Exista multe motive diferite pentru care poate aparea durerea de umar, inclusiv lovituri sau infectii. Iata de ce pot sa apara astfel de dureri.

Cuprins:

1. Articulatia umarului
2. Simptome pentru durerea de umar
3. Cauzele durerii de umar
4. Diagnosticarea durerii la umar
5. Tratament si sfaturi

Articulatia umarului

Articulatia umarului ne permite sa rotim bratul in toate directiile. Afectarea contactului dintre capetele articulare duce la probleme de miscare a umarului.

Umarul este alcatuit din trei tipuri de oase: capatul superior al osului bratului (humerus), lama umarului (scapula) si clavicula. Capatul osului din partea superioara a bratului se potriveste in lama umarului. Acest soclu se numeste fosa glenoida. O combinatie de muschi si tendoane mentine oasele fixate.

Iata care sunt articulatiile importante ale articulatiei umarului:

  • articulatia sternoclaviculara;
  • articulatia acromioclaviculara;
  • articulatia glenohumerala.

Durerile de umar pot aparea in mai multe locatii, inclusiv:

  • la nivelul oaselor – clavicula, lama umarului (scapula) si humerusul (osul superior al bratului);
  • articulatiile;
  • ligamentele – benzi de tesut fibros care leaga articulatiile si diferite oase de cartilaje;
  • tendoane – benzi dure de tesut care conecteaza muschii la oase;
  • muschi;
  • burse – spatii inchise (saculeti) intre doua suprafete in miscare care au o cantitate mica de fluid lubrifiant etc.

Simptome pentru durerea de umar

Persoanele cu dureri de umar pot avea dureri profunde in articulatia umarului, in partea din spate sau in partea din fata a umarului si partea superioara a bratului.

In anumite conditii poate sa apara o afectare a miscarii, sau miscarea umarului poate provoca durere. Apare si slabiciunea bratului sau a umarului. Alteori apar furnicaturi sau senzatie de arsura, de obicei daca sunt implicati nervii.

Cauzele durerii de umar

Exista anumiti factori de risc care maresc probabilitatea durerii la umar. Acestia sunt:

  • miscarile repetitive ale umarului – mai ales in locuri de munca specifice, cum e in liniile de productie de haine, lucratorii in constructii, sudori, lucratori in sectiile de prelucrarea alimentelor, pictori si decoratori, cei care lucreaza la calculator etc.;
  • expunerea la vibratii de la unelte;
  • activitati sportive.

Iata cateva cauze pentru durerea de umar:

Osteoartrita

O cauza obisnuita a durerii la umar este osteoartrita, o boala degenerativa articulara care provoaca ruperea cartilajului in articulatiile umarului. Atunci cand stratul de cartilaj – care are rolul de a amortiza articulatiile si de a proteja suprafata oaselor – este deteriorat sau uzat, oasele umarului intra in contact direct unul cu celalalt si apar leziuni. Durerea apare mai ales la efectuarea anumitor miscari. Cartilajul este un tesut neted, permeabil care acopera capetele oaselor unde se intalnesc intr-o articulatie. De-a lungul timpului, cartilajul poate fi uzat sau poate fi deteriorat din cauza ranirii sau a unui accident, ceea ce duce la aparitia osteoartritei.

Factorii care conduc la dezvoltarea si progresul osteoartritei includ imbatranirea, obezitatea, leziunile articulare si istoricul familial de artrita.

Tratamentul pentru aceasta boala depinde in mare masura de fiecare persoana. Unii isi pot gestiona simptomele prin exercitii fizice, terapie fizica si medicamente. Altii, cu toate acestea, pot necesita o ingrijire mai drastica sub forma unei interventii chirurgicale. Tratamentul chirurgical poate varia de la curatarea tesutului deteriorat la inlocuirea articulatiei.

Artrita reumatoida

In artrita reumatoida, mucoasa articulatiei (sinoviala) devine inflamata. Inflamatia provoaca eliberarea de substante chimice care ingrosa sinoviul si afecteaza cartilajul si osul articulatiei afectate. Aceasta inflamatie a sinovialei cauzeaza dureri si umflaturi.

Boli ale mansonului rotativ

Mansonul rotativ este pe partea superioara a umarului si contine 4 muschi ce sprijina articulatia.

Sindromul de impingere presupune impingerea tendoanelor din mansonul rotativ si / sau bursa din umar in spatiul subacromial. Impingerea repetata conduce la iritarea si inflamatia structurilor iritate si inflamate in timp ce trec prin spatiul subacromial cauzand durerea de umar si rigiditatea umarului. Durerea apare mai ales noaptea pe partea afectata. De asemenea, durerea se intensifica la miscarile rotative ample.

Tendinita mansonului rotativ este inflamatia tendonului rotativ al mansonului si a tesuturilor moi din jurul lor. Este o cauza obisnuita a durerii la umar la sportivii si muncitorii a caror profesie implica aruncari si miscari repetitive deasupra capului.

Diferitele tipuri de tulburari ale mansonului rotativ pot provoca simptome diferite, dar caracteristicile comune includ:

  • durere care se agraveaza in timpul activitatilor care implica ridicarea bratului deasupra nivelului umarului – de exemplu, atunci cand va pieptanati;
  • durere la rotatii ale umarului;
  • durere la niscarea spre fata sau lateral a umarului;
  • dureri mai severe noaptea.

Bursita

Bursele sunt saculeti mici, umpluti cu lichid, care se gasesc in articulatii din tot corpul, inclusiv in umar. Ele actioneaza ca perne de amortizare intre oase si tesuturile moi care acopera si ajuta la reducerea frecarii dintre muschi si os. Uneori, miscarile repetitive sau fortate ale umarului duc la inflamarea si umflarea burselor intre mansonul rotativ si o parte a lamei umarului cunoscuta sub numele de acromion. Rezultatul este o afectiune cunoscuta sub numele de bursita subacromiala. Multe activitati de zi cu zi, cum ar fi pieptanatul parului, pot deveni dificile.

Tendinitele

Tendinita este inflamatia (umflarea) unui tendon. Un tendon este un cordon care leaga musculatura de oase. Majoritatea tendinitelor sunt rezultatul inflamatiei tendonului. In general, tendinita este de doua tipuri: acuta (data de miscari excesive ale umarului, cum ar fi activitati sportive) sau cronica (bolile degenerative, cum ar fi artrita sau uzura repetitiva din cauza varstei, pot duce la tendinita cronica).

Rupturi de tendon

Despicarea si ruperea tendoanelor poate rezulta din accidentari sau din modificari degenerative ale tendoanelor din cauza varstei inaintate, a suprasolicitarii si uzurii pe termen lung. Aceste rupturi pot fi partiale sau pot separa complet tendonul de atasamentul sau la os.

Instabilitatea umarului sau umarul dislocat

Instabilitatea umarului sau miscarea umarului anormal in articulatie apare atunci cand capul osului superior al bratului este fortat sa iasa din mufa umarului. Acest lucru se poate intampla ca urmare a unei leziuni bruste sau a uzurii. Aceste leziuni pot fi partiale, cu miscarea bratului superior doar partial din soclu – subluxatie. O dislocare completa inseamna ca mingea se afla complet in afara articulatiei.

Simptomele umarului instabil pot varia de la o senzatie de alunecare sau „prindere” in umar, cu furnicauri, slabiciune, amorteala, oboseala umerilor, senzatie de apasare, blocare. Daca umarul este dislocat (in cazul in care bila a iesit din soclu), simptomele pot include dureri severe, bratul fiind vizibil in afara pozitiei, spasme musculare – contractul muscular dureros, capacitate de miscare limitata.

Simptomele instabilitatii umarului pot fi uneori confundate cu alte probleme. Persoanele cu instabilitate la umeri descriu adesea simptome asemanatoare cu „bratul mort”, cum ar fi furnicaturi, slabiciune, amorteala, oboseala musculara, senzatie de apasare, blocare.

Umarul instabil poate fi:

  • traumatic – umarul este fortat sa iasa printr-un impact brusc;
  • atraumatic – umarul se muta treptat din loc in timp.

Instabilitatea traumatica a umarului este adesea rezultatul unui accident. Sindromul instabilitatii umarului tinde sa apara ca urmare a miscarilor repetate ale bratelor, cum ar fi aruncarea sau inotul.

Umar inghetat

Oamenii cu umar inghetat descriu o rigiditate severa si incapacitate de a-si misca umarul asa cum ar proceda in mod normal, cu diferite niveluri de durere la umar. Cunoscuta sub numele de capsulita adeziva, umarul inghetat apare atunci cand tesutul conjunctiv care acopera articulatia umarului devine ingrosat si inflamat. Efectele apar in trei etape. Diferitele etape ale umarului inghetat sunt:

  • Etapa 1 – apare rigiditatea usoara, durere usoara noaptea si cand stai pe partea afectata (etapa 1 dureaza de obicei 2-9 luni);
  • Etapa 2 – rigiditatea se intensifica, musculatura se deterioreaza usor pentru ca nu este folosita, si etapa dureaza 4-12 luni;
  • Etapa 3 – este etapa de recuperare in care se redobandeste miscarea normala a umarului, durerea se reduce, dar pot sa apara recidive.

De-a lungul timpului, se poate observa o scadere a capacitatii de miscare a umarului si apoi dintr-o data se intensifica. De obicei dureaza aproximativ 18 luni pentru ca un umar inghetat sa se amelioreze complet.

Este o afectiune care apare atunci cand capsula umarului devine inflamata si stransa. De asemenea, poate exista un deficit de fluid sinovial pentru a lubrifia articulatia. Ca rezultat, apare rigiditatea. Umarul inghetat poate sa apara ca urmare a unei alte afectiuni daca umarul a fost imobilizat (de exemplu, din cauza unei interventii chirurgicale sau a unei leziuni). Afecteaza capacitatea de a misca articulatia si de a efectua miscari simple cu umarul.

Factori de risc pentru umar inghetat includ varsta trecuta de 40 ani, genul masculin – barbatii fiind de obicei mai frecvent afectati de aceasta problema. Alti factori de risc includ interventiile chirurgicale care presupun mentinerea umarului intr-o pozitie fixa pentru o perioada de timp, dar si diabetul zaharat, boli pulmonare, tiroidine ce pot creste riscul, desi cauzele de la baza nu sunt pe deplin cunoscute.

Clavicula fracturata

Fracturile claviculei apar, de obicei, dupa traumatisme, ca in cazul caderii pe umar sau cu bratul intins. O clavicula fracturata este foarte dureroasa si face dificila miscarea sau ridicarea bratului.

Infarct

Durerea bratului stang in zona umarului instalata brusc poate fi un simptom al unui atac de cord iminent – umarul poate incepe sa doara ca urmare a durerii ce iradiaza din piept. Daca apar si alte simptome ce includ senzatia de strangere sau presiune in zona toracica, transpiratii si greata, trebuie solicitata asistenta medicala imediata.

Diagnosticarea durerii de  umar

Diagnosticarea are rolul de a identifica exact cauzele pentru durerea de umar. Se va efectua un examen fizic initial si se vor adresa intrebari.

Pot fi indicate si o serie de investigatii, ca radiografii pentru a depista modificari fizice, pinteni ososi sau fracturi. Alte investigatii includ ecografiile, CT, RMN, care pot determina gradul de afectare si daca e necesara o evaluare suplimentara.

Tratament si sfaturi

Tratamentul pentru durerea de umar depinde de cauza.

Medicamente pentru durerea de umar

Se pot recomanda medicamente analgezice cum ar fi paracetamolul si ibuprofenul, in doze variate, in functie de cauza si de intensitatea durerii. De asemenea, se pot recomanda medicamente antiinflamatorii orale sau unguente pentru durerea de umar.

Fizioterapia

Daca durerea de umar afecteaza desfasurarea activitatilor, se poate recomanda fizioterapie sau kinetoterapie. Aceste tehnici pot ajuta la reducerea durerii si imbunatatirea rezistentei si a flexibilitatii.

Interventie chirurgicala

In cazuri rare, chirurgia poate fi o optiune daca alte tratamente nu au functionat. Chirurgia poate fi utilizata pentru a trata rupturile de manson sau daca alte optiuni de tratament nu au functionat dupa 3 – 6 luni. Operatia de inlocuire a articulatiilor poate fi o optiune pentru osteoartrita umarului daca exista durere persistenta de umar care afecteaza desfasurarea activitatilor de zi cu zi.

Sfaturi pentru durerea de umar

Iata o serie de sfaturi pentru ameliorarea durerii de umar:

  • Schimbati pozitia de somn. Incercati sa dormiti pe spate sau pe cealalta parte – nu pe burta.
  • Alegeti o perna potrivita, care sa nu fie nici prea joasa, nici prea inalta.
  • Nu dormiti cu bratul sub perna sau cu cotul peste cap; acest lucru afecteaza tendoanele si poate duce la slabiciunea bratului.
  • Evitati miscarile repetitive sau traumatismele, pe cat posibil.
  • Efectuati miscari de intindere a musculaturii de cateva ori pe zi.
  • Evitati activitatile care suprasolicita articulatia.
  • Aveti grija la postura. Evitati sa stati cu capul inclinat in fata sau cu umarul adus spre gat, pentru ca poate agrava problema.

 

Referinte:

(1) Shoulder Pain Causes, Diagnosis and Treatment, link: https://boneandspine.com/shoulder-pain-causes-diagnosis-and-treatment/
(2) Shoulder pain causes, link: https://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/shoulder-pain/causes/
(3) What causes shoulder pain, link: https://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/conditions/shoulder-pain/causes.aspx
(4) Shoulder pain, link: https://www.nhs.uk/conditions/shoulder-pain/
(5) What Causes Shoulder Pain?, link: https://www.healthline.com/symptom/shoulder-pain
(6) Shoulder Pain and Common Shoulder Problems , link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/shoulder-pain-and-common-shoulder-problems/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma