Terapia Gua Sha este o tehnica asemanatoare masajului, despre care se considera ca poate ameliora o serie de simptome si probleme. Iata care sunt indicatiile si ce presupune.

Cuprins:

1. Ce este terapia Gua Sha?
2. Ce presupune procedura?
3. Ce beneficii are terapia Gua Sha?
4. Eficienta
5. Efecte adverse

Ce este terapia Gua Sha?

Terapia Gua Sha este o tehnica chinezeasca ce implica aplicarea de presiune la nivelul pielii si frictionare pentru a ameliora anumite simptome. Tehnica stimuleaza fluxul sangvin in zonele tratate, favorizand astfel regenerarea si vindecarea.

Conform medicinei traditionale chinezesti, energia Qi sau energia vietii sta la baza echilibrului organismului. Se considera ca un Qi blocat poate cauza durere sau tensiune in muschi si articulatii. Terapia Gua Sha isi propune sa regleze aceasta energie blocata pentru a reduce durerea sau rigiditatea. Gua Sha este o practica traditionala chineza, care in mod traditional era realizata prin stimularea pielii cu elemente cum ar fi jadul sau osul. Este o practica inrudita cu acupunctura si masajul.

Ce presupune procedura?

Gua Sha este o tehnica relaxanta, ca masajul, ce presupune utilizarea unei unelte netede din piatra si un ulei de masaj.

Cele mai multe sesiuni de Gua Sha incep cu un masaj al tesutului profund sau cu palparea musculaturii pentru a depista aderente sau tesuturi cicatriciale. Atunci cand o zona a pielii este apasata, va deveni palida. Dupa eliberarea presiunii, zona trebuie sa se umple rapid cu sange. Un raspuns capilar lent, in care sangele nu ajunge rapid inapoi in zona, cand presiunea este eliberata, inseamna ca circulatia in acea zona poate fi afectata. Acest lucru indica faptul ca acea zona necesita mai multa presiune. Masajul, palparea si analiza capilara ajuta la identificarea zonelor care necesita o presiune mai mare.

Culoarea si durata eruptiilor cutanate ajuta la diagnosticare si stabilirea unui plan de tratament adecvat pacientului. De exemplu, culoarea deschisa poate indica un deficit al sangelui, in timp ce culoarea inchisa indica faptul ca sangele a stagnat pentru o perioada lunga de timp.

Semnele cutanate din urma terapiei

Procedura cauzeaza o serie de semne rosii nedureroase, numite petechii, care apar pe piele. Acestea sunt cauzate de ruperea capilarelor. Corpul reabsoarbe celulele sangvine din capilarele rupte, ceea ce imbunatateste circulatia si creeaza un efect antiinflamator. Semnele din urma terapiei pot fi de culoare rosu aprins sau se pot asemana cu o serie de vanatai purpurii, dar nedureroase. In medicina chineza, aceste semne sunt numite „rash sha” si sunt considerate un rezultat bun al tratamentului. Terapia Gua Sha se foloseste in principal la nivelul muschilor gatului si spatelui, dar si pe genunchi, brate, umeri si fata.

Elemente folosite si regiuni vizate

Ca dispozitiv se va folosi o unealta circulara si fie ulei, fie o substanta abraziva pentru a masa si palpa spatele. O sesiune obisnuita de Gua Sha poate dura doar 10 minute.

Zonele tratate cel mai adesea includ:

● spate
● gat
● umeri
● zona fesiera
● membre
● abdomen

Ce beneficii are terapia Gua Sha?

In general, terapia Gua Sha este folosita pentru:

● reducerea durerii musculare si durerii articulare
● reducerea inflamatiei si imbunatatirea sistemului imunitar
● imbunatatirea circulatiei
● poate reduce intensitatea unor simptome, ca cele de raceala sau gripa
● relaxeaza musculatura
● efect de reducere a stersului

In general, aceasta terapie poate ajuta la reducerea inflamatiei si ajuta la ameliorarea durerii cronice. Cresterea fluxului sangvin si aplicarea directa in zonele cu probleme pot ajuta la ameliorarea disconfortului. Cresterea fluxului de sange si a circulatiei duce, de asemenea, la o ameliorare a migrenelor. Femeile care sufera de perimenopauza pot prezenta o gama larga de simptome, inclusiv bufeuri, oboseala, insomnie, anxietate si schimbari de dispozitie. Gua Sha poate fi un tratament complementar in asociere cu alte tratamente cum ar fi medicamente sau terapia hormonala pentru a ajuta la atenuarea acestor simptome.

Eficienta

Cercetarile privind eficienta acestei tehnici sunt mici, putine si realizate pe esantioane mici. Cu toate acestea, unele studii prezinta eficienta terapiei in reducerea durerii, inflamatiei etc. Studiile in general se concentreaza asupra durerii musculo-scheletice, durerea fiind redusa prin cresterea microcirculatiei, stimularea sistemului serotoninergic, noradrenergic si a opioidelor pentru ameliorarea durerii si interferenta cu nociceptorii, senzorii de durere, care minimizeaza durerea.

Nu trebuie sa fie efectuata la domiciliu si nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele medicale recomandate de medic.

Efecte adverse

Terapia Gua Sha are de obicei efecte secundare minime, inclusiv vanatai temporare sau decolorari ale pielii. De asemenea, poate aparea o durere sau sensibilitate in zonele tratate. Acestea ar trebui sa dispara intr-o perioada scurta de timp. Gua sha cauzeaza ruperea unor vase mici de sange in apropierea suprafetei pielii numite capilare, aparand mici vanatai rosii sau violete, cunoscute sub numele de rash sha. Vanataile dureaza, de obicei, cateva zile sau o saptamana. Zona respectiva trebuie ferita de lovituri sau zgarieturi. Leziunile la nivelul acestor mici vanatai cresc riscul de infectare.

Contraindicatii

Aceasta tehnica nu este indicata persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala in ultimele sase saptamani. De asemenea, terapia Gua Sha nu este indicata in urmatoarele cazuri:

● afectiuni dermatologice sau varice;
● risc de hemoragie;
● administrarea de medicamente care dilueaza sangele;
● tromboza venoasa profunda;
● infectie, tumora sau o rana care nu e vindecata:
● stimulator cardiac sau defibrilator intern.

Terapia Gua Sha produce durere?

Tratamentul nu ar trebui sa fie dureros, dar vanataile care apar ulterior pot fi uneori dureroase sau pot cauza un usor disconfort.

Referinte::
(1) Gua Sha, Smoothly scraping out the sha, link: https://www.healthtraditions.com.au/essays/Gua%20sha%20(Lantern%204-2).pdf
(2) The science of gua sha, link: https://www.pacificcollege.edu/news/press-releases/2015/05/05/science-gua-sha
(3) http://guasha.com/
(4) Gua Sha, link: https://www.massagetique.com/types/gua-sha/
(5) Gua sha: What you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320397.php
(6) Understanding Gua Sha: Benefits and Side Effects, link: https://www.healthline.com/health/gua-sha
(7) What Is Gua Sha And Could It Help Me Manage My Pain?, link: https://arizonapain.com/what-is-gua-sha/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma