Ayurveda este un concept medical ce isi are origine in India. „Ayur” inseamna viata si „veda” inseamna stiinta. Astfel, termenul „ayurveda” inseamna „stiinta vietii”.

Cuprins:

1. Ce este ayurveda?
2. Indicatii
3. Principiul medicinei ayurvedice
4. Beneficiile medicinei ayurvedice
5. Este medicina ayurvedica sigura?
6. Eficienta
7. Recomandari

Ce este ayurveda?

Ayurveda au fost practicata de peste 5000 de ani si sustine aplicarea unor metode naturiste, tehnici de yoga, tratamente pe baza de plante, schimbari alimentare si altele, pentru mentinerea si restabilirea sanatatii.

Tehnicile ayurvedice includ:

  • modificarea stilului alimentar;
  • tratamente pe baza de plante si suplimente;
  • acupunctura;
  • masaj;
  • meditatie;
  • exercitii de respiratie;
  • Panchakarma (cinci actiuni) – un tratament specializat constand din cinci terapii care au scopul de a detoxifica organismul si de a echilibra energiile corpului;
  • yoga etc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste medicina Ayurvedica drept o terapie naturista veche, folosita in mod traditional in India.

Ayurveda considera ca mancarea este medicamentul naturii. Aceasta parte a practicii analizeaza modul in care organismul digera si foloseste ceea ce primeste din alimentatie. Pentru fiecare dosha, exista alimente specifice si cantitati de alimente care sunt adecvate.

Ayurveda urmareste sa armonizeze mintea, corpul si sufletul. Sunt mai multe tipuri de exercitii fiice si tipuri de yoga recomandate, de la cele cu intinderi profunde, pana la cele axate pe fluxurile de energie. Presupune si managementul stresului, realizarea de rutine zilnice sanatoase, armonizarea mintii si a sufletului.

Indicatii

Abordarea ayurvedica atenueaza simptomele si ajuta la reducerea unor boli:

  • anxietate, depresie, tulburari de somn;
  • boli reumatice;
  • tulburari ale sistemului digestiv;
  • migrene;
  • boli metabolice (obezitatea);
  • boli ale sistemului cardiovascular;
  • hipertensiune;
  • afectiuni ginecologice, simptome post-menopauza;
  • simptome postnatale.

Principiul medicinei ayurvedice

Medicina ayurvedica presupune adoptarea unui stil alimentar sanatos si echilibrat, schimbari ale stilului de viata, reducerea stresului si diverse remedii pe baza de plante pentru a vindeca diferite boli, ajutand la restabilirea echilibrului in corp. Ideea generala este ca boala si durerea rezulta dintr-un „dezechilibru la nivelul energiilor din corp”.

Conceptul Dosha

Conceptul „Dosha” sta la baza acestei terapii si cuprinde trei elemente: Vata, Pitta si Kapha. Fiecare dosha are atat caracteristici fizice, cat si emotionale, astfel incat practicantii ayurveda folosesc cele trei Dosha pentru a descrie trasaturile comune ale corpului si personalitatii unei persoane.

Vata Dosha

Vata Dosha este in primul rand responsabila de mobilitate, miscare, circulatie, respiratie si alte functii esentiale ale corpului. Regleaza sistemul nervos, respiratia si excretia, miscarea si impulsurile fizice si neurologice. Tipurile de Vata sunt cunoscute a fi energice atunci cand sunt in echilibru. Persoanele cu energie predominanta Vata sunt mai predispuse la afectiuni osoase, afectiuni digestive si au pielea uscata si sensibila.

Pitta Dosha

Pitta Dosha este forta energetica care regleaza activitate metabolica, inclusiv digestia, absorbtia nutrientilor, temperatura corpului si arderile de energie. Este responsabila de asimilare, digestie si transformare. Regleaza fluxul sangvin, sanatatea pielii si procesarea a tot ceea ce preluam prin simturile noastre. Persoanele cu energie predominanta Pitta tind sa fie energice si competitive cand sunt in echilibru.

Kapha Dosha

Kapha Dosha controleaza cresterea in organism si este considerata energia hranitoare. Ofera hidratare celulelor si organelor si ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic. Este responsabila de structura si transportul nutrientilor.

Este esentiala echilibrarea celor trei DOsha – fara a lasa ca un tip sa devina prea dominant si altul pentru redus.

Fiecare Dosha cuprinde doua dintre cele cinci elemente de baza, fiecare avand calitati specifice:

  • Spatiu (asociat cu expansiunea);
  • Aer (asociat cu mobilitatea si lipsa formei);
  • Foc (asociat cu transformarea, caldura);
  • Apa (asociata cu lichiditatea si instabilitatea);
  • Pamant (asociat cu elementul solid si stabilitatea).

In functie predominanta elementelor Dosha, fiecare individ are propriul Prakriti, sau categorie constitutionala, care defineste omun la nivel fizic, mental, emotional si spiritual. Dezechilibrele energetice duc la aparitia bolilor, starea de boala avand denumirea de Vikriti.

Ayurveda presupune o abordare holistica, ce tine cont de trup, minte si suflet. Se considera ca medicina ayurvedica vizeaza analiza gandurilor, a credintelor, starilor si stilului de viata care au dus la aparitia si simptomelor unei anumite boli.

Principiile fundamentale ayurveda

Cele doua principii fundamentale care guverneaza Ayurveda sunt: mintea si corpul sunt legate intre ele, si mintea este principalul element implicat in vindecarea corpului. Riscul de imbolnavire depinde, conform acestei teorii, de propria constientizare, de echilibrul intern si extern.

Meditatia este doar unul dintre cele mai puternice instrumente ayurvedice, ce poate menstine sanatatea fizica si psihica. Alte elemente sunt respiratia si alimentatia. Pentru a crea un corp sanatos, trebuie sa consumam alimente nutritive, variate si naturale. O modalitate simpla de a va asigura ca aveti o dieta echilibrata este sa includeti cele 6 gusturi ayurvedice (dulce, sarat, acru, picant, amar si astringent) la fiecare masa. De asemenea, alimentele trebuie sa fie de toate culorile, pentru a beneficia de toti compusii nutritivi esentiali.

Un alt element esential este somnul. In timpul somnului, corpul nostru se repara si tesuturile se regenereaza. Somnul insuficient sau necorespunzator afecteaza celulele, produc imbatranirea prematura si alte efecte adverse. Oamenii au nevoie, in general, de 7-8 ore de somn odihnitor in fiecare noapte, conform teoriei din spatele ayurveda.

Beneficiile medicinei ayurvedice

Ayurveda poate fi o solutie naturala pentru reducerea simptomelor de anxietate si depresie, reglarea cortizolului si reechilibrarea hormonilor si a energiei organismului. Practicile pot include meditatie, yoga, exercitii de respiratie, tratamente pe baza de plante etc. Meditatia transcendentala, o componenta a unei ramuri a Ayurvedei numita Maharishi, ajuta la scaderea simptomelor de anxietate, iar Pranayama, o serie de exercitii de respiratie ajuta la reducerea stresului si confera energie. La fel de eficienta este yoga in acest sens.

Ayurveda poate reduce inflamatia si poate ajuta la reducerea acumularii deputerilor plachetare la nivelul arterelor, prevenind astfel riscul cardiovascular.

Medicina ayurvedica promoveaza o dieta bazata in cea mai mare parte pe plante, punand accentul pe varietate si pe elemente naturale. Alimentatia in stil ayurvedic include ierburi, condimente, ceaiuri, legume, fructe, grasimi sanatoase, alimentatie sanatoasa bogata in antioxidanti si proteine.

Ayurveda poate fi benefica pentru scaderea in greutate sau mentinerea la o greutate optima. De asemenea, poate favoriza mentinerea in doze optime a hormonilor din organism, mai ales la femei.

Ayurveda are in special scop preventiv. Aceasta abordare incearca sa mentina si sa protejeze sanatatea si longevitatea inntregului organism. Subliniaza importanta formarii unor obiceiuri zilnice si periodice care sa sustina aceste beneficii. Aceste rutine se concentreaza pe dieta si exercitii fizice, pe terapii pe baza de plante, masaj, meditatie, comportament social si relatii pozitive. In ceea ce priveste beneficiile curative, abordarile pot fi interne (detoxifiere, imbunatatirea calitatii vietii, ingrijiri paliative), externe (tratamente pe baza de uleiuri, terapie cu aburi si utilizarea unguentelor pe baza de plante), terapii mentale si spirituale etc.

Obiectivul Ayurvedei este acela de a echilibra energiile, nu ameliorarea simptomelor si se concentreaza pe cauza bolii.

Este medicina ayurvedica sigura?

Medicina ayurvedica utilizeaza o varietate de produse si practici. Unele dintre aceste produse – care pot contine ierburi, minerale sau metale – pot fi nocive, in special daca sunt folosite in mod necorespunzator sau fara indrumarea unui specialist. De exemplu, unele plante pot provoca efecte secundare sau pot interactiona cu medicamentele conventionale prescrise de medic. Alte abordari utilizate in medicina ayurvedica, cum ar fi masajul, dietele speciale si tehnicile de detoxifiere pot avea si efecte secundare.

Yoga, tehnicile de relaxare si masajul sunt in general sigure, dar remediile care presupun ingerarea unor elemente pot avea efecte negative. Majoritatea remediilor ayurvedice sunt pe baza de ierburi.

Majoritatea medicamentelor ayurvedice sunt fabricate din ierburi diferite. Nu a existat nicio cercetare pentru a testa multe dintre ele. Unele medicamente din plante ar putea interactiona cu alte tratamente, cum sunt cele din terapia cancerului.

Eficienta

Eficacitatea acestor terapii nu a fost studiata pe scara larga in cercetarile clinice. Nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele traditionale prescrise de medic. Unele terapii pot fi benefice, in timp ce altele nu au eficienta sau produc chiar efecte adverse. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent exista studii care au testat Ayurveda ca un intreg sistem si prea putine cercetari privind mai multe tratamente ayurvedice pentru o boala specifica.

Exista o recunoastere medicala a beneficiilor pentru sanatate ale practicilor ayurvedice, cum ar fi yoga, masajul si meditatia. Plantele medicinale utilizate in medicina ayurvedica, cum ar fi turmenic, ghimbir, sunt acum recunoscute ca fiind benefice pentru sanatatea inimii si ca elemente antioxidante.

Recomandari

Iata cateva practici ayurvedice:

  • Mancati in liniste, nu in fata unui TV sau calculator. Fiti relaxat atunci cand mancati.
  • Mancati atunci cand va este foame.
  • Nu mancati nici prea repede, nici prea incet.
  • Minimizati consumul de alimente crude, care sunt mult mai greu de digerat decat cele gatite.
  • Includeti alimente cu toate cele sase gusturi la fiecare masa.
  • Beti apa calda cu ghimbir pe parcursul zilei.
  • Faceti zilnic sport, indiferent de tipul activitatii.
  • Rasfatati-va cu un masaj cu ulei zilnic, pentru echilibrarea corpului si a mintii. Indicat este si auto-masajul.
  • Petreceti timp in natura.
  • Efectuati zilnic exercitii de meditatie.
  • Practicati yoga.
  • Folositi ierburi detoxifiante si produse pe baza de astfel de elemente, cum ar fi ghimbir sau turmenic.
  • Efectuati exercitii de respiratie.

Referinte:

(1) Lifestyle disorders: Ayurveda with lots of potential for prevention, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665099/
(2) What is the Philosophy of Ayurvedic Medicine?, link: https://www.takingcharge.csh.umn.edu/what-philosophy-ayurvedic-medicine
(3) Indian Traditional Ayurvedic System of Medicine and Nutritional Supplementation, link: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/376327/
(4) Ayurveda, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/ayurveda
(5) Ayurvedic Medicine: In depth, link: https://nccih.nih.gov/health/ayurveda/introduction.htm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma