Paralizia in somn – ce este si care sunt cauzele?

Citeste mai multe despre paralizia in somn, cum se manifesta, cum se explica si care sunt factorii de risc, precum si cateva recomandari de tratament si preventie.

Cuprins:

1. Ce este paralizia in somn?
2. Simptome
3. De ce apare paralizia in somn?
4. Tratament

Ce este paralizia in somn?

Paralizia in somn este incapacitatea temporara de a te misca sau de a vorbi, adesea imediat dupa trezire sau in prima parte a somnului. Este ca un sentiment ca esti constient si treaz, insa nu te poti misca si nu poti vorbi, ca un fel de blocaj intre starile de constienta. Daca apare in prima parte a somnului, inainte de somnul profund, se numeste paralizie hipnagogica. Daca apare inainte de trezire se numeste paralizie hipnopompica. Aceasta stare poate fi insosita de o senzatie intensa de teama, sufocare si neliniste.

Aceasta forma de paralizie in somn este un tip de parasomnie. Implica o pierdere de scurta durata a controlului muscular – atonie musculara. Paralizia poate dura de la cateva secunde pana la cateva minute. Nu provoaca niciun rau, dar imposibilitatea de a te misca poate fi foarte infricosatoare. Episoadele de paralizie in timpul somnului pot implica uneori halucinatii.

Simptome

Paralizia in somn poate implica urmatoarele:

  • incapacitatea de a-ti misca membrele – atonia musculara;
  • incapacitatea de a vorbi;
  • presiune puternica in piept;
  • incapacitatea de a respira usor.

De asemenea, alte caracteristici comune ale paraliziei in somn includ:

  • miscare limitata a ochilor;
  • sentimentul unei prezente sau a unui pericol iminent;
  • halucinatii intruse – senzatia de a fi atins, de a auzi voci in camera sau de a vedea oameni sau fete langa pat;
  • halucinatii de presiune toracica sau incubate – senzatie de dispnee sau presiune in piept, senzatia ca cineva apasa pe piept – desi respiratia nu este de fapt afectata;
  • halucinatii vestibulare-motorii – senzatii de miscare, precum faptul ca zbori, sau sentimentul de deconectare de propriul corp etc.

Stiinta moderna sustine ca senzatiile si halucinatiile multisenzoriale asociate cu paralizia in somn ar putea explica rapoartele despre fenomene paranormale.

Cat dureaza un astfel de episod?

Un astfel de episod poate dura de la cateva secunde pana la cateva minute. De obicei, episodul se termina de la sine, alteori este intrerupt de vocea sau de atingerea unei persoane sau de efortul intens de a te misca, depasind atonia musculara. Este posibil sa fiti constient de ceea ce se intampla, dar nu va puteti misca sau vorbi in timpul unui episod. De asemenea, puteti sa va amintiti detaliile episodului dupa disparitia paraliziei temporare. Este de la sine inteles ca aceste simptome sunt de obicei insotite de emotii intense, cum ar fi frica si panica. Insa, cu toate acestea, emotiile asociate cu paralizia in somn si halucinatiile nu sunt intotdeauna negative si unele persoane experimenteaza un sentiment de calm.

De ce apare paralizia in somn?

Paralizia in somn implica o intrerupere sau fragmentare a ciclului de somn REM. Apare in etapa de tranzitie intre somn si trezire – somnul REM. Astfel se pot explica si halucinatiile, ce pot avea legatura cu visele din aceasta faza a somnului. ⭐  Despre VISE poti citi pe larg aici.

In timpul somnului REM, apare incapacitatea temporara de a ne misca, mai ales mainile si picioarele. Este considerat un mecanism de aparare pentru a preveni accidentarile in timpul viselor, ce apar de obicei in faza REM. Cand ne trezim, de obicei se transmit semnale la creier pentru a se reduce aceasta paralizie autoindusa. Insa, uneori cand o persoana se trezeste fix in faza REM, nu este suficient timp ca la creier sa ajunga semnalele, astfel ca persoana devine constienta si treaza, insa fara capacitatea de a se misca sau de a vorbi. De asemenea pot sa apara halucinatii – reprezentate de visele care insa se desfasoara si teama ce poate fi caracterisica a cosmarurilor.

Paralizia in timpul somnului este normala, dar de obicei nu esti constient de asta, deoarece dormi in acel moment. Se crede ca aceasta paralizie este un mecanism de siguranta incorporat care ne impiedica sa ne miscam in timpul viselor. Astfel, cand visam pierdem in mod natural tonusul muscular, ca mecanism de siguranta. Insa, dezavantajul este atunci cand te trezesti brusc si paralizia persista.

Retineti!

Unii oameni incearca sa tipe, insa pot doar sa sopteasca sau sa geama usor. Abilitatea de a misca ochii este, de asemenea, limitata. Paralizia in somn poate fi uneori un simptom al unei alte tulburari de somn numita narcolepsie, care provoaca somnolenta severa in timpul zilei si incapacitatea de a ramane alert mai mult de cateva ore. Desi nu exista un remediu pentru narcolepsie, afectiunea poate fi de obicei gestionata cu medicamente.

Citeste si  despre Vorbitul in somn.

Factori de risc

Factorii de risc pentru paralizie in somn pot include oboseala intensa, privarea de somn, lipsa unui program de somn, dormitul pe spate, apneea de somn, tulburari de ritm circadian, istoric familial de paralizie in somn etc. De asemenea, riscul este mai mare in caz de narcolepsie si probleme psihice, ca anxietatea, tulburarea bipolara sau tulburarea de stres posttraumatic. Se estimeaza ca 6-8% dintre oameni se pot confrunta cu paralizia in somn la un moment dat.

Cand trebuie sa mergem la medic?

In mod normal, nu exista teste medicale pentru a diagnostica paralizia in somn. Medicul va va intreba despre tiparele de somn si despre istoricul medical. De asemenea, vi se poate recomanda sa tineti un jurnal de somn, notand experienta in timpul episoadelor de paralizie in somn.

Poate fi indicat sa mergeti la medic daca paralizia in somn apare regulat, exista anxietate in legatura cu mersul la culcare sau dificultati de a adormi etc. Uneori persoana poate dezvolta anxietate severa din cauza fricii de a se confrunta iar cu paralizia in somn.

Tratament

Simptomele paraliziei in somn trec de obicei in cateva secunde sau minute si nu provoaca efecte fizice de durata sau traume. Cu toate acestea, experienta poate fi destul de infricosatoare pentru unele persoane. Paralizia in somn care apare izolat, de obicei, nu necesita tratament. Trece de obicei in cateva secunde sau minute, fie cand adormi iar, fie cand te trezesti complet.

Pentru majoritatea oamenilor, paralizia in somn nu este o problema serioasa. Este clasificata ca o afectiune benigna si, de obicei, nu se intampla suficient de frecvent pentru a provoca probleme semnificative de sanatate. Cu toate acestea, se estimeaza ca 10% dintre oamenii care s-au confruntat cu paralizie in somn au episoade recurente sau deranjante. In consecinta, acestia pot dezvolta ganduri negative cu privire la somn, reducand timpul alocat somnului sau dezvoltant anxietate in jurul orei de culcare, ceea ce creste riscul de insomnie. Privarea de somn poate duce la somnolenta excesiva si la alte efecte negative asupra sanatatii generale.

Majoritatea oamenilor nu au nevoie de tratament pentru paralizia somnului. Tratarea oricaror afectiuni subiacente, cum ar fi narcolepsia, poate ajuta. Respectarea unui program obisnuit de somn, in care sa mergi la culcare la aproximativ aceeasi ora in fiecare seara si te trezesti la aceeasi ora in fiecare dimineata, de asemenea, poate ajuta.

Uneori medicii recomanda medicamente antidepresive pentru a ajuta la reglarea ciclurilor de somn. De asemenea, se recomanda tratarea oricaror probleme de sanatate mentala care pot contribui la paralizia somnului si tratarea oricaror alte tulburari de somn, cum ar fi narcolepsia.

Citeste si: Melatonina sau „hormonul somnului”: informatii complete

Ce faci in timpul unui episod de paralizie in somn?

Pana in prezent, nu exista o strategie de tratament direct pentru a trata paralizia in somn in timpul unui episod activ. Daca experimentati paralizia in somn, concentrati-va pe relaxarea mintii. Incercati sa va spuneti ca stiti ce se intampla, ca nu sunteti in niciun pericol si ca paralizia in somn se va termina in curand.

Prevenirea acestor episoade

Daca sunteti predispus la episoade de paralizie in somn, imbunatatirea igienei somnului va poate ajuta adesea. Igiena somnului se refera la obiceiuri sanatoase de somn care te ajuta sa dormi mai bine. Nu exista un tratament specific pentru paralizia in somn, dar gestionarea stresului, mentinerea unui program regulat de somn si respectarea obiceiurilor bune de somn pot reduce probabilitatea de a experimenta paralizie in somn.

Se recomanda:

  • imbunatatirea obiceiurilor de somn – cum ar fi sa va asigurati ca dormiti 6-8 ore in fiecare noapte;
  • stabilirea unui program de somn – sa mergeti la culcare si sa va treziti la aceleasi ore in fiecare zi, chiar si in zilele libere;
  • stabileste o rutina relaxanta inainte de culcare;
  • ai grija ca mediul sa somn sa fie linistit, fara lumini, fara galagie si confortabil;
  • evita expunerea la ecrane cu cel putin o ora inainte de somn;
  • evita cofeina si alcoolul cu cateva ore inainte de somn etc.

 

Referinte:
(1) https://www.sleepcycle.com/sleep-paralysis/
(2) https://www.sleepassociation.org/sleep-disorders/more-sleep-disorders/sleep-paralysis/
(3) https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-paralysis
(4) https://sleepeducation.org/sleep-disorders/sleep-paralysis/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562322/

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • Nu intodeauna sunt tulburarii de somn aceste paralizii.Am trecut prin acest calvar in copilarie si nu aveam stres de nici un fel am fost un copil dorit si iubit,si tot am fost chinuit de o entitate a intunericului cativa ani pana ai mei au vandut casa si ne-am mutat.Dupa care tot a incetat fara explicatii.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma