Obezitatea este definita ca un exces de greutate corporala, cu un IMC mai mare de 30. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.

Cuprins:

1. Ce este obezitatea?
2. Cum se masoara obezitatea?
3. Riscurile si complicatiile obezitatii
4. Cauzele obezitatii
5. Care sunt solutiile pentru tratarea obezitatii?
6. Prevenirea obezitatii

Ce este obezitatea?

Obezitatea este un termen folosit pentru a descrie o greutate corporala prea mare si un procent ridicat de tesut adipos. Metoda cea mai utilizata pentru a evalua greutatea unei persoane este indicele de masa corporala (IMC), care reprezinta greutatea in kilograme impartita la inaltimea in metri patrati. Obezitatea este clasificata ca avand un indice de masa corporala (IMC) de 30 sau mai mult.

Este o afectiune asociata cu un exces de grasime corporala, influentata de factorii genetici si de factorii de mediu slab controlati. Obezitatea creste riscul de a dezvolta afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si apneea de somn.

Cauza principala a obezitatii si excesului de greutate este un dezechilibru energetic intre caloriile ingerate si arderile calorice prin sport. Cresterea accesului la alimente procesate si bogate in grasime, sedentarismul, programul de lucru, afectarea somnului si cresterea urbanizarii au contribuit la cresterea incidentei obezitatii de-a lungul timpului.

Statistici

In 2016, la nivel global, peste 1,9 miliarde de adulti in varsta de peste 18 ani erau supraponderali, dintre care peste 650 de milioane de adulti erau la gradul de obezitate. Prevalenta globala a obezitatii aproape s-a triplat din 1975 pana in 2016. In ceea ce priveste obezitatea la copii, in 2016, aproximativ 41 de milioane de copii sub varsta de 5 ani se considera ca erau supraponderali sau obezi in intreaga lume. Astfel, prevalenta excesului de greutate si a obezitatii in randul copiilor si adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 19 ani a crescut dramatic, de la doar 4% in 1975 la peste 18% in 2016.

Romania nu sta deloc bine la acest capitol, cu 50% din populatie avand un exces de greutate corporala, iar 20% dintre femei si 23% dintre barbati suferind de obezitate (conform studiului Obezitatea in Romania (ORO) – Prevalenta obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii in populatia adulta din România).

Cum se masoara obezitatea?

Obezitatea este masurata prin diferite mijloace, dar cele mai frecvente metode folosite sunt Indicele de masa corporala (IMC) si Circumferinta taliei.

Indicele de masa corporala

IMC sau indicele de masa corporala este o masuratoare utilizata pentru a indica obezitatea la adulti. Se calculeaza prin impartirea greutatii unei persoane in kilograme la inaltimea acesteia in metri patrati. Un adult cu un IMC de 30 sau mai mare este considerat obez. Cunoasterea IMC-ului este un bun punct de plecare in abordarea greutatii corporale.

Foloseste acest calculator greutate pentru a vedea rapid si simplu daca ai o greutate potrivita.

Circumferinta taliei

Circumferinta taliei este o metoda mai putin utilizata pentru a masura obezitatea unui individ. Aceasta masurare indica obezitatea la adulti prin masurarea taliei. Pentru a masura circumferinta taliei, plasati o banda (metru de croitorie) la 2 cm deasupra ombilicului. Stati relaxat in timpul masuratorii, fara a strange abdomenul.

La femei este considerata nesanatoasa o circumferinta a taliei de peste 80 cm, iar la barbati de peste 94 cm. Valorile de peste 88 cm la femei si peste 102 cm la barbati sunt considerate foarte mari, cu risc semnificativ. Este important de retinut ca grasimea abdominala este cea mai periculoasa, fiind asociata cu probleme la nivelul organelor interne.

Greutatea mea este normala?

Pentru adulti, Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste excesul de greutate si obezitatea astfel:

  • Subponderal – IMC < 18,5
  • Normoponderal – IMC 18,5 – 24,99
  • Supraponderal – IMC ≥ 25
  • Pre-obezitate –IMC  25 – 29,99
  • Obezitate – IMC ≥ 30
  • Obezitate grad I – IMC 30-34,99
  • Obezitate grad II – IMC 35 – 39,99
  • Obezitate grad III – IMC≥ 40

– obezitate severa – IMC ≥ 40
– obezitate morbida – IMC 40-50
– super obezitate – IMC  ≥ 50

Pentru copii, varsta trebuie sa fie luata in considerare atunci cand se defineste excesul de greutate si obezitatea.

Pentru copiii sub 5 ani:

  • greutatea in exces reprezinta o greutate in functie de inaltime mai mare cu 2 abateri standard fata de mediile standardelor de crestere a copilului conform  graficelor de crestere;
  • obezitatea este greutate in functie de inaltime mai mare cu 3 abateri standard peste media standardelor de crestere a copilului, conform graficelor de crestere.

Copii cu varsta cuprinsa intre 5-19 ani:

  • supraponderalitate – IMC in functie de varsta mai mare cu 1 abatere standard peste media de referinta a cresterii conform graficelor de crestere;
  • obezitate – IMC in functie de varsta mai mare cu 2 deviatii standard peste media cresterii.

Pentru cei mai multi oameni, IMC ofera o estimare rezonabila a grasimii corporale. Cu toate acestea, IMC nu masoara direct grasimea corporala, astfel incat unele categorii de persoane, cum ar fi sportivii care au masa musculara foarte dezvoltata, pot avea un IMC in categoria obeza, chiar daca nu au prea multa grasime corporala.

Riscurile si complicatiile obezitatii

Exista mai mult de 40 de afectiuni medicale asociate cu obezitatea. Persoanele care au obezitate sunt expuse riscului de a dezvolta una sau mai multe dintre aceste afectiuni medicale grave:

  • hipertensiune arteriala;
  • hipercolesterolemie – colesterol marit;
  • diabet;
  • boli cardiovasculare;
  • accident vascular cerebral;
  • osteoartrita (obezitatea are efecte directe asupra oaselor si articulatiilor);
  • apnee de somn si alte probleme respiratorii;
  • risc mai mare de cancer (cancer de colon, cancer mamar, cancer endometrial etc.);
  • sindromul metabolic – o combinatie de glicemia ridicata, tensiune arteriala crescuta, trigliceride crescute si colesterol HDL scazut;
  • boli ale vezicii biliare;
  • probleme ginecologice, cum ar fi infertilitatea si menstruatii neregulate;
  • disfunctii erectile si probleme de sanatate sexuala;
  • boli hepatice etc.

Calitatea vietii

Cand este prezenta obezitatea, calitatea generala a vietii este mai redusa. Este posibil sa nu poti face anumite lucruri, poti avea tendinta de a evita anumite activitati sau locuri. Apare si stigmatizarea, din nefericire, care poate avea consecinte grave asupra psihicului. Alte probleme legate de greutate, care pot afecta calitatea vietii, includ:

  • depresie;
  • probleme cu mobilitatea;
  • probleme sexuale;
  • sentimente de rusine si vina;
  • izolare sociala;
  • performanta scazuta la munca.

Cauzele obezitatii

Exista multe cauze care contribuie direct si indirect la obezitate. Factorii comportamentali, factorii de mediu si genetica sunt printre principalele cauze care conduc la obezitate. Din punct de vedere stiintific, obezitatea apare atunci cand aportul de calorii al unei persoane depaseste cantitatea de energie pe care o arde prin miscarea.

Factorii comportamentali si de mediu

Comportamentul, in cazul obezitatii, se refera la alegerile alimentare, nivelul de activitate fizica si implicatiile personale in mentinerea sanatatii. Avem tendinta in ultima perioada de a consuma mai multe calorii goale, de a consuma mai multe alimente procesate si mai sarace in substante nutritive. La acestea se adauga cresterea dimensiunii portiilor. Mediul unei persoane joaca un rol semnificativ in starea de greutate.

La consumul alimentar nesanatos si neechilibrat se adauga stilul de viata tot mai putin activ. Aici contribuie mediul de lucru, influenta televizoarelor, a computerului si a altor tehnologi care indirect descurajeaza activitatea fizica.

Mediul joaca un rol-cheie in modelarea obiceiurilor si a stilului de viata ale unui individ. Exista multe influente asupra mediului care pot influenta riscul de obezitate. Plimbarea si mersul pe jos au fost inlocuite cu transportul in comun sau cu masina, activitatea fizica a fost inlocuita cu tehnologia, in timp ce alimentele naturale cu alimente procesate.

Genetica

Stiinta arata ca genetica joaca un rol in obezitate. Genele pot influenta anumite tulburari care duc la obezitate. Cu toate acestea, nu toate persoanele care sunt predispuse la obezitate ajung sa fie afectate de obezitate. Membrii familiei nu au in comun doar gene, ci si obiceiuri ce tin de stilul de viata care pot contribui la obezitate.

Aici intra si istoricul familial de boli cronice care pot duce la obezitate prin cresterea riscului.

Forma corpului poate influenta, de asemenea, riscul de obezitate. Persoanele a caror greutate este concentrata in jurul abdomenului pot prezenta un risc mai mare de aparitie a bolilor de inima, a diabetului zaharat sau a cancerului decat persoanele de aceeasi greutate care au, de exemplu, forma de para.

Factori psihologici

De asemenea, factorii psihologici pot influenta obiceiurile alimentare. Multi oameni consuma alimente ca raspuns la emotii negative cum ar fi plictiseala, tristetea sau furia. Aproximativ 30% dintre cei care cauta tratament pentru probleme grave de greutate intampina dificultati in ceea ce priveste consumul de alcool. Persoanele cu o anumita tulburare de alimentatie pot avea mai multe dificultati in a pierde greutatea in exces.

Alte cauze ale obezitatii

Tensiunea arteriala ridicata, nivelurile ridicate ale colesterolului sau nivelurile ridicate ale glicemiei sunt semne de avertizare pentru unele boli asociate cu obezitatea.

Unele boli pot reduce metabolismul sau declanseaza cresterea apetitului care poate provoca obezitatea. Acestea includ hipotiroidismul, sindromul Cushing, depresia si anumite probleme neurologice. Anumite medicamente, cum ar fi steroizii si unele antidepresive, pot duce la cresterea excesiva in greutate prin aceleasi metode.

Care sunt solutiile pentru tratarea obezitatii?

Tratamentul obezitatii trebuie sa fie pe termen lung; nu poate fi pe termen scurt. Pierderea in greutate trebuie sa fie graduala, iar monitorizarea atenta este necesara pentru a preveni cresterea in greutate. Schimbarea comportamentului si a stilului de viata sunt singurele metode de a schimba permanent greutatea persoanei.

Scopul tratamentului obezitatii este de a ajunge si de a ramane la o greutate sanatoasa. Initial se doreste o scadere ponderala modesta – intre 3 si 5 procente din greutatea totala. Exista mai multe metode disponibile pentru a aborda obezitatea:

ALIMENTATIA

Inlocuirea alimentelor bogate in grasimi cu mai multe fructe si legume poate ajuta o persoana sa piarda in greutate. Unul dintre motivele pentru care se acumuleaza excesul de greutate si grasime este atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat arde prin sport. In timp, acest lucru poate duce la cresterea in greutate.

Evitati schimbarile drastice si nerealiste ale dietei, cum ar fi dietele foarte restrictive, deoarece este putin probabil sa va ajute pe termen lung.

Foloseste acest calculator calorii pentru a vedea cate calorii ar trebui sa consumi zilnic.

Modificarile dietetice pentru a trata obezitatea includ:

  • reducerea aportului caloric – se recomanda in general limitarea la 1.500 de calorii pentru femei si la  1.800 pentru barbati;
  • ridica-te de la masa inainte sa te simti plin – e importanta intelegerea conceptului de densitate energetica; unele alimente – cum ar fi dulciurile, bomboanele, grasimile si alimentele procesate – au o densitate mare de energie, asta inseamna ca e nevoie de o cantitate mai mica pentru a aduce un numar destul de mare de calorii;
  • alegerile fac diferenta – alege alimente sanatoasa in detrimentul celor nesanatoase, alege carnea slaba in locul celei grase, limiteaza zaharul si sarea etc.;
  • evita dietele drastice ce iti promit o slabire in scurt timp (realitatea este ca nu exista alimente magice sau remedii rapide, iar astfel de „diete-minune” pot avea efecte pe termen scurt, dar rezultatele pe termen lung nu doar ca inseamna recastigul kilogramelor pierdute, dar si mai multe kilograme  – efectul yoyo).

SPORTUL

Dupa cum sa discutat mai sus, comportamentul joaca un rol important in obezitate. Modificarea comportamentelor care au contribuit la dezvoltarea obezitatii este o modalitate de a trata boala.

Initierea unui program de activitate fizica este un aspect important in gestionarea obezitatii. Consultati medicul inainte de a incepe orice program de exercitii fizice. Stabiliti obiective realiste si asigurati-va ca acestea sunt masurabile. Persoanele supraponderale sau obeze trebuie sa efectueze cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate fizica moderata pentru a preveni cresterea in greutate.

Foloseste acest calculator calorii consumate pentru a vedea cate calorii poti arde in functie de activitatea fizica. 

Sfaturi:

  • inlocuieste anumite activitati cu altele mai active, cum ar fi: urca pe scari in loc de lift, mergi pe jos sau cu bicicleta in locul transportului in comun sau a masinii etc.;
  • mergi zilnic pe jos;
  • treburile gospodaresti contribuie la totalul arderilor calorice: gradinarit, treburi casnice, plimbatul cainelui etc.

Medicamentele pentru pierderea in greutate

Medicamentele cu prescriptie sunt o alta abordare in tratarea obezitatii. Terapia medicamentoasa poate ajuta pacientul sa invete si sa se adapteze la un stil de viata mai sanatos. Aceasta trebuie utilizata impreuna cu un program de dieta si exercitii.

Medicamentele anti-obezitate disponibile in prezent functioneaza in principal prin suprimarea apetitului. Acestea cresc nivelul unor hormoni specifici, cum ar fi noradrenalina sau serotonina, in sistemul nervos, conferind un sentiment de plenitudine. Cu toate acestea, aceste medicamente nu vor functiona decat daca faceti modificari in dieta si stilul de viata. Efectele secundare includ simptome gastro-intestinale, cum ar fi scaune grase si schimbari de tranzit. Alte efecte adverse pot include probleme cu musculatura, articulatii, dureri de cap etc.

Medicamentele prescrise in mod obisnuit includ orlistat, lorcaserina, fentermina si topiramat, buproprion, naltrexona si liraglutida.

Atentie!

Un medicament pentru pierderea in greutate nu este un remediu. Utilizarea medicamentelor pentru pierdere in greutate trebuie combinata cu activitatea fizica si dieta pentru a pierde si a mentine greutatea sanatoasa pe termen lung.

Chirurgia pentru obezitate

O alta optiune de tratament poate fi o interventie chirurgicala. Chirurgia trebuie luata in considerare numai dupa ce toate celelalte metode de a pierde in greutate nu au dat rezultat sau daca o persoana are o boala asociata cu obezitatea. Procedurile chirurgicale au in general succes pe termen lung, dar este important sa fie luate in considerare motivele succesului sau esecului incercarilor anterioare de pierdere in greutate, precum si riscurile si beneficiile interventiei chirurgicale.

Chirurgia bariatrica

Chirurgia bariatrica implica inlaturarea sau schimbarea unei parti a stomacului sau a intestinului subtire al unei persoane astfel incat sa consume mai putine alimente sau sa absoarba mai multe calorii decat inainte. Acest lucru poate ajuta o persoana sa piarda in greutate si, de asemenea, sa reduca riscul de hipertensiune arteriala, diabet de tip 2 si alte aspecte ale sindromului metabolic care pot aparea in cazul obezitatii.

Manson gastric

Se utilizeaza un manson gastric sau o banda gastrica pentru a reduce dimensiunea stomacului. Dupa operatie, o persoana nu poate consuma la fel de multe alimente, ceea ce reduce semnificativ aportul caloric.

Bypass gastric

Presupune micsorarea stomacului si permite ca alimentele sa ocoleasca parti ale sistemului digestiv, in special prima parte a sectiunii medii a intestinului subtire. Este, in general, interventia de bypass gastric este mai eficienta decat procedurile restrictive, dar exista un risc mai mare de deficiente de vitamine si minerale, deoarece organismul nu mai poate absorbi la fel de multi nutrienti.

Consilierea psihologica

Terapia sau interventiile psihologice te pot ajuta sa abordezi problemele emotionale si comportamentale legate de consumul de alimente. Te poate ajuta sa intelegi de ce exagerezi si sa inveti modalitati sanatoase de a face fata anxietatii. Poti apela si la grupuri de suport.

Consilierea psihologica se axeaza pe intelegerea motivelor care duc la consumul alimentar nepotrivit, motivare, respectarea obiectivelor stabilite, auto-monitorizare, controlul stimulilor, reducerea stresului etc.

SFATURI

  • Informeaza-te cat mai mult despre obezitate. Astfel vei sti care sunt pasii pentru a reusi ceea ce ti-ai propus.
  • Stabileste obiective SMART (sa iti stabilesti un anumit numar de kilograme, un termen limita, sa fie realiste, pentru a nu te demotiva, sa te motiveze si sa fie realizabile).
  • Discuta cu ceilalti despre obiectivele tale si solicita-le ajutorul.
  • Pastreaza un jurnal in care sa iti notezi activitatea fizica, ceea ce mananci si schimbarile pe care le observi.
  • Evita factorii care te pot face sa te abati de la obiectivele tale. Evita mesele in oras, petrecerile care predispun la consum de alcool sau consum alimentar crescut (tine cont de faptul ca alcoolul contine, de asemenea, multe calorii).
  • Respecta cele 3 mese ale zilei si evita „sa rontai” intre mese.
  • Nu lua medicamente sau suplimente pentru slabit fara indicatiile medicului.

Prevenirea obezitatii

  • Adopta un stil de viata activ, efectuand minimum 30 min de miscare zilnic (exercitii aerobice + o forma de exercitii anaerobe, ca cele pentru intarirea musculaturii).
  • Adopta un stil alimentar sanatos, axat pe alimente de origine vegetala, ca legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminte, oleaginoase, reducand complet alimentele procesate. Nu sari peste mese, evita gustarile dese, ridica-te de la masa inainte sa se instaleze senzatia de satietate, citeste etichetele produselor alimentare si ai grija la tehnicile de gatire.
  • Asigura-te ca ai un somn odihnitor si stabileste-ti o rutina zilnica in ceea ce priveste orele de mers la culcare si de trezire, acordand atentie celor 8 ore de somn necesare.
  • Evita sau redu nivelul de stres zilnic prin tehnici simple de gestionare a stresului, ca meditatia, sportul, exercitiile de respiratie, yoga etc.
  • Monitorizeaza-ti greutatea corporala si circumferinta taliei pentru a depista la timp eventuale fluctuatii de greutate.

Referinte:
(1) Obesity treatment and management, link: https://emedicine.medscape.com/article/123702-treatment
(2) Obesity treatment, link: https://www.disabled-world.com/fitness/diets/bodyfat/treating-obesity.php
(3) Obesity, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/diagnosis-treatment/drc-20375749
(4) Obesity and overweight, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
(5) Factori de risc in suprapondere si obezitate. Depresia si tulburarile de ritm circadian, link: https://www.uoradea.ro/display8044

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma