Conditiile de sanatate existente ale femeii gravide contribuie la aparitia unor probleme in sarcina. Alteori, noile afectiuni apar din cauza modificarilor hormonale si ale corpului care apar in timpul sarcinii.

Cuprins:

1. Frica de sarcina: cum se manifesta?

2. Cele mai frecvente probleme in primele luni de sarcina

3. Angoase ale gravidelor

4. Sexul in timpul sarcinii: permis sau interzis?

5. Frica de nastere

Frica de sarcina: cum se manifesta?

S-ar putea sa fi auzit ca frica si depresia postpartum este o preocupare majora pentru femei gravide. Dar exista si alte conditii de dispozitie care va pot afecta sarcina. Mai mult de 1 din 10 femei gravide prezinta stari de frica si anxietate la un moment dat.

Sarcina este, de asemenea, o perioada de schimbare extraordinara. Unele dintre aceste sentimente si senzatii sunt binevenite, in timp ce altele sunt chiar neplacute si infricosatoare. S-ar putea sa aveti chiar si complicatii sau alte probleme care apar.

Simptome de frica si anxietate

Un anumit grad de ingrijorare este natural in pe toata perioada de sarcinia. La urma urmei, procesul poate fi cu totul nou pentru dumnevoastra. S-ar putea sa va fi confruntat cu situatii in trecut, cum ar fi avortul spontan, care va ofera motive de ingrijorare. Dar daca aceste ingrijorari incep sa interfereze cu viata de zi cu zi, este posibil sa aveti neliniste.

Simptomele includ:

  • un sentiment incontrolabil de anxietate
  • ingrijorare excesiva, mai ales privind sanatatea sau copilul
  • incapacitatea de concentrare
  • senzatie de iritabilitate sau agitatie
  • muschi tensionati
  • somn nelinistit

Ocazional, tulburarile de anxietate pot duce la atacuri de panica. Aceste atacuri pot incepe brusc cu simptomele de mai sus si cu progresul acestora.

Scapa de frica si anxietate

Iata cateva sfaturi practice si utile care va vor ajuta sa faceti fata sentimentului de frica si starilor de anxietate pe toata durata sarcinii:

  • Comunicati des

Daca va simtiti foarte anxios in timpul sarcinii, este important sa spuneti cuiva. Partenerul dvs., un prieten apropiat sau un membru al familiei pot oferi sprijin. De asemenea, puteti sa va adresati medicului dumneavoastra pentru a va prezenta la un terapeut.

Implicarea in activitati care contribuie la scaderea stresului si a anxietatii poate fi o optiune buna pentru dumneavoastra. Activitatea fizica ajuta organismul sa elibereze endorfinele. Acestea actioneaza ca analgezice naturale din creier.

Activitatile fizice eficiente includ:

  • mers
  • alergare
  • yoga

Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a incepe o noua rutina de exercitii in timpul sarcinii.

  • Eliberare tensiunii din corp

Puteti incerca activitati care ajuta organismul sa elibereze endorfinele fara a face prea mult efort fizic, precum:

Institutul American de Stres recomanda respiratia abdominala profunda timp de 20 pana la 30 de minute pe zi pentru ca ajuta la anxietate. Acest lucru va va ajuta sa furnizati mai mult oxigen creierului si sa va stimulati sistemul nervos.

Pentru a incerca, intrati intr-o pozitie confortabila si inchideti-va ochii. Imaginati-va ca va zambiti in interior si eliberati tensiunea in muschii vostri.

  • Somn odihnitor

Desi somnul poate parea evaziv in timpul sarcinii, a face o prioritate va poate ajuta semnificativ cu simptomele de anxietate.

  • Adresati-va medicului specialist

Daca anxietatea si frica va afecteaza viata de zi cu zi sau daca aveti atacuri de panica frecvente, adresati-va medicului dumneavoastra. Cu cat veti primi mai repede ajutor, cu atat mai bine. Dincolo de trimiterea la un terapeut, pot exista medicamente pe care le puteti lua pentru a usura cele mai severe simptome.

Cele mai frecvente probleme in primele luni de sarcina

Primul trimestru de sarcina

In primul trimestru de sarcina, riscul de avort spontan este semnificativ. Daca luati vitamine prenatale si evitati substantele daunatoare, deja ii faceti copilul dumneavoastra un serviciu imens si scade riscul de avort spontan. Unii medici sustin eliminarea cofeinei, a carnii grele precum cea de vita si scoicile in timpul sarcinii, in special in primul trimestru. Aceste schimbari alimentare ajuta la scaderea sansei de avort spontan si va ajuta sa ramaneti sanatosi.

Al doilea trimestru de sarcina

Desi un avort spontan este mult mai putin frecvent in al doilea trimestru, acesta poate sa apara in continuare. Sangerarea vaginala este de obicei primul semn de avertizare.

Travaliu prematur

Travaliul prematur poate avea loc de la:

  • infectie a vezicii urinare
  • fumat
  • starea de sanatate cronica, cum ar fi diabetul sau boala renala

Factorii de risc

Factorii de risc pentruo sarcina prematura includ:

  • nastere prematura anterioara
  • sarcina gemelara
  • infectie a lichidului amniotic sau a membranelor amniotice

Simptome

Semnele si simptomele travaliului prematur pot fi subtile. Acestea pot include:

  • dureri lombare
  • urinare frecventa
  • diaree
  • cresterea secretiei vaginale

Al treilea trimestru de sarcina

Ingrijirea prenatala este deosebit de importanta in trimestrul al treilea, deoarece tipurile de complicatii care pot aparea in acest moment sunt mai usor de gestionat daca sunt detectate devreme.

Diabet gestational

Un procent de 9,2% din femeile gravide din Statele Unite au diabet gestational.

Diabetul gestational apare deoarece schimbarile hormonale ale sarcinii fac mai dificil pentru organismul dumneavoastra sa utilizeze eficient insulina. Cand insulina nu isi poate face treaba de a scadea nivelul de zahar din sange la niveluri normale, rezultatul este nivelul anormal de ridicat al glicemiei (zahar din sange).

La inceputul celui de-al treilea trimestru (intre saptamanile 24 si 28), toate femeile trebuie sa fie testate pentru diabet gestational.

Tratament

Diabetul gestational poate fi tratat cu o dieta alimentara sanatoasa, modificari ale stilului de viata si medicamente, in unele cazuri. Medicul dumenvoastra va poate recomanda sa faceti anumite schimbari alimentare, cum ar fi scaderea consumului de carbohidrati si cresterea fructelor si a legumelor.

Preeclampsia

Simptomele afectiunii includ tensiunea arteriala crescuta, proteinele din urina, cresterea brusca in greutate si umflarea mainilor si picioarelor. Orice dintre aceste simptome justifica o evaluare suplimentara.

Vizitele pranatale sunt esentiale, deoarece examinarea efectuata in timpul acestor vizite poate detecta simptome precum hipertensiunea arteriala si cresterea proteinei in urina. Daca este lasata netratata, preeclampsia poate duce la eclampsie (convulsii), insuficienta renala si, uneori, chiar moartea la mama si fat.

Primul semn pe care medicul dumneavoastra il vede de obicei este tensiunea arteriala ridicata in timpul unei vizite prenatale de rutina. De asemenea, proteina ar putea fi detectata in urina in timpul unei analize urinare. Unele femei pot castiga mai multa greutate decat se asteptau, iar altele se pot confrunta cu dureri de cap, modificari ale vederii si dureri abdominale superioare.

Cereti un tratament medical de urgenta daca observati umflarea rapida a picioarelor si a mainilor sau a fetei.

Alte simptome de urgenta includ:

  • cefaleea care nu dispare cu medicamente
  • pierderea vederii
  • durere severa in partea dreapta sau in zona stomacului
  • vanatai usoare
  • cantitati scazute de urina
  • dificultati de respiratie

Aceste semne pot sugera preeclampsie severa.

Testele de sange, cum ar fi testele functiei hepatice si ale rinichilor si testele de coagulare a sangelui, pot confirma diagnosticul si pot detecta o boala severa.

Tratament

Modul in care medicul dumneavoastra trateaza preeclampsia depinde de severitatea si de masura in care va aflati in timpul sarcinii.

Probleme cu placenta

Placenta este organul care va hraneste copilul in timp ce sunteti insarcinata. De obicei, placenta este livrata dupa copilul tau. Cu toate acestea, femeile cu placenta previa au o placenta care vine primul si blocheaza deschiderea catre colul uterin.

Medicii nu cunosc cauza exacta a acestei afectiuni. Femeile care au efectuat o operatie cezariana anterioara sau o interventie chirurgicala uterina prezinta un risc mai mare. Femeile care fumeaza sau au o placenta mai mare decat cea normala prezinta, de asemenea, un risc mai mare.

Placenta previa creste riscul de sangerare inainte si in timpul administrarii. Acest lucru poate pune viata in pericol.

Un simptom comun al placentei previa este sangerarea vaginala rosie, brusca, profunda si nedureroasa, care apare de obicei dupa a 28-a saptamana de sarcina. Medicii folosesc de obicei un ultrasunete pentru a identifica placenta previa.

Tratament

Tratamentul depinde de faptul daca fatul este prematur si de cantitatea de sangerare. In cazul in care travaliul este de neoprit, copilul este in primejdie sau exista hemoragie care pune viata in pericol, este indicata eliberarea imediata a operatiei cezariene indiferent de varsta fatului.

Factorii de risc

Factorii de risc pentru abruptarea placentara includ:

  • varsta materna avansata
  • consumul de droguri
  • diabet
  • consumul de alcool
  • tensiune arteriala crescuta
  • sarcina gemelara
  • cordon ombilical scurt
  • fumat
  • dureri ale stomacului
  • distensie uterina datorata excesului de lichid amniotic

Problemele placentara nu produc intotdeauna simptome. Insa unele femei prezinta sangerari vaginale severe, dureri severe la nivelul stomacului si contractii puternice.

Angoase ale gravidelor

Unele femei sunt in mare parte ingrijorate de faptul daca bebelusii lor sunt sanatosi (pierderile anterioare de sarcina sau problemele de fertilitate pot face acest lucru o problema deosebit de importanta). Alte mamici ar putea sa-si faca griji daca vor fi parinti buni, cum se vor schimba relatiile cu partenerii lor, cum vor reactiona ceilalti copii la un nou copil sau cum va veti descurca in ceea ce priveste aspectul financiar ale unui copil.

Dar exista o diferenta intre anxietatea obisnuita ingrijoratoare si anxietatea consumata in timpul sarcinii, cunoscuta si ca anxietate prenatala.

Anxietatea in timpul sarcinii este obisnuita, dar daca simptomele incep sa va copleseasca, este important sa invatati cum sa o controlati sau sa cautati ajutor.

Sexul in timpul sarcinii: permis sau interzis?

Cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra are motive stricte, specifice pentru a nu avea relatii sexuale, este absolut sigur pentru dumnevoastra, partenerul si copilul in curs de dezvoltare.

Femeile care au orgasme in timpul sarcinii beneficiaza de hormoni calmanti si de fluxul sanguin cardiovascular crescut, iar aceste beneficii sunt transmise copiilor.

Datorita hormonilor, unii pot simti ca vaginul lor este mai putin „strans”. O combinatie de factori poate provoca acest lucru, cum ar fi cresterea lubrifierii si o schimbare a hormonilor.

Copilul este protejat in timpul actului sexual si are propriul sistem de filtrare care este foarte selectiv cu privire la ceea ce se intampla.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca intampinati:

  • dureri
  • sangerari
  • dificultati de respiratie
  • alte probleme fizice

Frica de nastere

Tacofobia reprezinta frica de nastere. Aceasta frica devine paralizanta si terifianta si poate deveni dezactivata din punct de vedere fizic si emotional.

Aproximativ 20% – 78% dintre femeile gravide raporteaza temeri legate de sarcina si nastere. Cu toate acestea, doar 13% dintre femei raporteaza o teama care este suficient de coplesitoare pentru a le face sa amane sau sa evite sa ramana gravide cu totul.

Temerile sunt probabil mai frecvente și mai intense la femeile care nu au fost niciodată însărcinate sau născute (tocofobia primară).

Tocofobia secundară este o frică de naștere care sa dezvoltat după o traumatică anterioară a travaliului sau chiar o naștere normală, avort spontan, naștere mortală sau terminarea sarcinii. În câteva cazuri, o persoana poate sa aiba o depresia prenatală alături de tocofobie.

Cauzele fricii de nastere:

  • Modificari hormonale care fac anxietatea mai greu de gestionat.
  • Povesti auzite de la alte femei apropiate care au trecut prin nasteri traumatizante.
  • Temerile legate de ingrijirea medicala, cum ar fi controlul ineficient al durerii, teama de a pierde controlul, moartea sau lipsa de incredere in echipa care acorda ingrijire.
  • Factori psihosociali, cum ar fi un parinte tanar sau un dezavantaj social.
  • Factori psihologici precum stima de sine scazuta, revigorarea amintirilor traumatice ale copilariei sau tulburari psihiatrice cum ar fi depresia sau anxietatea.

Tratament

Un studiu a raportat o reducere de 50% a ratei de nastere prin cezariana atunci cand femeile au primit suport psihologic si prenatal.

Alte forme de tratament includ terapia comportamentala cognitiva, psihoterapia si administrarea de medicamente.

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester
  2. https://www.healthline.com/health/pregnancy/second-trimester-complications
  3. https://www.healthline.com/health/pregnancy/third-trimester-complications
  4. https://www.healthline.com/health/pregnancy/complications-treatments
  5. https://www.healthline.com/health/pregnancy/anxiety-coping-tips
  6. https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-sex
  7. https://www.nct.org.uk/pregnancy/how-you-might-be-feeling/tokophobia-how-get-over-extreme-fear-giving-birth
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma