Pelinul (planta) – beneficii, remedii, contraindicatii

Pelinul este o planta indicata in multe afectiuni, printre care cele diabetice si hepatice. Aflati din materialul urmator despre beneficiile, remediile si contraindicatiile pelinului.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contine pelinul?
  3. Remedii pe baza de pelin: preparare si indicatii
  4. Beneficii si proprietati
  5. Efecte adverse
  6. Contraindicatii

Informatii generale

Sunt sanse mari ca multi oameni sa stie ca pelinul este ingredientul cheie al celebrei bauturi alcoolice absint (absinthe). Aproape la fel de multi oameni cunosc foarte putine despre aceasta planta fascinanta si benefica. Pelinul apartine genului Artemisia, numit dupa zeita Artemis. Membrii acestui gen apartin familiei Compositae, alaturi de margarete, tarhon si o multime de alte plante pe care le gasim pe camp, gradina si bucatarie. Toate speciile de Artemisia sunt caracterizate de gustul amar specific, adesea eficient in cazul animalelor care se hranesc cu soiurile salbatice, ca metoda de a evita sa devina prada.

Pelinul (Artemisia absinthium), utilizat de mii de ani in fitoterapie

Planta a fost folosita pe post de medicament timp de mii de ani, fiind utilizata in timpul Imperiul Roman, precum si in timpul dinastiei Han din China. Pelinul a fost utilizat in mod traditional pentru tratarea malariei, cresterea parului si chiar la promovarea unei durate de viata mai lungi. Cercetatorii din timpurile noastre exploreaza potentiala sa eficacitate in tratarea unor afectiuni precum boala Crohn si malaria. Si desi cercetarea este redusa si sunt necesare mai multe studii clinice umane, exista cateva posibile beneficii ale pelinului.

Ce contine pelinul?

Pelinul comun este o planta din genul Artemisia, fiind originar din Europa, America de Nord si Siberia. Are frunzele caracteristice de culoare alba cenusie, specifice artemisiilor si mici muguri de flori galbene. Pelinul creste ca o buruiana, fiind observat de-a lungul gardurilor si pe marginea drumurilor. A fost folosit in mod traditional ca un remediu tonic si carminativ (calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale) care sustine nivelurile normale ale apetitului si ale sistemului gastrointestinal, dar si un echilibru sanatos al florei tractului digestiv. Plantele din familia Artemisia sunt cunoscute pentru gustul extrem de amar, fiind folosit pentru a stimula secretiile din tractul gastrointestinal si ficat. A fost adesea utilizat pentru a curata tractul digestiv de paraziti si toxine in timpul bolilor febrile. De asemenea, consumat in cantitati mici, pelinul a fost folosit si pentru a imbunatati sistemul nervos.

Absintul, o bautura cu efect psihotrop

Acesta a fost utilizat ca ingredient principal in prepararea lichiorului absint, al carui nume se trage de la absinthium. In trecut se credea ca efectul psihotrop si toxicitatea absintului sunt cauzate de continutul de tuiona. Cu toate acestea, in urma unor cercetari moderne, s-a demonstrat ca sunt prezente doar cantitati minore ale acestui compus, iar efectele au fost produse de cupru si antimoniu, precum si de continutul ridicat de etanol.

Remedii pe baza de pelin: preparare si indicatii

Ceai de pelin

Pelinul poate fi consumat sub forma de ceai. Acesta are un efect pozitiv in perioadele de dupa gripa sau post-infectioase. In doze mici, pelinul este un remediu potrivit impotriva racelii obisnuite, a reumatismului si a teniei. De asemenea, stimuleaza pofta de mancare.

Cum se prepara ceaiul de pelin

Pentru a face un ceai de pelin inmuiati 1 lingurita intr-o cana de apa fierbinte (care insa nu mai este la fiert). Ceaiul are un gust amar, care este greu de evitat. Il puteti amesteca, insa, cu frunze de menta sau anason.

Atentie!

Pelinul este otravitor. Utilizarea indelungata si intensa poate duce la dependenta, declin fizic si psihic si poate poate provoca stari de nervozitate, neliniste si crampe. Dozele mari pot provoca dureri de cap si ameteli. Dozele si mai mari sunt psiho-activatoare si au un efect paralizant. Efectele de intoxicare cauzate de supradozaj sunt sub forma de stare de inconstienta, coma si moarte.

Sirop de pelin

Pelinul contine un ulei bogat in tuiona, substante amare si azulene, flavonoizi si derivati taninici. Siropul de pelin, cu toate ca are un gust amar, este foarte aromat. Acesta are efecte carminative, laxative si tonice digestive.

Siropul de pelin poate fi preparat fara probleme acasa, din plante uscate sau proaspete.

Pentru a face sirop din pelin uscat, trebuie sa adaugati intr-un recipient de sticla 250 grame de pelin uscat si maruntit. Pentru a indulci un pic gustul, trebuie sa turnati peste planta 1 kilogram de miere de albine si 2 litri de alcool de 15%.

Cum se prepara siropul de pelin

Toate aceste ingrediente trebuie amestecate bine cu o lingura de lemn. Apoi, recipientul trebuie inchis etans si dus intr-un loc racoros, la intuneric, timp de 30 de zile, timp in care continutul sta la macerat. In tot acest interval, continutul trebuie agitat periodic.

Siropul trebuie sa fie tinut la frigider. Acesta este extrem de benefic pentru ameliorarea senzatiei de greutate ce apare dupa mese, pentru imbunatatirea digestiei si stimularea poftei de mancare.

Mod de administrare

Siropul de pelin trebuie administrat cate 50 ml, cu 100 ml. apa calduta, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de mese, timp de 3 saptamani, cu pauza de 14 zile.

Tinctura de pelin

Se pot lua 1-4 ml de tinctura de pelin pana la de 3 ori pe zi, pentru o perioada limitata de timp – nu mai mult de 4 – 5 saptamani.

Beneficii si proprietati

Pelinul ce boli vindeca

Sanatate digestiva

Pelinul este o planta amara ce influenteaza papilele care simt gustul amar, adica cele care trimit semnale creierului pentru a stimula intregul sistem digestiv (salivatie, productia de acid gastric, miscarea tractului intestinal). De asemenea, stimuleaza eliberarea bilei din ficat, depozitarea bilei in vezica biliara si alte secretii din glandele intestinale, ceea ce va spori capacitatea organismului de a digera alimentele. Digestia precara mai poate fi cauzata de eliberarea unei cantitati prea mici de acid gastric – refluxul gastrointestinal este rezultatul unei cantitati prea mici de acid gastric care nu este in masura sa digere in mod corespunzator alimentele. Productia de acid clorhidric (HCL) este stimulata de pelin si va imbunatati flora intestinala. In acelasi timp, acesta ucide organismele periculoase, cum ar fi Helicobacter Pylori, bacterie care poate provoca ulcer duodenal, in cazul in care nu este tratata. De asemenea, poate spori recuperarea in urma unor boli pe termen lung, prin imbunatatirea absorbtiei de nutrienti.

Ceai de pelin pentru stomac

Dovezile recente au aratat, de asemenea, ca pelinul poate fi un tratament eficient pentru SIBO. SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) reprezinta suprapopularea bacteriana a intestinului subtire si/sau alterarea tipurilor de bacterii prezente in tractul gastrointestinal. Un studiu particular a descoperit ca 84% dintre pacientii cu sindromul intestinului iritabil (SII) au fost testati pozitiv cu SIBO. Aceasta suprapopulare bacteriana poate deteriora mucoasa intestinului, ducand la ”sindromul intestinului permeabil”. Odata ce invelisul intestinului a fost compromis, sistemul imunitar ajunge sa fie expus la particulele straine din alimente, bacterii si alti microbi. Acest lucru poate declansa apoi un raspuns imunitar care va irita sistemul nervos enteric, creand dezastrul care poate duce la SII si la multe alte probleme. Pelinul, alaturi de alte plante anti-microbiene, cum ar fi oregano si cimbru, se pare ca ofera o protectie cu spectru larg impotriva tipurilor de bacterii implicate cel mai frecvent in declansarea SIBO.

Efecte anti-parazitare

Viermii – in special viermii rotunzi si oxiurii – sunt efectiv neutralizati de efectele pelinului. De asemenea, in general, infectiile parazitare sunt tratate cu pelin, nuca neagra si cuisoare. Se spune ca aceste trei plante administrate impreuna distrug ciclul de viata al parazitului, anihiland astfel infectia.

Efecte antiinflamatoare

Pelinul contine fitochimicale ”azulene”, compusi care au o activitate antiinflamatoare puternica. Cu toate ca inflamatia este un pas necesar in procesul de vindecare – inflamatia persistenta sta practic la baza tuturor afectiunilor cronice cunoscute, de la artrita reumatoida si colesterolul mare la dementa. Acest efect antiinflamator al pelinului amelioreaza durerile si inflamatiile cauzate de artrita.

Unguent cu pelin pentru osteoartrita

Anumite cercetari sugereaza ca aplicarea unguentului care contine pelin pe genunchi ar putea ameliora durerea in cazul persoanelor care sufera de artroza. Dar nu pare sa imbunatateasca rigiditatea sau functionarea. De asemenea, se pare ca pelinul nu este la fel de eficient ca gelul eliberat pe baza de reteta care contine un medicament numit piroxicam.

Sanatatea ficatului

Se pare ca pelinul are efecte hepatoprotectoare prin reducerea stresului oxidativ si manifestarea proprietatilor antiinflamatorii, reducand astfel afectarea ficatului.

Ceai de pelin beneficii

Ceaiul de pelin slabeste, fiind de mare ajutor in curele de slabit.

Pelinul este bun pentru infectii urinare.

Efecte adverse

Pelinul poate fi consumat fara probleme pe cale orala in cantitatile intalnite in alimente si bauturi, atat timp cat aceste produse nu contin tuiona. Atunci cand este administrata pe cale orala, tuiona poate produce convulsii, distrugerea tesutului musculat (rabdomioliza), insuficienta renala, probleme legate de somn, cosmaruri, varsaturi, crampe stomacale, ameteli, tremuraturi, modificari ale ritmului cardiac, retentie de urina, sete, amorteala la nivelul bratelor si picioarelor, paralizie si moarte.

Atunci cand este utilizat pe piele, pelinul poate cauza o inrosire severa a pielii si arsuri.

Precautii si avertismente speciale

Sarcina si alaptarea

Pelinul nu este recomandat pe cale orala in timpul sarcinii in cantitati mai mari decat cele care se regasesc in mod normal in alimente. Ingrijorarea este legata de continutul de tuiona. Acest compus ar putea afecta uterul si ar putea pune in pericol sarcina. Este, de asemenea, cel mai bine sa evitati pelinul topic, deoarece nu se cunosc suficiente detalii despre siguranta aplicarii pelinului direct pe piele.

Porfirie

Tuiona prezenta in uleiul de pelin ar putea spori productia de substante chimice din organism numite porfirine. Acest lucru ar putea agrava porfiria.

Tulburari renale

Consumul de ulei de pelin poate provoca insuficienta renala. Daca aveti probleme renale, discutati cu medicul inainte de a lua pelin.

Epilepsie

Pelinul contine tuiona, care poate produce convulsii. Specialistii sustin ca pelinul ar putea agrava convulsiile in cazul persoanelor predispuse la acestea din cauza epilepsiei.

Contraindicatii

Medicamentele utilizate pentru prevenirea convulsiilor afecteaza substantele chimice din creier. De asemenea, pelinul poate afecta si el substantele chimice din creier. Din aceasta cauza, pelinul poate scadea eficienta medicamentelor utilizate pentru prevenirea convulsiilor. Unele medicamente utilizate pentru prevenirea convulsiilor sunt fenobarbital, primidona, gabapentina, carbamazepina, fenitoina si altele. Remediile pe baza de pelin interactioneaza cu acestea si nu trebuie administrate concomitent.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-729/wormwood
  2. https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/wormwood
  3. https://www.herbwisdom.com/herb-wormwood.html
  4. https://www.wellandgood.com/good-advice/wormwood-benefits/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma