Osteopatia viscerala este o tehnica de medicina complementara de diagnostic si tratament. Implica o abordare holistica a corpului si a sistemelor interne.

Cuprins:

1. Ce este osteopatia viscerala?
2. Principiile osteopatiei viscerale
3. De ce apar disfunctiile viscerale?
4. Cand este indicata osteopatia viscerala?
5. Ce presupune tehnica?
6. Ce beneficii are osteopatia viscerala?
7. Ospeopatia viscerala – este eficienta?

Ce este osteopatia viscerala?

Osteopatia viscerala presupune aplicarea unei presiuni reduse organismului, prin palpare, pentru a incuraja organele si sistemele sa reduca restrictiile care cauzeaza disfunctii si durere. Osteopatia viscerala este in esenta descrisa in termeni mecanici si se concentreaza asupra organelor intra-abdominale. Din punct de vedere fiziopatologic, se sustine ca tulburarile de la nivelul organelor interne pot declansa sau pot agrava starea sistemului musculo-scheletal sau pot cauza tulburari gastro-intestinale.

Un principiu important al osteopatiei este stimularea mecanismelor naturale de auto-vindecare ale organismului.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), osteopatia este o terapie complementara si alternativa constand in tehnici manuale de diagnosticare si tratament pentru diferite afectiuni (cum ar fi afectiunile musculo-scheletale si gastro-intestinale). Prin reducerea acestor restrictiil, este restabilita capacitatea de miscare si functionare normala a organelor corpului.

Principiile osteopatiei viscerale

Osteopatia viscerala – istoric

Din punct de vedere istoric, conceptul de osteopatie viscerala a fost introdus de osteopatul francez Jacques Weischenck in anii 1980. Conform teoriei propuse de fondatorii ei, osteopatia viscerala este in esenta descrisa in termeni mecanici si se concentreaza asupra organelor din regiunea abdominala. S-a plecat de la observatia ca musculatura din interiorul abdomenului se misca natural (de exemplu, datorita respiratiei), si ca aceasta mobilitate ar putea fi perturbata la fel ca mobilitatea articulara.

Osteopatia viscerala – teoria de la baza

Exista legaturi clare intre structurile somatice, cum ar fi muschii si articulatiile, sistemul nervos simpatic, organele viscerale, maduva spinarii si creierul. O persoana cu durere cronica poate avea dureri si disconfort nu numai in sistemul musculoscheletal, ci si la nivelul organelor viscerale si tesuturilor lor conjunctive (inclusiv ficatul, stomacul, vezica biliara, intestinele si glandele suprarenale), sistemul nervos periferic, sistemul nervos simpatic si chiar maduva spinarii si creierul.

In timp ce osteopatia generala actioneaza predominant asupra echilibrului musculaturii, oaselor, ligamentelor si tendoanelor, osteopatia viscerala ia in considerare strict miscarile si functiile organelor interne (numite si viscere: stomac, ficat, intestine, plamani etc.).

Cand vine vorba de osteopatie viscerala, se ia urmatoarea abordare – organele sunt legate de ligamente la diafragma. Deci, atunci cand acesta din urma nu se misca eficient, afecteaza structurile care sunt atasate. Un bun exemplu ar fi atunci cand va confruntati cu situatii stresante – in aceste cazuri, dezvoltati un model de respiratie superficiala. Daca diafragma nu se misca asa cum ar trebui, unele organe interne vor fi afectate. Pe termen lung, ar putea duce la arsuri la stomac, dureri de stomac sau probleme digestive etc.

De ce apar disfunctiile viscerale?

Un organ isi pierde mobilitatea din diverse motive: traumatisme fizice, interventii chirurgicale, stilul de viata sedentar, infectiile, poluarea, dieta deficitara, starea generala afectata de sanatate si sarcina / nasterea. Atunci cand un organ nu se mai poate misca singur, ci este fixat de o alta structura, corpul este fortat sa compenseze. Apar puncte de tensiune, iar iritarea cronica da nastere unor disfunctii si probleme – care pot fi de natura musculoscheletala, vasculara, nervoasa, urinara, respiratorie sau digestiva etc.

Toate organele sunt atasate de alte structuri din corp, astfel ca, atunci cand apar restrictii, corpul este fortat sa compenseze. Aceste compensatii creeaza tensiuni care duc la probleme functionale si structurale in toate sistemele corpului – sistemul musculo-scheletal, sistemul nervos, respirator si digestiv, si nu numai.

Organele, emotiile si stresul

Probabil te-ai confruntat si tu cu situatii in care esti nervos si simti un disconfort in stomac. Este o relatie stransa intre functionarea organelor interne si emotiile pe care la avem. Reactiile emotionale, in special cele care dureaza perioade lungi de timp, pot avea un efect negativ asupra organelor. Organul implicat va trimite apoi un feedback negativ la creier, care va continua acest ciclu de dureri ce tot reapar. Aceasta relatie poate provoca, de asemenea, simptome precum greata, dureri de cap, arsuri la stomac, insomnii, palpitatii si ulcere.

Relatiile dintre emotii si afectarea organelor

Conform specialistilor in acest domeniu, iata care par a fi relatiile din emotii si organism si ce organe sunt implicate:

  • Dureri si disconfort de stomac – ruminatie, preocupari, stima de sine scazuta, furie, agresivitate etc.;
  • Colonul – tristete, anxietate, griji;
  • Afectarea vezicii biliare – furie, iritabilitate, stres;
  • Afectarea vezicii urinare – frica, teama, vina;
  • Disconfort si dureri de ficat – furie, iritabilitate, depresie, pesimism;
  • Afectarea plamanilor – tristese, anxietate;
  • Rinichi – frica si fobie, sentimente de abandon, depresie.

Traumatismele si caderile afecteaza organele din cauza fortelor implicare care circula prin toate organele.

Cand este indicata osteopatia viscerala?

Osteopatia viscerala va poate ajuta sa va simtiti mai bine si poate fi cheia eliminarii durerilor musculo-scheletale cronice recidivante si a disfunctiilor bio-mecanice. Este o terapie neinvaziva, nedureroasa care evalueaza relatiile structurale dintre viscere (organe) si legaturile dintre musculatura si ligamenele ce le unesc.

Pacientii apeleaza la osteopatia viscerala pentru o varietate de afectiuni care afecteaza sistemele organismului.

Acestea includ:

  • Afectiuni acute: dureri de cap, leziuni la nivelul pieptului sau la nivel abdominal;
  • Afectiuni musculo-scheletice: afectiuni ale coloanei vertebrale, dureri de cap si migrene, sindrom de tunel carpian, dureri articulare periferice si sciatica;
  • Dureri post operatorii;
  • Tulburari digestive: balonare, constipatie, greata, boala de reflux gastroesofagian si disfunctii de inghitire;
  • Probleme ale sistemului reproducator: dureri pelvine cronice, endometrioza, fibroame si chisturi, dismenoree, incontinenta urinara, probleme cu prostata, durere testiculara si efectele menopauzei;
  • Probleme pediatrice: constipatie, gastrita, varsaturi persistente, reflux vezico-ureteral, colica, torticolis.
  • Probleme emotionale: anxietate, depresie si tulburare de stres post-traumatic etc.

Osteopatia viscerala poate reduce dezechilibrele functionale si structurale din intregul corp, inclusiv disfunctiile musculo-scheletale, vasculare, nervoase, urogenitale, respiratorii, digestive, renale, neuroendocrine si limfatice.

Ce presupune tehnica?

Osteopatia viscerala se bazeaza pe plasarea specifica a mainilor in anumite zone specifice, pentru a restabili mobilitatea si activitatea normala a organelor interne si a tesuturilor din jur. Initial are loc evaluarea, prin care sunt analizate dinamica organelor interne, functionalitatea lor, structurile interne individual si in raport cu ale tesuturi si sisteme.

Aceste miscari specifice pot imbunatati functionarea organelor interne, a sistemelor in care functioneaza organele si redau integritatea structurala a intregului corp. Miscarile sunt blande si lente, atat pentru a analiza, cat si pentru a reda functiile normale. Actioneaza ajutand organele interne sa isi restabileasca functiile normale.

Evaluarea

Evaluarea se bazeaza pe palparea miscarii normale si anormale a viscerelor si a tesuturilor lor din jur. Sunt mai multe tehnici de palpare pentru a evalua unde este tesutul conjunctiv primar si unde este restrictia. In esenta, intregul corp este evaluat pentru a determina cauza simptomelor, deoarece miscarea restrictionata intr-o zona se poate manifesta ca simptom intr-o alta zona. Osteopatia viscerala presupune palpare si atingeri usoare, fara durere.

Trebuie evitat consumul alimentar cu cel putin o jumatate de ora inainte de tratament. Trebuie sa beti apa, sa fiti hidratat si sa evitati cofeina si alcoolul imediat dupa tratament.

Terapeutul poate depista structurile afectate prin palpare, zonele unde se afla tensiunea de baza sau primara care provoaca simptomele. Manipularea viscerala este o terapie care necesita doar aplicarea cu precizie a mainilor terapeutului pentru a evalua si trata simptomele. Odata ce diagnosticul este facut, osteopatul va folosi o gama larga de tehnici manuale potrivite pentru tratamentul necesar.

Tratamentul osteopatic

Tehnica urmareste identificarea si rezolvarea tensiunilor din tesut si, astfel, restabilirea miscarii normale a tesutului. In general, se considera ca e nevoie de 3-5 sesiuni, desi pentru unele probleme mai complexe sau severe, poate fi necesara o durata mai lunga. Unele probleme se vor ameliora sau reduce rapid si altele treptat. Sesiunile dureaza intre 10-60 minute.

Tratamentul osteopatic ajuta la descoperirea cauzei si, de asemenea, actioneaza pentru ameliorarea simptomelor.

Osteopatia viscerala se bazeaza pe plasarea specifica a fortelor manuale pentru a incuraja mobilitatea, tonusul si miscarea normala a viscerelor si a tesuturilor conjunctive. Aceste manipulari pot imbunatati functionarea organelor, a sistemelor in care functioneaza organele si a integritatii structurale a intregului corp.

Osteopatia viscerala este o procedura neinvaziva si nedureroasa; se poate simti disconfort daca un anumit organ este afectat. Tratarea organelor poate genera adesea unele efecte secundare in zilele de dupa un tratament.

Ce beneficii are osteopatia viscerala?

Osteopatia viscerala are capacitatea de a detecta si corecta multe dezechilibre si restrictii din organism. Acest lucru are atat efecte directe, cat si indirecte. Efectele directe includ imbunatatiri ale miscarii si functiei organelor si sistemelor, care ajuta la atenuarea sursei durerii si disconfortului. Alte beneficii directe includ imbunatatirea tonusului, functiei si circulatiei la nivelul anumitor organe si reducerea spasmelor din muschii organelor interne.

Persoanele supuse tratamentelor cu radiatii pot beneficia de osteopatie viscerala, deoarece radiatiile deshidrateaza tesuturile si aceasta tehnica ajuta la imbunatatirea circulatiei lichidelor din organism. Osteopatia ajuta, de asemenea, la reducerea stresului si induce relaxarea. Tehnica poate creste nivelul de serotonina, un neurotransmitator care influenteaza somnul si starea de spirit, precum si productia de melatonina. Melatonina este un hormon care regleaza ritmul circadian.

Ospeopatia viscerala – este eficienta?

Eficienta osteopatiei viscerale are la baza foarte putine dovezi stiintifice. Poate fi folosita cu succes ca masura preventiva, pentru reducerea durerii si imbunatatirea posturii, dar beneficiile ca reducerea unor afectiuni sau restabilirea sanatatii intregului organism nu au fost inca studiate si dovedite, astfel ca mai sunt necesare cercetari suplimentare in acest sens.

Ce spun studiile?

In general, cercetarile care vizeaza eficienta osteopatiei viscerale sunt putine, limitate la un numarul redus de participanti (in general e vorba de studii de caz), rezultatele nu sunt discutate concret, putand fi vorba de alti factori care sa fi interactionat si sa fi conferit efectele benefice observate, putand fi vorba chiar de un efect placebo.

Osteopatia viscerala si afectiunile gastrointestinale

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in Jurnalul Asociatiei Americane de Chiropractica (2015) sustine utilizarea tehnicilor de osteopatie viscerala pentru reducerea afectiunilor gastrointestinale. Majoritatea datelor care au analizat efectele benefice ale practicii asupra pacientilor afectatti de probleme gastrointestinale prezinta imbunatatiri usoare pana la moderate in ceea ce priveste simptomele. Nu au fost raportate efecte secundare adverse. Acest lucru sugereaza ca osteopatia viscerala poate fi considerata o terapie adjuvanta pentru pacientii cu diferite afectiuni gastrointestinale. Trebuie mentionat fatul ca studiul este unul cu foarte putini participanti si rezultatele obtinute nu au fost unele ample.

Alte cercetari

Au fost efectuate studii si pentru a analiza efectele osteopatiei viscerale asupra durerii de spate. Sedintele de 6 saptamani de terapie de acest tip au fost utile pentru pacieti cu dureri cronice de spate ne-specifice si constipatie. Studiul a fost efectuat insa pe un grup limitat de participanti, astfel ca mai sunt necesare cercetari in acest sens.

O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul BMC Complementary and Alternative Medicine (2018) ce a inclus 14 studii clinice, sustine faptul ca nu au fost observate imbunatatiri concludente si nici beneficii care sa sustina eficienta osteopatiei viscerale. Nu sunt prezentate mai multe date despre durata terapiei, despre efectele resimtite si gradul de ameliorare a simptomelor etc.

 

Referinte:

(1) Scientific evidence in visceral osteopathy, link: https://www.scientific-european-federation-osteopaths.org/wp-content/uploads/2018/01/SCIENTIFIC-EVIDENCE-IN-VISCERAL-OSTEOPATHY.pdf
(2) Chiropractic adjustment in the management of visceral conditions: a critical appraisal, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1573346
(3) What effect does chiropractic treatment have on gastrointestinal (GI) disorders: a narrative review of the literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486990/
(4) The effect of a six-week osteopathic visceral manipulation in patients with non-specific chronic low back pain and functional constipation: study protocol for a randomized controlled trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5833057/
(5) Reliability of diagnosis and clinical efficacy of visceral osteopathy: a systematic review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5816506/
(6) Reliability of diagnosis and clinical efficacy of visceral osteopathy: a systematic review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5816506/
(7) Visceral Manipulation Embraced by the APTA, link: https://sciencebasedmedicine.org/visceral-manipulation-embraced-by-the-apta/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma