Senzatia de picioare reci reprezinta o situatie care apare adesea in urma problemelor circulatorii la nivelul picioarelor. Bolile arteriale periferice, neuropatia diabetica, dar si starile de anxietate au printre simptome picioarele reci.

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Cauze

3. Simptome

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Masuri de preventie

Informatii generale

Multe persoane se vor confrunta intr-un moment sau altul cu senzatia de picioare reci. Unele cauze sunt temporare si inofensive, dar altele ar putea indica conditii de sanatate mai grave. De multe ori, noi dam vina pe „circulatia proasta” si exista un adevar in acest sens pentru picioarele reci.

Vasele de sange in picioare si alte extremitati se vor contracta pentru a pastra caldura sau pentru a aduce sange inapoi la organele vitale atunci cand sunt expuse la temperaturi scazute (este o adaptare la supravietuire).

Cu toate acestea, in cazuri rare, o stare grava poate fi responsabila pentru senzatia de picioare reci.

De ce avem picioare reci?

Fiziologic, in conditii de temperatura rece, este vital ca organismul fiecaruia dintre noi sa pastreze caldura si, pentru a face acest lucru, vasele de sange, extremitatile (picioarele, mainile, nasul, urechile etc.) se limiteaza la limitarea fluxului sanguin catre aceste zone.

Cu toate acestea, conditiile care duc la afectarea nervilor la nivelul extremitatilor (cum ar fi, neuropatia periferica diabetica) pot determina senzatia de picioare reci si senzatia de ace in picioare (talpi). Acest lucru se poate datora deficientei anumitor vitamine, de exemplu se  alcoolicii cronici se confrunta cel mai adesea cu acest deficit si sezantie de picioare reci.

In plus, circulatia slaba a sangelui care este datorata unei boli arteriale periferice poate limita fluxul sanguin in picioare. In timp ce aceste conditii sunt relativ rare, este important sa discutati cu un medic specialist daca aveti anumite simptome care va ingrijoreaza in ceea ce priveste senzatia de picioare reci.

Cauze

Daca aveti tot timpul picioarele reci, unul dintre motive ar putea fi fluxul sarac de sange, o problema de circulatie asociata uneori cu fumatul, presiunea sanguina ridicata sau boala cardiaca. Lezarea nervilor cauzata de monitorizarea slaba a diabetului poate duce la senzatia de picioare reci.

Alte cauze posibile ar putea fi hipotiroidismul si anemia. Un medic va poate spune daca este vorba de o problema medicala sau pur si simplu daca aveti picioare reci.

Durere de picior

Durerea care nu este cauzata de pantofii cu tocuri ar putea fi produsa de o fractura de stres, o mica crapatura in os. O cauza posibila: exercitiul intens, in special, sporturile cu impact ridicat, precum baseball-ul si alergarea pe distanta lunga. Oasele slabite de osteoporoza maresc riscul.

Degete rosii, albe si albastre

Boala Raynaud se caracterizeaza prin schimbarea culorii degetelor in alb, albastru si rosu, pentru ca apoi sa revina la culoarea normala. Cauza este o ingustare brusca a arterelor, numita spasm vascular. Stresul sau schimbarile de temperatura pot declansa spasme vasculare, care de obicei nu duc la alte probleme de sanatate. Boala Raynaud este asociata si cu artrita reumatoida, boala Sjogren sau probleme cu tiroida.

Durere de calcaie

Cea mai comuna cauza a durerii de calcaie este fasciita plantara, inflamarea zonei unde acest ligament lung se ataseaza de osul calcaiului. Durerea poate fi ascutita cand te trezesti dimineata si aplici presiune pe picior. Si artrita, exercitiul excesiv si incaltamintea nepotrivita pot cauza durerea de calcaie, ca si tendonita. Cauzele mai putin intalnite sunt pintenul osos pe fundul calcaiului, o infectie a osului, tumoare sau fractura.

Tarsaitul picioarelor

Uneori primul semn al problemei este o schimbare a modului in care mergi. Cauza poate fi pierderea lenta a senzatiei normale in picior cauzata de lezarea nervului periferic. Aproape 30% din cazuri sunt asociate cu diabetul. Lezarea nervilor poate fi cauzata si de infectie, deficienta de vitamina si alcoolism. In multe cazuri, nimeni nu stie cauza lezarii nervului.

Degete incovoiate

Degetele de la picioare (deseori si cele de la maini) isi schimba forma. Unghiile sunt mai rotunjite in partea de sus si curbate in jos. Boala pulmonara este cea mai frecventa cauza, insa poate fi cauzata si de boala cardiaca, boli renale si digestive sau anumite infectii. Uneori, incovoierea degetelor se transmite genetic, in familie, fara sa existe vreo boala implicata.

Picioare umflate

De obicei este o neplacere temporara, cauzata de statul mult in picioare sau de un zbor de lunga durata, in special daca esti gravida. In mod contrar, picioarele care raman umflate pot fi un semn al unei afectiuni medicale serioase. Cauza poate fi o circulatie slaba a sangelui, o problema cu sistemul limfatic sau un cheag de sange. Si o boala renala sau o tiroida lenesa poate cauza umflarea picioarelor. Daca ai picioarele umflate in mod constant, mergi la medic.

Senzatie de arsura a picioarelor

Senzatia de arsura a picioarelor este frecventa in randul diabeticilor cu lezare a nervului periferic. Poate fi cauzata si de deficienta de vitamina B, piciorul atletului, boala renala cronica, circulatia slaba in labele picioarelor si picioare (boala arteriala periferica) sau hipotiroidism.

Dureri care nu se vindeca

Durerile de picioare care nu se vindeca sunt un semn grav de avertizare de diabet. Diabetul poate afecta senzatia in picioare, circulatia si vindecarea normala a ranilor, astfel ca, pana si o basica poate deveni o rana suparatoare. Acele dureri sunt predispuse infectiilor. Diabeticii ar trebui sa se spele, sa-si usuce calcaiele foarte bine si sa le verifice de rani in fiecare zi. Durerile care se vindeca incet pot fi cauzate si de o circulatie slaba din cadrul unei afectiuni, precum boala arteriala periferica.

Durere in degetul mare

Guta este o cauza renumita a durerii bruste in articulatia degetului mare de la picior, impreuna cu roseata si umflarea. Osteoartrita este un alt vinovat care cauzeaza durere si umflare. Daca articulatia este rigida, poate fi vorba de hallux rigidus, o complicatie a artritei cand se dezvolta un pinten osos. In cele din urma, monturile sunt o suferinta a atletilor, in special, a celor care joaca pe suprafete dure. Sunt cauzate de o lezare a ligamentelor din jurul articulatiei.

Durere in degetele mai mici

Daca ai senzatia ca mergi pe marmura sau daca durerea este arzatoare in mingea piciorului tau si radiaza pana la degete, s-ar putea sa ai neuroma lui Morton, o ingrosare a tesutului in jurul nervului, de obicei, intre al treilea si al patrulea deget. Este de 8-10 ori mai des intalnit la femei decat la barbati. Este cauzata de o lezare sau prea multe presiune pe degete.

Senzatie de mancarime a labelor picioarelor

Pielea cu mancarime si solzoasa ar putea fi piciorul atletului, o infectie fungica care este des intalnita la barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. O reactie la chimicale sau produsele de ingrijire a pielii, numita dermatita de contact, poate cauza mancarime, precum si petice de piele rosie si uscata. Lotiunile medicamentoase pot alina aceste simpome.

Degetul in gheara

Aceasta diformitate a piciorului poate fi cauzata de incaltamintea prea stramta care iti inghesuie degetele sau de o boala care lezeaza nervii, cum este diabetul zaharat, alcoolismul sau alte boli neurologice. Degetele se vor indoi in sus pe masura ce se intind de la mingea piciorului, apoi in jos de la articulatia de mijloc, semanand cu o gheara. Daca exercitiile de intindere ale degetelor nu ajuta s-ar putea sa ai nevoie de incaltaminte speciala sau chiar si de interventie chirurgicala.

Spasme ale labelor picioarelor

O durere ascutita si brusca in picior este semnul unui spasm muscular sau crampe, care poate dura cateva minute. Suprasolicitarea la munca si oboseala musculara sunt cauze comune. Alte cauze includ circulatia slaba, deshidratarea sau dezechilibrele de potasiu, magneziu, calciu sau vitamina D din corp. Schimbarea nivelurilor de hormoni din timpul sarcinii sau dereglarea glandei tiroide poate juca un rol. Daca spasmele sunt frecvente sau severe, mergeti la medic. Exercitiile de intarire pot ajuta la ameliorarea oboselii musculare.

Pata inchisa la culoare pe picior

Exista ideea adanc inradacinata cum ca, cancerul de piele este asociat doar cu expunerea la soare, astfel ca nu ne verificam picioarele de pete neobisnuite aflate in zone ferite de soare. Cu toate acestea, se poate dezvolta un melanom, cea mai periculoasa forma de cancer de piele, pana si in zone care nu sunt expuse la soare. Melanomul poate aparea si sub unghie, unde poate arata ca o pata neagra.

Unghii galbene

Unghiile galbene ne spun multe despre sanatatea generala. O infectie fungica cauzeaza deseori unghii galbene si ingrosate. Unghiile groase si galbene pot fi si un semn al unei afectiuni, inclusiv limfedema (umflarea asociata cu sistemul limfatic), probleme cu plamanii sau artrita reumatoida.

Unghii in forma de lingura

Uneori un accident al unghiei sau o expunere frecventa la solventii pe baza de petrol pot crea o forma concava, similara unei linguri. Cu toate acestea, si deficienta de fier poate cauza o forma neobisnuita.

Unghii albe

Accidentarea unghiilor sau o boala undeva in corp poate cauza zone albe in unghii. Daca o parte a unghiei sau toata unghia se indeparteaza de patul unghiei, aceasta poate aparea alba si ar putea fi cauzata de un accident, o infectie a unghiei sau psoriasis. Daca unghia este intacta si este alba in mare parte, uneori poate fi un semn al unei afectiuni mai serioase, inclusiv boala renala, insuficienta cardiaca congestiva sau diabet.

Unghiile patate

Petele sau depresiunile punctiforme de pe suprafata unghiei sunt cauzate de o intrerupere a cresterii unghiei la placa unghiala. Afecteaza aproape jumatate din persoanele cu psoriazis.

Circulatia slaba a sangelui

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale picioarelor reci. Circulatia slaba poate face dificila obtinerea suficienta de sange cald in picioare in mod regulat, mentinandu-le la o temperatura mai joasa fata de restul corpului.

Problemele de circulatie pot aparea ca urmare a unei boli cardiace, in care inima se lupta sa pompeze sangele prin corp intr-un ritm suficient de rapid. Circulatia slaba poate fi rezultatul sederii prea mult dintr-un stil de viata sedentar. Daca stati la birou toata ziua, este posibil sa experimentati deseori senzatia de picioare reci. De asemenea, fumatul poate provoca o circulatie slaba a sangelui in organism.

Anemie

Anemia se dezvolta atunci cand aveti o lipsa de globule rosii in organism. Aceasta este o alta cauza comuna a picioarelor reci, in special in cazurile severe de anemie. Anemia cu deficit de fier poate sa apara chiar si in cazul altor persoane care sunt sanatoase. Anemia poate fi tratata relativ usor cu schimbari in dieta si prin luare de suplimente alimentare pe baza de fier.

Diabetul zaharat de tip 2 si tip 2

Diabetul poate provoca nu numai senzatia de picioare care sunt reci la atingere, dar si picioarele care se simt reci datorita unor leziunilor nervoase . Alte simptome pot include amorteala sau furnicaturi la picioare. Daca aveti simptome care va afecteaza nervii la nivelul picioarelor, consultati medicul dumneavoastra in cel mai scurt timp posibil.

Hipotiroidism

Aceasta conditie apare atunci cand tiroida este inactiva si nu produce suficient hormon tiroidian. Acest lucru interfereaza cu metabolismul organismului. Deoarece metabolismul controleaza atat bataile inimii cat si temperatura corpului, o tiroida subactiva poate contribui la reducerea circulatiei si a picioarelor mai reci.

Alte cauze a senzatiei de picioare reci

Alte cauze mai putin frecvente ale picioarelor reci includ:

  • boala vasculara periferica sau ingustarea arterelor datorate placilor
  • Fenomenul lui Raynaud , in care spasmele vaselor sanguine
  • arterioscleroza
  • leziuni nervoase

Simptome

Daca ati observat ca aveti picioare reci, adresati-va medicului specialist pentru a va putea pune un diagnostic si, de asemenea, pentru a lua anumite masuri in ceea ce priveste aceasta stare.

Consulatati medicul daca aveti:

  • leziuni pe degetele de la picioare si la degetele care dureaza mult timp sa se vindece de o anumita zgarietura, lovitura, etc
  • aveti senzatia de frig la picioare
  • aveti permanent picioarele reci si sunt dureroase
  • aveti picioarele reci si amortite
  • aveti picioarele reci si transpirate
  • urinati des
  • simtiti furnicaturi in picioare
  • simtiti o senzatie de oboseala
  • prezentati modificari in greutate corporala
  • aveti febra
  • aveti dureri articulare
  • aveti orice modificare a pielii, cum ar fi o eruptie cutanata sau o ingrosare a pielii
  • De asemenea, trebuie sa va adresati imediat medicului daca picioarele se simt reci, dar pielea nu se simte rece la atingere. Acesta ar putea fi un simptom al unei afectiuni neurologice.

Diagnostic

Medicul va poate efectua un examen fizic si va cauta acele semne de trauma sau leziuni ale nervilor apasand pe diferite zone ale picioarelor. Probabil ca dori sa va faca si anumite analize de sange, pentru a verifica alte conditii a senzatiei de picioare reci, precum anemia, diabetul sau hipotiroidismul.

Medicul va mai poate face o electrocardiogram , care ii va ajuta sa evalueze functionarea inimii si pentru a vedea daca sunteti cumva suspect de vreo boala cardiaca sau aveti circulatia slaba a sangelui. De asemenea, medicul va poat masura chiar si tensiunea arteriala in diferite membre pentru a vedea daca acestea sunt afectate. Daca se constata ca boala arteriala periferica poate fi o cauza a problemei pe care o aveti, atunci medicul va va face anumite teste pe baza de ultrasunete pentru a vedea fluxul de sange din artere.

Tratament

  • Hidroterapia – in special baile alternative pentru picioare calde / reci – pregatiti doua recipiente, una cu apa fierbinte (la fel de fierbinte cat puteti tolera fara a va arde) si una rece (la fel de rece ca puteti tolera); in plus, puteti adauga cateva picaturi de ulei esential preferat.
  • Acupunctura – acupunctura este folosita de mii de ani pentru tratarea anumitor boli sau diferite afectiuni ale organismului. In plus, exista multe dovezi stiintifice pentru utilizarea acupuncturii care dovedesc faptul ca aceasta procedura este ideala pentru tratararea anumitor durerii, tensiunea musculara si a articulatiilor, dar si pentru stimularea fluxului sanguin.
  • Exercitii fizice – este necesar sa spun ca 30-40 de minute de exercitii usoare pana la moderate va vor face sangele sa circule mai bine.
  • Vitaminele – deficitul de metilcobalamina (B12) si alte vitamine B sunt asociate cu amorteli ale membrelor, senzatie de bolt si ac, chiar senzatie de frig. Vorbiti cu un medic specialist pentru a va efectua un test de sange.
  • Fitoterapia – exista ierburi care stimuleaza fluxul sanguin (precum, ginkgo biloba ) si altele care pot fi folosite pentru efectul sau de incalzire (de exemplu, ghimbirul). Vorbiti cu un medic specialist pentru a afla care sunt optiunile cele mai bune pentru tratarea senzatiei de picioare reci.

Tratamente simple si rapide

O modalitate simpla si terapeutica de a restabili caldura in picioare este masajul cu ulei cald. Masajul stimuleaza fluxul sanguin la nivelul extremitatilor, sporind astfel crestere nivelului de oxigen.

Deficitul de fier este una dintre cauzele anemiei, care are ca rezultat mainile si picioarele reci. Pentru a combate deficienta de fier, includeti in alimentatia zilnica o multime de alimente bogate in fier, cum ar fi, spanac, soia, mere, masline, caise uscate, sfecla rosie.

Masuri de preventie

Cel mai bun tratament pentru picioarele reci este prevenirea!

Cum sa preveniti picioarele reci

  • Purtati haine calduroase.
  • Mancati alimente calde.
  • Beti bauturi calde, precum ceai de ghimbir, ceai de lamaie.
  • Faceti exercitii fizice. Fie puteti opta pentru o plimbare care va ajuta la buna circulatie la sangelui.
  • Fumatul este interzis. Fumatul afecteaza vasele de sange, la fel ca frigul. Fumatul face ca vasele sanguine sa se contracte.
  • Evitati consumul de cafea.

 

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/cold-feet
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320327.php
  3. https://m.femina.in/wellness/home-remedies/how-to-cure-cold-feet%E2%80%A6-and-palms-18821.html
  4. https://www.avogel.ca/blog/5-tips-prevent-cold-feet/
  5. https://www.werkman.ca/2014/12/09/got-cold-feet/
  6. https://www.healthguidance.org/entry/11954/1/ways-to-avoid-cold-feet.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma