Copiii si mofturile la masa – ce facem cand copilul refuza alimentele sau prefera sa manance doar 2-3 tipuri de preparate? Iata care sunt cauzele pentru mofturile la masa si ce pot face parintii.

Cuprins:

1. De ce fac unii copii mofturi la masa?
2. Tipuri de comportamente negative legate de mancare
3. Cum se manifesta mofturile la masa
4. Sfaturi pentru parinti

De ce fac unii copii mofturi la masa?

Cand vine vorba de mancare, uneori nimic nu pare sa fie pe placul copilului, si niciun joc sau strategie nu da rezultate pentru a-l face pe cel mic sa manance. Este normal ca uneori, cei mici sa nu prefere anumite gusturi, forme, culori sau texturi. De asemenea, este normal sa le placa ceva intr-o zi, dar sa nu le placa a doua zi, sa refuze uneori alimentele noi si sa manance mai mult sau mai putin de la o zi la alta. Aceste lucruri se intampla pentru ca mancatul face parte din dezvoltarea copiilor. Este un mod de a explora mediul si de a-si afirma independenta. De asemenea, apetitul copiilor creste si scade in functie de cat cresc si de cat de activi sunt.

Mofturile la masa pot fi, de asemenea, modul in care unii copii isi exprima independenta in devenire cu privire la orice, inclusiv la mancare. Alti factori care pot duce la mofturi la masa includ experiente de gusturi timpurii – aromele transmise in sarcina sau prin laptele matern sau familiarizarea copiilor cu alimente noi.

De asemenea, poate exista si o componenta genetica pentru mofturile la masa. Controlul este un alt factor. Copiii mici au un control mic asupra activitatilor lor. Refuzul alimentelor poate fi unul dintre putinele moduri in care isi pot exprima autonomia.

Gustul alimentelor si mofturile la masa

Cand sunt mici, bebelusii beau doar lapte matern sau formula, asa ca preferinta lor este pentru gusturile mai dulci. Pe masura ce cresc, alimentele solide sunt introduse in dieta lor si atunci este momentul in care papilele gustative incep sa se schimbe. Incep sa dezvolte in mod constant noi gusturi si preferinte de-a lungul timpului. In plus, pentru ca unui copil nu ii place un aliment cand are 3 ani, nu inseamna ca nu ii va placea pe la 8 ani, de exemplu.

Cei mici sunt mult mai sensibili la gusturile amare. Amarul este un semnal al toxicitatii potentiale, iar copiii sunt mai vulnerabili la efectele toxinelor. Asta nu inseamna ca toate alimentele amare sunt rele, dar selectia naturala a dotat copiii cu un sistem extra-sensibil pentru a respinge gusturile amare.

Tipuri de comportamente negative legate de mancare

Multi copii vor prezenta unul sau mai multe dintre anumite comportamente alimentare in anii prescolari. In cele mai multe cazuri, acestea vor disparea cu timpul. Copilul poate refuza un aliment pe baza unei anumite culori sau texturi. De exemplu, ar putea refuza alimentele care sunt rosii sau verzi, care contin seminte etc. De asemenea, pentru o perioada de timp, copilul poate alege sa consume doar un anumit tip de mancare. Copilul poate alege 1 sau 2 alimente care ii plac si refuza sa manance orice altceva. Uneori, copilul poate pierde timpul la masa si poate parea interesat de orice altceva, dar sa nu manance. De asemenea, este posibil ca cel mic sa nu doreasca sa incerce alimente noi.

Cum se manifesta mofturile la masa

Simptomele unui copil care face mofturi la mancare pot parea destul de evidente: bebelusul sau copilul poate sa indeparteze lingura sau sa-si intoarca capul de la ea. S-ar putea sa inchida gura in timp ce incerci sa ii dai sa manance, sa scuipe mancarea sau sa devina nervos sau obosit la masa. Cu toate acestea, aceste semnale nu inseamna neaparat ca cel mic face mofturi. Pot fi, de asemenea, semne ca micutul este pur si simplu satul, distras sau nu se simte bine. La copiii mai mari e mai simplu: pur si simplu refuza anumite alimente sau mancarea.

Sfaturi pentru parinti

Iata cateva sfaturi si strategii care te vor ajuta sa faci fata mofturilor celor mici, astfel incat sa nu fie privati de nutrienti pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa.

  • Luati masa in familie – Cel mai important este sa luati masa in familie, toti la aceeasi masa, pentru a construi obiceiuri alimentare sanatoase. Mesele trebuie sa fie momente placute in familie, sa discutati despre ziua respectiva sau alte lucruri bune.
  • Oferiti aceleasi alimente pentru intreaga familie. Serviti aceeasi masa adultilor si copiilor. Lasa-i sa vada ca te bucuri de alimente sanatoase. Vorbiti despre culori, forme si texturile de pe farfurie.
  • Nu presati copilul sa manance – Presiunea poate duce la certuri, crize sau aversiune fata de alimentele pe care doriti sa le manance, ceea ce este valabil mai ales in ceea ce priveste copiii mai mari.
  • Alegeti alimente sanatoase – Oferiti alimente sanatoase, echilibrate si variate, sa nu lipseasca nicio categorie din piramida alimentara.
  • Rugati-l pe cel mic sa va ajute sa pregatiti masa. Asa, copiii invata despre mancare si devin entuziasmati sa guste din preparate cat timp se gatesc. Lasati-l sa participe activ, sa va ajute – sa adauge ingrediente, sa amestece etc.
  • Oferiti alternative strategic: In loc sa intrebati: „Vrei broccoli la cina?”, intrebati „Ce ai dori la cina, broccoli sau conopida?”.
  • Incercati sa nu lasati copilul sa se alimenteze cu bauturi sau dulciuri si alte alimente inainte de a introduce noi alimente. Este mai probabil sa incerce mancare daca ii este foame si nu are optiunea de a manca altceva.

Incercarea de noi alimente

Este posibil ca cel mic sa nu doreasca sa incerce alimente noi. Este normal ca unii copii sa respinga alimentele pe care nu le-au mai incercat pana acum. Iata cateva sfaturi pentru a-l incuraja sa incerce alimente noi:

  • Portii mici – Lasa copiii sa incerce mici portii de alimente noi. Da-le portii mici la inceput. Cand dezvolta un gust pentru mai multe tipuri de alimente, este mai usor sa planifici mese in familie.
  • Oferiti cate un aliment nou pe rand – Serviti ceva ce stiti ca ii place copilului impreuna cu noul aliment. Oferirea mai multor alimente noi simultan ar putea fi prea mult pentru copil.
  • Daca unui copil nu ii place un aliment prima data cand incearca, asta nu inseamna ca ii va displacea pentru totdeauna. Nu renuntati si asteptati o saptamana sau doua si serviti aceeasi mancare, poate intr-un mod diferit. Deseori este nevoie de aproximativ 10 degustari inainte ca cei mici sa se obisnuiasca si sa le placa gustul unui aliment nou.
  • Unii adulti au regula „o muscatura” pentru a-i determina pe copii sa guste un aliment nou. Aceasta regula este buna, atat timp cat adultul isi aminteste ca este doar pentru degustare. Asigurati-va ca cel mic stie ca poate sa scuipe mancarea intr-un servetel sau sa o puna in partea laterala a farfuriei sale, daca nu ii place sau nu vrea sa o manance. Copiii vor avea mai multe sanse sa incerce alimente noi daca stiu ca NU trebuie sa inghita nimic ce nu le place.
  • Fii un bun model – Incercati la randul vostru alimente noi. Descrieti gustul, textura si mirosul.
  • Continuati sa oferiti alimente noi in momente diferite. Copilul le va incerca probabil si, in cele din urma, ii vor placea – dar poate ar trebui sa vada o mancare pe farfurie de 10-15 ori inainte de a incerca chiar o gurita din ea.
  • Pune o cantitate mica de mancare noua pe farfurie cu mancare familiara pe care copilul o place deja – de exemplu, o bucata de broccoli alaturi de un piure de cartofi. Incurajati-va copilul sa atinga, sa simta mirosul sau sa linga noul aliment.

„Termina tot din farfurie” – da sau nu?

Clar NU! Nu-i presati sa termine tot din farfurie si nu insistati sa manance daca nu le este foame. Acest lucru va crea doar o lupta de putere intre parinte si copil. Cel mai bine este sa creezi un sentiment de structura in jurul orei de masa, in rutina copilului. Oferiti trei mese obisnuite si doua gustari sanatoase pe parcursul zilei.

Alimentele NU sunt recompense!

Cel mai bine este sa nu folositi mancarea ca recompensa. In schimb, rasplateste-i cu o plimbare in parc sau promite sa joci un joc cu ei. Nu recompensati niciodata un copil cu o mancare preferata pentru ca a gustat un aliment nou (cum ar fi oferirea de inghetata ca recompensa pentru incercarea de broccoli). Recompensele alimentare ii determina pe copii sa-si doreasca recompensa (inghetata), nu noua mancare (broccoli).

Nici pedepsele nu sunt deloc o solutie. Pedepsirea copilului pentru ca refuza sa incerce alimentele noi poate transforma alimentele noi intr-un lucru negativ. Daca refuza sa-l manance, ia-l cu calm si ofera-i din nou inca o data. Este tentant sa ii oferim copilului o recompensa doar pentru a manca ceva, dar acest lucru poate face copilul mai interesat de recompensa decat de mancarea sanatoasa. De asemenea, trimite mesajul ca mancatul de alimente sanatoase este o corvoada.

Alimente atractive pentru mofturosi

Incercati sa aranjati cat mai frumos alimentele pe farfurie si intr-un mod distractiv. Puteti taia in diferite forme interesante, puteti folosi paste cu forme amuzante sau sa aranjati mancarea sa semene cu un copac sau o floare.

Rutina meselor in familie

Mesele in familie sunt un ritual reconfortant pentru parinti si copii. Copiilor le place predictibilitatea meselor de familie si parintii au sansa de a vorbi cu copiii lor. Copiii care iau parte in mod regulat la mese in familie au mai multe sanse sa manance fructe, legume si cereale. Mesele in familie ofera o oportunitate de a-i introduce copilului alimente noi. Eliminati distragerile cum ar fi jucarii, carti si ecrane (televizor, tablete, telefoane).

Varietate de alimente si gustari sanatoase

Ca sa nu lipseasca fructele si legumele din meniul zilnic, mentineti scopul final de 5 pana la 6 portii de legume pe zi si 2 portii de fructe pe zi. Incurajati copilul sa aleaga gustari sanatoase. Pastrati fructele si legumele la indemana si gata de consum. Alte gustari bune includ iaurt, nuci sau biscuiti din cereale integrale si branza. Oferiti carne slaba si alte surse bune de proteine, cum ar fi oua si nuci. Alegeti paine integrala si cereale, astfel incat copilul sa consume suficiente fibre. Limitati aportul de grasimi nesanatoase, evitand alimentele prajite si alegand metode de gatit mai sanatoase, precum gratarul, alimente fierte sau la aburi.

Limitati mancarea tip fast food si alte gustari cu continut scazut de nutrienti, precum chipsuri si dulciuri, dar nu interziceti gustarile preferate. Limitati bauturile indulcite, precum bauturile racoritoare si sucurile si serviti in schimb apa si lapte.

Fiti un model pentru copil!

Cel mai bun mod de a incuraja alimentatia sanatoasa este sa mancati si voi sanatos. Copiii vor urma exemplul adultilor. Daca voi mancati fructe si legume si limitati alimentele nepotrivite, veti trimite mesajul potrivit. Un alt mod in care puteti fi un model bun este limitarea portiilor si sa evitati supraalimentarea. Incurajati copilul sa isi dea seama de senzatia de plenitudine, mai ales copiii mai mici.

Implicati-va copiii in pregatitul si pusul mesei

Cei mai multi copii se vor bucura sa ia decizii cu privire la ce sa mancati la cina. Vorbiti cu ei despre alegerea si planificarea unei mese echilibrate. Unii copii pot dori chiar sa ajute la cumparaturi si sa pregateasca masa. In bucatarie, selectati sarcini adecvate varstei, astfel incat copilul sa poata juca un rol fara sa se raneasca sau sa se simta coplesit. La sfarsitul mesei, nu uita sa laudati ajutorul in bucatarie.

Pranzul pentru scoala (pachetelul pentru scoala) poate fi o alta lectie pentru copii. Mai important, daca ii puteti face sa se gandeasca la ce mananca la pranz, este posibil sa ii ajutati sa faca schimbari pozitive. Exista un alt motiv important pentru care copiii ar trebui sa fie implicati – ii poate pregati sa ia decizii bune in legatura cu alimentele pe care doresc sa le manance. Asta nu inseamna ca cel mic isi va dori brusc o salata in loc de chipsuri, dar obiceiurile de masa pe care le formati acum pot duce la alegeri alimentare mai sanatoase ulterior in viata.

Referinte:
(1) 10 Tips for Parents of Picky Eaters, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/nutrition/Pages/Picky-Eaters.aspx
(2) Picky Eaters, link: https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/picky_eaters/
(3) 5 Tips to Handle Your Picky Eater, link: https://health.clevelandclinic.org/5-tips-to-handle-your-picky-eater/
(4) Toddler not eating? Ideas and tips , link:https://raisingchildren.net.au/toddlers/nutrition-fitness/common-concerns/toddler-not-eating
(5) Children’s nutrition: 10 tips for picky eaters, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/childrens-health/art-20044948
(6) How to Handle Picky Eaters, link: https://www.zerotothree.org/resources/1072-how-to-handle-picky-eaters

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

12 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

12 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

12 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma