Ulcerul gastric se caracterizeaza prin aparitia lipsei de continuitate pe suprafata mucoasei in stomac sau duoden. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele, tratamentul si preventia in cazul ulcerului gastric.

Cuprins:

  1. Ce este ulcerul gastric?
  2. Tipuri de ulcer
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Regim alimentar in ulcer si gastrita
  8. Sfaturi si preventie

Ce este ulcerul gastric?

Ulcerul gastroduodenal este o afectiune caracterizata prin pierdere de substanta, afectand mucoasa, submucoasa si stratul muscular corespunzatoare portiunilor tubului digestiv supuse actiunii peptice a sucului gastric. Are ca localizare in primul rand, duodenul, apoi stomacul, mai rar partea inferioara a esofagului si intestinul subtire (de obicei dupa o operatie efectuata in urma unei complicatii importante a ulcerului gastroduodenal).

Introducere

Ulcerul gastric si cel duodenal constituie o urgenta medicala majora. Cele doua tipuri de ulcere  provoaca dureri si tulburari digestive, care in urma unor complicatii severe pot conduce la  moarte prematura.

Cu predilectie, ulcerul gastric se localizeaza pe mica curbura si mult mai rar pe curbura mare sau pe fetele stomacului, marimea leziunii fiind intre 0,5-2 cm. Ulcerul duodenal se localizeaza in prima portiune a duodenului, pana la 3 centimetri de pilor si are dimensiunea sub 1 centimetru.

Ulcerul acut se formeaza in 2-3 saptamani, este de dimensiuni mici si patrunde pana in submucoasa. Ulcerul cronic este de dimensiuni mai mari, patrunde pana la seroasa (ulcer penetrant, perforant) si se insoteste de ploriferarea tesutului conjunctiv (stenoze digestive) si reactei inflamatorie a mucoasei din jur (gastrita, duodenita de insotire) .

Tipuri de ulcer

Exista doar tipuri de ulcere: ulcerul gastric si ulcerul duodenal.

Complicatii ale ulcerului gastroduodenal

  • ulcer bulbar
  • ulcer piloric
  • ulcer perforat

Cand caracterul ulceros cu fenomenele inflamatoare supra-adaugate cuprinde straturile profunde ale regiunii afectate, apar stenoza sau obstructia pilorului, caracterizate prin varsaturi tardive dupa masa de pranz si slabire in greutate.

Alta complicatie este perforatia, insotita de dureri abdominale, foarte intense, cu aparare musculara, abdomen dur de ”lemn” si puls rapid (peste 100 batai pe minut).

Hemoragia, complicatie frecventa consta in hematemeze – varsaturi cu sange ca zatul de cafea – sau melene, insotite, atunci cand cantitatea de sange pierdut este mare, de cresterea frecventa a pulsului, scaderea tensiunii arteriale, lipotimie. Stenoza pilorica ( ingustarea sfincterului situat intre stomac si duoden), hemoragia repetata de 3 ori sau masiva si perforatia sunt simptome care impun tratament chirurgical absolut.

Impact

Incidenta ulcerului gastric-duodenal la adulti este de aproximativ 8% din totalul afectiunilor digestive.

Ulcerul duodenal apare mai frecvent la persoane cu varsta cuprinsa intre 35-40 de ani, iar cel gastric la persoane cu varsta de peste 50 de ani. Dintre pacientii care sufera de ulcer gastric un procent de 25% sufera si de ulcer duodenal.

Ulcerul este o afectiune care predomina la barbati : in cazul ulcerului duodenal, proportia este de 10 barbati la o femeie pe cand la ulcerul gastric proportia este de 4 la 1. De asemenea, riscul de a dezvolta boala ulceroasa este de 2,5 ori mai mare la persoanele care au rude de gradul I bolnave de aceasta afectiune.

Cauze

In etapa actuala, cauzele ulcerului sunt incomplet elucidate, dar se stie ca este vorba despre interactiunea dintre factorii clorhidropeptici si factorii de aparare ai mucoasei gastroduodenale. Deci ulcerul apare printr-un dezechilibru intre agresiunea acida si bariera antiacida, neexistand ulcer fara acid.

Factorii care favorizeaza aparitia ulcerului sunt:

  • secretia excesiva acidul clorhidric
  • refluxul continutului duodenal in stomac
  • alcoolul
  • fumatul
  • stresul (ulcerul de stres)
  • unele medicamente (antiinflamatoare de tipul aspirinei, diclofenacului, ketoprofenului, indometacinului, prednisonului).

In timp ce secretia excesiva de acid gastric joaca cu siguranta un rol in aparitia ulcerelor, o teorie relativ recenta sustine ca infectia bacteriana este principala cauza de ulcer peptic. Intr-adevar, cercetarile efectuate incepand cu anul 1980, au demonstrat convingator ca bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este prezenta in mai mult de 90% din ulcere duodenale si aproximativ 80% din ulcere gastrice.

Cauze ulcer duodenal

Ulcerul duodenal este cel mai frecvent dintre ulcerele gastro-duodenale. Exista o predispozitie ereditara, dar, in egala masura, cauze psihosomatice (mai ales stresul). Acesti factori  favorizeaza recidiva ulcerelor care pot deveni cronice chiar dupa o vindecare completa.

Ulcerul, capabil sa duca la perforarea mucoasei, este cauzat de un dezechilibru chimic intre productia de acid clorhidric si substantele mucoasei destinate protejarii peretelui intestinal. Anumite infectii, precum si absorbtia unor medicamente ca aspirina sau antiinflamatoarele favorizeaza ulceratia mucoasei.

Trebuie avuta o mare grija la complicatiile posibile cum sunt hemoragia digestiva, perforarea ulcerului, peritonita sau anemia. In cazurile de varsaturi sangvinolente adesea importante, viata pacientului poate fi pusa in joc.

Simptome

Boala are caracter ereditar. Evolutia se intinde pe o perioada indelungata pana la 40 de ani sau chiar mai mult, manifestandu-se in puseuri sezoniere dureroase, ritmate de mese, zilnice, insotite uneori de varsaturi.

Durerea este sub forma de foame dureroasa, ce dispare la ingestia de alimente, sub forma de dureri de stomac nocturne, ce se linistesc la ingestia de bicarbonat de sodiu sau lapte. Reaparitia durerii are loc la 30-60 de minute dupa mese la ulcer gastric si la 4-5 ore la cel duodenal. Durerea este epigastrica, cu iradieri in hipocondrul drept si stang si uneori este insotita de fenomene dispeptice necaracteristice, cu modificari de apetit, senzatie de arsuri gastrice retrosternale, eructatii, greturi, balonare in capul pieptului si constipatie. Varsaturile nu sunt obligatorii, caracterizand stenoza pilorica, una din complicatiile ulcerului.

Pe masura ce boala inainteaza in varsta, isi pierde aspectul caracteristic, se invecheste si se complica.

Diagnostic

Diagnosticarea ulcerului se poate face prin:

  • examen clinic care evidentiaza sensibilitate epigastrica sporita si la palpare
  • examen radiologic cu bariu
  • analize de laborator: teste de sange care pot arata o anemie cauzata de hemoragia digestiva, teste de sange in care se cauta anticorpi pentru Helicobacter, test efectuat din materiile fecale prin care se evidentiaza antigenul de Helicobacter
  • endoscopia digestiva superioara care permite si recoltarea unor tesuturi si fluide din interiorul stomacului si duodenului.

Pacientii care se prezinta la medic cu simptome sugestive de ulcer pot fi investigati pentru prezenta Helicobacter pylori si tratati in consecinta fara a fi neaparat necesara o endoscopie. Aceasta metoda invaziva se impune totusi in cazurile in care se suspecteaza prezenta unei afectiuni digestive mai grave – cancerul gastric.

Examinarea secretiei gastrice

Totodata examinarea secretiei gastrice arata, in ulcerul duodenal, cresterea secretiei bazale si a concentratiei de acid clorhidric. In ulcerul duodenal predomina hipersecretia cu hiperclorhidrie pe cand  in ulcerul gastric secretia gastrica este normala sau subnormala.

Atat prin examen radiologic cu bariu cat si prin endoscopie se poate pune in evidenta semnul major de ulcer si anume “nisa” sau “craterul” sau semnele indirecte ca deformarile retractile ale zonelor inconjuratoare.

Deoarece numai ulcerul gastric pune problema diferentierii lui de cancerul gastric, multe cancere gastrice putand evolua sub masca clinica a unui ulcer, este necesar si obligatoriu examenul endoscopic cu prelevari din ulceratia gastrica.

Relatia ulcer gastric – cancer gastric este mai putin obisnuita, dar exista cicatrizari in care ciclul inchiderii nisei sufera si apare leziunea maligna de obicei pe marginea nisei. Chiar daca se observa inchiderea nisei gastrice, pacientii necesita control periodic, ulcerul gastric fiind considerat ca o leziune premaligna.

Tratament

Tratamentul cuprinde urmatoarele mijloace:

Repausul

Spitalizare 2-3 saptamani in ulcerele acute, ulcerele cronice cu perioade dureroase intense si ulcerele complicate.

Alimentatia

Urmareste diminuarea secretiei gastrice. Dieta trebuie individualizata si adaptata afectiunilor digestive sau generale asociate.

Medicatia

Consta din administrarea urmatoarelor grupe de medicamente :

  1. Antiacide – neutralizeaza aciditatea gastrica, completand efectul alimentatiei.
  2. Anticolinergicele – reduc volumul secretiei gastrice
  3. Protectoare ale mucoasei gastrice
  4. Antisecretorii – diminueaza secretia de HCl prin inhibarea receptorilor H2, de histamina (cinetidina)
  5. Antibacteriene – recomandate in ulcerul gastro-duodenal asociat cu Helicobacter Pylori

Operatie ulcer

Ulcerul gastric la care, dupa trei saptamani in conditii de spitalizare, nu se modifica nisa, se opereaza. Daca nisa se diminueaza dar nu se inchide, se va mai astepta trei saptamani, dupa care se va reexamina bolnavul si daca nisa nu s-a inchis, se va opera. Bolnavii cu nisa inchisa vor continua regimul de crutare, in orice caz fara tutun si alcool, vor pastra indicatiile terapeutice ale medicului, prezentandu-se periodic la control radiologic si endoscopic.

Tratament igienico-dietetic

In cazul tratamentului igieno-dietetic, bonavii cu diagnostic de ulcer duodenal, in perioada dureroasa, vor tine regim alimentar de protectie gastrica cu mese mici si repetate in care vor evita alimentele acide, condimentele, dulciurile concentrate, solutiile saline concentrate. Vor fi evitate salatele de cruditati si mere. Tutunul va fi cu desavarsire interzis, dovedindu-se ca are maxima nocivitate in intretinerea leziunilor ulceroase. De asemenea, alcoolul va fi interzis bolnavilor cu ulcer duodenal si gastric.

Tratamente alternative

Fitoterapie

  • radacina de lemn dulce
  • radacina de tataneasa
  • flori de galbenele
  • frunze de plamanarica
  • flori de salcam
  • frunze de zmeur
  • stejar (decoct de coaja)
  • rachitan

Apiterarapie

  • Tinctura de propolis 20%, 40 de picaturi dimineata pe stomacul gol

Balneoterapie

  • In faza de acalmie dupa cel putin luni de la trecerea episodului acut se recomanda cure minerale in statiunile: Olanesti, Slanic Moldova, Sangeorz.

Dietoterapie

  • suc de cartofi (timp de 2-3 saptamani, primavara si toamna)
  • sucul de varza cruda (timp de o luna, la schimbarea anotimpurilor)
  • sucul de morcovi (efecte bune in gastrite si ulcere chiar si cu hemoragii)
  • cura de chefir (se consuma pana la 1-1,5 l pe zi timp de doua luni)

Medicul decide care este cel mai bun tratament pentru ulcer, in functie de simptome si tipul de ulcer.  

Tratament naturist

Exista anumite ceaiuri pentru ulcer gastric, cum ar fi cele de menta si musetelul. Acestea au efect antiinflamator, ameliorand durerea data de ulcer si incurajand vindecarea. Fierbeti ceaiul si lasati-l sa se raceasca, pentru ca daca este consumat prea fierbinte, va poate irita si mai mult ulcerul.

Aproximativ 90% dintre toate ulcerele peptice se vindeca intre 1 si 3 luni de la inceperea tratamentului. Acelea care nu se vindeca sunt denumite ulcere refractare.

Din ce cauze poate esua vindecarea ulcerului?

Nerespectarea tratamentului este unul dintre acestea. In ulcerele determinate de Helicobacter pylori, esecul terapiei poate fi cauzat de rezistenta bacteriana la antibiotice. Alti factori care pot interfera cu vindecarea ulcerului sunt consumul regulat de alcool, fumatul, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Unii oameni nu stiu ca medicamentele pe care le iau sunt AINS (de exemplu Diclofenac, Ibuprofen, Ketoprofen etc).

In cazuri rare, ulcerul poate fi cauzat de productia exagerata de acid la nivelul stomacului, ca in sindromul Zollinger Ellison, o infectie alta decat Helicobacter pylori sau alte anomalii digestive cum sunt boala Crohn sau cancerul.

Tratamentul ulcerului refractar presupune de obicei eliminarea tuturor factorilor care pot interfera cu vindecarea, impreuna cu administrarea de doze mari de medicamente. Cateodata, pot fi necesare medicamente aditionale. Tratamentul chirurgical pentru vindecarea unui ulcer este rareori utilizat, fiind necesar cand ulcerul nu raspunde la tratament medicamentos agresiv.

Regim alimentar in ulcer si gastrita

Pacientii cu ulcer gastric vor respecta in primul rand un regim igieno-dietetic recomandat de medic si un program ordonat de mese. Sunt excluse mancarurile acre, sarate, piperate, sosurile, tocaturile etc. Se recomanda:

  • lapte
  • lactate
  • oua moi
  • carne slaba fiarta sau la gratar
  • supe
  • paste fainoase
  • legume fierte sau coapte la cuptor etc.

Sunt strict interzise:

  • bauturile alcoolice
  • fumatul
  • cafeaua

Li se substituie un regim care respecta integritatea tesuturilor intestinale. Ulcerul se cicatrizeaza prin diminuarea secretiei de acid clorhidric gratie medicamentelor antisecretorii. Cicatrizarea ulcerului se observa dupa aproximativ sase saptamani, dar recidivele raman posibile. Mai nou, datorita eficacitatii anumitor medicamente, interventia chirurgicala nu se mai practica atat de mult la ora actuala.

Sfaturi si preventie

Mai ales persoanele care provin din familii cu ulcerosi, profilactic, vor trebui sa respecte o serie de recomandari :

  • Renuntarea definitiva la baturile spirtoase si la fumat
  • Evitarea abuzului de medicamente
  • Interzicerea consumului de mancaruri cu grasimi prajite, alimente sarate, afumate, fructe si legume crude sau prea tari ( nuci, alune, castraveti etc.)
  • Evitarea luarii meselor in graba si la ore neregulate. De asemenea, se va evita obiceiul de a manca doar de doua ori pe zi, in special daca cea de a doua masa din zi este cea principala si luata seara
  • Se vor elimina starile conflictuale, incordate, tensiunea nervoasa, nelinistea si irascibilitatea.
  • Somnul sa fie obligatoriu de 7- 8 ore pe noapte
  • Mentinerea calmului si a echilibrului emotional prin exercitii de respiratie, pentru calmare, precum si terapii naturale de relaxare (meloterapie, aromaterapie, tehnici yoga, masaj etc).

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
  2. https://www.healthline.com/health/gastric-and-duodenal-ulcers
  3. https://www.healthline.com/health/peptic-ulcer
  4. https://www.webmd.com/digestive-disorders/peptic-ulcer-overview#1
  5. https://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/aches-and-pains/7-natural-remedies-for-ulcers
  6. https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ulcer/
  7. https://www.medicinenet.com/peptic_ulcer/article.htm
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma