Magnetoterapia, denumita si terapia cu camp magnetic sau terapia cu bioenergie, este o terapie alternativa care utilizeaza magneti de diferite dimensiuni si concentratii care sunt plasate pe corp pentru a ameliora durerea si a trata anumite boli.
4. Dovezi stiintifice si indicatii
Inainte de a recurge la o terapie complementara trebuie sa stiti ca multe dintre aceste tehnici nu au fost evaluate prin studii stiintifice. Uneori nu exista decat un numar minim de informatii privind siguranta si eficienta efectuarii unei astfel de terapii. De aceea este recomandabil sa va adresati medicului dumneavoastra curant pentru stabilirea oportunitatii unui astfel de tratament.
Magnetoterapia utilizeaza diferite tipuri de magneti pe corp pentru a va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea.
Magnetii metalici subtiri sunt atasati de corp singur sau in grupuri. Ele pot fi purtate sub forma de bratari sau coliere, plasate ca benzi sau curele pentru a fi infasurate in jurul incheieturii, a cotului, genunchiului, gleznei, piciorului, taliei sau spatelui inferior. De asemenea, sunt disponibile talpi magnetice, paturi si placute speciale pentru somn. Acesti magneti pot fi purtati doar cateva minute sau saptamani, in functie de starea de tratament si de practicant.
Specialistii declara ca aceste campuri magnetice produse de polul negativ al magnetului are puteri de vindecare.
Campurile magnetice negative sunt considerate a stimula metabolismul, creste cantitatea de oxigen disponibila celulelor si creeaza un mediu mai putin acid in interiorul corpului.
Conditiile diagnosticate sau tratate includ:
Numeroase civilizatii au utilizat magnetii pentru a trata diferite afectiuni. Preotii Egipului antic si medicul grec al secolului al IV-lea Hipocrate apar in scrieri ca folosind acest mod de tratament. In secolul al XV-lea chimistul si medicul elvetian Paracelsus a creat teoria conform careia cu ajutorul magnetilor pot fi “scoase” bolile din organism.
In timpurile moderne campurile magnetice joaca un rol important in medicina. De exemplu ele sunt utilizate in imagistica medicala, in rezonanta magnetica. Exista magneti mai diferite tipuri, marimi si puteri. Magnetoterapia este uneori folosita de pacienti pe cont propriu sau le este indicata de persoane specializate. Magnetii au fost, de asemenea, utilizati pe animale.
Magnetoterapia poate fi aplicata pe intreg corpul sau doar pe zonele afectate de o boala. Elemente magnetice pot fi implantate sau folosite la nivel extern pentru a emite campri magnetice pulsate pentru terapie. Pot fi folositi si magnetii statici (constanti).
Magnetii sunt disponibili ca sub forma de benzi adezive, folii, centuri, bratari, cercei sau alte bijuterii.
De asemenea, mai pot fi folositi si sub forma de apa conditionata magnetic.
Campurile magnetice produse de magneti statici sunt diferite de radiatiile electromagnetice si au efecte diferite asupra organismului. S-a dovedit stiintific efectul benefic al campurilor electromagnetice pulsate asupra fracturilor osoase care nu s-au vindecat corespunzator in mai multe saptamani. Campurile magnetice statice nu s-au dovedit utile pentru nicio afectiune.
Magnetoterapia este cunoscuta omului din cele mai vechi timpuri. De exemplu, in China antica si India, multe boli erau tratate prin suprapunerea rocilor magnetice pe petele dureroase. Este cunoscut faptul ca, regina Egiptului, Cleopatra pentru a-si pastra tineretea, frumusetea si sanatatea, s-a folosit de proprietatile miraculoase ale terapiei cu magneti.
In secolul al XV-lea, un medic elvetian a crezut ca procesul inflamator (un proces biologic care apare ca raspuns la stimulii daunatori) ar putea fi influentat de magneti. De-a lungul secolelor, magnetii au fost studiati pentru proprietatile lor de vindecare in mai multe conditii (de exemplu, boli reumatice, sciatica, nevralgie si cancer), dar cu accent special pe reducerea durerii.
Magnetoterapia este cea mai frecventa terapie utilizata in secolul al XVIII-lea. In primul rand, a inceput sa fie aplicata in Franta si apoi a ajuns in America. In acele zile s-au folosit metode mai degraba primitive, folosind tot felul de bratari magnetice, talpi interioare si curele. Deja in secolul XX, terapia magnetica a fost recunoscuta de procedurile medicale oficiale si, de atunci, a facut parte integranta din terapia de recuperare fizica.
Un motiv pentru popularitatea terapiei magnetice se datoreaza multor adepti ai celebritatilor, cum ar fi Bill Clinton, Michael Jordon si regina Elisabeta a II-a.
Unii medici considera ca magnetoterapia poate:
Alte terorii descriu ca magnetoterapia altereaza:
Unii practicati ai medicinei traditionale chineze sugereaza ca magnetii pot afecta paternurile de curgere a fortei vietii organismului, cunoscuta ca si chi (qi). Nici una dintre aceste teorii nu este suficient de bine sustinuta stiintific.
Una dintre teoriile despre cum functioneaza magnetismul cu corpul se refera la faptul ca aceste campuri care inconjoara astfel de dispozitive, cum ar fi bratarile magnetice, stimuleaza zonele in care durerea apare din cauza conditiilor sau bolilor. Se crede ca aceasta declanseaza eliberarea propriilor analgezice ale organismului, oferind astfel o usurare naturala pentru persoana respectiva, in loc sa trebuiasca sa ia medicamente pe perioade lungi care ar putea avea efecte secundare rele.
De asemenea, se crede ca, deoarece metalele – cum ar fi fier, zinc, magneziu si altele – sunt componente ale corpului uman, magnetismul le poate afecta intr-un mod care aduce schimbari utile la nivel celular; in special prin impactul asupra particulelor din sange si cresterea oxigenarii, astfel incat circulatia sa fie imbunatatita si o persoana vindeca mai repede. La urma urmei, toata lumea stie ce se intampla atunci cand puneti un magnet langa un metal: il atrage.
In ultimii ani, magnetoterapia si-a recapatat o parte din popularitatea sa anterioara prin folosirea inaltului profil de catre diversi sportivi care cauta o usurare a leziunilor, iar astazi exista o varietate mai mare de bratari magnetice disponibile, precum si alte articole, dintre care multe pot fi considerate bucati atractive de bijuterii in sine si nu doar dispozitive medicale alternative.
Cu toate ca vor exista intotdeauna vicieri si nu este inca posibil sa se demonstreze exact cum functioneaza, istoria arata ca terapia cu magneti a fost folosita inca de la inceputul civilizatiei umane si este clar pentru oricine ca niciun remediu nu ar avea o astfel de putere incredibila, de vindecare daca beneficiile nu au fost resimtite pana acum de la generatiile timpurii.
Magnetismul nu este simtit de simturile corpului uman in niciun fel evident, dar nici nu exista dovezi substantiale ca este daunator. Cu toate acestea, magnetismul are efecte subtile asupra performantei vizuale si a inimii. In consecinta, cercetatorii de la Laboratorul Lawrence Berkeley din cadrul Universitatii din California efectueaza un studiu pe termen lung al influentelor magnetice asupra functiilor corpului.
Probabil cel mai cunoscut efect senzorial al magnetismului este aratat in intunericul total, cand capul unei persoane a carei ochi sunt complet adaptate la intuneric este pus intre polii unui magnet de curent alternativ. Odata cu cresterea intensitatii campului, persoana va incepe sa vada o stralucire slaba in jurul periferiei vizuale. Cand campul este redus, stralucirea dispare.
Efortul de la Berkeley, asa cum a fost explicat ieri de Dr. Michael Raybourn din laboratorul Lawrence, vizeaza campurile magnetice de curent direct, mult mai frecvente in laboratoare decat campurile alternative.
Studiul general, efectuat de Dr. Thomas Tenforde, a explorat, de asemenea, efectele campurilor magnetice puternice asupra performantei inimii si a aratat ca ele determina o schimbare marcata a electrocardiogramelor, care functioneaza prin inregistrarea modificarilor de tensiune generate de curentii mici indus ca inima contracte musculare si se relaxeaza.
Fiecare batai de inima produce o succesiune de valuri, dintre care unul, numit val de T, inregistreaza restaurarea potentialului electric in ventricul inimii. In experimentele sale in care a fost sobolani, Dr. Cornelius Gaffey a constatat ca atunci cand un sobolan este plasat intre poli magnezi, marimea undelor lui T inregistrate creste pe masura ce creste campul.
Acest efect se presupune ca se datoreaza ejectiei de sange din inima la viteza ridicata, in acel stadiu al ciclului pulsului. Deoarece sangele conduce electricitate, fluxul sau prin campul magnetic foarte puternic genereaza un curent. Dar nu pare sa existe niciun indiciu de deteriorare a inimii.
Cercetatorii au studiat influenta campurilor magnetice in unele afectiuni.
Mai multe studii raporteaza efectul benefic al campurilor electromagnetice in vindecarea unei fracturi tibiale dupa mai multe saptamani de tratament. Campurile electromagnetice pulsate pot fi de asemenea utile in vindecarea fracturilor scafoidului, oaselor piciorului (metatarsiene) si ale vertebrelor dar nici aici nu exista prea multe cerectari. Nu este sigur daca campurile electromagnetice pulsate au efect identic sau mai bun decat interventia chirurgicala. Aceste proceduri trebuie efectuate doar de persoane specializate dupa o discutie in prealabil cu medicul curant.
Mai multe studii preliminare mici au fost efectuate utilizand terapia de stimulare electromagnetica la pacienti cu incontinenta urinara. Premiza acestei abordari a fost aceea ca daca pacientul sta pe un scaun pe care este un magnet, dispozitivul va emitere impulsurilor electromagnetice care vor determina contractia muschilor peretelui pelvian. Terapia dureaza 20 de minute pe zi, zilnic timp de 8 saptamani. Studiile nu sunt concludente deoarece numarul de pacianti a fost mic si nu s-a comparat cu placebo. De aceea, desi primele rezultate sunt promitatoare, sunt necesare studii ulterioare inaintea tragerii unei concluzii cu privire la acest aspect.
Primele cercetari raporteaza faptul ca nu a dimunuat durerea din acest sindrom cu ajutorul magnetoterapiei.
Cerecetari preliminare evidentiaza reducerea arsurii, a amortelii, a durerilor induse de mers cu ajutorul magnetilor statici introdusi in pantofi. Efectele apar dupa 3-4 luni. si aici sunt necesare studii ulterioare.
Studiile despre utilizarea camprilor electromagnetice in terapia acestei afectiuni au dat rezultate contradictorii.
In osteiartrita doar un studiu mic efectuat in 2004 a demonstrat efecte benefice.
Magnetii sunt utilizati pentru a trata diferite tipuri de dureri. S-au studiat efectele acestei terapii in dureri musculare aparute la pacienti cu sindrom post-poliomielitic, dureri cronice pelviene refractare la tratament, dureri cronice de gat (utilizand terapie electromagnetica pulsata sau “coliere” magnetice), dureri ale picioarelor la diabetici sau dureri cronice de spate.
Toate aceste studii necesita investigatii ulterioare pentru formularea unor concluzii.
Magnetoterapia a mai fost utilizata de-a lungul timpului in tratamentul diferitor afectiuni dar nu au fost efectuate studii in acest sens.
Astfel de afectiuni sunt:
Magnetoterapia are o actiune terapeutica larga, astfel incat sa il puteti folosi pentru tratarea diferitelor boli. Pana in prezent, numeroase studii permit deja sa vorbeasca cu incredere despre efectul benefic al terapiei magnetice asupra intregului organism uman.
Beneficiile terapiei cu magnet se refera la:
Magnetii pot afecta buna functionare a unui stimulator cardiac, defibrilator, pompa de insulina implantabila, de aceea purtatorii acestora este bine sa evite apropierea de magneti. Uneori magnetii pot provoca stanut, ameteli si pot chiar sa prelungeasca o sangerare impiedicand astfel vindecarea. Unii specialisi contraindica magnetoterapia la gravide, la pacienti cu miastenia gravis sau la cei cu afectiuni ale sangelui dar studiile lipsesc.
Magnetoterapia nu este aprobata ca terapie unica a unei boli de aceea trebuie neintarziat ceruta parerea specialistului pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice specifice in caz de boala.
Inainte de a incepe terapii alternative, precum este terapia cu magneti, este indicat sa consultati medicul dumnevoastra specialist. Spuneti-i medicului despre orice practica complementara si alternativa pe care o utilizati. Acest lucru il va ajuta pe medic sa evalueze mai bine starea sanatatii dumnevoastra.
Magnetii au o putere minunata de a elimina chiar si celulele canceroase.
Douazeci de copii care probabil ar fi murit pana acum de cancer sunt in viata ca urmare a unei noi tehnici de camp electromagnetic pentru a elimina celulele tumorale. Copiii tratati in acest mod acum opt luni sunt acum in afara spitalului si traiesc in viata normala. Tehnica a fost dezvoltata la laboratoarele din Londra din cadrul Fondului de Cercetare al Cancerului Imperial (ICRF), cu ajutorul oamenilor de stiinta din SUA si Norvegia. („The Hindu”, 4 martie 1984)
Cand magnetul este aplicat pe corpului uman, acesta creeaza o anumita caldura si stimuleaza nervii si circulatia sangelui, activand astfel anumite parti ale corpului nostru. De asemenea, magnetoterapia trezeste nervii pasivi si tesuturile corpului nostru si face corpul sanatos si vibrant.
In ultimul timp, utilizarea campurilor magnetice a reprezentat o pauza in tratamentul reumatismului. Celulele afectate ale corpului sunt stimulate intr-un camp magnetic pulsatoriu (PMF) generat intr-o bobina special conceputa. Acest lucru a imbunatatit fluxul de oxigen catre celule, ceea ce duce la un metabolism mai bun al organismului. Producatorii din Republica Federala Germania au dezvoltat un astfel de dispozitiv „ELMATRON”, care a avut un succes destul de mare in tratarea cazurilor de reumatism, chiar cronice. („The Hindu”, 30 noiembrie 1983)
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…