Durerea toracica apare in multe forme, variind de la un junghi la o durere intensa. Uneori, durerea toracica poate fi foarte puternica. Puteti afla mai multe despre durerea toracica si cauzele aparitiei acesteia din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este durerea toracica?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament

Ce este durerea toracica?

Durerea toracica este unul dintre cele mai frecvente simptome care aduc o persoana la camera de garda a unui spital. Ingrijirea imediata poate salva viata persoanei afectate. Autoritatile au intreprins o campanie de educare publica pentru ca pacientii sa poata solicita asistenta medicala atunci cand apare durerea toracica. Unele diagnostice de dureri toracice pot fi periculoase pentru viata, in timp ce altele sunt mai putin riscante.

Durerea toracica poate avertiza asupra unui atac de cord, dar poate aparea si dintr-o serie de alte motive. Poate fi produsa de alte afectiuni cardiace sau poate fi asociata cu boli pulmonare sau ale peretelui toracic. De asemenea, durerea toracica poate fi determinata de o tulburare gastrointestinala. Frecvent, durerea toracica este legata de o afectiune cronica.

Cauze

Angina pectorala

Disconfort, senzatie de constrictie sau de presiune la nivelul pieptului, determinate de deficitul de flux sangvin la nivelul muschiului inimii. De asemenea, durerea poate fi resimtita la nivelul mandibulei, pe partea interna a bratului stang, uneori in ambele brate. Tipic, durerile toracice sau disconfortul apar in timpul efortului fizic sau al unui stres emotional puternic. La oprirea activitatii fizice sau o data cu relaxarea, adesea simptomele se amelioreaza.

Durerea localizata la nivelul peretelui toracic

Este un tip obisnuit, nepericulos de durere toracica, determinata de afectarea unui muschi sau a unui cartilaj de la nivelul peretelui toracic. Presiunea digitala asupra zonei dureroase de la nivelul pieptului reproduce durerea.

Spasmul esofagian

Senzatie de constrictie, presiune severa care apare sub stern, adesea dupa o inghititura mare de lichid rece sau acidulat. De obicei, durerea se amelioreaza in cateva secunde. Daca este prelungita, poate fi confundata cu un atac de cord.

Boala de reflux gastroesofagian

O senzatie fierbinte, de arsura (pirozis), apare la nivelul abdomenului superior si a partii inferioare a toracelui, sub stern. Puteti simti si un gust acru in gura. Inghitirea unui lichid antiacid sau mestecarea unor pilule antiacide, de obicei, amelioreaza disconfortul.

Infarctul de miocard

In cazul infarctului miocardic, pacientul resimte durere severa sau presiune la nivelul pieptului, gatului, mandibulei sau bratelor. Poate fi acompaniata de respiratie dificila, transpiratii, greata si voma. Citeste mai multe despre semnele de infarct si masuri de prim ajutor.

Pneumonia

Pneumonia asociaza febra si tuse prin care se poate elimina o sputa colorata. Pot aparea si respiratie dificila si o durere toracica ascutita provocata de respiratia profunda.

Embolismul pulmonar

Embolismul pulmonar incercarea de a inspira profund produce o durere toracica ascutita. Aceasta poate fi acompaniata de scurtarea brusca a respiratiei si de tuse cu sange.

Fracturile costale

Fractura unei coaste poate aparea ca urmare a unui traumatism sau poate fi produsa de tusea severa. Presiunea la nivelul coastei fracturate produce o durere intensa.

Zona zoster

Simptomele de zona zoster pot debuta ca senzatii de arsura sau prurit, furnicaturi sau durere asemanatoare unui junghi pe una din partile laterale ale abdomenului, in mod tipic, durerea urmeaza traiectului unui nerv spinal, inconjurand coloana vertebrala. Dupa 1-5 zile apar, in aceeasi zona, vezicule grupate.

Pneumotorax

Pneumotoraxul este o dezlipire a plamanului de peretele toracic. Pneumotoraxul poate fi spontan sau ca urmare a unui traumatism (perforare) al cutiei toracice, in timpul unui accident. Pleura se umple cu aer si plamanul se retracteaza, facand respiratia dificila. Afectiune frecventa si benigna la barbatul tanar (20-40 de ani).

Durerea toracica la paciente cu artere coronare normale nu este benigna

Femeile cu durere toracica persistenta in ciuda arterelor coronare normale prezinta un risc crescut de accidente cardiovasculare, conform unor studii efectuate de cercetatori americani. La acest grup de populatie considerat cu risc scazut, riscul de moarte prin afectare cardiovasculara, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca  a fost de doua ori mai mare decat la femeile fara durere tracica si fara afectare coronariana.

Aceste rezultate contrazic parerea generala conform careia persistenta durerii toracice in absenta afectiunii coronariene decelabile la coronarografie ar fi benigna.

Studiile au demonstrat faptul ca printre femeile cu artere coronare normale, rata de aparitie a evenimentelor majore cardiovasculare pe o perioada de 6 ani a fost de 3 ori mai mare la cele cu durere toracica persistenta, la fel si rata de AVC, rata de insuficienta cardiaca de doua ori mai mare iar decesul prin afectiune cardiovasculara cu 30% mai frecvent.

Recomandarile cercetatorilor in acest caz

Cercetatorii recomanda: “Femeile fara afectare coronariana dar cu durere toracica persistenta ar trebui evaluate periodic intrucat prezinta risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare sau AVC”.

Simptome

Durerea toracica poate provoca multe senzatii diferite in functie de factorul declansator. Adesea, cauza nu are nimic de-a face cu inima – desi nu exista nicio modalitate usoara de a da un diagnostic fara a fi vazut de catre un doctor.

Dureri toracice asociate cu bolile cardiace

Desi durerea toracica este adesea asociata cu bolile de inima, multe persoane cardiace afirma ca simt un disconfort vag dar care nu este neaparat resimtit ca o durere. In general, durerea toracica asociata cu un atac de cord sau o alta problema cardiaca poate fi asociata cu una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • presiune, arsura sau senzatie de apasare in piept
  • durere intensa care radiaza in spate, gat, maxilar, umeri si in unul sau in ambele brate
  • durere care dureaza mai mult de cateva minute, se agraveaza in timpul activitatii, dispare si revine sau variaza in intensitate
  • durere in piept in partea stanga
  • dificultati de respiratie
  • transpiratii reci
  • dureri de inima
  • ameteala sau slabiciune
  • greata sau varsaturi

Alte tipuri de dureri in piept

Poate fi dificil sa se distinga durerea toracica legata de afectiunile cardiace de alte tipuri de dureri in piept. Cu toate acestea, durerea toracica, care este mai putin probabila sa apara din cauza unei probleme cardiace, este mai frecvent asociata cu:

  • un gust acru sau o senzatie de mancare care reintra in gura
  • probleme la inghitire
  • durere care dispare sau se inrautateste atunci cand schimbati pozitia corpului
  • durere care se intensifica atunci cand respirati profund sau tusiti
  • sensibilitate cand va apasati pe piept
  • durere persistenta timp de mai multe ore

Simptomele clasice ale arsurilor la stomac – o senzatie de durere si arsura in spatele oaselor pieptului – pot fi cauzate de probleme cu inima sau cu stomacul.

Fracturi costale

Fractura unei coaste poate fi accidentala (soc, strivire, ca in cazul unui accident de masina) sau spontana, cand o demineralizare osoasa importanta a fragilizat soliditatea naturala a oaselor (foarte rar). Chiar daca traumatismul pare benign (cu torace inchis: fara plaga), aceasta nu exclude posibilitatea unei leziuni ascunse a unuia sau a celor doi plamani prin infundarea uneia sau mai multor coaste.

O durere foarte vie se manifesta la nivelul coastei fracturate, adesea in abdomen. Aceasta durere se accentueaza la inspiratie si la tuse. Nicio pozitie antalgica nu o poate diminua.

Pneumotorax

Durerea toracica cu dificultate brutala in respiratie (penumotorax) are drept simptome durere vie a toracelui (adesea descrisa ca o durere de plamani), intr-o singura parte, insotita de o jena respiratorie brusca, fara tuse, fara febra si fara niciun semn de prevenire.

Care sunt factorii de risc pentru cauzele durerii toracice?

  • bolile coronariene
  • fumatul
  • tensiune arteriala crescuta
  • colesterolul ridicat
  • diabetul
  • istoricul familiei

Embolia pulmonara (cheag de sange la plamani)

  • stare de inactivitate prelungita, cum ar fi odihna la pat, calatoriile lungi cu masina sau cu avionul
  • o operatie recenta
  • fracturile
  • administrarea anticonceptionalelor (in special daca pacientul fumeaza)
  • cancer

Disectia aortica

  • hipertensiune arteriala
  • sindromul Marfan
  • sindromul Ehlers-Danlos
  • boala renala cu chisturi multiple
  • consumul de cocaina
  • sarcina

Diagnostic

Pentru a exclude posibilitatea unei leziuni ascunse a unuia sau a celor doi plamani prin infundarea uneia sau mai multor coaste, o radiografie poate fi, atunci, necesara. Alt risc pentru ranit este sa isi reduca, in chip de reactie la durere, volumul normal al inspiratiei sale, expunandu-se, astfel, la o ventilatie pulmonara insuficienta.

In cazul fracturii ultimelor coaste, un examen al abdomenului este indispensabil pentru descoperirea eventualelor leziuni ale organelor interne (splina, ficat, rinichi…). Subiectul va fi trimis la spital pentru a fi supus unui control si pentru a fi supravegheat. De obicei, coastele se resudeaza destul de rapid (de la patru la sase saptamani).

In cazul pneumotoraxului, cel mai adesea, diagnosticul se face la ascultare, toracele fiind mai sonor in partea atinsa. Radiografia confirma diagnosticul.

Care este cheia diagnosticului?

Cheia diagnosticului este istoricul medical al pacientului. Intelegerea intenstitatii durerii, a simptomelor asociate acesteia si a factorilor de risc ai pacientului in privinta unei anumite boli poate ajuta medicul sa evalueze probabilitatea fiecarei cauze potentiale si sa ia decizii cu privire la diagnosticul care trebuie luat in considerare.

Diagnosticul diferential este un proces pe care medicii il folosesc pentru a examina si pentru a elimina apoi cauzele posibile ale unei boli. Pe masura ce se colecteaza mai multe informatii, fie din istorie, fie din examen fizic, fie din testare, lista potentiala de diagnostic este redusa pana la obtinerea raspunsului final. Mai mult, raspunsul pacientului la interventiile terapeutice poate extinde sau restrange lista de diagnostic diferential. La pacientii cu dureri in piept, pot fi prezente multe conditii posibile, iar medicul specialist va dori sa le ia in considerare in primul rand pe cele care ameninta viata.

Ce tipuri de intrebari va poate adresa medicul?

Exista o diferenta distinctiva intre tipurile de dureri. Medicul trebuie sa cunoasca tipul de durere si intensitatea durerii pe care pacientul o resimte.

Intrebari pe care medicul le poate adresa pentru a afla mai multe despre durerea toracica:

  • Cand a debutat durerea?
  • Ce fel de durere resimtiti?
  • Cat dureaza aceasta senzatie de durere?
  • Durerea vine si pleaca?
  • Ce anume amelioreaza durerea?
  • Ce inrautateste senzatia de durere?
  • Durerea radiaza undeva (se deplaseaza intr-o alta zona a corpului)?
  • A existat vreo boala precedenta?
  • Ati suferit vreun traumatism?
  • Au existat episoade similare de durere in trecut?

Intrebari despre simptomele asociate

  • Exista dificultati de respiratie?
  • Aveti febra sau frisoane?
  • Tusiti?
  • Aveti stari de greata sau varsaturi?
  • Transpiratie?

Tratament durere toracica

Tratamentul durerii toracice depinde de cauza.

Durerea toracica data de fracturile costale

Tratamentul depinde de gravitatea fracturii. Ca o regula generala, pentru aproximativ 10 zile se prescrie luarea de analgezice orale. Mijloace de tensionare precum bandajele, benzile semielastice etc. pot oferi usurare si aplicarea lor nu este contraindicata daca subiectul nu sufera de insuficienta respiratorie cronica.

Pneumotorax

Atunci refractia plamanului este minima, repausul este suficient recuperarii spontane (intre cateva zile si cateva saptamani). Atunci cand ea este importanta, trebuie aspirat aerul din pleura pentru a permite reexpansiunea plamanului. Pacientul trebuie spitalizat.

Zona zoster

Zona zoster este cauzata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus responsabil de varicela si de aparitia herpesului. Odata ce virusul intra in organism, acesta hiberneaza in radacinile nervoase ale coloanei vertebrale, doar pentru a aparea candva in viitor. Eruptia cutanata este diagnostica pe masura ce urmareste radacina nervoasa, plecand de pe spate si facandu-si aparitia pe piept.

Tratamentul pentru zona zoster include medicamente antivirale precum aciclovir impreuna analgezice. Durerea data de nervul inflamat poate fi destul de severa. Unii pacienti pot dezvolta nevralgii postherpetice sau dureri cronice provocate de nervul inflamat, care pot persista mult dupa ce infectia a fost eliminata. Pentru a ameliora durerea, pacientii au la dispozitie medicamente sau chiar interventii chirurgicale.

Pneumonie

Pneumonia este o infectie a plamanilor. In cadrul acestei boli, inflamatia poate determina acumularea fluidului intr-un segment al tesutului pulmonar, scazand capacitatea sa de a transfera oxigenul din aer catre sange.

Cele mai frecvente cauze ale infectiilor pulmonare sunt infectarea cu streptococul pneumococic sau bacteria pneumococica. Prezentarea clasica a unei infectii pulmonare este reprezentata de debutul acut marcat de:

  • frisoane
  • tremuraturi
  • febra
  • tuse care produce sputa maronie rugina

Tratamentul este, de obicei, pe baza de antibiotice.

Angina pectorala si infarctul miocardic

Tratamentul anginei

Scopul efectuarii diagnosticului de angina pectorala este de a restabili alimentarea normala a muschiului cardiac cu sange inainte de aparitia unui atac de cord si a leziunilor musculare permanente. In afara de minimizarea factorilor de risc prin controlarea tensiunii arteriale, a colesterolului, a diabetului zaharat si prin renuntarea la fumat, de ajutor pot fi si:

  • medicamentele care fac ca inima sa bata mai eficient, de exemplu beta-blocantele
  • medicamentele care dilata vasele de sange (de exemplu nitroglicerina)
  • medicamentele care fac ca sangele sa nu se coaguleze prea usor (aspirina)

Tratamentul in cazul atacului de cord

Tratamentul in cazul atacului de cord inseamna restaurarea imediata a alimentarii cu sange. Doua optiuni includ utilizarea unor medicamente care sa dizolve cheagul de sange (terapia trombolitica) sau cateterizarea cardiaca de urgenta si utilizarea unui balon pentru a deschide zona blocata (angioplastie) si mentinerea ei deschisa cu ajutorul unui stent.

Operatia de bypass arterial coronarian este luata in considerare atunci cand exista o boala arteriala care nu poate fi tratata prin angioplastie si montarea unui stent.

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/chest_pain/article.htm
  2. https://www.healthline.com/symptom/chest-pain
  3. https://www.verywellhealth.com/chest-pain-common-potential-causes-1745274
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838
  5. https://www.webmd.com/pain-management/guide/whats-causing-my-chest-pain
  6. https://www.clinicaladvisor.com/features/chest-pain-when-should-i-be-worried/article/192350/
  7. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/chest-pain
  8. https://www.health.harvard.edu/heart-health/chest-pain-a-heart-attack-or-something-else
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma