Nevoia de control – ce este si de ce apare

Nevoia de control se refera la a influenta mediul propriu sau pe ceilalti, din dorinta de protectie, confort, stabilitate. Cand este controlul excesiv, din ce cauze apare si ce consecinte poate avea?

Cuprins:

1. Nevoia de control – informatii generale
2. Ce presupune nevoia de control?
3. Cauzele nevoii excesive de control
4. Consecinte ale nevoii excesive de control
5. Cum poate fi gestionata nevoia excesiva de control?

Nevoia de control – informatii generale

Controlul se refera la exercitarea influentei asupra mediului propriu, asupra actiunilor si comportamentelor celorlalti. Nevoia de control este fireasca si are la baza dorinta de siguranta, protectie, confort, stabilitate. Insa uneori controlul este folosit excesiv, de catre cei cu o intoleranta ridicata la incertitudine sau care au teama de a pierde controlul. Deseori se face referire la aceste persoane ca fiind obsedate de control sau „control freak”.

Nevoia de control apare devreme in dezvoltarea noastra; inca din copilarie se observa nevoia micutilor de a fi in control in ceea ce priveste mediul lor. Apoi, multe dintre activitatile noastre de zi cu zi sunt legate de nevoia noastra de control. De exemplu, rutinele zilnice si ritualurile ocazionale au scopul de a ne asigura un cadru familiar, care nu se schimba si care ne dau astfel sentimentul de a fi in control. De asemenea, normele si regulile in cadrul comunitatii in care traim ne ghideaza in a discerne intre ce e bine si ce e rau; iar atunci cand ceilalti din grup respecta aceste norme, acest lucru ne da un sentiment de control.

Studiile au aratat o legatura intre sentimentul de control si riscurile pe care ni le asumam. Cu cat avem sentimentul de a fi in control, cu atat tindem sa riscam mai putin.

Ce presupune nevoia de control?

Nevoia de control este o nevoie fireasca, care ne ofera senzatia de stabilitate si confort. Insa uneori exercitarea controlului poate fi excesiva, cu efecte negative asupra noastra si asupra celorlalti.

Controlul excesiv poate lua mai multe posibile forme:

Controlul excesiv indreptat catre sine – exemple:

  • casa trebuie sa fie organizata intr-un anumit fel;
  • ai un program de la care nu te abati, eventual te stresezi atunci cand o zi nu decurge asa cum ai planificat;
  • controlezi imaginea pe care o afisezi celorlalti (de exemplu, pari calm, stapan pe situatie, echilibrat, cand in interiorul tau lucrurile stau diferit);
  • abuzezi de substante;
  • faci sport excesiv.

Controlul excesiv indreptat catre ceilalti – exemple:

  • incerci sa ii controlezi pe ceilalti, de la programul lor, pana la actiunile lor;
  • hiperprotectia copiilor, in cazul unui parinte;
  • abuzul emotional de tip gaslighting.

Cauzele nevoii excesive de control

Nevoia de control excesiv poate sa aiba ca origine evenimente adverse sau traumatice prin care persoana a trecut, in care s-a simtit vulnerabila si neajutorata. Ca o consecinta, acum cauta sa fie mereu in control in toate aspectele vietii sale si nu numai; poate incerca sa influenteze si actiunile sau comportamentele celorlalti; poate sa mentina niste reguli foarte stricte, de la care nu se abate, atat pentru ea, cat si in ce ii priveste pe ceilalti.

Nevoia de a avea totul sub control este specifica persoanelor anxioase, iar controlul le ofera sentimentul de siguranta si de confort psihic. Deseori, persoanele obsedate de control au crescut intr-un mediu dezorganizat si haotic, in care parintii erau absenti sau indisponibili emotional, neputand sa le asigure un climat stabil; acest lucru a favorizat o crestere a nivelului de anxietate pe masura ce au crescut. Calmarea acestei anxietati este dificila, de aceea, neavand control asupra lumii lor interioare, incearca sa controleze mediul si eventual pe ceilalti.

Este si cazul copiilor care au crescut cu parinti care se confruntau cu dependente, cu stari ale dispozitiei extreme sau cu cicluri repetitive, in care erau indisponibili emotional, apoi foarte implicati sau intruzivi.

Ca adulti, a controla lucrurile si oamenii din jurul nostru ne da sentimentul de stabilitate, sentimentul ca suntem stapani pe situatie si ca ne va fi bine in final.

In alte cazuri, nevoia de control este o tendinta specifica persoanelor perfectioniste. Ele sunt in mod natural mai rigide, fiindu-le greu sa se adapteze schimbarilor mai mici sau mai mari care apar. In conceptia lor, lucrurile trebuie facute intr-o anumita maniera.
Mai multe informatii despre perfectionism – in acest articol.

Consecinte ale nevoii excesive de control

Atat lipsa senzatiei de control, cat si nevoia unui control excesiv pot avea consecinte negative asupra starii noastre de bine.

O lipsa persistenta a sentimentului de control poate duce la anxietate si la depresie. Evenimentele si situatiile de viata care ne fac sa ne simtim neputinciosi, neajutorati, lipsiti de control asupra a ce ni se intampla si asupra mediului nostru, au un impact negativ, cu atat mai mult daca acestea se intampla in perioada noastra de dezvoltare (copilarie, adolescenta). Si in cazul bolilor grave, chiar incurabile, sentimentul lipsei de control asupra corpului, evolutiei bolii si sanatatii contribuie foarte mult la starea emotionala si la prognosticul bolii. Nevoia de control functioneaza ca un mecanism de supravietuire si de protectie.

Unele lucruri nu sunt in controlul nostru (reactiile celorlalti, vremea, daca ceilalti te plac sau nu etc.). Insa atunci cand te concentrezi pe a controla chiar si lucrurile imposibil de controlat, te axezi pe o problema care din start nu poate fi rezolvata, situatie in care vei ramane blocat si in imposibilitatea de a face ceva.

Pentru o persoana obsedata de control, exercitarea controlului ii linisteste anxietatea, insa ii va deteriora relatiile cu ceilalti. Oamenilor nu le place sa fie controlati, mai ales atunci cand propria lor nevoie de control este impiedicata.

Cum poate fi gestionata nevoia de control?

Fa distinctia intre ceea ce este in controlul tau si ce nu poti controla

Deseneaza un cerc pe o foaie de hartie si noteaza in interiorul lor toate lucrurile asupra carora ai control. In afara lui, noteaza-le pe cele asupra carora nu ai niciun control. Poti face acest lucru la modul general sau axandu-te pe o situatie specifica de viata, in care se activeaza nevoia imperioasa de control.

Invata sa apreciezi incertitudinea, in loc sa o eviti sau sa lupti impotriva ei

Pana la urma incertitudinea face parte din viata si da situatiilor acel element de surpriza. De altfel, nu ne place sa aflam dinainte care e finalul unei carti sau unui film, inainte de a le parcurge.

Cel mai rau scenariu posibil

Intr-o situatie care iti activeaza nevoie de control, intreaba-te „Care e cel mai rau lucru care s-ar putea intampla daca renunt la nevoia mea de control?” Apoi „Ce parte din aceasta situatie as putea sa influentez?” Si gandeste-te la un plan de actiune daca acel scenariu s-ar intampla. De exemplu, daca trebuie sa ajung maine la aeroport si voi prinde un blocaj in trafic (nu pot controla), as putea sa plec mai devreme (asta pot controla) si s-ar putea sa nu mai prind blocajul respectiv.

Schimba-ti perspectiva

Incearca sa privesti situatia pe care incerci sa o controlezi dintr-o alta perspectiva. De exemplu, sa iti imaginezi cum te-ai raporta la aceasta de azi in cinci ani. Sau gandeste-te la cum ar vedea situatia o alta persoana.

Observa monologul tau legat de control

Fii atent la ceea ce iti spui tie insuti in legatura cu nevoia ta de a controla lucrurile. Si apoi incearca sa echilibrezi acest discurs, adaugand ideea de acceptare a lucrurilor care nu pot fi schimbate.

Uneori, nevoia de control este foarte puternica si dificil de schimbat. Insa nu trebuie sa suporti consecintele acestei nevoi de control. Adresarea nevoii de control in terapie ajuta persoana sa identifice si sa constientizeze cauzele acesteia si apoi sa invete sa renunte treptat la nevoia de a tine totul (inclusiv pe ceilalti) sub control.

Referinte:

(1) Control Issues – https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/control-issues
(2) Why Losing Control Can Make You Happier – https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_losing_control_make_you_happier
(3) Invinge grijile, Robert L. Leahy
(4) Control Freak or Healthy Sense of Control? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-real-story-risk/201212/control-freak-or-healthy-sense-control

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma