Apa de mare poate avea efecte nebanuite asupra organismului datorita continutului de minerale si proprietatilor antibacteriene. Aflati din materialul urmator care sunt beneficiile si utilizarile apei de mare.

Cuprins:

  1. Ce este apa de mare?
  2. Indicatiile apei de mare
  3. Remedii si produse cu apa de mare
  4. Beneficii si proprietati terapeutice
  5. Apa de mare la copii si bebelusi
  6. Posibile riscuri si contraindicatii

Ce este apa de mare?

Apa de mare este apa care formeaza marile si oceanele, acoperind peste 70 la suta din suprafata Pamantului. Apa de mare este un amestec complex de 96,5 la suta apa, 2,5 la suta saruri si cantitati mai mici de alte substante, inclusiv materiale anorganice si organice dizolvate, particule si cateva gaze atmosferice.

Punctul de inghet al apei de mare scade odata ce concentratia de sare creste. La un nivel normal de salinitate, apa de mare ingheata la aproximativ -2 ° C. Cea mai rece apa de mare inregistrata vreodata (in stare lichida) a fost in 2010, intr-un rau aflat sub un ghetar antarctic, masuratoarea indicand -2,6 ° C. PH-ul apei de mare se afla de obicei intre 7,5 si 8,4.

Apa de mare, sursa de sare si sursa de apa potabila

Acest tip de apa constituie o sursa bogata de diverse elemente chimice importante din punct de vedere comercial. O mare parte din magneziul din lume este extras din apa de mare, la fel ca si cantitati mari de brom. In anumite parti ale lumii, clorura de sodiu (sarea de masa) este inca obtinuta prin evaporarea apei de mare. In plus, apa de mare, atunci cand este desarata, poate furniza o sursa nelimitata de apa potabila. O multime de uzine mari de desalinizare au fost construite in zonele uscate de-a lungul zonelor de coasta din Orientul Mijlociu si alte parti ale lumii pentru a compensa lipsa de apa dulce.

Indicatiile apei de mare

Daca locuiti aproape de mare, daca faceti excursii frecvente la plaja sau daca planuiti o vacanta pe o insula la vara, veti avea parte si de alte beneficii pe langa relaxare si bronz. De foarte mult timp se crede ca balaceala in mare are multe avantaje pentru sanatate.

Cu mult timp in urma, medicii le recomandau pacientilor sa mearga pe litoral pentru a-si trata sau macar ameliora diverse boli. Doctorii chiar emit retete in care detaliaza exact cat timp, cat de des si in ce conditii pacientii pot si trebuie sa stea in apa.

Folosirea apei de mare in scop medical are chiar un nume: talasoterapie.

Acest tip de apa are efecte miraculoase asupra rinitelor, racelilor, sinuzitelor. Ea reface umiditatea nazala datorita faptului ca este bogata in minerale si oligoelemente. De asemenea, este extrem de recomandata pentru igiena nazala a bebelusilor.

Cand trebuie folosit spray-ul cu apa de mare?

Spray-urile nazale saline si cele de clatire pot fi eliberate si fara prescriptie medicala. Acestea pot ajuta la eliminarea polenului din mucoasele nazale. Oamenii le folosesc adesea la sfarsitul zilei. De asemenea, puteti utiliza aceste spray-uri pentru a va umezi nasul, in cazul in care acesta s-a uscat din cauza temperaturilor reci din timpul iernii.

Daca utilizati un spray nazal pe baza de steroizi pentru a va trata alergiile, medicii va sugereaza sa utilizati mai intai un spray nazal cu apa de mare pentru a va curata nasul si pentru a elimina mucusul si alte resturi. Mucusul gros poate impiedica functionarea cat mai buna a steroizilor.

Remedii si produse cu apa de mare

Cel mai probabil, ati observat ca dupa toate acele zile de vara pe plaja si scufundari in mare, pielea a aratat fantastic. Pe langa razele soarelui, apa de mare ofera acel aspect special al pielii.

In Franta, oamenii practica talasoterapia, remediul care foloseste acest tip de apa si plantele marine in tratamentele spa pentru a tonifia organismul. Din fericire, nu este neaparat nevoie sa calatoriti in Franta sau sa efectuati vizite zilnice catre mare sau ocean pentru a avea parte de aceste beneficii. Acum exista o multime de produse facute cu ingrediente din apa de mare (cum ar fi sarea si algele). Acestea va exfoliaza pielea, elimina toxinele, lasand pielea extrem de matasoasa.

Exista o multime de cosmetice care contin apa de mare si care pot aduce beneficii importante utilizatorilor.

Spuma pentru curatarea completa a fetei

Acest demachiant sub forma de spuma este bland pentru piele si poate avea un miros placut de nuca de cocos.

Scrub facial si corporal cu apa de mare

Acest scrub exfoliaza pielea si curata porii, alungand petele si lasand pielea calma si echilibrata. Sarea poate fi amestecata cu avocado si nuca de cocos pentru hidratare si pentru un miros calmant.

Apa de mare spray

O multime de persoane care sufera de alergii cauta remedii simple. Acest lucru se intampla mai ales daca medicamentele si tratamentele obisnuite nu-si fac efectul.

De aceea, daca aveti o alergie nazala, cum ar fi la polen, puteti incerca un spray nazal cu apa de mare (salina).

Beneficii si proprietati terapeutice

Lista beneficiilor pentru sanatate a apei de mare este aproape nesfarsita. Este extrem de buna pentru starea de spirit si imbunatateste sanatatea. Singurul lucru pe care nu il face aceasta apa este sa hidrateze organismul. Dar acesta nu este chiar un dezavantaj in comparatie cu imensele sale beneficii.

Acest tip de apa poate fi un medicament natural. Ne stimuleaza organismul si ne ofera un sentiment de bunastare pe care surfer-ii il cunosc foarte bine. Daca locuiti langa plaja sau petreceti mult timp in zonele de coasta, stiti care este starea de spirit a celor care locuiesc aproape de tarmurile stropite de mare.

Curata pielea

Sarurile minerale se combina cu razele soarelui pentru a va regenera pielea. Drept urmare, ulcerele, lupusul, acneea si psoriazisul sunt unele dintre bolile care pot fi vindecate cu usurinta cu apa de mare.

Combat alergiile, rinita, sinuzita

Potrivit unor studii, solutiile saline pe baza de apa de mare restabilesc umiditatea cailor nazale si a sinusurilor si limiteaza inflamatia mucoaselor.

Cele mai multe spray-uri nazale saline eliberate fara reteta sunt izotonice. Acest lucru inseamna ca solutia are aceeasi concentratie salina ca organismul uman. Versiunile hipertonice au o concentratie mai mare de sare decat cea care exista in corp. Ambele tipuri pot ajuta la eliminarea mucusului.

Spray-urile cu solutie salina ajuta, de asemenea, la mentinerea sanatatii cililor din nas. Cilii sunt mici structuri asemanatoare parului, care ajuta la umidificarea aerului care merge catre plamani, blocheaza bacteriile, impiedicandu-le sa patrunda in celule si ajuta la functionarea simtului mirosului. Potrivit studiilor, spray-urile care contin acest tip de apa mentin sanatatea cililor si astfel ajuta la tratarea rinitei si a sinuzitelor.

Intareste sistemul imunitar

Potrivit studiilor, numarul globulelor rosii creste cu 5-20 la suta dupa o tura de inot sau o baie in mare. Numarul globulelor albe creste si mai mult. Apa de mare este un medicament fantastic pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit, anemie si niveluri ridicate ale zaharului din sange.

Incetineste dezvoltarea reumatismului

In combinatie evidenta cu exercitiile fizice, aceasta apa reprezinta un medicament excelent pentru durerile articulare, osoase si musculare, artrita, probleme circulatorii si postchirurgicale.

Reduce si elimina anxietatea

Deoarece contine magneziu, acest tip de apa asigura o senzatie de calm. Medicii le recomanda persoanelor care duc o viata stresanta sa mearga la plaja, nu numai pentru atmosfera ei relaxanta, ci si datorita proprietatilor calmante medicinale ale apei de mare.

Are proprietati de cicatrizare

Deoarece este bogata in saruri minerale precum sodiul si iodul, apa oceanica sau de mare are actiuni antiseptice si cicatrizante asupra pielii.

Imbunatateste respiratia

Persoanele care sufera de astm, tuse severa si alte probleme respiratorii ar trebui sa mearga la plaja pentru a respira briza si pentru a inota in mare. Apa sarata ajuta la eliminarea toxinelor si a altor elemente care afecteaza plamanii.

Ajuta la combaterea problemelor hepatice si renale

Acest tip de apa accelereaza procesul de regenerare a celulelor, in special a celor afectate de boli precum ciroza. De asemenea, ajuta la eliminarea excesului de apa acumulat in abdomen care apare ca o consecinta a bolii.

Previne insomnia si reduce simptomele depresive

Deoarece ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si trateaza nervozitatea, o zi la plaja va va ajuta sa dormiti mai bine si va va imbunatati in mod natural starea de spirit.

Exercitiile in aer liber, cum ar fi inotul in mare, pot fi deosebit de benefice, iar unele cercetari sugereaza ca exercitiile in aer liber cum ar fi acestea pot fi la fel de eficiente ca antidepresivele in tratarea depresiei usoare sau moderate. De asemenea, exercitiile fizice reduc nivelul cortizolului, ”hormonul stresului”, care poate provoca o serie de probleme de sanatate mintala, inclusiv depresia si anxietatea.

Apa de mare la copii si bebelusi

Daca au nasul infundat, copiii pot fi extrem de irascibili – mai ales ca nou-nascutii stiu sa respire doar pe narile lor mici la inceput.

Spray nazal cu apa de mare bebelusi

Acesta este singurul spray nazal sigur pe care il puteti folosi in cazul bebelusilor, sugarilor si copiilor mici (apa de mare copii). Acest spray elibereaza si deblocheaza foarte usor nasul copilului si, in plus, este o solutie 100% pe baza de apa de mare. Pentru a-l folosi, asezati copilul pe spate si, daca este posibil, inclinati-i usor capul pe spate (insa nu il fortati). Apoi pulverizati 2 sau 3 picaturi de solutie in fiecare nara. Nu va faceti griji daca bebelusul elimina o parte din ea pentru ca o alta buna parte si-a facut deja loc in pasajul nazal. Daca spray-ul curge din nas, stergeti-l usor cu un servetel.

Posibile riscuri si contraindicatii

Apa marina contine o concentratie mare de sare. Cand oamenii beau apa marina, celulele lor preiau astfel apa si sare. Cu toate ca oamenii pot ingera in siguranta cantitati mici de sare, continutul de sare din aceasta apa este mult mai mare decat corpul poate procesa. In plus, atunci cand consumam sare in timpul meselor, bem in acelasi timp si lichide, care ajuta la diluarea sarii si la mentinerea ei la un nivel sanatos. Urina produsa de rinichii umani trebuie sa fie mai putin sarata decat apa sarata. Prin urmare, pentru a scapa de excesul de sare din apa marina, trebuie sa urinam mai multa apa decat am baut. In cele din urma, poate interveni decesul din cauza deshidratarii.

Efecte secundare ale solutiilor cu apa salina

Chiar daca se intampla rar, unele persoane pot intampina efecte secundare foarte grave si uneori mortale atunci cand iau un medicament, in cazul acesta o solutie cu acest tip de apa. Solicitati ajutor medical daca aveti oricare dintre urmatoarele semne sau simptome care pot fi cauzate de un efect secundar foarte grav:

  • Semne ale unei reactii alergice, cum ar fi eruptii cutanate, urticarie, mancarime, piele inrosita, umflata, respiratie suieratoare (wheezing), probleme de respiratie, inghitire sau vorbire, raguseala neobisnuita sau umflarea gurii, fetei, buzelor, limbii sau a gatului.
  • Iritatie nazala foarte serioasa.

 

Referinte:

  1. https://www.surfertoday.com/surfing/the-health-benefits-of-sea-water
  2. https://www.womanandhome.com/health-and-wellbeing/salt-water-benefits-sea-salt-benefits-325208/
  3. https://www.webmd.com/allergies/saline-spray
  4. https://patient.info/news-and-features/the-health-benefits-of-seawater
  5. http://theconversation.com/health-check-why-swimming-in-the-sea-is-good-for-you-68583
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma