Terapia Imago – ce este si ce beneficii are

Citeste mai multe despre terapia Imago – ce implica aceasta forma de terapie relationala, ce rol are, precum si care sunt beneficiile posibile.

Cuprins:

1. Ce este terapia Imago?
2. Principii
3. Ce rol are terapia Imago?
4. Cand se recomanda?

Ce este terapia Imago?

Terapia Imago sau Terapia Relationala Imago se concentreaza pe vindecarea in paralel a traumelor partenerilor. Analizeaza legatura dintre experientele din copilarie si relatiile cu adulti. „Imago” in latina inseamna „imagine”. Se refera astfel la imaginea despre iubire din inconstient, pe care am dezvoltat-o ​​in copilarie. Practic, conform acestei teorii, proiectam acea imagine in relatiile noastre si ne asteptam sa gasim in celalalt ceea ce ne-a lipsit in copilarie. De obicei, acea imagine incorporeaza atat comportamentele pozitive, cat si pe cele negative pe care le asociem cu dragostea pe care am primit-o de la ingrijitorii nostri principali in copilarie – parinti, bunici sau alti adulti importanti din viata noastra.

Bazele terapiei IMAGO au fost puse de Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt – doctori in psihologie in S.U.A. Rolul acestei terapii este de a transforma un conflict in oportunitatea de a imbunatati relatia, pentru a avea o relatie mai solida si fericita. Creierul nostru „pastreaza” imagini la nivel inconstient cu evenimente pozitive si negative din copilaria noastra. Adesea, confundam frustrarile din prezent cu cele din trecut.

O parte a procesului de Terapie Relationala Imago este de a va ajuta sa deveniti constienti de modul in care unele experiente trecute v-au afectat si de modul in care se declanseaza atunci cand anumite lucruri se intampla in relatiile voastre actuale. Teoria Imago se bazeaza pe ideea ca dialogurile sanatoase sunt importante din punct de vedere emotional – dialogul Imago. Fiecare partener trebuie sa stie ca nu va fi ranit emotional in interactiune si fiecare partener trebuie sa fie curios de celalalt si interesat sa invete despre experientele sale.

Vezi mai multe despre –  Terapia de cuplu – cand este necesara si care sunt beneficiile.

Principii

Premisa de baza este ca ne-am nascut intregi si completi, am fost raniti in timpul etapelor timpurii de dezvoltare si socializare de catre ingrijitorii nostri primari (de obicei, fara intentie), apoi am dezvoltat o imagine a tuturor trasaturilor pozitive si negative ale ingrijitorilor nostri primari, in mintea noastra inconstienta. Ulterior, alegem parteneri care se potrivesc cu acea imagine, insa cu scopul de a vindeca si de a da un alt final povestii din copilarie.

Conflictul in cuplu apare adesea ca urmare a unei nemultumiri emotionale subiacente resimtite in contextul relatiei. La exterior, se exprima prin critica, furie si nemultumire. Terapia Imago ne poate ajuta sa exploram radacinile acestor rani si nevoile emotionale ce stau la baza.

Conceptul Imago sugereaza ca relatiile timpurii ne invata despre iubire si despre relatii. Prin aceste experiente timpurii, dezvoltam un sentiment de identitate legat de iubire, cum ar fi ce este iubirea si ce trebuie sa facem pentru a experimenta iubirea de la altii si a ne simti in siguranta. In relatiile timpurii cu ingrijitorii nostri (parinti, bunici etc.), incepem sa dezvoltam un sentiment de valoare de sine bazat pe modul in care suntem tratati de oamenii importanti din viata noastra. Astfel, dezvoltam modele de atasament. Ulterior, la varsta adulta, tindem sa cautam familiaritate in relatiile noastre, insa cu scopul de a da un alt final povestii. „Ne nastem intr-o relatie, ne ranim intr-o relatie, ca mai apoi sa ne putem vindeca intr-o relatie.” Harville Hendrix

❤️ Citeste si despre Cele cinci limbaje ale iubirii

Ce rol are terapia Imago?

Scopul terapiei Imago este de a ajuta oamenii sa dezvolte relatii constiente. Practica de baza a terapiei Imago este „dialogul de cuplu Imago” – o conversatie structurata. Dialogul de cuplu consta in trei etape: oglindirea fiecarei afirmatii, validare si empatie. Acest lucru ii permite fiecarui partener sa inteleaga experienta celuilalt ca fiind diferita de a lui. Implica invatarea modului in care experientele relationale din copilaria timpurie afecteaza modul in care va vedeti relatiile actuale.

Obiectivele dialogului Imago sunt:

  • eliminarea limbajului negativ;
  • crearea unui mediu emotional sigur pentru ca ambii parteneri sa impartaseasca in mod deschis ceea ce simt;
  • spatiu egal in cuplu si eliminarea ideii ca un partener are mai multa putere asupra celuilalt.

Terapia relationala Imago poate avea beneficii pentru cei care incearca sa-si imbunatateasca relatiile si sa devina mai apropiati. De asemenea, este indicata pentru persoanele aflate sau nu in cuplu, pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare si imbunatatirea relatiilor in general. Ne poate ajuta sa intelegem modul in care experientele si sentimentele negative din copilarie se pot transfera in relatiile de cuplu la varsta adulta. De asemenea, putem ajunge sa intelegem mai bine reactiile noastre fata de partener si viceversa. Procesul de dialog include oglindire, validare si empatie. Acest dialog structurat incorporeaza tehnici de vorbire si ascultare care faciliteaza comunicarea.

Citeste si despre: Lipsa dorintei sexuale in cuplu – cauze si solutii

Terapia Imago – doar pentru cupluri?

Exista doua moduri in care terapia Imago poate fi utilizata – in cuplu si individual. Desi este utilizata in principal in contextul relatiilor, poate fi utilizata si in terapia individuala. Desi terapia relationala Imago este un model de consiliere conceput pentru a lucra eficient cu cei aflati in relatii, poate fi folosita si in terapia individuala. Poate fi utila pentru a-ti examina propria istorie si modul in care ti-ar putea influenta modelele de relationare si alegerea partenerilor. Astfel, in mod individual, o persoana poate afla cu ajutorul acestei forme de terapie despre unele dintre ranile vechi sau punctele emotionale care i-ar putea afecta relatiile.

⇒ Iti recomandam si: Ai o relatie toxica? 10 semne pe care sa nu le ignori

Cand se recomanda?

Terapia relationala Imago poate avea beneficii pentru cuplurile care incearca sa-si imbunatateasca relatia si sa devina mai apropiati de partenerii lor, precum si familiilor care doresc sa repare conexiunea si sa imbunatateasca relatiile. De asemenea, este indicata si celor (aflati sau nu in relatii) care vor sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare pentru relatii mai sanatoase si mai implinite. Terapia Imago a fost dezvoltata pentru intelegerea si vindecarea relatiilor. Unele dintre problemele in care terapia Imago poate fi de folos includ:

  • probleme de comunicare;
  • dezacorduri/conflicte recurente;
  • sentimente de deconectare;
  • lipsa intimitatii;
  • infidelitate/neincredere.

Poate ajuta la intelegerea stilurilor de atasament si vindecarea unor rani emotionale vechi. De asemenea, ne poate ajuta sa vedem conflictul ca pe o oportunitate de crestere. Poate ajuta la imbunatatirea constientizarii de sine, o mai buna intelegere a experientelor din copilaria proprie si copilaria partenerului si imbunatatirea comunicarii. In plus, ajuta la imbunatatirea nivelului de empatie in relatii. Terapia relationala Imago va poate ajuta sa va recunoasteti modelele de relatii nesanatoase, sa aflati cum experientele din relatiile anterioare (din copilarie si nu numai) influenteaza modul in care va comportati intr-o relatie si de ce sunteti atras de anumite tipuri de oameni.

Terapia Imago este recomandata cuplurilor in orice etapa a relatiei. Insa, si cuplurile care nu sunt in dificultate pot beneficia in mod semnificativ de pe urma acestei terapii.

Vezi si: Limite in relatii – 5 recomandari pentru a stabili limite sanatoase in relatii

Referinte:
(1) https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/imago
(2) https://harvilleandhelen.com/initiatives/what-is-imago/
(3) https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0022167809352379
(4) https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1066480716678621
(5) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15332691.2016.1253518?journalCode=wcrt20
(6) https://positivepsychology.com/imago-therapy/

Sursa foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma