Midii – iata ce nutrienti contin midiile, ce beneficii pot avea pentru sanatate, posibile efecte adverse si cateva recomandari de pregatire si consum.
1. Ce sunt midiile?
2. Ce nutrienti contin midiile?
3. Beneficiile midiilor
4. Posibile efecte adverse
5. Recomandari de consum
Midiile fac parte din familia de scoici – de apa dulce sau sarata. Cele mai cunoscute sunt midiile albastre. Au forma alungita si asimetrica, invelisul este albastrui, maroniu, gri sau chiar negru, iar interiorul este moale si spongios – reprezinta portiunea ce poate fi consumata (partea comestibila).
➤ Citeste aici si despre beneficiile crevetilor.
Midiile sunt bogate in substante nutritive, ce ofera anumite beneficii pentru sanatate. In primul rand, midiile sunt bogate in proteine. Proteinele ajuta la mentinerea functiei fiecarei celule din corp. De asemenea, proteinele din midii sunt usor de digerat. O portie de 100 g midii furnizeaza 30% din aportul zilnic necesar de proteine. De asemenea, midiile sunt bogate in seleniu. Seleniul este un mineral esential ce sustine functiile proteinelor. Niste enzime, numite selenoproteine, au nevoie de seleniu pentru a-si regla activitatea. Aportul optim de seleniu le permite acestor enzime sa indeplineasca o serie de functii – controlul nivelului de hormoni tiroidieni, sustinerea functiei musculare si facilitarea productiei de sperma la barbati. O portie de 100 g midii gatite contine cam 120 calorii, 18 g proteine, 3 g grasimi, 5 g carbohidrati. Midiile contin si vitamina A, esentiala pentru sanatatea ochilor, a pielii si a sistemului imunitar.
Scoicile ofera aproape 1 g de acizi grasi Omega-3 la 100 g. In plus, Omega-3 se prezinta sub forma de acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA). DHA si EPA sunt elemente asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate.
➤ Citeste mai multe despre rolul si importanta acizilor grasi in organism.
Midiile sunt bogate in proteine si sarace in grasimi. Proteinele sunt responsabile pentru multe dintre functiile celulare ale corpului. O portie de midii ofera aproximativ 30% din necesarul zilnic de proteine. Vezi aici care este rolul proteinelor in organism.
Midiile sunt o sursa de fier. O portie de 100 g midii ofera aproximativ o treime din doza zilnica necesara de fier. Fierul previne cea mai frecventa forma de anemie, care poate cauza oboseala si slabiciune. Multe femei, inclusiv aproximativ jumatate dintre femeile insarcinate, nu consuma suficient fier din alimente. Citeste mai multe despre sursele alimentare de fier si importanta fierului in organism.
Acizii grasi Omega-3 sunt importanti pentru sanatatea inimii. Regleaza bataile inimii, scad tensiunea arteriala si ajuta vasele de sange sa functioneze asa cum trebuie. Midiile sunt bogate in Omega-3 – cu efecte antiinflamatorii. De asemenea, contin o cantitate crescuta de vitamina B12 – ce ofera protectie impotriva bolilor de inima. De asemenea, acizii grasi Omega-3 protejeaza si sanatatea creierului, impreuna cu vitamina B-12.
Midiile sunt sarace in calorii si bogate in proteine slabe si grasimi sanatoase – facandu-le alimente ce ofera satietate. Alimentele bogate in proteine ofera satietate si impiedica un consum excesiv de calorii.
Unele tipuri de scoici sunt bogate in zinc, ce stimuleaza imunitatea. Acest mineral este necesar pentru dezvoltarea celulelor care alcatuiesc apararea naturala a organismului. De asemenea, actioneaza ca un antioxidant, protejand impotriva daunelor provocate de inflamatie.
Desi midiile sunt sanatoase, hranitoare si usor de preparat, ele au si unele posibile dezavantaje. Iata care sunt acestea:
Alergia la scoici se refera la un raspuns anormal al organismului la proteinele specifice gasite in scoici. Cand vine vorba de midii, se crede ca o proteina numita tropomiozina este unul dintre principalii alergeni. Desi prevalenta alergiei la crustacee variaza in intreaga lume, prevalenta globala estimata este de la 0-5 pana la 2,5% din populatie. Alergia la scoici poate fi extrem de grava si o reactie alergica severa (anafilaxie) poate pune viata in pericol. Alergiile la crustacee se dezvolta de obicei la maturitate, dar pot aparea si in copilarie. Simptomele unei reactii alergice la crustacee includ varsaturi si diaree, dureri de stomac si crampe, umflarea gatului, a limbii sau a buzelor, urticarie. De asemenea, poate aparea scurtarea respiratiei.
Cand midiile sunt recoltate din ape contaminate (cu niveluri crescute de clor sau cupru), exista riscul de infectii si intoxicatii. De asemenea, exista risc de contaminare cu metale grele, ca plumb, mercur sau cadmiu. La fel ca in cazul altor scoici, midiile filtreaza apa din habitatul lor. Daca in aceasta apa sunt prezenti agenti patogeni bacterieni, acestia ar putea contamina midiile. Intoxicatia alimentara poate rezulta de la aceste bacterii, virusuri sau paraziti care sunt dobanditi din mediul lor. Agentii patogeni se dezvolta in continuare in scoicile crude si cele care sunt depozitate incorect. Prin urmare, depozitarea si prepararea corecta a scoicilor poate fi o modalitate eficienta de prevenire a problemelor de acest tip.
De aceea, e important sa cumparati midii din locuri sigure, sa le spalati bine si sa le gatiti corespunzator.
Un alt avantaj al midiilor este ca sunt versatile si usor de gatit. Cand le cumparati, midiile proaspete trebuie sa fie tinute pe pat de gheata, iar cochilia sa fie lucioasa si uda. Trebuie lasate in apa rece si curatate bine de nisip si murdarie, fiecare cochilie in parte. Midiile trebuie gatite aproximativ 4- 5 minute, pana cand cochiliile se deschis. Cele ramase inchise se arunca.
Nu exista un mod specific de a gati midiile – le puteti prepara prin fierbere, coapte, la gratar, prin prajire, gatite la aburi etc. Cele mai comune retete sunt midii in sos de vin alb, midii pane, paste cu midii, midii prajite, midii in sos de rosii, midii cu usturoi etc.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/diet/mussels-good-for-you
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628055/
(3) https://www.healthline.com/nutrition/shellfish
(4) https://www.healthline.com/nutrition/green-lipped-mussel
Surse foto: Pixabay, Pexels
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…