Nasterea naturala: tot ce trebuie sa stii despre ea si cum sa te pregatesti

Nasterea naturala este adesea un motiv de teama pentru viitoarele mame. In cele ce urmeaza iti prezentam cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre nasterea naturala. Cu cat stii mai multe, teama va disparea pentru ca vei constientiza ce se intampla cu corpul tau pas cu pas.

Cuprins:

  1. Cum te pregatesti pentru nasterea naturala
  2. Tipuri de nastere naturala
  3. Travaliul
  4. Anestezii si calmante
  5. Cand ar trebui sa nu alegi nasterea naturala
  6. Avantaje si dezavantaje

Cum te pregatesti pentru nasterea naturala

Frica de nastere poate deveni, pentru majoritatea viitoarelor mame, aproape obsedanta si e firesc sa fie asa. Daca esti la prima nastere si se apropie momentul in care il vei aduce pe lume pe cel mic, atunci probabil ca si tu ai deja o gramada de temeri si intrebari. Iata ce trebuie sa stii pentru a decide daca il vei aduce pe lume prin cezariana sau prin nastere naturala.

Pregatirea pentru nasterea naturala incepe inca din perioada sarcinii si presupune asimilarea tuturor informatiilor necesare, precum si practicarea unor exercitii care te vor ajuta sa nasti mai usor. Dincolo de asta, mai sunt cateva lucruri pe care le poti face.

●    Cauta un medic in care ai incredere

Primul pas dupa ce ai aflat ca esti insarcinata ar fi sa alegi un medic care sa te monitorizeze pe tot parcursul sarcinii si care sa te ajute si la nastere. O idee buna ar fi sa incepi sa iti intrebi prietenele care au deja copii ce medici recomanda. Urmatorul pas ar fi sa mergi sa cunosti cativa dintre acesti medici si sa ii intrebi cat mai multe lucruri. Aceste lucruri te vor ajuta sa iti dai seama daca e vorba de un profesionist, daca ai in fata un om cu un nivel sanatos de empatie si, in general, daca ti-ar face placere ca in urmatoarele noua luni sa interactionezi cu el constant.

●    Pregateste-ti corpul cu exercitii fizice

Exercitiile in timpul sarcinii iti vor face nasterea mai usoara. Cu toate astea, inainte sa le incepi asigura-te ca primesti unda verde de la medic. In general, desi e ideal sa faci miscare in timpul sarcinii, exista, totusi, si exceptii: femeile care sufera de boli de inima, plamani, de obezitate, diabet, femeile care au sangerari in al doilea trimestru de sarcina sau complicatii la sarcinile anterioare nu sunt sfatuite sa faca exercitii in timpul celor noua luni. Iar daca totusi aleg sa faca exercitii, atunci ar trebui sa opteze pentru exercitii foarte usoare, care sa nu necesite foarte mult efort. Ce fel de exercitii poti face in timpul sarcinii? Celebrele exercitii Kegel (antreneaza muschii pelvieni, cei mai solicitati in timpul nasterii), Pilates, inotul sau yoga sunt doar cateva variante de exercitii pe care le-ai putea practica.

●    Informeaza-te despre nasterea naturala

Cel mai bine e sa te informezi din surse sigure, iar primul in aceasta lista a surselor sigure ar trebui sa fie medicul pe care l-ai ales pentru a-ti monitoriza cele noua luni de sarcina. Pe internet exista o multime de informatii, dar foarte putine dintre acestea sunt scrise de oameni cu studii medicale. O exceptie ar fi site-urile de specialitate (medicale) si cele al clinicilor.

●    Informeaza-te despre politica spitalului

Un alt lucru pe care ar fi bine sa-l faci ar fi sa te informezi despre politica spitalului in legatura cu nasterea naturala. Iar in cazul in care poti naste natural in spitalul pe care l-ai ales, atunci urmatorul pas ar fi sa intrebi si lucruri mai marunte, dar care se pot dovedi foarte utile. Ai putea intreba, de exemplu, care e politica spitalului cu privire la ingrijirea nou-nascutilor, care sunt orele de vizita, daca tatal copilului va putea asista sau nu la nastere si asa mai departe.

Tipuri de nastere naturala

Daca esti convinsa ca alegerile s-au oprit aici, nu e chiar asa. Acum ca ai ales sa nasti natural, trebuie sa alegi si ce fel de nastere e mai potrivita pentru tine.

Nasterea naturala fara anestezie

Acest tip de nastere e ideal pentru femeile perfect sanatoase. Implica dureri cauzate de contractiile uterine. Deci ar fi ideal sa te gandesti inainte daca ai putea suporta gradul de durere al unei nasteri naturale fara anestezie sau daca vei opta pentru o nastere cu analgezice. E bine sa stii ca intensitatea durerilor variaza de la caz la caz si ca aceste dureri pot fi de trei tipuri:

  • De ordin emotional;
  • De ordin fiziologic;
  • De ordin functional.

Durerile de ordin emotional sunt cele auto-induse si cauzate, de obicei, de frica de necunoscut. Ele pot fi atenuate prin informarea corecta: daca stii exact ce urmeaza sa se intample cu corpul tau in fiecare moment al nasterii, iti va fi mult mai usor sa fii mai relaxata si vei observa cum, treptat-treptat, frica va incepe sa dispara.

Durerile de ordin fiziologic tin de pozitia copilului in uter, de cat de mare e acesta (dimensiune) si de cat de dese sunt contractiile. Aceste dureri pot fi atenuate, de obicei, prin hidratarea si hranirea corespunzatoare in timpul travaliului.

Durerile de ordin functional sunt singurele din aceasta lista care nu pot fi evitate. Aceste dureri sunt cele care tin de dilatarea cervixului si de travaliu. Pot fi, insa, diminuate cu ajutorul tehnicilor de respiratie si printr-o pozitie corespunzatoare a corpului.

Nasterea naturala cu anestezie epidurala

In cazul in care decizi ca nu vei putea suporta durerile nasterii, poti opta pentru anestezia epidurala. Acest tip de anestezie se administreaza in coloana vertebrala, cu ajutorul unui cateter. In acest fel, partea inferioara a corpului tau va fi amortita pe toata durata nasterii si nu vei mai simti durere. Desi nasterea naturala cu anestezie epidurala pare sa aiba doar avantaje, in practica lucrurile nu stau neaparat asa. Uneori, acest tip de anestezie provoaca reactii foarte neplacute (greata, frisoane sau dureri de cap), iar in alte cazuri anestezia (daca e prea puternica) poate scadea tensiunea arteriala, iar asta iti poate afecta capacitatea de a impinge. In cazuri mai rare, anestezia poate sa ajunga chiar si la copil si sa ii afecteze ritmul cardiac.

Nasterea naturala sub apa

Dupa ce a devenit foarte indragita in afara, nasterea naturala sub apa capata o popularitate din ce in ce mai mare si in Romania. Acest tip de nastere e foarte relaxant si presupune imersia in apa (la 37 de grade), de indata ce incep contractiile si dilatatia e de 3-4 cm. Dimensiunea standard a bazinului de nastere e de 2 x1,5 metri, cu o adancime de 80 de centimetri. Temperatura trebuie sa ramana constanta pe toata durata travaliului si a nasterii. E util sa stii ca unele femei aleg sa petreaca doar perioada travaliului in apa. Altele aleg doar sa nasca in apa, iar unele dintre ele doar sa expulzeze placenta in apa.

Travaliul

Travaliul inseamna, de fapt, o serie de contractii progresive si continue ale uterului, care ajuta la deschiderea colului uterin in asa fel incat acesta sa ii permita copilului sa treaca prin canalul de nastere. Daca e prima ta nastere, atunci e bine sa stii ca travaliul va dura intre 12 si 14 ore, iar la sarcinile ulterioare va fi mai scurt, cam intre 6 si 8 ore. Nici pana azi cercetatorii nu au aflat ce il declanseaza. Dar se crede ca e influentat de oxitocina, un hormon care e responsabil si pentru contractiile uterine.

Semnele travaliului

Majoritatea femeilor aflate la prima nastere se tem ca nu isi vor da seama cand va incepe travaliul. E o teama fondata si tocmai de asta ne-am propus sa te ajutam sa identifici semnele care anunta apropierea fericitului eveniment.

  • Respiri mai bine. In momentul in care observi ca poti respira mult mai usor decat de obicei inseamna ca bebelusul a coborat. Un alt semn ar putea fi si faptul ca resimti o presiune mai mare la nivelul pelvisului.
  • Scurgerile vaginale sunt mai abundente. Aceasta e cea mai clara dovada ca mucoasa vaginala devine mai lubrifianta. Iar asta se intampla, de regula, pentru ca se pregateste sa ii permita copilului sa alunece mai usor.
  • Urinezi mai des. Asta inseamna ca bebelusul a coborat si ca apasa si mai tare decat de obicei pe vezica ta urinara. E un semn clar ca travaliul se apropie.
  • Ai dureri de spate. Fie ca sunt insotite sau nu de crampe precum cele de dinainte de menstruatie, durerile de spate indica faptul ca travaliul e iminent. Ce se intampla, mai precis? Ligamentele bazinului tau incep sa se intinda, iar articulatiile sa se inmoaie pentru a usura trecerea copilului prin bazin.
  • Nu mai ai dopul gelatinos. Odata ce colul incepe sa se dilate, unele vase de sange se pot rupe. Prin urmare vei avea o scurgere gelatinoasa care e un semn clar ca procesul de dilatare a colului a inceput. Iar zona nu mai e sigilata cu dopul de mucus. Nu ar trebui sa te ingrijorezi, poti sa „pierzi” acest dop si cu cateva zile inainte de nastere, deci, in teorie, mai ai putin timp. Ar trebui, insa, sa mergi la spital in cazul in care constati ca pierzi totodata si o cantitate mare de sange (acest lucru ar putea semnala o problema cu placenta).
  • Ai deranjamente intestinale sau digestive. Fara sa fie o regula generala, inainte ca travaliul sa inceapa poti constata ca ai scaune mai dese. In mod normal intestinele trebuie sa fie goale inainte de nastere. Prin urmare, acesta ar fi un semn ca trupul tau incepe sa se pregateasca de nastere.

Ti s-a rupt apa

In 10% din cazuri ruperea apei se petrece chiar inainte de inceperea travaliului, urmand ca in urmatoarele 24 de ore sa se declanseze contractiile. Cu toate astea, e bine sa stii ca in majoritatea cazurilor apa se rupe doar dupa inceperea travaliului. In multe situatii este nevoie ca asistenta sau medicul sa intervina pentru a rupe membranele.

Anestezii si calmante

Daca te intrebi care sunt cele mai sigure anestezii si calmante pentru tine si pentru bebelus, mai jos iti prezentam un top 3. De mentionat ca in prezent singura analgezie complet lipsita de riscuri (atat pentru tine, cat si pentru cel mic) e cea inhalatorie.

●    Analgezia inhalatorie

Acest tip de analgezie se foloseste in multe maternitati din tara noastra si se administreaza foarte usor. Practic, femeia insarcinata isi auto-administreaza un amestec compus din oxigen si protoxid de azot (in cantitati egale). Printre avantajele analgeziei se numara si posibilitatea de a ajusta cantitatea folosita. De asemenea, ai posibilitatea de a nu ramane intr-o pozitie fixa pe tot timpul nasterii. Astfel ai si posibilitatea de a te stimula sa devii un participant activ la nasterea copilului tau.

●    Anestezia epidurala

Aceasta e, de departe, cea mai populara metoda de anestezie folosita pentru nasterile naturale si e ceruta de peste jumatate dintre femei. Acest tip de anestezie regionala blocheaza durerea intr-o anumita regiune a corpului. Scopul sau este sa ofere mai degraba analgezie decat anestezie. Epidurala e incadrata drept anestezic local si administrat deseori in combinatie cu narcotice sau opioide, pentru a scadea doza necesara de anestezic local. In acest fel durerea e ameliorata cu efecte adverse minime. Pentru anestezia epidurala sunt necesari un medic anestezist, un obstretician sau o asistenta medicala. Acul e inserat in zona inferioara a coloanei vertebrale. Ulterior, prin ac se introduce un cateter in spatiul epidural pentru a putea fi administrata medicatia. Printre beneficiile epiduralei se numara: ameliorarea durerii si iti permite sa te odihnesti daca travaliul e prelungit.

Cand nu ar trebui sa alegi nasterea naturala

Chiar daca vrei sa nasti natural, e bine sa te pregatesti si pentru posibilitatea ca medicul sa nu-ti permita acest lucru. Pentru a naste natural ai nevoie, in primul rand, de o stare foarte buna de sanatate. Mai jos prezentam si o serie de alte restrictii pentru nasterea naturala:

  • Boli cronice;
  • Varsta peste 30 de ani;
  • Sarcina rezultata in urma tratamentelor de fertilizare in vitro;
  • Sarcina cu probleme (ex.: exista riscul de avort spontan);
  • Preeclampsie (tensiune arteriala crescuta);
  • Probleme ale placentei (ex.: placenta praevia);
  • Diverse infectii (hepatita B, HIV, diverse boli cu transmitere sexuala);
  • Pozitia bebelusului (in cazul in care acesta se afla intr-o pozitie transversala sau e asezat in canalul vaginal cu un umar, medicul ar putea sa iti recomande cezariana).

Avantaje si dezavantaje

Avantajele nasterii naturale sunt multiple. Te vei recupera mai usor (la doar doua ore dupa nastere te poti misca, poti manca si poti sta alaturi de bebelusul tau). Lactatia se instaleaza mai repede. Nu ai nevoie de medicatie suplimentara. Iar recuperarea e mult mai usoara, in general, comparativ cu cezariana. In cazul unei nasteri naturale scade riscul depresiei postpartum, dar si al riscului de a dezvolta cancer la san. In plus, copiii nascuti pe cale vaginala prezinta un risc scazut de astm si dificultate la alaptare. In plus, in urma contactului cu perineul, primesc o multime de bacterii benefice pentru sistemul imunitar.

Printre dezavantaje se numara durerea (care poate fi ameliorata, dar care nu dispare in totalitate). Travaliul prelungit (cu cat e mai lung, cu atat e mai epuizant pentru mama si copil) e un alt inconvenient. Exista si posibilitatea ca medicul sa faca o epiziotomie. Epiziotomia presupune o incizie de la vulva inspre anus, orientata, de cele mai multe ori, lateral, cu rolul de a ajuta expulzia bebelusului si de a preveni o posibila ruptura de perineu. Tot la capitolul „dezavantaje” mai poate fi inclusa si posibilitatea ca nasterea sa fie una traumatica, cu sangerare masiva, cu rupturi de perineu, de col, vagin sau vulva. Daca nasterea e una traumatica, mama ar putea suferi ulterior si de sindrom post-traumatic.

Oricum ai alege sa-l aduci pe lume pe cel mic, nasterea e un moment unic, pe care ti-l vei aduce aminte cu drag toata viata. Iti uram, prin urmare, nastere usoara si sa te recuperezi rapid.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma