dinti si gingii si poate fi gasita in multe tipuri de fructe si legume. Unele studii au aratat ca o doza mare de vitamina C poate reduce severitatea si durata racelii. Altele, in schimb, au aratat ca toate beneficiile prezentate de supliment pot fi rezultatul efectului placebo, prin care o persoana se simte mai bine prin simpla convingere ca este eficienta. Desi nu sunt periculoase, efectele secundare ale unor doze mari de vitamina C includ cefalee, greata, varsaturi, crampe intestinale, oboseala, insomnie, somnolenta si diareea.

Ghimbirul

Beneficiile radacinii de ghimbir au fost studiate de secole. Cateva felii de radacina de ghimbir crud adaugate in apa clocotita pot ajuta la calmarea tusei si reducerea durerii de gat. De asemenea, poate reduce starea de greata care apare deseori in raceala. Radacina de ghimbir este folosita in medicina traditionala chineza pentru a trata tusea si este, de asemenea, pentru raceala insotita de secretii nazale sau congestie nazale, dureri de cap, dureri de gat. Desi cantitatile normale de ghimbir rareori produc efecte secundare, cantitati excesive pot cauza arsuri la stomac si indigestie.

Gargara cu apa sarata

Gargara cu apa sarata poate ajuta la reducerea simptomelor de raceala, reducerea durerii de gat si a congestiei nazale. Poate reduce mucusul care contine bacterii si alergeni, in plus. Se dizolva o lingurita de sare intr-un pahar cu apa si se face gargara fara a inghiti lichidul.

Alte recomandari sunt somnul si relaxarea. Odihna este absolut esentiala pentru reducerea simptomelor si o recuperare mai eficienta, la fel si somnul odihnitor. De asemenea, e nevoie de repaus si relaxare. O baie calda poate fi solutia pentru a calma mintea si corpul.

Cand e necesar consultul medical

Mergeti la medic daca apar urmatoarele simptome:

  • scurgeri nazale dintr-o singura nara;
  • scurgeri nazale urat mirositoare;
  • febra mare si frisoane;
  • rigiditatea musculara;
  • durerei severe de cap;
  • sensibilitate la lumina;
  • dureri in piept;
  • rigiditatea gatului;
  • dureri de urechi sau dureri la nivelul sinusurilor;
  • ganglioni limfatici umflati;
  • raceala care persista de peste o saptamnana sau simptomele se inrautatesc;
  • tuse persistenta;
  • somnolenta neobisnuita.

Cum puteti opri raspandirea virusului

  • Ramaneti la domiciliu pe durata racelii, pentru a va simti mai bine si pentru a preveni raspandirea virusului. Cand tusiti sau stranutati, puneti o batista sau un servetel la gura, pentru a opri raspandirea germenilor. Aruncati servetelele folosite la cosul de gunoi si spalati-va cat mai des pe maini.
  • Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun.
  • Evitati contactul cu cineva care are o raceala.
  • Consumati alimente bogate in vitamine si minerale, multe fructe si legume, alimente proaspete, neprocesate.
  • Pastrati suprafetele in casa curate – in special in bucatarie sau baie.
  • Evitati atingerea fetei, in special a nasului si a gurii.

Referinte:
(1) Treatment of the Common Cold in Children and Adults, link: https://www.aafp.org/afp/2012/0715/p153.html
(2) Common cold, link: https://www.naturalremedies.org/common-cold/
(3) Cold remedies: What works, what doesn’t, what can’t hurt, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403
(4) 11 Cold and Flu Home Remedies, link: https://www.healthline.com/health/cold-flu/home-remedies
(5) Vitamin C for preventing and treating the common cold, link: https://www.cochrane.org/CD000980/ARI_vitamin-c-for-preventing-and-treating-the-common-cold
(6) Common Cold: Management and Treatment, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12342-common-cold/management-and-treatment

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma