Meditatia in mers reprezinta o practica simpla de mindfulness care ajuta la dobandirea calmului si a constientizarii de sine. Aflati mai multe despre beneficiile acestui tip de meditatie si cum o puteti realiza.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta meditatia in mers?
  2. Beneficii ale meditatiei in mers
  3. Sfaturi utile

Ce reprezinta meditatia in mers?

Meditatia in mers inseamna mai mult decat o simpla plimbare in parc. De obicei, se face mult mai lent decat o plimbare obisnuita si implica fie coordonarea cu respiratia, fie practici specifice de concentrare. Seamana mai mult cu o sesiune de meditatie decat cu mersul.

Spre deosebire de meditatia in sezut, in timpul mersului avem ochii deschisi, ne aflam in picioare si ne miscam, ceea ce presupune o interactiune ceva mai mare cu lumea exterioara. Deoarece corpul se misca, este mai usor sa fiti atenti la senzatiile corpului si sa fiti ancorati in momentul prezent. Din acest motiv, multi oameni considera ca meditatia in mers este mai usoara decat meditatia in sezut.

Meditatia in mers isi are originile in budism si poate fi folosita ca parte a unei practici de mindfulness.

Ce presupune, mai exact, practicarea meditatiei in mers?

Tehnica are multe beneficii posibile si va poate ajuta sa va simtiti mai echilibrat si senin. De asemenea, va ajuta sa dezvoltati o constientizare diferita asupra mediului, corpului si gandurilor. De obicei, in timpul meditatiei in mers, persoana se misca in cerc, inainte si inapoi in linie dreapta sau in forma de labirint. De asemenea, unii oameni practica meditatia in mers pe o distanta mai lunga.

Ritmul este lent si poate varia in functie de tehnica specifica. Adesea, practicantii fac meditatie in mers intre sesiunile de meditatii in sezut. Printre exemplele de meditatii in mers se numara:

  • Kinhin
  • Theravada
  • Vipassana

Tehnicile pot fi la fel de detaliate ca descompunerea fiecarui pas in sase parti sau pot presupune, pur si simplu, o plimbare atenta intr-un spatiu. Puteti face, de asemenea, exercitii de respiratie sau o mantra.

Beneficii ale meditatiei in mers

Capacitatea de concentrare dezvoltata in cadrul meditatiei in mers poate fi folosita cu lejeritate in viata noastra de zi cu zi. Acelasi efect il are si meditatia in sezut, mai ales ca, in cadrul acestui tip de practica, exista mai putini stimuli din exterior. Acesta este un instrument puternic pe care il avem la dispozitie.

Imbunatateste fluxul sanguin

Meditatia in mers este folosita, de cele mai multe ori, de persoanele care stau pe scaun pentru perioade lungi. Aceasta practica ajuta sangele sa se deplaseze si sa curga, in special catre picioare.

Acest tip de mindfulness prin mers reprezinta, de asemenea, o modalitate excelenta prin care cei care stau mult pe scaun isi pot stimula circulatia sangelui si isi pot ridica nivelul de energie.

Imbunatateste digestia

Mersul dupa masa reprezinta o modalitate fantastica de stimulare a digestiei, mai ales daca va simtiti greoi sau plini. Prin miscare, alimentele incep sa se deplaseze prin tractul digestiv, iar acest lucru poate, de asemenea, sa previna constipatia.

Reduce anxietatea

Daca incercati sa va reduceti nivelul de stres, poate fi extrem de util sa faceti o sesiune de meditatie in mers inainte sau dupa ce ati facut exercitii fizice. Potrivit unui studiu din 2017, realizat pe adulti tineri, mersul pe jos este mai eficient in reducerea simptomelor anxietatii atunci cand este combinat cu meditatia.

Participantii care au aratat cele mai semnificative schimbari in nivelul de anxietate, fie au meditat inainte de mers sau au mers inainte de a face meditatie. Cei din grupul de control, impreuna cu persoanele care doar au mers pe jos, nu au aratat nicio imbunatatire. Fiecare sesiune de meditatie sau plimbare a durat 10 minute.

Imbunatateste nivelul de zahar din sange si circulatia

In urma unui mic studiu realizat in 2016, cercetatorii au ajuns la concluzia ca meditatia in mers (cu origini budiste) a avut un efect pozitiv asupra nivelului de zahar din sange si a circulatiei sanguine la persoanele cu diabet de tip 2.

Oamenii au practicat mersul atent (mindful) sau traditional timp de 30 de minute, de 3 ori pe saptamana, timp de 12 saptamani. Cei care au practicat meditatia in mers si-au imbunatatit mai mult glicemia si circulatia decat cei care au mers in mod traditional.

Diminueaza depresia

Este foarte important sa ramanem activi, mai ales cand imbatranim. Cei care fac sport periodic isi imbunatatesc nivelul de fitness si starea de spirit. Acest lucru este esential pentru ca ambele risca sa scada la adultii in varsta.

Potrivit unui mic studiu efectuat in 2014, persoanele in varsta au avut mai putine simptome de depresie dupa ce au practicat meditatia in mers de 3 ori pe saptamana, timp de 12 saptamani. De asemenea, si-au imbunatatit tensiunea arteriala si nivelul de fitness functional, care poate fi obtinut prin mers.

Imbunatateste starea de bine

Ori de cate ori aveti ocazia, faceti o plimbare in natura, de exemplu in parc, in gradina sau intr-un loc plin de copaci. In acest fel va puteti imbunatati starea generala de bine si va puteti simti mai echilibrat.

”Baia de padure” (”forest bathing”) este extrem de populara in Japonia (si nu numai) pentru avantajele sale, precum relaxarea si imbunatatirea activitatii cerebrale.

Potrivit unui studiu din 2018, persoanele care s-au plimbat timp de 15 minute intr-o padure de bambus si-au imbunatatit starea de spirit, si-au redus nivelul de anxietate si si-au normalizat tensiunea arteriala.

Imbunatateste calitatea somnului

Pentru a obtine toate beneficiile miscarii fizice, nu este necesar sa efectuati un antrenament fizic intens. Cercetarile din anul 2019 au aratat ca un exercitiu moderat regulat are un efect pozitiv asupra calitatii somnului.

Mersul poate ajuta la imbunatatirea flexibilitatii si la reducerea tensiunii musculare, astfel incat sa va simtiti mai bine fizic.

In plus, veti avea mai multe sanse sa va reduceti stresul si anxietatea, mai ales daca practicati meditatia in mers dimineata. Datorita acestor beneficii puteti ramane cu mintea calma si limpede si veti fi pregatiti sa dormiti profund in fiecare seara.

Meditatia in mers face exercitiile fizice mai placute

Exercitiile fizice, care pot parea la un moment dat monotone, pot deveni mai placute daca includeti meditatia de tip mindfulness in programul de fitness.

In urma unui mic studiu realizat in 2018, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au ascultat sunete de tip mindfulness in timpul unei plimbari de 10 minute pe o banda de alergare au declarat ca activitatea a fost mai placuta. Aceste persoane au fost indrumate sa-si observe senzatiile fizice in tot acest timp.

Acest lucru indica probabilitatea ca, prin mindfulness, exercitiile fizice sa fie facute intr-un mod diferit.

Inspira creativitatea

Prin practicarea mindfulness-ului va puteti limpezi mintea si va puteti concentra asupra modului de gandire, care la randul lor pot stimula creativitatea.

Cercetarile din 2015 indica faptul ca exista o legatura clara intre mindfulness si creativitate. Sunt insa necesare mai multe studii care sa verifice aspectele specifice ale creativitatii in raport cu practica de tip mindfulness.

Intre timp, insa, puteti explora felul in care practicarea activitatii de mindfulness va imbunatateste abilitatile de rezolvare a problemelor sau de cultivare a unor idei noi.

Imbunatateste echilibrul

Potrivit unui studiu realizat in 2019 la care au participat mai multe femei in varsta, meditatia in mers poate oferi un echilibru mai bun si poate imbunatati coordonarea gleznelor. Practica presupune sa constientizati miscarile picioarelor si ale gleznei in timp ce mergeti incet.

Sfaturi utile

Iata cateva sfaturi care va ajuta sa incepeti meditatia in mers:

Fiti constienti de momentul prezent

Pentru a ramane atenti la fiecare moment din prezent trebuie sa avem rabdare. Acesta este un proces care necesita timp pentru a-l cultiva. Cat de des puteti, pastrati-va mintea in momentul prezent in timp ce mergeti, indiferent de momentul zilei. Concentrati-va asupra sunetelor din jur, asupra respiratiei sau a oricaror senzatii pe care corpul le simte. Reglati-va gandurile si observati-le pe masura ce vin si pleaca. Incercati sa observati cat de mult difera practica atunci cand mergeti mai repede fata de momentele in care mergeti incet.

Practicati si meditatia in sezut

Multi oameni prefera sa faca atat meditatie in mers, cat si meditatie in sezut. Asadar, ati putea incerca sa invatati meditatia in sezut, precum si meditatia in mers.

Aflati cum puteti face atat meditatia in sezut, cat si in mers:

  • Efectuati o sedinta de meditatie in sezut de 5-10 minute, urmata de meditatie in mers sau invers.
  • Observati diferentele dintre cele doua practici si ganditi-va pe care dintre ele o preferati si de ce.
  • Pe masura ce progresati, puteti creste durata fiecarei sesiuni.

Reduceti ritmul

Adesea, atunci cand mintea noastra ”o ia la fuga”, corpul incepe sa se miste, de asemenea, in graba. Incetiniti-va ritmul timp de cateva minute, chiar si atunci cand va grabiti spre un loc. Observati dupa aceea daca intampinati vreo rezistenta in timp ce va reglati respiratia. Respirati intr-un ritm lent si constant. Mergeti in timpul pe care il aveti la dispozitie, oricat de scurt ar fi el.

Fiti responsabili

Discutati despre practica si obiective cu un profesor, un terapeut sau cu un prieten. Incercati sa observati daca ati dezvoltat lucruri noi si felul in care progresati. Impreuna cu terapeutul sau specialistul puteti determina cum sa va aprofundati practica. De asemenea, puteti nota anumite detalii si informatii intr-un jurnal si puteti folosi acest lucru ca instrument pentru a reflecta asupra experientei sau progresului in aceasta practica.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/walking-meditation
  2. https://liveanddare.com/walking-meditation/
  3. https://jackkornfield.com/walking-meditation-2/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma