Cuplul in pandemie – Dupa aceasta perioada de pandemie, cu toate implicatiile sale, cuplurile se pot simti coplesite. Insa cum putem mentine armonia in relatie si cum putem trece impreuna peste provocarile cu care ne confruntam de mai bine de un an?

Cuprins:

1. Cuplul in pandemie – informatii generale
2. Provocari frecvente pentru cuplul in pandemie
3. Aspectele pozitive ale pandemiei asupra vietii de cuplu
4. Cum putem imbunatati relatia de cuplu in pandemie

Cuplul in pandemie – informatii generale

Situatia epidemiologica in care ne aflam de la aparitia noului Coronavirus a avut si continua sa aiba un impact complex asupra vietilor noastre. Felul in care lucram, educatia, interactiunile cu ceilalti, calatoriile – sunt aspectele centrale care au suferit modificari in toata aceasta perioada; iar relatiile de cuplu nu fac exceptie.

Daca pentru unele cupluri, pandemia si implicatiie sale au dus la mai mult timp petrecut impreuna, multe alte cupluri au luat decizia separarii sau divortului. Perioada mai mare de timp petrecut impreuna a facut cuplurile sa isi vada mai des si mai profund atat calitatile, cat si defectele unul altuia. Totodata, in contextul in care oamenii au inceput sa-si reevalueze stilul de viata sub presiunea pandemiei (care ne-a reamintit ca viata e scurta), oamenii au inceput sa reevalueze alegerile pe care le-au facut in viata de cuplu si cat de implinite le sunt nevoile emotionale in acest cadru. Studiile arata ca impactul pandemiei este si mai mare in cazul acelor cupluri care inca dinainte de pandemie aveau dificultati.

Pentru cuplurile cu copii, provocarile au fost si mai mari. Scoala online, inchiderea gradinitelor si perioadele de vacanta prelungita au adus noi surse de stres pentru cuplurile care in acest timp trebuia sa isi gestioneze si partea profesionala.

Provocari frecvente pentru cuplul in pandemie

Pandemia a adus pentru cupluri o diversitate de dificultati si provocari. Poate una dintre cele mai importante este ca odata cu pandemia au disparut rutinele cu care eram obisnuiti si care ne ofereau stabilitate, confort si un anumit ritm al vietii.

Alte provocari care pun cuplurile la incercare in aceasta perioada pot include:

  • dificultati financiare, cauzate de pierderea unui loc de munca, de intrarea in somaj, inchiderea unei afaceri sau limitarea activitatii profesionale din cauza restrictiilor;
  • lucratul de acasa, cu o serie de implicatii pentru viata de cuplu, dintre care cea mai importanta e afectarea echilibrului dintre viata personala si cea profesionala;
  • plictiseala si monotonia cauzate de limitarea a numeroase activitati pe care cuplul le facea inainte, dar care sunt acum limitate din cauza restrictiilor;
  • prea mult timp petrecut impreuna;
  • disensiuni sau conflicte legate de masurile de siguranta din contextul pandemic, fie ca e vorba de partenerii de cuplu, fie de familiile sau prietenii apropiati;
  • conflicte legate de noile atributii din familie, in special in cazul cuplurilor cu copii;
  • scaderea dorintei sexuale;
  • adancirea unor diferente de gen in ceea ce priveste rolurile in familie si in casa; o accentuare a responsabilitatilor femeilor in activitatile domestice si cresterea copiilor;
  • reducerea intalnirilor cu prietenii si familia extinsa.

Toate acestea, adunate la stresul vietii de zi cu zi, si-au pus semnificativ amprenta asupra relatiei de cuplu.

Unele cupluri au fost afectate si indirect, prin faptul ca relatia a fost afectata de anxietatea, ingrijorarile, iritabilitatea sau furia resimtite de unul sau ambii parteneri. Toate aceste dificultati, precum si prezenta depresiei pot afecta inclusiv dorinta sexuala si intimitatea in cuplu.

Din pacate, pentru cuplurile in care exista deja violenta sau abuzuri, pandemia a insemnat in unele familii mai mult timp petrecut de victime alaturi de agresori. Pentru altele, aceste abuzuri au debutat in aceasta perioada mult mai stresanta decat de obicei.

Aspectele pozitive ale pandemiei asupra vietii de cuplu

Pentru unele cupluri, pandemia a insemnat o mai mare apropiere si o intarire a legaturii lor. Pentru cuplurile in care inainte partenerii nu reuseau sa petreaca foarte mult timp impreuna, pandemia le-a oferit acest prilej, daca munca s-a mutat acasa cel putin pentru unul dintre parteneri.

Totodata, pandemia a creat contextul pentru cupluri de a face mai multe activitati impreuna; de a comunica despre lucrurile cu adevarat importante sau despre aspectele pe care le-au tot evitat; de a gasi sprijin si sustinere in celalalt in aceasta perioada dificila.

Cum putem imbunatati relatia de cuplu in pandemie

Grija fata de nevoile proprii

In perioade de criza, cu atat mai mult daca se intinde pe termen lung, este important ca fiecare partener sa aiba grija de nevoile proprii. Sa aiba o rutina, sa se asigure ca doarme suficient, ca se alimenteaza adecvat, ca face miscare, ca face pauze.

Elementele de noutate in relatie si in viata de zi cu zi

Pandemia ne-a limitat multe dintre activitatile pe care le faceam inainte (concerte, petreceri, calatorii). Perioadele de carantina si de lucrat de acasa a adus pentru cupluri si familii monotonie si plictiseala. De aceea, a introduce lucruri noi, atat fiecare partener individual, cat si in relatia de cuplu, vor contribui la starea de bine.

Stabiliti noi rutine si traditii de cuplu si de familie, care sa se potriveasca noului context. De exemplu, sa iesiti mai mult in natura la finalul programului sau in weekend; sa luati cel putin o masa impreuna, mai ales daca lucrati de acasa si programul de lucru se potriveste in acest sens.

Timp singuri si timp impreuna

Pentru partenerii care, din cauza pandemiei, au fost nevoiti sa fie impreuna acasa aproape tot timpul, timpul individual petrecut de fiecare este important pentru echilibrul emotional si indirect pentru relatia de cuplu. Nu in ultimul rand, senzatia de a fi tot timpul langa celalalt ia din misterul si romantismul unei relatii si nu le da partenerilor spatiu sa li se faca dor unul de celalalt.

Stabilirea limitelor intre viata personala si cea profesionala

In cazul cuplurilor in care cel putin un partener lucreaza de acasa e important sa seteze limite intre orele si spatiul dedicat profesiei si cele personale. Unii pot avea tendinta sa lucreze mai mult; sa nu se mai ridice de la birou; sa scurteze durata pauzei de masa. Alte persoane pot continua sa raspunda la emailuri sau telefoane chiar si dupa ce programul de lucru s-a incheiat.

Mai multe despre cum putem pune limite clare intre viata profesionala si cea personala – in acest articol.

Colaborati in activitatile care ii implica pe copii

Cand cel putin unul dintre membrii cuplului lucreaza de acasa, copiii mici sau copiii care fac scoala online au nevoie de atentia si prezenta parintelui. Ori pentru acesta devine dificil sa se imparta intre sedinte, intalniri video si cererile de atentie din partea copiilor. Discutati cu partenerul de cuplu si cautati impreuna solutii, colaborand, negociind si fiind deschisi la ideile cu care vine celalalt.

Comunicati eficient

Oricat de cliseic si previzibil suna, comunicarea este unul dintre aspectele definitorii care pot schimba, in bine sau in rau, relatia. Avem o nevoie fireasca de a fi ascultati, intelesi, validati. Cu atat mai mult in aceasta perioada in care am avut mai multe provocari decat in mod obisnuit. Comunicati despre cum va simtiti, despre ce ingrijorari va incearca; cum v-a fost ziua sau cum sa va impartiti eficient responsabilitatile legate de casa si familie.

Comunicati si cu alte persoane din grupul fiecaruia de suport. Daca ne asteptam ca partenerul sa ne indeplineasca toate nevoile noastre emotionale s-ar putea sa punem prea multa presiune pe el si sa nu fie realist ca doar celalalt sa faca asta. De aceea, mentineti comunicarea cu familia si prietenii apropiati, fie in intalniri fata in fata, fie utilizand tehnologia.

Continuati sa faceti planuri impreuna

Chiar daca pandemia nu este perioada optima pentru a face planuri pe termen lung in ceea ce priveste calatoriile, iesirile in grup sau alte activitati care ar putea fi limitate de restrictii, planificati totusi lucruri mici, care sa va bucure. O cina cu prietenii apropiati, o excursie de o zi, un joc pe care sa-l jucati in cuplu; e important sa avem lucruri pe care sa le anticipam cu nerabdare si bucurie, chiar daca sunt mici.

Terapia de cuplu

Cereti ajutor specializat la nevoie. Un specialist va poate indruma si ajuta sa identificati dificultatile, sa lucrati asupra lor, sa comunicati mai bine. Odata cu pandemia, cei mai multi dintre psihologi au inceput sa ofere si sedinte online; ceea ce face acest proces mult mai accesibil, cu posibilitea de a lucra cu specialisti din alte orase. Din pacate, terapia de cuplu este vazuta in Romania ca fiind o ultima solutie pentru cuplu in perioadele de criza. Un studiu realizat de Scoala pentru cuplu, pe un esantion de 1000 de participanti, a aratat ca 64% dintre ei nu au apelat niciodata la terapie de cuplu.

Referinte:

(1) Pandemic Stress Has Varying Impacts on Couples’ Relationships – https://www.umass.edu/newsoffice/article/pandemic-stress-has-varying-impacts
(2) How to Keep Your Relationship Healthy During the Coronavirus Pandemic – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/keep-healthy-relationship-during-pandemic
(3) Why the pandemic is causing spikes in break-ups and divorces – https://www.bbc.com/worklife/article/20201203-why-the-pandemic-is-causing-spikes-in-break-ups-and-divorces
(4) Scoala pentru cuplu – https://scoalapentrucuplu.ro/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma