Ata dentara – cum se foloseste corect, pareri pro si contra

Ata dentara este un fir alcatuit din filamente subtiri, folosit pentru a indeparta alimentele si placa bacteriana dintre dinti, spatii in care periuta nu are acces. Aflati mai multe despre cum se utilizeaza ata dentara din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este ata dentara?
  2. De ce e important sa folosesti ata dentara?
  3. Ata dentara – mod de utilizare
  4. Ata dentara la copii
  5. Avantajele folosirii atei dentare
  6. Posibile riscuri

Ce este ata dentara?

Ata dentara este un cordon format din filamente subtiri, fiind folosita pentru a indeparta resturile de mancare si placa dentara dintre dinti, in zonele in care o periuta de dinti nu poate ajunge. Deoarece acumularea placii intre dinti este cauza principala a bolilor dentare, cum ar fi parodontoza, gingivita si cariile dentare, utilizarea atei este recomandata in mod obisnuit pentru a preveni dezvoltarea acestor afectiuni.

Folosirea atelor poate fi dificila, deoarece necesita un nivel ridicat de dexteritate, ceea ce duce la un nivel de utilizare mai scazut.

S-a acceptat pe scara larga faptul ca utilizarea atei dentare are un efect favorabil asupra indepartarii placii bacteriene si a prevenirii bolilor. Asociatia Dentara Americana raporteaza ca pana la 80% din placa poate fi eliminata prin aceasta metoda. In schimb, alte studii nu au reusit sa gaseasca niciun beneficiu clar asupra curatarii dintilor cu ata.

Citeste mai multe despre curatarea interdentara.

De ce e important sa folosesti ata dentara?

Cat de importanta este folosirea atei dentare pentru sanatatea dintilor? Conform Academiei de Stomatologie (AGD), ata este cea mai importanta arma impotriva placii. De fapt, poate fi si mai importanta decat periajul (si dureaza mai putin timp!) cand vine vorba de prevenirea pierderii dintilor, cariilor si a bolilor parodontale.

Ata dentara elimina placa si resturile care raman intre dinti si gingii, lustruieste suprafata dintilor si combate respiratia neplacuta. Prin folosirea zilnica a atei dentare scad riscurile de a avea boli gingivale.

  • Majoritatea oamenilor spun ca nu-si curata dintii cu ata dentara din cauza lipsei de timp. Cu toate acestea, cei de la AGD spun ca si folosirea atei de doua sau de trei ori pe saptamana are beneficiile sale si este cu mult mai buna decat neutilizarea ei.

Resturi de mancare dintre dinti: carii, halena, gingivita

  • Este bine stiut faptul ca ata dentara indeparteaza depunerile bacteriene dintre dinti. Insa stiati ca atunci cand nu o folositi, resturile dintre dinti se descompun si pot fi cauza principala a respiratiei urat mirositoare?
  • S-a crezut ca folosirea atei dentare inainte de periaj poate ajuta ca fluorul din pasta de dinti sa patrunda mai usor intre dinti.
  • Pentru o eficienta maxima, trebuie sa folositi o bucata de ata lunga de 18-20 cm.
  • Folosirea necorespunzatoare si neregulata a acesteia duce la sangerarea gingiilor.
  • Ar trebui sa folositi o parte curata a atei pentru a curata in jurul fiecarui dinte. Acest lucru va evita transferul de alimente si bacterii de la un dinte la altul.

Tipuri de ata dentara

Exista doua tipuri principale de ata:

  • monofilament (plastic/cauciuc),
  • multifilament (nylon/matase).

Ata dentara cu arome

Ambele tipuri mentionate pot avea diferite arome (sau nu), cum ar fi menta, scortisoara, guma de mestecat si chiar sunca! Da, am spus ata dentara cu aroma de sunca.

Stiati ca…

  • Flossing-ul va scuteste de anumite cheltuieli. Acesta joaca un rol esential in mentinerea dintilor si a gingiilor sanatoase. O gura nesanatoasa poate duce la o serie de afectiuni si boli, printre care boli de inima si diabet.
  • 73% dintre americani ar prefera sa cumpere mancare in loc de ata!
  • Americanii cheltuiesc 2 miliarde de dolari pe an pe produse dentare, cum ar fi pasta de dinti, apa de gura si ata dentara.
  • Barbatii folosesc mai putina ata decat femeile.

Ata dentara – mod de utilizare

La fel ca in cazul periutei de dinti, o bucata de ata nu trebuie folosita in comun cu alte persoane, din cauza riscului de transferare a bacteriilor. Unii oameni intreaba daca pot reutiliza ata de mai multe ori dupa clatire si uscare, deoarece se crede ca bacteriile orale nu supravietuiesc in mediu uscat. Cu toate acestea, ata isi poate pierde eficienta de curatare dupa o singura utilizare, iar bacteriile pot reaparea in gura. De aceea, este recomandabil sa folositi o bucata de ata o singura data.

Una dintre cele mai frecvente greseli o reprezinta tinerea atei cu aceleasi degete utilizate pentru manipularea atei. In acest fel puteti curata dintii din fata, insa poate fi extrem de dificil sa ajungeti la cei din spate. De asemenea, utilizarea unei bucati prea scurte poate impiedica curatarea eficienta.

Cum se foloseste ata dentara – tehnici

  1. Infasurati aproximativ 18 cm de ata in jurul celor doua degete mijlocii. Ata ramasa poate fi tinuta cu ce degete preferati de la cealalta maini. Tineti firul ferm intre degetele mari si degetele aratatoare – acest lucru va va ajuta sa eliberati degetele mari si degetele aratatoare, deoarece aceste degete vor manipula ata. Impartirea celor doua sarcini – mentinerea si miscarea firului – faciliteaza curatarea dintilor.
  2. Ata trebuie manevrata intre dinti cu o miscare blanda de frecare si curbare in jurul unui dinte pana cand ata atinge suprafata gingiilor. Miscati usor ata intre gingie si dinte.
  3. Ata trebuie sa fie tinuta ferm in jurul dintelui si miscata de-a lungul suprafetei dintelui cu o miscare blanda in sus si in jos. Aceasta trebuie continuata pana cand se ajunge la partea din spate a ultimului dinte. Folositi acest proces si pentru ceilalti dinti.
  4. Atunci cand placa se acumuleaza pe ata, trebuie sa utilizati o noua bucata.

Ata dentara la copii

La copii, dintii trebuie curatati imediat ce isi fac aparitia. In acest fel, copilul se obisnuieste cu rutina igienei dentare. Pana sa folositi periuta de dinti, puteti utiliza o compresa moale infasurata in jurul degetului, atunci cand apar prima data dintii. Intrebati medicul dentist cand trebuie sa treceti la periuta de dinti. Unii stomatologi spun ca trebuie sa asteptati pana la aparitia a patru dinti la rand. Altii recomanda sa asteptati pana cand copilul implineste 2 sau 3 ani. Folositi intotdeauna ata sub indrumarea medicului stomatolog. Inainte de aceasta varsta nu este nevoie de ata. Copiii au adesea nevoie de ajutor in privinta folosirii atei dentare pana la varsta de 8-10 ani.

Incepeti sa curatati dintii copilului cu ata dentara o data pe zi, imediat ce apar doi dinti permanenti unul langa altul.

Importanta atei dentare

Periajul dentar corect si constant ajuta la indepartarea placii dentare. Dar periajul de unul singur nu poate indeparta placa care se gaseste in locuri pe care o periuta de dinti nu le poate accesa, adica intre dinti si sub gingii. Pe langa indepartarea placii, ata ajuta, de asemenea, la:

  • Indepartarea resturilor care raman intre dinti si sub gingii
  • Lustruirea suprafetelor dentare
  • Ameliorarea respiratiei urat mirositoare

Pentru o eficienta maxima, cel mic ar trebui sa-si curete dintii cu ata dentara cel putin o data pe zi, timp de 2 pana la 3 minute de fiecare data.

Avantajele folosirii atei dentare

Utilizarea regulata a atei dentare indeparteaza placa, contribuind la prevenirea acumularii acesteia, lucru care poate duce la tartru. Simplu curatare a dintilor cu ata ii poate face sa para mai stralucitori prin indepartarea placii si a excesului de resturi alimentare pe care s-ar putea sa nu le vedeti in oglinda sau care se regasesc in zone pe care periuta de dinti nu le poate accesa.

Ganditi-va la un covor inainte si dupa ce a fost aspirat. Este posibil sa nu vedeti cu adevarat praful si murdaria, dar odata ce ati aspirat si indepartat praful si murdaria, covorul pare mai luminos. Acelasi principiu este valabil si pentru ata.

Avantaje asupra starii de sanatate

Curatarea zilnica cu ata dentara nu doar ca va mentine dintii sanatosi – practicarea unei bune igiene orale ajuta la pastrarea unei stari bune de sanatate.

De fapt, exista din ce in ce mai multe dovezi care leaga boala parodontala de anumite afectiuni cardiace, desi sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceasta conexiune. Unii cercetatori considera ca infectiile orale, la fel ca oricare alta infectie, pot creste nivelul substantelor inflamatorii din sange. Acesta pot provoca formarea unor cheaguri de sange si pot incetini circulatia sanguina catre inima. O alta teorie este ca bacteriile care provoaca o infectie bucala pot patrunde cu usurinta in circulatia sanguina si pot afecta sistemul cardiovascular.

Cum ajuta ata dentara gingiile?

Chiar daca periajul dintilor de doua ori pe zi este esential pentru o igiena orala buna, periajul de unul singur nu va poate proteja de bolile gingivale si de pierderea dintilor care poate aparea ca rezultat.

Multe persoane care sufera de sensibilitate gingivala sau de sangerari gingivale au tendinta sa evite folosirea atei dentare de frica sa nu-si afecteze si mai rau gingiile sangerande. Dar, de fapt, ata poate imbunatati sanatatea gingiilor, contribuind astfel la prevenirea sangerarii acestora.

Este clar, folosirea zilnica a atei dentare (combinata cu periajul si clatirea) ajuta la protejarea impotriva gingivitei prin indepartarea placilor si a resturilor alimentare, pastrandu-va dintii si gingiile sanatoase, oferind in acelasi timp un zambet frumos. Utilizarea atei dentare este esentiala pentru sanatatea zambetului, indiferent de varsta. Si da, chiar si copiii ar trebui sa o foloseasca pentru a se obisnui cu o rutina sanatoasa privind ingrijirea orala.

Posibile riscuri

Asociatia Dentara Americana recomanda curatarea zilnica folosind ata dentara sau un alt produs de curatare pentru prevenirea cariilor si a bolilor gingivale. Un nou studiu, insa, sugereaza ca anumite tipuri de ata dentara pot creste efectiv cantitatea de substante chimice toxice din organism.

PFAS (in engleza, per- and polyfluoroalkyl substances) sunt chimicale potential periculoase folosite adesea pentru rezistenta lor la apa si grasimi. Acestea sunt prezente in multe produse – de la anumite tipuri de imbracaminte la ata dentara.

Expunerea periodica la PFAS i-a determinat pe unii cercetatori sa analizeze impactul lor asupra sanatatii umane. Pana in prezent, rezultatele au aratat o legatura cu anumite probleme de sanatate precum colesterolul ridicat, cancerul renal si cancer testicular si boli tiroidiene.

Risc de poluare

Medicii dentisti se straduiesc din rasputeri sa promoveze utilizarea atei dentare, dar se pare ca la Toronto este nevoie de un amplu instructaj privind modul de folosire. Asta pentru ca ata aruncata in toaleta, si nu la gunoi, provoaca mari pagube la statiile de pompare si epurare a apei din orasul canadian. Din cauza structurii fibroase, ata dentara este rezistenta la uzura, in special forma impregnata cu ceara, iar pe traiectul tevilor se poate combina cu alte deseuri aruncate de populatie in sistemul de canalizare. Acest mecanism, numit ”efectul bulgarelui de zapada” duce la formarea unor gramezi compacte ce blocheaza sistemele de pompare raspunzatoare de deplasarea apei catre statiile de epurare.

Specialistii spun ca le ia cel putin o jumatate de ora sa desfaca pompele blocate, sa le curete si sa le reasambleze, insa deseori este nevoie si de schimbarea motoarelor arse. Iar aceasta activitate a devenit indispensabila in ultimii ani, iar situatia continua sa se agraveze treptat.

Atentie unde aruncati ata dentara folosita!

In cel mai rau caz, acesti bulgari ar putea determina poluarea mediului, prin revarsarea apei menajere.

Problema a devenit intr-atat de serioasa, incat compania de furnizare a apei din Toronto a afisat un banner urias pe pagina de internet a orasului, cu observatia de a arunca ata dentara la cos, si nu in canalizare. Autoritatile au detaliat si costurile suplimentare care vor scumpi taxele de canalizare, daca situatia va persista. Se spera, astfel, ca populatia va acorda mai multa atentie modului in care arunca ata dentara.

 

Referinte:

  1. https://www.news-medical.net/health/How-to-Use-Dental-Floss.aspx
  2. https://oralb.com/en-us/oral-health/solutions/floss/benefits-flossing-your-teeth
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324196.php
  4. https://www.healthywomen.org/content/blog-entry/7-important-flossing-facts
  5. https://www.personalcaredentistry.com/12-significant-and-quirky-facts-that-make-flossing-essential/
  6. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=flossing-and-children-90-P01852
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma