Pofta de dulce poate fi rezultatul unei deficiente de nutrienti in organism. Aflati din urmatorul material care sunt cauzele care duc la pofta de dulce, ce dereglari poate ascunde organismul, dar si cum puteti sa scapati de nevoia de a mai manca alimente dulci!
3. Ce dereglari ale organismului ascunde pofta de dulce?
5. Riscurile consumului excesiv de dulciuri
6. Cum poti scapa de pofta de dulce?
Corpul uman emite o multime de semnale, iar uneori putem prelua aceste semnale pentru a imbunatati sanatatea organismului. De exemplu, pofta de dulce poate sa apara frecvent la unele persoane si acest lucru poate sa fie un efect secundar al anumitor alimente pe care le-ai consumat, fie ti-ai programat creierul sa dezvolte un obicei nesanatos.
Mai multe zone din creierul tau joaca un rol semnificativ in ceea ce priveste nevoia de dulce. Hipocampusul in forma de potcoava, localizat in lobul tau temporal, este responsabil pentru realizarea amintirilor pe termen scurt si pe termen lung si joaca un rol semnificativ in comportamentul care cauta recompense.
Hipocampusul iti permite sa iti aminteste gustul ciocolatei negre fata de ciocolata cu lapte. In fiecare emisfera a creierului tau, exista un nucleu care influenteaza un comportament care cauta recompense, dar este, de asemenea, responsabil pentru formarea de noi obiceiuri – bune si rele.
Pe de alta parte, creierul tau poate experimenta o dorinta intensa, deoarece are nevoie de zahar pentru energie si pentru a functiona corect. Dar, dincolo de satisfacerea unei nevoi, pofta de dulce la adulti tinde creeze o stare mentala mai buna. Prin urmare, nevoia de dulce va activa un sir de neuroni, care vor pompa dopamina chimica. In momentul in care vei consuma acel dulce de care ai pofta, atunci creierul va elibera alte substante chimice, ca beta-endorfina – substanta care genereaza un sentimente de placere si multumire.
Se pare ca pofta de dulce devin edin ce in ce mai frecventa in lumea de azi. Dar care sunt factorii care determina pofta de zahar? Iata cateva motive care ar putea justifica pofta de dulce:
Efectuarea de efort fizic joaca un rol capricios pentru minte si corp si, in cea mai mare parte, se activeaza dorinta de recompense valoroase pentru eforturile depuse. Multi oameni sunt susceptibili in ceea ce priveste consumul de dulciuri dupa ce au terminat un antrenament si, adesea, acest lucru se poate intampla dupa ce realizeaza cat efort au depus fie ca au alergat, au ridicat greutati mari sau au incercat un nou antrenament tip antrenament cu intensitate mare. Oricare ar fi motivul, atata timp cat epuizezi depozitele de glicogen din corpul tau vei simti probabil nevoia de a reumple golurile formate.
Nu este gresit daca in dieta ta iti satisfaceti o data la ceva timp anumite pofte, dar nu este in regula daca in dieta zilnica include consumul de gogosi, ciocolata, bomboane si bauturi zaharoase acidulate. In acel moment, cresc sansele ca pofta de dulce sa fie din cauzata de obiceiurile nesanatoase pe care ti le-ai format. Prin urmare, cu cat mananci mai mult zahar, cu atat creierul tau isi va dori si mai mult.
Un motiv comun pentru pofta de dulce este atunci cand nu aveti peste noapte un somn odihnitor. In mod obisnuit, corpul are nevoie sa parcurga anumite intervale in timpul noptii pentru a putea stimula si reenergiza creierul, dar si intregul organism. Astfel, atunci cand corpul nu este odihnit, creierul va ravni la dulciuri a doua zi pentru a-si asigura cumva energia de care are nevoie pentru a functiona la capacitatea maxima.
Un alt motiv pentru aparitia poftei de dulce ar putea include nivelurile ridicate de stres acumulate pe tot parcursul unei zile. Astfel, stresul cronic poate dulce la cresterea poftelor de dulciuri. Acest lucru se datoreaza in functie de intensitatea evenimentului sau zilei stresante si solicitante pe care ai avut-o.
Multe femei experimenteaza pofte intense cu o saptamana sau doua inainte de menstruatie. Oamenii de stiinta cred ca acest lucru se datoreaza nivelurile scazute de progesteron si a nivelului ridicat de estrogen. Prin urmare, acestea genereaza o scadere a nivelului de zahar din sange, ceea ce duce la pofta de dulce.
O alta cauza a poftei de dulce poate fi datorata nivelurilor de serotonina, care sunt in general mai scazute in timpul sindromului premenstrual (SPM).
Serotonina este substanta chimica care se emite starea de bine in creierul tau. Cand nivelul este scazut, iti doreste sa mananci alimente bogate in zaharuri si in special carbohidrati, cum ar fi chipsurile de cartofi. Acest lucru se intampla pentru ca organismul foloseste carbohidratii pentru a-si reface serotonina.
Unii oameni nu se simt pe deplin satuli decat daca isi termina masa cu ceva dulce, chiar daca nu au neaparat pofta. Pentru multe persoane, consumul unui desert dupa mese este un obicei format de care puteti sa scapati.
Pe de alta parte, mesele dezechilibrate care duc la un nivel inegal de zahar din sange pot fi, de asemenea, de vina. De exemplu, o masa care cuprinde in principal alimente rafinate cu amidon sunt digerate rapid (painea alba, orezul alb, cerealele rafinate) si va duce la cresterea glicemiei. Acest nivel ridicat de glicemie este cel care determina pofta de dulce dupa masa. In acest caz, trebuie sa:
Logic, poftele se pot datora in urma unor lipsuri de vitamine si minerale din organism. Cu toate acestea, pofta de dulce poate sa aiba de-a face cu hormonii de sarcina, care pot schimba chiar si modul in care unele alimente au gust si miros.
Unele pofte pot fi periculoase, iar daca aceste sunt persistente trebuie sa va adresati medicului.
Pofta de dulce lipsa de magneziu
Magneziul este utilizat in reglarea glucozei, insulinei si a dopaminei neurotransmitatorului; o deficienta se poate manifesta sub forma de pofte intense de dulce, in special pentru ciocolata. Zincul este necesar pentru utilizarea adecvata a insulinei si a glucozei; o deficienta poate duce si la pofta de zahar.
Lipsa de crom din organism poate sa apara la persoanele care consuma frecvent alimenta rafinate si zaharuri. Dificienta de crom poate fi cauza de:
Chiar si lipsa unei cantitati mici de crom din organism poate duce la fluctuatii ale nivelurilor de glucoza, ceea ce poate determina oboseala cronica sau:
Aceasta dependenta la cei mici se poate datora din simplu fapt ca parintii le-au permis si le-au oferit copiilor ceva dulce ca o rasplata in urma unei actiuni, fie ca un simplu rasfat. De asemenea, conform unor studii, copiii simt nevoia sa consume cantitati mari de dulciuri (ciocolata, bomboane, torturi, napolitane, etc.) din dorinta de a se simti bine. Consumul de dulciuri elibereaza serotonina care ofera organismului acea satisfacere a poftei de dulce.
Pe de alta parte, consumul de dulciuri poate sa ascunde anumite deficiente nutritive sau boli fizice cu disfunctii emotionale.
Iata care sunt efecte secundare si riscurile in urma consumul excesiv de dulciuri:
Iata cum puteti scapa de pofta de dulciuri:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…