Natura si sanatatea – Un numar tot mai mare de studii sugereaza rolul important al petrecerii timpului in medii naturale (parcuri, paduri, plaja) pentru sanatate si starea de bine. Cum ne ajuta timpul petrecut in natura?
1. Natura si sanatatea – informatii generale
2. Ce beneficii are natura pentru sanatate?
3. Ecoterapia si modalitati de practicare a ecoterapiei
4. Natura si dezvoltarea copiilor
5. Recomandari pentru a petrece cat mai mult timp in natura
Natura si timpul petrecut afara, in zone naturale, sunt benefice pentru sanatate si echilibrul emotional. La inceputul anilor 1980, un biolog de la Universitatea Harvard a propus teoria biofiliei, conform careia suntem atrasi instinctiv de mediul natural. Numeroase studii au fost realizate pentru a descoperi care sunt aceste beneficii ale naturii si cum putem face pentru a profita cat mai mult de acestea.
Odata cu dezvoltarea tot mai mare a oraselor, cladirilor, strazilor, spatiile verzi s-au redus tot mai mult. Este o problema nu doar a oraselor mari, sufocate de poluare, ci una generala, la nivel global. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat in 2017 un raport privind necesitatea crearii si imbunatatirii (acolo unde exista) spatiilor verzi urbane. Recomandarile OMS sunt facute pe baza cercetarilor care arata cat de importanta sunt spatiile verzi pentru sanatate, in special pentru reducerea obezitatii, scaderea riscului de boli cardiovasculare, mentinerea starii de bine psihologice.
S-a observat o asociere intre faptul de a locui in zone verzi ale oraselor si riscul mai mic al unor afectiuni precum:
O metaanaliza a studiilor publicate in literatura privind efectele expunerii la spatiile verzi a fost publicata in 2018. Analiza a avut in vedere 140 de studii, cu un total de 290 milioane de persoane, din UK, Franta, Spania, Germania, Australia si Japonia. Cercetatorii au comparat efectele expunerii mari versus reduse la spatii verzi asupra sanatatii. Prin spatii verzi se refereau atat la medii naturale, precum paduri si zone naturale de vegetatie, cat si zone verzi urbane, cum ar fi parcurile sau vegetatia stradala.
Rezultatele au aratat ca timpul lung petrecut in natura sau locuitul in apropiere de spatii verzi este asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate, precum: reducerea riscului de diabet de tipul 2, boli cardiovasculare, moarte prematura, nastere prematura, o crestere a duratei somnului si o reducere a nivelului de stres.
Timpul petrecut in natura s-a dovedit benefic si in cazul unor probleme de natura mintala:
Ecoterapia este un program relativ nou de psihoterapie, care a inceput sa fie cunoscut si practicat in statele occidentale. Are la baza cercetarile privind efectele pozitive pe care natura le are asupra sanatatii mintale. Ecoterapia poate fi practicata exclusiv sau elemente de ecoterapie pot fi adaugate la terapia de baza pe care o practica psihoterapeutul.
Ecoterapia este un termen-umbrela, care include o serie de activitati realizate afara, in spatii naturale, menite sa imbunatateasca sanatatea mintala.
Programele si metodele de ecoterapie sunt foarte variate. Acestea se pot axa pe a lucra in natura (gradinarit, lucrat la o ferma, activitati de conservare a mediului natural) sau pe conectarea cu natura (plimbari, meditatie, mindfulness in zone naturale).
Iata cateva exemple de practici specifice ecoterapiei:
Timpul petrecut afara, in natura, este foarte important si pentru copii. Majoritatea studiilor arata ca acei copii care petrec mult timp afara, in spatii verzi, au o serie de beneficii. Sunt mai putin predispusi la obezitate, astm si miopie, reusesc sa fie mai atenti (sa se concentreze mai bine) si sunt mai putin anxiosi decat cei care stau mai mult timp in interior.
Desi copiii pot fi mult mai tentati sa petreaca mai mult timp in fata unui ecran, este important sa aiba acest timp afara, cat mai des, daca nu zilnic, pentru o dezvoltarea mai armonioasa si sanatoasa.
A trai cat mai aproape de locuri naturale si a petrece cat mai mult timp in natura ne face bine. Insa cum putem face pentru a profita cat mai mult si cat mai des de beneficiile naturii? Iata cateva idei:
(1) Making sense of ecotherapy – https://www.mind.org.uk/media/2699029/making-sense-of-ecotherapy-2015.pdf
(2) The Health and Social Benefits of Nature and Biodiversity Protection – https://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/intro/docs/Health%20and%20Social%20Benefits%20of%20Nature%20-%20Final%20Report%20Executive%20Summary%20sent.pdf
(3) Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing – https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3
(4) It’s official – spending time outside is good for you – https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180706102842.htm
(5) Ecotherapy / Nature Therapy – https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/econature-therapy
(6) Nature and mental health – https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/nature-and-mental-health/how-nature-benefits-mental-health/
(7) Urban Green Space Interventions and Health – http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/337690/FULL-REPORT-for-LLP.pdf?ua=1
(8) The benefits of nature experience: Improved affect and cognition – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169204615000286
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…