Noua Medicina Germana sau terapia GNM este un tip de medicina alternativa, o forma de terapie prin vorbire, conform careia bolile sunt un raspuns la un soc trait.

Cuprins:

1. De unde a pornit ideea de Noua medicina germana?
2. Ce „promite” Noua medicina germana?
3. Noua medicina germana – cele 5 legi biologice de la baza
4. Ce presupune procedura?
5. Care sunt limitarile metodei?

De unde a pornit ideea de Noua medicina germana?

Ce este Noua medicina germana? Bazele au fost puse de dr. Ryke Geerd Hamer, la inceputul anilor 1980. Dr. Hamer a reusit sa identifice o corelatie intre simptomele fizice, creier si suferinta emotionala neasteptata din vietile noastre, cunoscuta si sub numele de „soc de conflict”. Se considera ca Noua medicina germana ne ajuta sa intelegem cauza, dezvoltarea si vindecarea naturala a bolilor pe baza a ceea ce Dr. Hamer a numit „Cinci Legi Biologice ale Naturii”. Cele cinci legi biologice sunt principiile fundamentale ale acestei noi perspective de sanatate. Aceasta terapie ofera o noua intelegere a bolilor ca programe biologice speciale semnificative, integrate in toate organismele.

Cum a ajuns Dr. Hamer la aceasta teorie?

Iata de unde a pornit totul: In urma cu 20 de ani, dr. Hamer, medic la Clinica de Oncologie de la Universitatea din München, a aflat ca fiul sau a fost impuscat. Dupa cateva luni, fiul a murit, iar la scurt timp, dr. Hamer, care dusese o viata sanatoasa, a fost diagnosticat cu cancer testicular iar sotia sa cu cancer mamar dupa o perioada. De aici medicul a tras concluzia ca boala sa a fost in legatura directa cu starea psihologica si emotionala, ca rezultat al pierderii tragice a fiului sau.

Ulterior. au urmat numeroase studii care au analizat legatura dintre suferinta emotionala si boala fizica. Dr. Hamer a emis ipoteza ca creierul are capacitatea de a avea control absolut asupra tuturor partilor corpului, si ca fiecare afectiune medicala, inclusiv cancerul, poate fi controlata de o anumita zona a creierului, boala fiind rezultatul unui „soc de conflict” din creier, dupa ce a suferit stres psihologic sau traume.

Studiile de la baza

Medicul a prezentat niste studii de caz, nu cercetari pe esantioane de pacienti. Acesta a mentionat ca in investigatiile imagistice, la nivelul creierului apareau anumite „vibratii” anormale sub forma unor cercuri, fiind zona din creier ce corespundea unei anumite functii.

A urmat teoria „Celor cinci legi biologice”. In 1981, Dr. Hamer si-a prezentat descoperirile la Facultatea de Medicina a Universitatii din Tübingen, dar constatarile lui nu au fost acceptate. Dr. Hamer nu a putut sa primeasca sprijin si recunoastere de la comunitatea stiintifica si medicala. Medicului i-a fost revocata licenta de practica pe motiv de malpraxis. Ryke Geerd Hamer a decedat in 2017, iar sustinatorii lui din anumite tari au fost condamnati la inchisoare pentru ca au convins numerosi pacienti sa aleaga Noua Medicina Germana in detrimentul terapiilor anti-cancer traditionale, foarte putini supravietuind.

Ce „promite” Noua medicina germana?

Noua medicina germana porneste de la a intelege simptomele si baza lor, in context psihologic si biologic.

Este indicata adesea pacientilor cu cancer, carora le sugereaza ca terapia trebuie sa inceapa cu eliminarea starii de panica si intelegerea concreta a bolii. Noua medicina germana sustine ca tratamentele traditionale pentru cancer nu sunt eficient si afecteaza mai mult organismul, ceea ce poate fi o teorie extrem de periculoasa pentru pacientii oncologici, acesta fiind si motivul pentru care comunitatea stiintifica si medicala a refuzat sa accepte constatarile doctorului Hamer, deoarece acestea sunt in contradictie cu practicile medicale actuale.

Noua medicina germana – Cele 5 legi biologice de la baza

Fiecare dintre cele 5 legi biologice ale Noii medicine germane contureaza un principiu ce se axeaza pe cauza bolii, fazele sale etc. Iata ce sugereaza acestea:

Legea nr. 1

Fiecare boala are la baza anumite traumatisme sau socuri, care afecteaza simultan trei niveluri ale sistemului nostru: psihicul, creierul si organul corespunzator din organism. Aceasta lege sustine faptul ca toate bolile, inclusiv cancerul, apar ca urmare a unui eveniment neasteptat care este extrem de traumatizant, de asemenea cunoscut sub numele de soc biologic sau soc de conflict. O trauma creeaza un sentiment de izolare si de lupta, apare o leziune in creier intr-o anumita zona specifica in legatura cu socul, iar celulele de la nivel cerebral transmit catre o parte a corpului semnale de pericol ca raspuns biologic.

Legea nr. 2

A doua lege biologica sustine ca fiecare boala este alcatuita din doua faze, si anume faza rece si faza calda. Faza rece este cunoscuta si ca faza activa a conflictului (se refera la perioada de imbolnavire de la inceputul acesteia si la intreaga durata), iar faza calda este cunoscuta ca faza de vindecare. Odata ce conflictul este rezolvat (prin ajustari ale vietii sau prin terapie psihica sau emotionala, de exemplu) faza de vindecare se initiaza si psihicul, creierul si organele vindeca totul in acelasi timp. Teoria sustine ca leziunea creierului incepe sa se vindece de indata ce solutionam conflictul din mintea noastra.

Legea nr. 3

A treia lege biologica afirma ca efectele asupra organelor sau tesuturilor corporale depind de modul in care persoana reactioneaza la experienta traumatizanta sau extrem de stresanta.

Legea nr. 4

Ciupercile, bacteriile si virusurile sunt elemente implicate profund in procesele de vindecare din organism. Cea de-a patra lege biologica determina ce fel de microb (ciuperca, bacterii sau virus) este implicat in faza calda sau de vindecare a conflictului.

Legea nr. 5

Cea de-a cincea lege biologica este numita „Quintesenta” si stabileste „ratiunea” biologica sau necesitatea manifestarii fizice.

Ce presupune procedura?

Nu exista o regula fixa in ceea ce priveste numarul de sedinte sau durata unei sedinte, depinzand de starea persoanei si de modul in care raspunde la terapie. Pentru problemele usoare, o scurta conversatie poate fi suficienta pentru a ajuta la rezolvarea problemei si intelegerea conflictului. Daca vorbim de probleme mai complexe, e necesara o terapie mai lunga ca sa se inteleaga anumite aspecte ale vietii si pentru a identifica exact cauza conflictelor.

Sesiunile pot dura insa, in general, 60-90 de minute. In timpul sesiunii, specialistul in terapie germanica va analiza natura conflictului si toate implicatiile acestuia. Numarul sesiunilor depinde de natura conflictului, durata fazei de conflict, recaderile etc. Sunt recomandate minimum 2-3 sesiuni.

Scopul sedintelor

O sesiune de terapie din categoria noua medicina germana este in esenta o investigatie, dar nu este psihoterapie. Este axata pe identificarea unui soc emotional sau a unui eveniment din trecut care a declansat o boala sau anumite simptome. Specialistii in noua medicina germana folosesc datele din cercetarile Dr. Hamer pentru a identifica exact cauza bolilor specifice, cautand exact evenimentele responsabile de debutul acelor probleme clinice. De obicei procesul de investigatie dureaza 1-2 ore, atat timp cat clientul intelege principiul pe care se bazeaza noua medicina germana si daca persoana nu dezvolta alte socuri interioare care sa contribuie in schimb la declansarea sau agravarea unui proces.

Noua Medicina Germana este o stiinta naturala noua care ne poate ajuta sa intelegem originea unei boli pe baza experientei psihologice traite. Este un tip de terapie emotionala care are scopul de a gestiona un conflic interior care a dus la declansarea unor boli. Se considera ca identificarea socului de conflict este esentiala pentru recuperarea pacientului.

Cum decurge  terapia?

Terapia poate fi efectuata fata in fata, prin telefon sau prin Internet. Scopul intrebarilor adresate este de a stabili unde isi are conflictul radacinile. O sesiune de medicina germanica este in esenta o investigatie, NU este psihoterapie. Ea este indreptata in mod specific spre identificarea unui soc conflictual sau a unui eveniment neasteptat care a fost responsabil de declansarea unei boli.

Este un tip de terapie care implica utilizarea cunostintelor despre cele 5 legi ale naturii in legatura cu experientele de viata. Se considera astfel ca toate bolile si conditiile incep cu un eveniment traumatizant din viata. Terapia ajuta pacientul sa isi reaminteasca acel moment al socului pentru a putea fi rezolvate conflictele si pentru a intelege in ce etapa din procesul de vindecare se afla.

Etapa de vindecare

In etapa de vindecare apar uneori probleme ale somnului, aceste dificultati fiind u indiciu ca organismul se afla in plin proces de vindecare. Uneori in etapa activa de rezolvare a conflictului apar probleme care implica trezitul in timpul noptii.

Scopul terapiei este de a aduce pacientul in faza de vindecare a socului de conflict. Se considera ca motivul pentru care persoana nu se poate vindeca prin noua medicina germana este ca apar noi factori declansatori pe parcursul terapiei sau pacientul nu este in masura sa identifice momentele care au dus la acel soc.

Noua medicina germana nu implica administrarea de medicamente, plante medicinale, remedii homeopate, fitoterapice, suplimente sau alte astfel de produse.

Care sunt limitarile metodei?

1. Terapia poate duce la intarzierea sau evitarea completa a tratamentului medical necesar pentru vindecare, cum e chimioterapia sau radioterapia in cancer.

2. Teoriile din aceasta practica nu tin cont de tot ce inseamna factori de risc pentru boli, inclusiv pentru cancer, care au la baza cercetari clare. De asemenea, tehnica ignora teoriile medicale privind dezvoltarea cancerului, evolutia tumorilor si carcinogeneza. Anumite principii sunt in contradictie cu domeniul medical.

3. Sigur ca starea emotionala si psihica influenteaza starea generala de sanatate si cursul unor boli, daca vorbim de factori de risc, nu de factori de cauzalitate directa.

4. Multe studii contesta ceea ce Hamer numea „leziuni la nivel cerebral cauzate de emotii”, respectivele imagini fiind doar artefacte ale dispozitivului folosit atunci de Hamer, dupa cum au aratat cercetarile.

5. Eventuale cercetari doctorului Hamer nu au fost publicate sau facute publice, fiind prezentate doar anumite studii de caz.

6.  Ideea conform careia ceea ce ni se intampla ca boala are un scop si un rol, are la baza doar interpretari de natura religioasa.

CONCLUZIE

Este importanta reglarea emotiilor interioare si a starii psihologice pentru a reduce riscul unor afectiuni, fiind important echilibrul dintre minte si corp, abordarea holistica, dar NU trebuie inlocuite tratamentele medicale cu astfel de metode. Noua Medicina Germana este o teorie care nu are un fundament stiintific solid ce ofera doar un fals sentiment de siguranta si impiedica deseori accesul la tratamentele oncologice eficiente de care dispunem in prezent.

 

Referinte:
(1)Introduction to Dr. Hamer’s Germanic/German New Medicine, link: http://www.newmedicine.ca/german-new-medicine.php
(2) German New Medicine, link: http://realmedicineclinic.com/therapies/german-new-medicine/
(3) German New Medicine (GNM), link: http://www.lifechangetherapies.com/german-new-medicine-gnm.html
(4) Rationality and irrationality in Ryke Geerd Hamer’s system for holistic treatment of metastatic cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15702221
(5) The Iron Rule of Cancer: the dangerous cancer quackery that is the German New Medicine, link: https://sciencebasedmedicine.org/the-iron-rule-of-cancer-the-new-german-medicine-and-cancer-quackery/
(6) German-New-Medicine, link: http://www.eftgnm.com/German-New-Medicine.html a
(7) German new medicine, link: http://michaeltalbotkelly.com/german-new-medicine/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma