Natura si sanatatea – Un numar tot mai mare de studii sugereaza rolul important al petrecerii timpului in medii naturale (parcuri, paduri, plaja) pentru sanatate si starea de bine. Cum ne ajuta timpul petrecut in natura?

Cuprins:

1. Natura si sanatatea – informatii generale
2. Ce beneficii are natura pentru sanatate?
3. Ecoterapia si modalitati de practicare a ecoterapiei
4. Natura si dezvoltarea copiilor
5. Recomandari pentru a petrece cat mai mult timp in natura

Natura si sanatatea – informatii generale

Natura si timpul petrecut afara, in zone naturale, sunt benefice pentru sanatate si echilibrul emotional. La inceputul anilor 1980, un biolog de la Universitatea Harvard a propus teoria biofiliei, conform careia suntem atrasi instinctiv de mediul natural. Numeroase studii au fost realizate pentru a descoperi care sunt aceste beneficii ale naturii si cum putem face pentru a profita cat mai mult de acestea.

Odata cu dezvoltarea tot mai mare a oraselor, cladirilor, strazilor, spatiile verzi s-au redus tot mai mult. Este o problema nu doar a oraselor mari, sufocate de poluare, ci una generala, la nivel global. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat in 2017 un raport privind necesitatea crearii si imbunatatirii (acolo unde exista) spatiilor verzi urbane. Recomandarile OMS sunt facute pe baza cercetarilor care arata cat de importanta sunt spatiile verzi pentru sanatate, in special pentru reducerea obezitatii, scaderea riscului de boli cardiovasculare, mentinerea starii de bine psihologice.

Ce beneficii are natura pentru sanatate

Natura si efectele asupra sanatatii generale

S-a observat o asociere intre faptul de a locui in zone verzi ale oraselor si riscul mai mic al unor afectiuni precum:

O metaanaliza a studiilor publicate in literatura privind efectele expunerii la spatiile verzi a fost publicata in 2018. Analiza a avut in vedere 140 de studii, cu un total de 290 milioane de persoane, din UK, Franta, Spania, Germania, Australia si Japonia. Cercetatorii au comparat efectele expunerii mari versus reduse la spatii verzi asupra sanatatii. Prin spatii verzi se refereau atat la medii naturale, precum paduri si zone naturale de vegetatie, cat si zone verzi urbane, cum ar fi parcurile sau vegetatia stradala.

Rezultatele au aratat ca timpul lung petrecut in natura sau locuitul in apropiere de spatii verzi este asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate, precum: reducerea riscului de diabet de tipul 2, boli cardiovasculare, moarte prematura, nastere prematura, o crestere a duratei somnului si o reducere a nivelului de stres.

Natura si efectele asupra sanatatii mintale

Timpul petrecut in natura s-a dovedit benefic si in cazul unor probleme de natura mintala:

  • imbunatatirea dispozitiei;
  • reducerea nivelului de stres si furiei;
  • relaxarea;
  • reducerea gandurilor negative, anxietatii si ruminatiei;
  • imbunatatirea capacitatii de concentrare.

Alte beneficii ale naturii pentru sanatate

  • Timpul petrecut afara, expusi la lumina naturala, este modalitatea cea mai buna de a ne asigura ca organismul nostru produce vitamina D.
  • Expunerea la mediile naturale stimuleaza, conform metaanalizei mentionate mai sus, reducerea cortizolului salivar, un marker fiziologic al stresului.
  • Timpul petrecut in natura este de obicei un timp in care suntem activi fizic. Mergem pe jos, facem drumetii, ne plimbam pe plaja etc. Iar activitatea fizica are numeroase implicatii pozitive pentru sanatate in general.
  • Poluarea aerului este una dintre problemele cu un risc mare pentru sanatate, in special in orasele mari. Prin reducerea timpului petrecut in orasul poluat in care locuim reducem si impactul negativ asupra sistemului respirator.
  • Cand petrecem prea mult timp in fata unui ecran (laptop, telefon, televizor) putem resimti disconfort la nivelul ochilor (senzatia de ochi uscati) sau dureri de cap. O metoda eficienta pentru a reduce disconfortul este petrecerea timpului afara, in zone cu multa verdeata.

Ecoterapia si modalitati de practicare a ecoterapiei

Ce este ecoterapia?

Ecoterapia este un program relativ nou de psihoterapie, care a inceput sa fie cunoscut si practicat in statele occidentale. Are la baza cercetarile privind efectele pozitive pe care natura le are asupra sanatatii mintale. Ecoterapia poate fi practicata exclusiv sau elemente de ecoterapie pot fi adaugate la terapia de baza pe care o practica psihoterapeutul.

Ecoterapia este un termen-umbrela, care include o serie de activitati realizate afara, in spatii naturale, menite sa imbunatateasca sanatatea mintala.

Metode si tehnici de ecoterapie

Programele si metodele de ecoterapie sunt foarte variate. Acestea se pot axa pe a lucra in natura (gradinarit, lucrat la o ferma, activitati de conservare a mediului natural) sau pe conectarea cu natura (plimbari, meditatie, mindfulness in zone naturale).

Iata cateva exemple de practici specifice ecoterapiei:

  • Meditatia in natura. Are loc intr-o zona naturala, cum ar fi un parc, de obicei ca parte a unei terapii de grup. Participantii isi aleg un element din natura pe care sa il contempla timp de cateva minute, identificand modul in care acel element se aseamana cu ei si experienta lor.
  • Terapia prin horticultura. Activitati precum plantarea de seminte, adunarea frunzelor, udarea gradinii pot fi foarte utile in gestionarea stresului, in cazuri de burnout, abuz de substante. De exemplu, un program de ecoterapie si horticultura a fost foarte util pentru veteranii de razboi din Chicago, care sufereau de tulburarea de stres post-traumatic.
  • Terapia asistata de animale. Poate fi individuala sau de grup, punctul central al acestei forme de terapie fiind interactiunea si atasamentul care se creeaza intre persoane si animale (de obicei caini sau cai).
  • Exercitiile fizice realizate in natura. Plimbarile, mersul pe bicicleta, yoga, pe langa beneficiile activitatii fizice, ajuta la o mai buna constientizare a elementelor naturale, fiind utile in anxietate, depresie, stres.

Natura si dezvoltarea copiilor

Timpul petrecut afara, in natura, este foarte important si pentru copii. Majoritatea studiilor arata ca acei copii care petrec mult timp afara, in spatii verzi, au o serie de beneficii. Sunt mai putin predispusi la obezitate, astm si miopie, reusesc sa fie mai atenti (sa se concentreze mai bine) si sunt mai putin anxiosi decat cei care stau mai mult timp in interior.

Beneficiile naturii pentru copii si dezvoltarea lor includ:

  • stimularea creativitatii si imaginatiei;
  • stimularea senzoriala complexa – desi aparent mai putin stimulant decat dispozitivele electronice, mediul natural stimuleaza toate simturile celor mici (vaz, auz, miros, simt tactil);
  • imbunatatirea atentiei si reducerea simptomelor ADHD;
  • stimularea activitatii fizice; in general, in mediile naturale, copiii alearga, sar, se catara, exploreaza, aspecte foarte importante pentru conditia lor fizica;
  • joaca afara si explorarea mediului natural ii expune pe copii la bacterii si virusuri care contribuie la dezvoltarea sistemului lor imun; totodata, studiile au aratat ca simplul fapt de a se juca cu pamant sau noroi (cand sapa gauri, cand modeleaza obiecte din noroi etc.) le imbunatateste considerabil dispozitia, reducand anxietatea si stresul celor mici;
  • timpul petrecut afara ii ajuta pe copii sa aiba un somn mai calitativ.

Desi copiii pot fi mult mai tentati sa petreaca mai mult timp in fata unui ecran, este important sa aiba acest timp afara, cat mai des, daca nu zilnic, pentru o dezvoltarea mai armonioasa si sanatoasa.

Recomandari pentru a petrece cat mai mult timp in natura

A trai cat mai aproape de locuri naturale si a petrece cat mai mult timp in natura ne face bine. Insa cum putem face pentru a profita cat mai mult si cat mai des de beneficiile naturii? Iata cateva idei:

  • Atunci cand e posibil, sa alegem locuinta in zonele mai verzi ale orasului, in apropiere de parcuri, paduri, in zone rurale cu multa verdeata. S-a observat ca persoanele care au in apropiere astfel de zone naturale au sanse mai mari sa petreaca timp afara, facand plimbari, jucandu-se (mai ales daca au copii), gradinarind etc.
  • Daca zona in care locuim ne permite, sa contribuim la dezvoltarea vegetatiei. De exemplu, sa plantam copaci, flori etc fie in curtea casei, fie in gradina blocului.

  • Pentru un efect mai profund al plimbarilor in natura, aplicati principiile mindfulness. Incercati sa fiti cat mai prezenti si sa simtiti natura prin toate simturile: sa inspirati aerul si sa identificati a ce miroase, sa ascultati sunetele naturale (pasarile, insectele, fosnetul frunzelor), sa priviti peisajele, sa atingeti texturile (scoarta copacilor, frunzele). O sursa de inspiratie poate fi „Forest bathing”. „Forest bathing” sau intr-o traducere apropiata, „baile de padure”, este o practica japoneza initiata la inceputul anilor 80. A aparut deopotriva ca o masura de reconectare cu natura si ca un antidot la burnout-ul cauzat de expunerea prea mare la tehnologie.
  • Daca nu locuim la casa si nu avem gradina, putem amenaja zone verzi in casa, in balcon sau oriunde ne-ar placea sa avem o parte de natura. Plante decorative, plante aromatice sau chiar legume care se preteaza la a fi plantate in ghivece, in balcon, ne pot aduce natura mai aproape.
  • Plimbati-va, mergeti pe jos cat mai mult in zone verzi (parcuri, paduri, plaja). Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Stanford a aratat ca plimbarea in natura ne ajuta sanatatea emotionala. Gandurile negative se reduc si capacitatea de concentrare a atentiei se imbunatateste.

Referinte:

(1) Making sense of ecotherapy – https://www.mind.org.uk/media/2699029/making-sense-of-ecotherapy-2015.pdf
(2) The Health and Social Benefits of Nature and Biodiversity Protection – https://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/intro/docs/Health%20and%20Social%20Benefits%20of%20Nature%20-%20Final%20Report%20Executive%20Summary%20sent.pdf
(3) Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing – https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3
(4) It’s official – spending time outside is good for you – https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180706102842.htm
(5) Ecotherapy / Nature Therapy – https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/econature-therapy
(6) Nature and mental health – https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/nature-and-mental-health/how-nature-benefits-mental-health/
(7) Urban Green Space Interventions and Health – http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/337690/FULL-REPORT-for-LLP.pdf?ua=1
(8) The benefits of nature experience: Improved affect and cognition – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169204615000286

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma